Menu

Další

Cyklistika

Grand Prix Cycliste de Montréal 2019

Víťaz: Greg Van Avermaet (BEL, CCC Team)

konec

15.09.2019, 20:45 • Montréal, Kanada • Michal Sadlek sk

To je odo mňa z týchto pretekov všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (22:47:47)
Podľa očakávania sa o všetkom podstatnom rozhodlo v poslednom okruhu. Ako prvému sa podaril únik Benoîtovi Cosnefroyovi, ktorý sa dlho držal pred skupinou, ktorá zostala po zjazde z Côte Camillien-Houde z pelotónu. K nemu sa dokázal postupne dostať Julian Alaphilippe a táto dvojica Francúzov niekoľko kilometrov vzorne spolupracovala. Peter Sagan viedol skupinu prenasledovateľov, ktorú dotiahol k dvojici Alaphilippe – Cosnefroy, v závere mu však zrejme už chýbali sily a do šprintu sa nezapojil. Práve z tejto „Saganovej“ skupiny napokon niekoľko jazdcov prešprintovalo Alaphilippea i Cosnefroya a o víťazstvo si to v dramatickom finiši rozdali Van Avermaet s Ulissim. Belgičan mal nakoniec silnejšie nohy a tesne pred cieľovou páskou sa dostal pred svojho súpera.

Greg Van Avermaet je tak prvým jazdcom, ktorý vyhral Grand Prix Cycliste de Montréal dvakrát. Pohľad na konečné poradie je určite sklamaním pre Juliana Alaphilippea, ktorý bol až takmer do cieľa v úniku a skončil až na 13. mieste. Podobne dopadol i Benoît Cosnefroy, ktorého klasifikovali na 17. mieste a Peter Sagan, ktorý viedol skupinu prenasledovateľov, skončil na 18. mieste. Preteky sa nevydarili ani víťazovi piatkových pretekov v Québecu a obhajcovi minuloročného víťazstva Michaelovi Matthewsovi, ktorý prišiel do cieľa so stratou 50 sekúnd až na 19. mieste.
Konečné poradie:

1. Greg Van Avermaet (Belgicko, CCC Team) 6:09:38
2. Diego Ulissi (Taliansko, UAE – Team Emirates) +0 s
3. Iván García Cortina (Španielsko, Bahrain Merida) +0 s
4. Tim Wellens (Belgicko, Lotto Soudal) +0 s
5. Michael Valgren (Dánsko, Dimension Data) +0 s
6. Kristian Sbaragli (Taliansko, Israel Cycling Academy) +0 s
7. Rui Costa (Portugalsko, UAE – Team Emirates) +0 s
8. Michael Woods (Kanada, Education First) + 0 s
9. Nans Peters (Francúzsko, AG2R La Mondiale) +0 s
10. Bauke Mollema (Holandsko, Trek – Segafredo) +0 s
------------------------------------------------------------
18. Peter Sagan (Slovensko, Bora-Hansgrohe) +12 s

Cieľ

Na treťom mieste skončil Iván García Cortina, na štvrtom Tim Wellens a piaty bol Michael Valgren. Petrovi Saganovi zrejme v závere došli sily a do šprintu o víťazstvo sa vôbec nezapojil. V cieli bol klasifikovaný až na 18. mieste.

Cieľ

Najrýchlejšími z tejto skupiny bola dvojica Van Avermaet – Ulissi, ktorá sa prehnala okolo Alaphilippea a Cosnefroya. Víťazom sa napokon stal Greg Van Avermaet, ktorý tesne pred cieľovou páskou prešprintoval Diega Ulissiho.

0,5 km

Cosnefroy nastupuje Alaphilippeovi. Za nimi sa začínajú útoky zo skupiny prenasledovateľov, ktorej čelo je už takmer na úrovni zadného kolesa Alaphilippea.

1 km

Prenasledovatelia už takmer dostihli vedúcu dvojicu. Alaphilippe sa snaží svojmu konkurentovi utiecť.

1,5 km

Celá zhruba dvadsaťčlenná skupina, vedená predovšetkým Saganom a Van Avermaetom na čele, sa snaží dostihnúť dvojicu Alaphilippe – Cosnefroy. Tá si ale zatiaľ udržuje svoj náskok.

2 km

Alaphilippe dostihol Cosnefroya, ktorý sa napriek všetkej snahe nedokáže odtrhnúť od svojho krajana. Alaphilippe s Cosnefroyom okamžite začínajú vzorne spolupracovať.

3 km

Skupina prenasledovateľov ale dostihla Enrica Masa a z nej potom nastúpil Julian Alaphilippe. Nikto nedokázal zachytiť jeho útok.

3,5 km

Ku Cosnefroyovi sa ale pri stúpaní na Boulevard Mont Royal približuje Enric Mas.

4 km

Enric Mas nastupuje zo skupinky prenasledovateľov, keďže však skupina nespolupracuje, tak sa náskok Cosnefroya na čele stále udržuje na úrovni 10 sekúnd.

5 km

Peter Sagan vyrazil za dvojicou prenasledovateľov a približuje sa k nim. Van Avermaet sa ho snaží dotiahnuť.

5,5km

Alaphilippe sám sa zatiaľ nesnaží útočiť, namiesto toho likviduje úniky ostatných jazdcov. Cosnefroy si stále udržuje zhruba desaťsekundový náskok pred dvojicou Mas – Wellens.

6 km

Zo skupiny prenasledovateľov utiekla ďalšia dvojica jazdcov – Enric Mas a Tim Wellens. Na úpätí Côte de Polytechnique sa k nim snaží dotiahnuť i Van Avermaet, za ktorým sa vysúva dopredu Peter Sagan.

7 km

Cosnefroy má pred skupinou prenasledovateľov, v ktorej napokon sú Sagan, Alaphilippe i Van Avermaet, desaťsekundový náskok. V tejto skupine sa už nenachádza obhajca minuloročného víťazstva Michael Matthews!

8 km

Cosnefroy si v zjazde vypracoval niekoľkosekundový náskok pred skupinou prenasledovateľov. V nej je jeden jazdec Bory – Hansgrohe, nie je ale jasné, či to je Peter Sagan.

9 km

Prvá skupinka sa v zjazde trochu odtrhla od pelotónu a je v nej len zhruba 20 jazdcov. Z tejto skupiny nastúpil Benoît Cosnefroy, nedarí sa mu ale výraznejšie odtrhnúť od ostatných pretekárov.

10 km

Z pelotónu sa k Petersovi dotiahol Enric Mas a Michael Woods, jazdci tímu Mitchelton – Scott ich ale dokázali ešte pred vrcholom stúpania dostihnúť.

10,5km

Z pelotónu vyrazil dopredu Nans Peters, jeho náskok sa ale pohybuje na úrovni niekoľkých sekúnd. Na čele pelotónu ho teraz stíha tím Mitchelton – Scott.

Grand Prix Cycliste de Montréal 2019

Víťaz: Greg Van Avermaet (BEL, CCC Team)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné poradie
1. Greg Van Avermaet (Belgicko, CCC Team) 6:09:38
2. Diego Ulissi (Taliansko, UAE - Team Emirates) +0 s
3. Iván García Cortina (Španielsko, Bahrain Merida) +0 s
4. Tim Wellens (Belgicko, Lotto Soudal) +0 s
5. Michael Valgren (Dánsko, Dimension Data) +0 s
6. Kristian Sbaragli (Taliansko, Israel Cycling Academy) +0 s
7. Rui Costa (Portugalsko, UAE - Team Emirates) +0 s
8. Michael Woods (Kanada, Education First) + 0 s
9. Nans Peters (Francúzsko, AG2R La Mondiale) +0 s
10. Bauke Mollema (Holandsko, Trek - Segafredo) +0 s
------------------------------------------------------------
18. Peter Sagan (Slovensko, Bora-Hansgrohe) +12 s