Menu

Další

La Vuelta

19. etapa: Ávila - Toledo

Vítěz: Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step)

konec

13.09.2019, 13:34 • Martin Augustin (@ogy_16)

V sobotu je na programu závěrečná horská etapa se startem v Arenas de San Pedro a cílem na Plataforma de Gredos. Tam se ještě může stát všelicos. Pro jezdce to bude velmi náročná zkouška. Já se s Vámi ale pro dnešek loučím a někdy se těším zase na počtenou! (17:45:13)
Průběžné pořadí Vuelty:

1. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
2. Alejandro Valverde (Movistar Team) +2:47”
3. Nairo Quintana (Movistar Team) +3:31”
4. Miguel Angel Lopez (Astan Pro Team) +4:17”
5. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) +4:49”
Pořadí 19. etapy:

1. Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) 3'43:34
2. Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) +5”
3. Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step)
4. Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step)
5. Alejandro Valverde (Movistar Team)
Prvním francouzským jezdcem, který letos vyhrál na Vueltě etapu, je Rémi Cavagna. Ten v úvodu poodjel pelotonu se jedenáctičlennou skupinou uprchlíků, která se postupně zredukovala na devět cyklistů. 25 km před koncem pak nastoupil a svůj únik dotáhl až do vítězného konce. Triumf týmu Deceuninck-Quick Step pak ještě podtrhl třetím místem český zástupce Zdeněk Štybar.
Skončila tedy 19. etapa, ve které měli favorité podle předpokladů pošetřit síly na závěr Vuelty. Nakonec tomu tak ale úplně nebylo. Etapu totiž ovlivnil hromadný pád, do něhož byli zapleteni i lídr průběžného pořadí Primož Roglić a Miguel Ángel López. Zprvu se navíc zdálo, že na ně peloton nepočká, jelikož jezdci Movistaru v čele s Alejandrem Valverdem začali tlačit na pilu, ovšem nakonec ke zvolnění tempa přeci jen došlo a Rogić s Lópezem se mohli dotáhnout.

Cíl

Všichni favorité dojeli v hlavní skupině. Alejandro Valverde nakonec najel na Primože Rogliće a Miguela Ángela Lópeze tři sekundy, ale to na průběžném pořadí a vedení Rogliće mnoho nezmění.

Cíl

Dojezd Cavagny do cíle.

Cíl

Rémi Cavagna zvládl i prudké stoupání a dotáhl svůj únik do úspěšného konce! S pětisekundovou ztrátou dojel Sam Bennett a na třetím místě finišoval český závodník Zdeněk Štybar! To je pro něj výborný výsledek!

0,5 km

Rémi Cavagna si drží i na kostkách skvělé tempo! Zdá se, že zvítězí!

1,0 km

Peloton dojel trojici pronásledovatelů. Rémi Cavagna má 30 sekundový náskok!

1,8 km

Rémi Cavagna má před sebou poslední stoupání, to bude klíčový moment!

3,0 km

Bruno Armirail se ještě přidal ke Craddockovi a Arndtovi. Peloton je tak o 10 sekund zpět.

5 km

Tak za Cavagnou se vydali Lawson Craddock a Nikias Arndt. Zbytek závodníků z původní skupiny uprchlíků pohltil peloton.

8 km

Rémi Cavagna projel bránami Toleda, kde ho vítají fanoušci jako lídra etapy a dokonce mírně navyšuje svůj náskok na osmičku pronásledovatelů. K té se navíc stále více blíží hlavní peloton!

10 km

Cavagna si i 10 km před cílem drží náskok zhruba 20 sekund na skupinku pronásledovatelů. Etapový trumf je pro něj reálný.

17 km

Kvůli pádu v této etapě odstoupil z Vuelty také Marco Marcato z UAE Team Emirates.

19 km

Rémi Cavagna má momentálně náskok 20 sekund na své pronásledovatele. Hlavní peloton pak ztrácí další minutu a půl.

21 km

Rozdělil se také peloton. V jeho první části jsou ale všichni hlavní favorité.

22 km

Cavagna má momentálně k dobru 15 sekund. Jezdci za ním potřebují spolupracovat, aby ho dotáhli.

24 km

Zhruba 24 km před koncem etapy nastoupil ostatním Rémi Cavagna! Uvidíme, zda ho zbylých osm jezdců ještě dokáže dohnat.

28 km

Přeci jen se to ale zase sjelo. Členem pelotonu je i Zdeněk Štybar. Devět cyklistů v uniku má stále více než minutový náskok.

29 km

Máme tu tedy tři základní skupiny. Devítičlenná vedoucí, pak následuje deset pronásledovatelů a peloton, který se snaží dotáhnout zpět, má zatím několikasekundovou ztrátu.

31 km

Peloton se začíná dělit! Zatímco Valverde, Lopez, Majka či Pogačar se drží v jeho přední části, tak Rogič zůstává vzadu a je v problémech!

35 km

Ve vedoucí skupině zůstává už jen devět cyklistů. Do pelotonu odpadl Domen Novak.

39 km

Před námi je posledních čtyřicet kilometrů. Schyluje se ke spurtérskému vyvrcholení etapy, nebo svou pozici zúročí někdo z jezdců v úniku?

42 km

Postupně se tedy vše vrátilo do normálu. Na čele stále deset jezdců a o minutu a 40 sekund za nimi peloton i s největšími favority. Určitě ale bude zajímavé sledovat vyjádření Rogiče a jezdců týmu Movistar po etapě.

48 km

Ze závodu bohužel musel kvůli zraněním, které si způsobil při pádu, odstoupit Tony Martin. To je velká ztráta pro tým Jumbo-Visma.

49 km

To, že peloton počkal na opozdilce, pomohlo skupině uprchlíků. Ti mají k dobru zase minutu a 47 sekund.

50 km

Ano, Primož Roglič je zpět v pelotonu, kde je samozřejmě také jeho největší soupeř o celkové prvenství Alejandro Valverde. Oba závodníci spolu prohodili pár slov, Valverde se zřejmě snažil Rogličovi vysvětlit, že nevěděl, že ve skupině není.

51 km

V pelotonu proběhly mezi jezdci nějaké debaty a tempo se přeci jen znatelně zvolnilo. Jednotlivé skupiny pronásledovatelů se tak postupně zařazují zpět.

59 km

Na čele je tedy nadále desetičlenná skupina uprchlíků, pak peloton vedený jezdci Movistaru. A následují skupiny, které od pelotonu odtrhl pád. Primož Roglič tam nemá žádné týmové kolegy a musí spoléhat sám na sebe. Ujel jedné skupině a posunul se do druhé, kde se hned tlačí na čelo. Nakonec to pro něj nebude odpočinková etapa. O počínání jezdců Movistaru v pelotonu se asi bude hodně mluvit.

62 km

Ne, jezdci Movistaru na lídra pořadí Vuelty čekat nebudou. To není zrovna sportovní. Roglić nyní dojíždí závodníky týmu Astana, se kterými se asi bude chtít k pelotonu dotáhnout. Roglić ztrácí na hlavní skupinu minutu.

66 km

Primož Roglič s dalšími jezdci musí dojíždět ztrátu na peloton. Ten by měl podle nepsaných pravidel na opozdilce počkat, ale na jeho čelo se dostali jezdci týmu Movistar a nezdá se, že by zvyklosti chtěli respektovat!

66 km

V pravotočivé zatáčce došlo k řadě pádů, které část pelotonu hodně zabrzdily! Byl tam i Primož Roglič, který se musel vracet zpět na trať! Ten je ale v pořádku. Někteří závodníci jsou ale otřeseni nebo vyvázli s odřeninami.

69 km

Závodníkům teď fouká poměrně silný boční vítr. I to pro ně může být poměrně nepříjemné.

76 km

Peloton nyní snížil svou ztrátu na minutu a 15 sekund. Dnes se dá čekat spurtérský dojezd, ale vyjít to může i některému z uprchlíků.

81 km

Silnice je hodně mokrá. V nějakém klesání to může být pro cyklisty nepříjemné. Rozestup mezi uprchlíky a pelotonem je nadále poměrně konstantní.

88 km

Ztráta pelotonu momentálně narostla na minutu a 44 sekund.

90 km

Mezi deseti uprchlíky se nacházejí závodníci, kteří už mají s úniky a jízdou na čele dost zkušeností. Jedná se například o Nikiase Arndta, který už má na kontě i etapové vítězství, Lawsona Craddocka, Rémiho Cavagnu nebo Davida de la Cruze.

91 km

Tak Archbold už byl pelotonem pohlcen. Náskok uprchlíků se nyní pohybuje kolem minuty a 20 sekund.

94 km

Shane Archbold nadále visí osamocen mezi vedoucí skupinou a pelotonem. Je to pro něho taková individuální časovka.

95 km

Závodníky zkrápí drobný déšť. Tempo teď není nijak závratné, borci, kteří bojují o celkové pořadí, tak dnes mohou pošetřit poslední zbytky sil.

100 km

Peloton zase přestal stahovat vedoucí skupinu. V ní figurují Silvan Dillier, Domen Novak, Rémi Cavagna, Lawson Craddock, Bruno Armirail, Tsgabu Grmay, Ben O’Connor, David de la Cruz, Nikias Arndt a Peter Stetina

102 km

Už jen minutu a 24 sekund ztrácí peloton na vedoucí desítku. Jedenáctého Archbolda ale stále nedostihl.

107 km

Pozor, přišla chvíle, kdy peloton začal stahovat vedoucí skupinu! Její náskok klesl na 2 minuty a 32 sekund. Mezi desítkou uprchlíků a balíkem stále jezdí Archbold.

111 km

Archbold zatím jede naprosto osamocen. Peloton na něj ale postupně ukrajuje ztrátu. Ta klesla pod tři minuty. Na vedoucí jezdce ztrácí Novozélanďan 44 sekund.

118 km

Z vedoucí skupiny odpadl Shane Archbold, kterého zřejmě brzy pohltí peloton. V úniku zůstává deset borců.

120 km

Ve vedoucí skupině se nenachází Pierre Latour, jak mylně udávala grafika a oficiální statistiky na webu Vuelty. Místo něho je tam týmový kolega z AG2R La Mondiale Silvan Dillier.

122 km

Za námi je více než 40 km 19. etapy. Na čele je stále jedenáct závodníků. Na peloton má skupinka uprchlíků náskok už 3 minut a 35 sekund.

126 km

Ze závodníků v úniku je na tom v celkovém pořadí nejlépe Ben O’Connor. I on ale na vedoucího Rogliče ztrácí hodinu a 14 minut.

129 km

Rozhodnuto už zřejmě je v soutěži o nejlepšího vrchaře. Geoffrey Bouchard má na kontě o 32 bodů více než Angel Madrazo a ve hře už je přitom jen 36 bodů. Definitivně zajistit triumf si Bouchard může už v zítřejší etapě hned na prvním stoupání Puerto de Pedro Bernardo.

135 km

Úniková skupina je opravdu při chuti. Její náskok na peloton aktuálně činí 3 minuty a 14 sekund. Nutno ale podotknout, že všichni favorité jsou právě v pelotonu, kde se mohou navzájem hlídat.

140 km

Úspěšný únik jedenáctky závodníků pokračuje. Ztráta pelotonu nadále stoupá. Narostla už na necelé dvě minuty.
Alto de la Paramera:
1. Bruno Armirail (Groupama-FDJ) – 3 body
2. Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) – 1 bod
3. Tsgabu Grmay (Mitchelton Scott) – 1 bod

145 km

Vedoucí jedenáctka nadále navyšuje svůj náskok. Na peloton má k dobru už minutu a 20 sekund!

155 km

V úniku není žádný jezdec, který by jel o vysoké umístění v celkové klasifikaci. Jedná se o závodníky, kteří se snaží uspět v jednotlivých etapách, nebo na sebe v úniku upozornit.

157 km

Závodníci v úniku si drží 36 sekundový náskok. Uvidíme, zda ho ještě dokáží navyšovat, nebo zda je peloton brzy dostihne.

159 km

Do úniku se vydalo jedenáct cyklistů. S náskokem více než půlminuty na peloton jedou Pierre Latour, Domen Novak, Shane Archbold, Rémi Cavagna, Lawson Craddock, Bruno Armirail, Tsgabu Grmay, Ben O’Connor, David de la Cruz, Nikias Arndt a Peter Stetina.

160 km

Účastníci už dorazili na stoupání Alto de la Paramera. Vypadá to, že se z balíku utrhla zhruba desítka závodníků.

162 km

Urvat se zkusila pětice závodníků. Ta si na chvíli vytvořila až 5 sekundový náskok, ovšem brzy byla pelotonem zase dostihnuta.

164 km

Peloton má za sebou první kilometr. Uvidíme, kdy se někdo odhodlá k prvnímu úniku.
Jezdci vystartovali do 19. etapy, která měří 165,2 km.
Etapa, která mohla pořádně zamávat pořadím, se jela včera. Vedoucí muž Vuelty Primož Roglič si však svou situaci pohlídat, když dojel do cíle na druhém místě hned za Sergiem Higuitou, který ho ale v celkovém pořadí nemůže ohrozit. Ve stejném čase, jako Roglić, etapu dokončil i druhý muž průběžného pořadí Alejandro Valverde, jenž celkově ztrácí na svého rivala 2 minuty a 50 sekund. Dnes by se na tom nic moc změnit nemělo. Útočit budou především spurteři.

Průběžné pořadí před 19. etapou.

Vítám tu všechny cyklistické příznivce! Španělská Vuelta má v pátek na programu už 19. etapu. Ta startuje v Ávila a končí v Toledu a jedná se o rovinatou etapu, která by neměla průběžné pořadí příliš promíchat. Závodníky by přesto mohly pozlobit stoupavé kostky.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:34.

19. etapa: Ávila - Toledo

Vítěz: Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Albarreal de Tajo (rychlostní prémie)
1. Peter Stetina (Trek-Segafredo), 4 body, 3”
2. Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott), 2 body, 2”
3. Nikias Arndt (Team Sunweb), 1 bod, 1”
Alto de la Paramera
1. Bruno Armirail (Groupama-FDJ) - 3 body
2. Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) - 1 bod
3. Tsgabu Grmay (Mitchelton Scott) - 1 bod