Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference k MS IIHF v ledním hokeji 2019

konec

25.05.2019, 13:00 • Lukáš Foff, Jonáš Majtyka

Igor Nemeček na závěr poděkoval všem zástupcům médií za jejich práci během celého mistrovství světa. (13:38:23)
Padla také otázka na kapacity slovenských arén, které mají zhruba deset tisíc. René Fasel odvětil, že v posledních letech stoupá návštěvnost MS. Pokud se tedy Slovensko bude chtít o pořádání šampionátu opět ucházet, mělo by podle něj zvažovat o stavbě větší haly. Obzvlášť kapacita v Košicích je podle něj nedostačující.
Fasel a jeho vyjádření ohledně prohlížení videí: „Zabíjíme sport tím, že chceme zkoumat každé rozhodnutí. V příštích letech bude velmi důležité, abychom nastavili hranice, co se zkoumat má a co ne. I v letošní sezóně rozhodovaly velké drobnosti, ale přece nemůžeme zkoumat úplně všechno. Bude to těžké rozhodnutí. I rozhodčí přece mají právo občas udělat chybu, jsou to lidé.“
Fasel: „Příští rok mi bude 70 a už jsem v této funkci 26 let. Cítím, že je správný čas skončit. Kolem mě je spoustu mladých lidí, kteří se chtějí podílet na rozhodování. Jsem šťastný, že budu končit ve správný čas.“
René Fasel dostal otázku na svůj odchod.
Kohút odpověděl, že tohle rozhodnutí je čistě na IIHF a Slovensko nebude vyvíjet žádný tlak i přesto, že samozřejmě doufá, že se na olympiádu kvalifikuje.
Přišel dotaz na to, že Čína nemusí hrát kvalifikaci na olympiádu v roce 2022 a jestli například Slovensko nebude tlačit na to, aby také nemuselo kvalifikaci hrát.
Fasel se velice obšírně vyjadřoval o kolektivní smlouvě v NHL a o tom, jestli budou hráči z nejlepší ligy světa na olympijských hrách v Pekingu v roce 2022. Podle prezidenta IIHF je toto rozhodnutí pro hokej na reprezentační úrovni velmi důležité.
Oficiální část tiskové konference skončila, nyní přichází čas na otázky.

Lichtner: „Všichni účastníci dávají pouze pozitivní ohlasy. Nemohli jste to udělat lépe, organizace byla fantastická a je nám líto, že v neděli musíme z Bratislavy odjet.“
Oficiální webová stránka mistrovství světa zaznamenala téměř 28 milionů návštěv.
Dále chválí to, že IIHF společně s organizačními pracovníky dávali vědět veškeré potřebné informace.
Lichtner jako první mluví o čtvrtfinále Kanada – Švýcarsko, které sledovalo ve Švýcarsku 44 % populace, což je úžasné číslo.
Nyní je na řadě Horst Lichtner, generální sekretář IIHF.
Kohút: „Výsledky Slovenska bohužel nebyly tak dobré, možná chybělo trochu štěstí. Pro lidi ale nebyl tolik důležitý výsledek jako výkon, kterým se hráči prezentovali na ledě. A ten byl velmi dobrý.“
Kohút dále děkuje všem členům týmu a organizačním pracovníkům v Bratislavě i Košicích.
Nejde podle něj tolik ani o čísla jako o atmosféru, která byla v obou fanzónách a hlavně na stadionech.
Kohút potvrdil slova Fasela, že přesunutí slovenského týmu do Košic byla výzva. Celkový výsledek dokonce překonal všechny analýzy, které byly provedeny před samotným mistrovstvím světa.
Jako další si bere slovo prezident Slovenské hokejové federace Martin Kohút, a to ve slovenštině.
Generální sekretář zároveň poděkoval vládě Slovenska, že umožnila několik rekonstrukcí v obou hokejových městech.

Tisková konference k MS IIHF v ledním hokeji 2019

konec