Menu

Další

Mistrovství světa v ragby

Nový Zéland - Jižní Afrika

23:13

konec (17:3)

21.09.2019, 11:45 • Mezinárodní stadion Jokohama, prefektura Kanagawa, Japonsko • Tomáš Kalas (@tomascipy)

Šlágr skupiny B je za námi! Nový Zéland po první půlce měl v prvních minutách té druhé drobný výpadek, čehož Springboks využili na snížení do průběžného stavu 13:17. Jenže více toho nestihli. All Blacks kontrolovali zápas až do konce a díky dvěma proměněným trestným kopům dotáhli utkání do vítězného konce poměrem 23:13 a připisují si cenné body do úvodu letošního šampionátu! (13:37:41)

80+1

Zápas skončil!

80+1

Technická chyba All Blacks tento zápas v první nastavené minutě ukončuje!

80

Mlýn se na straně All Blacks propadl, navíc oficiálně skončilo osmdesát nařízených minut. Trestný kop hraje JAR do autu a má poslední šanci na útok.

80

Cheslin Kolbe se po „samoošetření“ zvedá a nějakých 25 metrů před háčkem JAR bude k vidění další mlýn.

79

Čtrnáctá fáze útoku a o zápase je prakticky rozhodnuto. Springboks to ale ještě nebalí, chtějí alespoň dosáhnout ještě jedné pětky.

78

V sedmé fázi útoku Bridge proskočil mezi dvěma hráči a posunul se zhruba o sedm metrů. All Blacks závěr zápasu kontrolují a jdou si jasně za prvními body v turnaji.

77

Sonny Bill Williams to tlačí plnou silou a dostává svůj tým dále od nebezpečí. Zéland si jde za výhrou, ale ještě to v kapse nemá.

76

Po dalším předhozu je však nařízen mlýn. Do konce základních 80 minut zbývají čtyři a 14 sekund navrch.

75

Cheslin Kolbe předvedl naprosto nečekaný tah a pronikl přes tři obránce až těsně před pětkovou zónu. Lépe ale zahrál Reace, který mu sebral na zemi v souboji míč a vykopl jej až na 40 metrů od háčka All Blacks!

73

Kriel pronikl mezi dvěma obránci a posunul tým zhruba o 10 – 15 metrů. Posunutí míče na Pollarda však bylo posouzeno jako ofsajdové.

72

Ošetření si vyžádal Du Toit, evidentně to vypadá na nějaký problém s kolenem. Mezitím All Blacks využili trestný kop k navýšení svého náskoku a Scott Barrett dává domácím desetibodový polštářek do posledních minut!

71

Sudí už ale dobrých pár sekund signalizoval ofsajd Springboks a hra se tím vrací zhruba přes 70 metrů zpátky na půlku JAR.

71

Zhruba pět až šest hráčů z každého týmu čistí prostor pod balonem. Navrch měli černobílí, kteří jej získali a hra se rychle přesunula na útočnou půlku Zélandu.

70

Skvěle kopnutý kop podél postranní čáry zařídil, aby Pollard musel skákat už do zámezí a All Blacks tím dostávají další vhazování.

69

Blížíme se do posledních deseti minut dnešního zápasu. Springboks nesmí už na nic čekat.

68

Mlýn se roztočil a přesunul se do maulu. Dokonce se motal Vermeulen ve vzduchu, což je hráč, který má přes sto kilo. To je jenom taková ilustrace, jak velká energie v tom svazku je.

67

Chvilku to trvalo, než se provedl kop, neboť Jerome Garces ještě komunikoval s videem, ale nic se neměnilo. Richie Mo´unga přidal další tři body a stanovuje skóre 20:13!

64

Míč zůstal v hromadě hráčů pod nohama Novozélandských a hra se rychle přesunula až na levé křídlo, kde se však hra zastavuje skládce mimo hru. Pro All Blacks tedy následuje trestný kop a Mo´unga jej bude zřejmě kopat na háčko.

63

Mlýn se opět rozpadl a bude se opakovat, což platí i ve druhém případě.

61

Předhoz od Reaceho a v přerušení se strhla další potyčka, kterou okořenil rozhodčí známým slovíčkem začínajícím na F. Po uklidnění emocí přichází mlýn cca 45 metrů od zóny Springboks.

60

Překop obrany nevyšel ani jedné straně a je to Jižní Afrika, která může útočit dopředu.

59

Celou akci vyřešil Handre Pollard, který to vzal na sebe a drop-goalem z 31 metrů snižuje na rozdíl čtyř bodů!

58

Zelenožlutí jsou již na 22 metrech od branky a jsou v šesté fázi útoku.

57

Nakonec z toho bylo vhazování hrané na zadního skokana, ale Jižní Afrika získala míč pro sebe! Navíc přichází v tomto momentě trestný kop pro JAR za napadení hráče ve vzduchu, Springboks hrají do zámezí.

56

Výhoda pro All Blacks, kteří se po odpískání daleko nedostali. Za neuvolnění míče následuje trestný kop pro Zéland.

54

Poslední minuty nabídly strhující ragby na obě strany. Springboks po přerušení budou mít v držení míč a jistě budou chtít postupovat pro další pětku.

52

Osmá fáze útoku a obrana All Blacks to ale zvládla! JAR tak vychází naprázdno a Reace okamžitě letí co nejdále od své zóny!

52

Nadějný protiútok zastavuje špatná nahrávka Le Rouxe na Kolbeho, který musel míč sbírat až skoro u země. To zastavilo velice rychlý brejk, JAR je ale už metr před pětkou!

51

Ze hry odešel i kapitán Springboks Kolisi. Je však pravdou, že dnes nebyl tolik vidět.

50

Zadovka na Barretta byla sice pěkně provedená, avšak nečekaná a následuje další mlýn. Mnohem zajímavější moment ale přichází následně, kdy se zvedá na lavičce novozélandská legenda Sonny Bill Williams a připravuje se na nástup.

49

Pollard konverzi zkušeně proměnil a upravuje na přijatelný sedmibodový rozdíl!

47

Du Toit z rucku u háčka Zélandu vyběhl z ničeho nic, čímž překvapil obránce a dostal se nikým nehlídán až pro pětku – 17:8!

46

Cheslin Kolbe utíkal s míčem proti pětkové zóně, proti němu stál jenom Mo´unga, který dokázal Kolbeho odzbrojit cca dva metry od zóny a dostat od míče! Tlak od Springboks však pokračuje v plné síle!

46

Savea nebyl těsně zachycen v běhu a vběhl do obrany, Saveu navíc podporují spoluhráči. Ale Savea pak nahrával za sebe naslepo a pořádně vystrašil své obránce, protože de Klerk vypíchl šišku, ale nedokázal ji přesně zpracovat.

45

JAR získalo po vhazování balon, nic moc ale nevymyslelo a kope jej do autu. All Blacks tak dostanou k dispozici vhazování.

44

Ne, mlýn prostě neproběhne správně. Rozhodčímu Garcesovi došla trpělivost a už nařizuje trestný kop. Nový Zéland jej hraje do zámezí.

43

Ani potřetí se nepovedlo správně provést mlýn, zatímco stadionem obíhají mexické vlny. Po dohodě hráčů v černém následuje další mlýn.

42

Následný mlýn se zbortil a máme opět přerušeno. Do druhé půle udělal Zéland několik změn v sestavě. Například už nehraje Sam Cane s číslem sedm.

41

Míč uvedli do hry Jihoafričané, zanedlouho se ale hra kvůli zranění Barretta přerušila. Zřejmě rozseklý nos ale není pro něj žádná překážka a pokračuje dále ve hře.

41

Druhý poločas začíná!

HT

Fantastický první poločas je za námi a pro Jižní Afriku je to krutá rána. Ta totiž v prvních dvaceti minutách půle jasně diktovala tempo zápasu a dostávala Nový Zéland pod velký tlak. Ale z náporu vytěžila jenom tři body. Od 20. minuty se začal zápas lámat na stranu All Blacks, kteří šňůrou sedmnácti bodů zcela otočili zápas a do kabiny jdou díky dvěma pětkám a jedné penaltě s průběžným vedením 17:3!

40+2

První poločas skončil.

40+2

Springboks se posunují metr za metrem, jenže zbytečný předhoz od de Klerka poločas ukončuje!

40+1

První minuta nastavení a míč se dostává opět do hry, hra se po vhazování pomalu přesunuje na druhou stranu.

40

Šestá fáze Springboks končí vypíchnutím míče Barretta. Ale Barrett probíhal zámezím, proto dostane JAR vhazování.

40

Poslední minuta prvního poločasu a JAR se nadechuje k mocnému finiši.

38

Přihrávka do kontaktu a Jižní Afrika je ve výhodě, kterou zastavila dalším předhozem. Ale výhoda byla po chybě All Blacks, a proto možnost hození šišky do mlýna mají Springboks.

38

Mo´unga ale poslal šišku těsně vedle tyče! Přesto ho to však zatím moc mrzet nemusí.

37

Navíc Savea vybojoval pro svůj tým trestný kop a Mo´unga pošle míč počtvrté na „háčko“.

36

Savea byl sám proti třem hráčům soupeře, ale nechtěl se vzdát a nenechal se ani vytlačit do autu.

34

Le Rouxovi vypadl míč při zpracování a v souboji na zemi Crotty převzal kontrolu nad šiškou. Neúspěšné zpracování ale bylo posouzeno jako technická chyba a k vidění bude další mlýn.

33

Zéland vhazování Jižní Afriky okázale demoluje a okamžitě jej skládá na zem. Pollard se pokusil o další posun míče kopem, Springboks se v poslední době však vůbec nedaří.

32

All Blacks nikam v útoku nespěchají a drží si své vedení. Šikovným posláním míče do autu se ale hra z jejich poloviny přesunuje na tu jihoafrickou.

31

Další překop od Le Rouxe, ale je to opět Zéland, který získává cenný hrací předmět pro sebe.

30

Springboks se snaží překonat Zéland několika překopy přes obranu, ale nedaří se jim to. Alespoň nyní dostanou šanci na vhazování poblíž hranice 22 metrů.

28

Když se k tomu přičte i prokopnutá konverze od Mo´ungy, tak je to průběžné vedení 17:3!

27

Další velká minela v obraně Springboks stojí JAR další body! Lienert-Brown vyběhl od lajny více na střed, čímž zmátl obránce a prolomil obranný val, těsně před možným soubojem s posledním hráčem JAR nahrál na nabíhajícího Barretta, který doběhl s míčem až pro další pětku!

27

All Blacks pokračují v útoku, mají navíc výhodu.

24

Mo´unga navíc proměnil konverzi a protinožci se dostávají do vedení 10:3!

23

Reace výborně navázal obránce, v brejku posunul na volného Saveu a další posun přes vracející se obranu od Barretta na Crottyho už otevřel cestu do pětkové zóny. Ryan Crotty proběhl mezerou mezi dvěma hráči a stává se tak prvním hráčem All Blacks, který zaznamenal pětku na letošním MS!

23

Mo´unga si poradil zkušeně a srovnává průběžný stav na nerozhodný výsledek.

22

Richie Mo´unga bude kopat trestný kop přímo proti brance a pokyn zní jasně, srovnat na 3:3. Videorozhodčí neviděl nutnost, udělit žlutou kartu pro Kolisiho.

22

Hra je však přerušena, Nový Zéland dostane k dispozici trestný kop! Navíc se jedná o možné žluté kartě pro jihoafrického hráče.

21

Du Toit sebral míč ze vzduchu, ale nastala chyba při přihrávce dozadu z maulu a Richie Mo´unga sprintoval sám přes celé hřiště! Výborně se ale vrátil jeden z obránců Springboks a povalil ho na zem!

20

JAR diktují tempo hry a Nový Zéland je spíše zaskočen. Jižní Afrika dostane k dispozici další vhazování.

18

Pollard ale z přijatelné pozice trefil jenom pravou štangli háčka!

18

Ofsajd Nového Zélandu a z hrany nebezpečné zóny bude Handre Pollard kopat trestný kop opět na branku!

18

Jihoafričané mají výhodu, krátká přihrávka na Etzebetha ale zcela dostala obranu All Blacks ze hry! Springboks jsou hodně blízko pětce!

17

Mlýn se sice propadl, rozhodčí nechával hru pokračovat a Springboks postupují bleskově vpřed. Etzebeth dokonce dotlačil svůj tým do dvaadvacítky!

15

Savea vyrval míč z ruky padajícímu Marxovi a možná ani sami hráči nečekali, že rozhodčí Garces odpíská předhoz. Ale stalo se tak a vypadá to na další mlýn.

14

Ale Reace udělal ohromnou chybu při zpracování šišky, JAR okamžitě vytlačují svého rivala daleko od nebezpečné zóny!

14

Zéland volil cestu mlýna a překvapil tím obranu svého soupeře, která je lehce v rozkladové fázi.

13

Po dvanácti a půl minutách hry je zápas přerušen, dlouhé přenesení hry zblokoval nohou Du Toit, rozhodčí toto vyhodnotil jako předhoz.

12

Mo´unga kopl míč dopředu za obranu Springboks, Zéland pokračuje v útočné fázi a Barrett málem prolomil obranu JAR, v poslední chvíli ale Kolisi na něj vlétl a hodil ho na zem.

11

Pátá fáze útoku All Blacks, přes dva hráče to zkusil Barrett, byl ale povalen na zem.

10

Mo´unga byl při odkopu do pole pod ohromným tlakem a Etzebeth šišku zblokoval. Nový Zéland z toho ale vybruslil a pokračuje dále v útoku.

8

Hra po předhozu hostí přerušena, ihned po písknutí se strhla menší potyčka, sudí si bere všechny zúčastněné na drobný pohovor.

8

de Klerk poslal kopem šišku mnohem blíže pětkové zóně a navíc mají výhodu po technickém přestupku svého soupeře.

7

JAR jde už do páté fáze jejich útoku. Pomalu se blíží do dvaadvacítky, ale Zéland brání velice dobře.

6

Mlýn vyšel lépe zelenožlutým, Kolbe pokopl balón hlouběji do pole, po chybě zpracujícího útočníka Zélandu je to ale pro Springboks vhazování.

6

Dostáváme se tak do prvního mlýnu utkání. Mírně navrch má váhově JAR, která má 913 kg v mlýně, Zéland má „jenom“ 906.

5

Bridge přehodil vhazování až na útočníka, kterým byl Dane Coles, míč mu ale vypadl do předhozu. V úvodu vidíme tedy hodně technických chyb.

4

Nový Zéland to zkusil do útoku dalším nákopem, skvělý přehled o situaci ale měl Etzebeth a šiška se tedy přisuzuje africkému týmu.

3

Kolbe skočil do vzdušného souboje po nákopu jako první a získal pro JAR v těžkém souboji další balon. Springboks jdou do zápasu zostra a All Blacks se nemohou dostat do lepší pozice.

2

Na 52 metrů si Pollard poradil přesně a dává JAR vedení 3:0 v úvodu zápasu!

1

První přestupek zápasu, Bridge neuvolnil balon v maulu a je tu trestný kop, který Handre Pollard bude kopat na branku!

1

Jihoafričané vlastní míč ve své dvaadvacítce, Pollard dostal své spoluhráče ještě více do úzkých, když nezpracoval šišku přesně, předhoz se ale nepíská.

1

Výkop mají na starost All Blacks, po vysokém oblouku okamžitě vybíhají vstříc svým soupeřům, což je v ragby naprosto běžná věc.

1

Utkání právě začíná!

-1

Nakonec nedošlo, během chvíle ostře sledovaný zápas začne!

-2

Tanec haka je tu. Uvidíme, zda dojde k verzi s podříznutím krku, jako to kdysi bylo několikrát k vidění.

-5

Oba týmy se utkávají už popáté, ale nikdy spolu nehrály ani jedno utkání ve skupině. Zřejmě nejsilnějším zápasem bylo finále v roce 1995 hrané v JAR, krátce po skončení politiky apartheidu. V tomto zápase byl hlavní postavou Nelson Mandela, který si před zraky vyprodaného stadionu potřásl rukou s bělošským kapitánem, čímž dokázal rovnost. JAR nakonec v prodloužení vyhrálo.

-6

Oba týmy nastupují na hrací plochu. Po zahrání státních hymen se dá rozhodně čekat legendární tanec haka.

-14

Trenér Nového Zélandu, Steve Hansen, nechal patrně jednu z největších hvězd svého týmu, Sonnyho Billa Williamse, na lavici náhradníků. „Očekávám vyrovnaný zápas a chci ho poslat až do pozdější fáze zápasu,“ nastínil roli jakéhosi žolíka pro tento zápas. Naopak Rassie Erasmus, tedy trenér Springboks, posílá do boje zcela totožnou sestavu (až na jednu výjimku), jako před čtyřmi lety v semifinále MS. To byl i poslední zápas, ve kterém se týmy doposud potkaly.
Ještě jednou vám přeji příjemné dopoledne u MS v ragby! V dnešním programu se jedná už o poslední zápas. Brzké ráno nabídlo ofenzivně laděné utkání, Austrálie nedopustila proti Fidží větší překvapení a vyhrála poměrem 39:21, když větší převahu získala až v závěru druhé půle. Zápas Francie proti Argentině nabídl o poznání větší bitvu, po první půli sice vedla Francie už 20:3, ale ve druhé půli zcela selhala a dokonce se dostala do ztráty jednoho bodu. Tu ale odmítla, drop-kickem otočila na 23:21, což byl i konečný stav.
Nový Zéland společně s Jižní Afrikou patří k největším favoritům na vítězství. Na triumf Nového Zélandu je kurz 2,1, na triumf JAR pak rovných 5. Jedná se o opakování semifinále z Londýna před čtyřmi lety, kdy se JAR neprosadilo ani jednou položením pětky, přesto vedlo v poločase 12:7. Nový Zéland se ale nepoložil, především zásluhou výtečného výkonu legendy Daniela Cartera vyhrál těsným rozdílem 20:18 a šel do finále.
Zápas "patnáctkového" ragby (v 15 mužích na obou stranách) trvá 2x40 minut. Během jedné akce může jeden tým získat až sedm bodů. Po položení "pětky" do brankoviště soupeře zahrává stejný tým tzv. konverzi a pokud se kopáč trefí šiškou do vymezeného prostoru, tzv. "háčka", připočítají se týmu na konto další dva body.

Kopat šišku do háčka se může i během hry a tým si za tzv. drop připočte tři body. Stejného počtu bodů může tým dosáhnout z trestného kopu. V případě udělení žluté karty hráč opouští hřiště a jeho tým hraje 10 minut ve 14 hráčích.

V případě udělení druhé žluté karty pro stejného hráče či červené karty dohrává tým v oslabení po zbytek zápasu. V případě nerozhodného výsledku následuje v play off prodloužení na 20 minut.
„Sport gentlemanů“, jak je ragby někdy nazýváno, se hraje na mistrovství tradičně ve čtyřech pětičlenných skupinách, z nichž postupují do čtvrtfinále dva nejlepší týmy. Za výhru si týmy připisují na konto čtyři body, za remízu pak dva. Tým, který v jednom zápase položí čtyři a více "pětek", získá navíc bonusový bod. Další bonusový bod pak získá za to, když inkasuje sedm a méně bodů.
Před čtyřmi lety vyhráli Světový pohár opět Novozélanďané, kterým se jako jediným podařilo obhájit pohár podruhé v řadě! Celkově už potřetí v historii (poprvé v roce 1987) tak zvedli nad hlavu zlatý pohár Webba Ellise a v historické statistice přeskočili Austrálii (1991 a 1999) společně s Jihoafrickou republikou (1995 a 2007). Jediným týmem ze severní polokoule, který MS ovládl, byli v roce 2003 Angličané, ti loni zcela selhali v klíčovém zápase proti Walesu a doma skončili již ve skupině.
Dobré sobotní dopoledne přeji všem příznivcům ragby! Po čtyřech letech jsme se konečně dočkali jedné z nejsledovanějších sportovních událostí světa. Mistrovství světa v ragby se posunulo z Anglie do Japonska a čeká nás zápas dvou velikých favoritů, kteří proti sobě stáli před čtyřmi roky v semifinále. Povede se Jižní Africe porazit slovutné „All Blacks“ a prohru jim vrátit? Zápas v Jokohamě začíná v 11:45, příjemnou zábavu!
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:45.

Nový Zéland - Jižní Afrika

23:13

konec (17:3)

Zpět na online


Rozhodčí: Jerome Garces (FRA)

Statistiky:
NOVÝ ZÉLAND
1 Joe Moody
2 Dane Coles
3 Nepo Laulala
4 Samuel Whitelock
5 Scott Barrett
6 Ardie Savea
7 Sam Cane
8 Kieran Read (C)
9 Aaron Smith
10 Richie Mo´unga
11 George Bridge
12 Ryan Crotty
13 Anton Lienert - Brown
14 Sevu Reace
15 Beauden Barrett

Náhradníci:
16 Codie Taylor
17 Ofa Tuunngafasi
18 Angus Ta´Avao
19 Patrick Tuipulotu
20 Shannon Frizell
21 TJ Perenara
22 Sonny Bill Williams
23 Ben Smith
REPUBLIKA JIŽNÍ AFRIKA
1 Steven Kitshoff
2 Malcolm Marx
3 Frans Malherbe
4 Eben Etzebeth
5 Franco Mostert
6 Siya Kolisi (C)
7 Pieter-Steph Du Toit
8 Duane Vermeulen
9 Faf de Klerk
10 Handre Pollard
11 Makazole Mapimpi
12 Damien de Allende
13 Lukhanyo Am
14 Cheslin Kolbe
15 Willie Le Roux

Náhradníci:
16 Mbogeni Mbonambi
17 Tendai Mtawarira
18 Trevor Nyakane
19 RG Snyman
20 Francois Louw
21 Herschel Jantijies
22 Frans Steyn
23 Jesse Kriel