Menu

Motorsport

Formule 1

VC Francie

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

konec

23.06.2019, 15:10 • Trať: Paul Ricard, Le Castellet, Francie • Michal Šandor

Další Velká cena je na programu 30. června, kdy se na okruhu Red Bull Ring pojede Grand Prix Rakouska, při níž se bude chtít předvést především domácí stáj Red Bull. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek neděle. (17:16:11)
Máme za sebou Velkou cenu Francie, kterou stylem start – cíl opanoval Lewis Hamilton z Mercedesu, jenž navýšil své vedení v průběžném pořadí šampionátu jezdců. Druhý skončil Valtteri Bottas, který podtrhl další double německé stáje, která nemá mezi konstruktéry konkurenci. Stupně vítězů doplnil Charles Leclerc. Jediným jezdcem, který musel předčasně odstoupit, byl Romain Grosjean. Alespoň malou radost udělali francouzskému publiku piloti Renaultu Daniel Ricciardo a Nico Hülkenberg sedmým, respektive devátým místem.
PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ PO GP FRANCIE:


1. Mercedes 338 bodů


2. Ferrari 198 bodů


3. Red Bull 136 bodů


4. McLaren 39 bodů


5. Renault 36 bodů


6. Racing Point 19 bodů


7. Alfa Romeo 17 bodů


8. Toro Rosso 17 bodů


9. Haas 16 bodů


10. Williams 0 bodů

PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ PO GP FRANCIE:


1. Lewis Hamilton (Mercedes) 187 bodů


2. Valtteri Bottas (Mercedes) 151 bodů


3. Sebastian Vettel (Ferrari) 111 bodů


4. Max Verstappen (Red Bull) 100 bodů


5. Charles Leclerc (Ferrari) 87 bodů


6. Pierre Gasly (Red Bull) 36 bodů


7. Carlos Sainz (McLaren) 26 bodů


8. Daniel Ricciardo (Renault) 22 bodů


9. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) 17 bodů


10. Kevin Magnussen (Haas) 14 bodů


11. Nico Hülkenberg (Renault) 14 bodů


12. Lando Norris (McLaren) 13 bodů


13. Sergio Pérez (Racing Point) 13 bodů


14. Daniil Kvjat (Toro Rosso) 10 bodů


15. Alexander Albon (Toro Rosso) 7 bodů


16. Lance Stroll (Racing Point) 6 bodů


17. Romain Grosjean (Haas) 2 body


18. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) 0 bodů


19. George Russell (Williams) 0 bodů


20. Robert Kubica (Williams) 0 bodů

Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.

Situace, kterou budou řešit sportovní komisaři

Krátce po skončení závodu vyšlo najevo, že sportovní komisaři vyšetřují Daniela Ricciarda za to, že opustil trať a získal tím pro sebe výhodu. Snad nebudeme svědky další časové penalizace, která by připravila Ricciarda o osmé místo.
Konečné pořadí Velké ceny Francie: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Vettel (Ferrari), 6. Sainz (McLaren), 7. Ricciardo (Renault), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Hülkenberg (Renault), 10. Norris (McLaren). Závod nedokončil Romain Grosejan (Haas).

Konec závodu.

53

Lewis Hamilton vítězí v dnešní VC Francie

53

LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Francie. Druhý dojel Valtteri Bottas a třetí Charles Leclerc. Mercedes zaznamenal další double. Nejrychlejší kolo závodu a bod navíc získává Sebastian Vettel.

53

Jezdci najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně Francie!

52

Francouzským fanouškům udělají malou radost alespoň oba piloti stáje Renault, kteří jedou na bodech. Daniel Ricciardo je osmý a Nico Hülkenberg desátý. V boxech se zjevil Sebastian Vettel, který na poslední dvě kola nasadil nové pneumatiky.

51

Ředitelství závodu aktivovalo systém virtuálního safety caru, protože se na trati objevil žlutý váleček, do kterého narazil Alexander Albon. Přesně podle hesla safety first sáhlo vedení závodu raději k bezpečnostnímu kroku.

50

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Vettel (Ferrari), 6. Sainz (McLaren), 7. Norris (McLaren), 8. Ricciardo (Renault), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Hülkenberg (Renault).

49

Poslední bodované, tedy desáté místo drží Nico Hülkenberg. Daniil Kvjat zaútočil na týmového kolegu Alexandera Albona a dostal se na čtrnáctou příčku. Tento souboj ale v konečném účtování nebude nic řešit.

48

Nejrychlejší kolo závodu mezitím převzal Valtteri Bottas. Romain Grosjean sympaticky obešel členy svého týmu a s každým si podal ruku. Vlajku americké stáje Haas tak drží už jen šestnáctý Kevin Magnussen.

47

Grosjean bohužel odstupuje z domácí VC

47

Romain Grosjean dostal do týmového rádia pokyn, že musí bezpodmínečně zajet do boxů. Francouz se už do závodu nevrátí a je tak prvním pilotem, který neuvidí šachovnicový praporek. To je určitě velké zklamání pro francouzské fanoušky.

VC Francie

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

konec

Zpět na online