Menu

Další

Cyklistika

Tour Down Under 3. etapa

Víťaz: Peter Sagan (Bora–hansgrohe)

konec

17.01.2019, 03:30 • Michal Bakoš (@bako_baks) sk

Z našej strany je to na dnes všetko. Ďakujeme vám za pozornosť a prajeme pekný zvyšok dňa. (05:46:03)
Peter Sagan môže po tretej etape Tour Down Under 2019 žiariť spokojnosťou. Nielenže zaznamenal premiérové prvenstvo v sezóne, ale ešte sa aj dostal na čelo súťaže šprintérov o modrý dres a na druhé miesto celkového poradia. Na lídra generálnej klasifikácie Patricka Bevina stráca Slovák po dnešku len jednu sekundu.
Najlepšia desiatka tretej etapy

1. Peter Sagan (Bora–hansgrohe) 3:46:06
2. Luis León Sánchez (Astana) +0:00
3. Daryl Impey (Mitchelton–Scott) +0:00
4. Danny van Poppel (Jumbo–Visma) +0:00
5. Patrick Bevin (CCC Team) +0:00
6. Jan Polanc (UAE Team Emirates) +0:00
7. Ruben Guerreiro (Kaťuša–Alpecin) +0:00
8. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) +0:00
9. Chris Hamilton (Sunweb) +0:00
10. Domenico Pozzovivo (Bahrain–Merida) +0:00
Peter Sagan nadviazal v mestečku Uraidla na vlaňajší triumf. Čoskoro 29-ročný Žilinčan zaznamenal prvé víťazstvo v sezóne 2019 a celkovo 110. v profesionálnej kariére.

Tretia etapa 21. ročníka Tour Down Under sa skončila.

Cieľ

Trojnásobný majster sveta sa vo finále etapy zachytil zadného kolesa Juhoafričana Daryla Impeyho, následne ho predstihol, no na posledných metroch ešte musel odraziť atak výborne špurtujúceho Luisa Leóna Sáncheza. Sagan to napokon dokázal a tesne triumfoval!

Cieľ

Peter Sagan sa stal víťazom tretej etapy Tour Down Under 2019!

1 km

Kilometer do cieľa! Hlavná skupina je pokope. Vyzerá to tak, že sa bude rozhodovať v špurte. Peter Sagan má veľkú šancu na víťazstvo!

2 km

27-ročného Francúza sa vydal stíhať skúsený holandský cyklista Robert Gesink, ale oboch potom doslova preleteli favoriti, ktorých viedol Michael Woods.

3 km

Tri kilometre pred cieľom predvádza ofenzívu Kenny Elissonde z britskej stajne Sky!

4 km

Hlavná skupina, z ktorej dnes vzíde víťaz, má okolo tridsať členov. Z rýchlych borcov v nej nechýbajú Danny van Poppel a Peter Sagan.

6 km

Lachlan Morton dostal do čela pelotónu na svojom zadnom kolese Michaela Woodsa. Kanaďan je nádejou tímu EF Education First Pro Cycling do dnešného záveru.

9 km

Peter Sagan sa zatiaľ drží na veľmi dobrej pozícii. Tempo hlavnej skupiny naďalej určuje Mitchelton–Scott. Daryl Impey má k dispozícii štyroch pomocníkov.

12 km

Mitchelton–Scott ťahá vyselektované hlavné pole. Lídrom tohto tímu je obhajca vlaňajšieho celkového víťazstva Daryl Impey.

13 km

Snaženie Alberta Bettiola (EF Education First Pro Cycling), účastníka dvoch Grand Tour, je na konci. Talian si bude musieť na premiérový triumf medzi profesionálmi ešte počkať.

14 km

Sme na poslednom okruhu, hlavné pole naň priviedol tím Mitchelton–Scott. Ešte pred vstupom naň vypadol z pelotónu nositeľ bodkovaného dresu Jason Lea (Austrálska reprezentácia).

17 km

25-ročný Talian Alberto Bettiol, ktorý zatiaľ v profesionálnom cyklistike nedosiahol ani jedno víťazstvo, bojuje na špici etapy sám proti hlavnému poľu. Súčasná hodnota jeho náskoku je na úrovni tridsiatich sekúnd.

20 km

James Whelan opustil tímového kolegu Alberta Bettiola a nechal ho na čele etapy osamote. 22-ročný Austrálčan Whelan dnes podal parádny výkon, vpredu bol od začiatku etapy. Iniciatívu v pelotóne prevzalo zoskupenie Sky.

23 km

Pretekári už sú v sedlách viac ako tri hodiny. Teplota v Austrálii dosahuje 38 stupňov Celzia. Alberto Bettiol a James Whelan (obaja EF Education First Pro Cycling) sú momentálne od pelotónu vzdialení minútu.

26 km

Ďalšie zmena situácie pred pelotónom. Na čele etapy už evidujeme len Alberta Bettiola a Jamesa Whelana, teda dvojicu tímu EF Education First Pro Cycling.

27 km

Alberto Bettiol (EF Education First Pro Cycling), James Whelan (EF Education First Pro Cycling), Nicholas Dlamini (Dimension Data), Davide Ballerini (Astana), Davide Ballerini (Astana) a Michael Potter (Austrálska reprezentácia). Také je zloženie aktuálnej unikajúcej skupiny. Pelotón ju však má na dohľad, stráca menej ako polminútu.

31 km

Ďalšie preskupenie síl na čele. Alberto Bettiol (EF Education First Pro Cycling), Davide Ballerini (Astana) a Manuele Boaro (Astana) doplnili vo vedúcej partii Dlaminiho (Dimension Data), Whelana (EF Education First Pro Cycling) a Pottera (Austrálska reprezentácia).

34 km

Selektívny charakter etapy sa prejavuje v pelotóne i v úniku. Kontakt s hlavným poľom nateraz stratili viacerí cyklisti vrátane Vivianiho a Ewana. Na čele už zase zotrvali len Nicholas Dlamini (Dimension Data), James Whelan (EF Education First Pro Cycling) a Michael Potter (Austrálska reprezentácia).

38 km

V zadnej časti pelotónu sme zaznamenali pád z kategórie nezávažných. Vyzerá to tak, že všetci aktéri vyviazli z kolízie bez ujmy.

40 km

Pretekári sa nachádzajú v piatom zo siedmich okruhov v okolí cieľovej destinácie. Nicholas Dlamini (Dimension Data), James Whelan (EF Education First Pro Cycling), Nico Denz (AG2R), Manuele Boaro (Astana), Leó Vincent (Groupama–FDJ) a Michael Potter (Austrálska reprezentácia) disponujú menej než minútovým náskokom pred pelotónom.

45 km

Rýchlosť balíka určujú tímoví kolegovia Patricka Bevina zo zoskupenia CCC Team. Strata pelotónu na únik vzrástla z minúty na deväťdesiat sekúnd.

50 km

V dnešnom cieľovom mestečku Uraidla vrcholila aj jedna z etáp vlaňajšieho ročníka, vyhral ju Peter Sagan. Aj dnešná trasa by mala Saganovi teoreticky vyhovovať. Vieme však, že hviezdny slovenský cyklista prišiel na austrálske preteky najmä zbierať jazdecké kilometre. Či sa v závere bude usilovať o popredné umiestnenie, je otázne. V rozhovore pred etapou pripustil alternatívu, že tím Bora–hansgrohe dnes vo finále pôjde na jeho austrálskeho kolegu Jaya McCartyho.

54 km

Vráťme sa však späť do aktuálneho diania. Na čele etapy už neevidujeme sedem cyklistov, ale len šesť. Z unikajúcej partie, ktorá má momentálne minútový náskok, vypadol víťaz prvej etapy Tour Down Under 2019 Elia Viviani. Ten môže byť so svojím pôsobením v úniku spokojný. Líder súťaže šprintérov o modrý dres vyhral obidve rýchlostné prémie a zásluhou zisku šiestich bonusových sekúnd je vo virtuálnej podobe celkového poradia prvý.

56 km

108 kilometrov pred cieľom prešli pretekári jediným kategorizovaným stúpaním etapy. Horskú prémiu druhej kategórie na Fox Creek Road si podmanil Manuele Boaro (Astana) pred Potterom (Austrálska reprezentácia) a Whelanom (EF Education First Pro Cycling).

58 km

Rýchlostná prémia č. 2 Charleston (127 km)

1. Elia Viviani (Deceuninck–Quick-Step) 3 bonifikačné sekundy
2. Nico Denz (AG2R) 2 bonifikačné sekundy
3. Leó Vincent (Groupama–FDJ) 1 bonifikačná sekunda

61 km

Rýchlostná prémia č. 1 Charleston (141 km)

1. Elia Viviani (Deceuninck–Quick-Step) 3 bonifikačné sekundy
2. Kristoffer Halvorsen (Sky) 2 bonifikačné sekundy
3. Jasper Philipsen (UAE) 1 bonifikačná sekunda

64 km

Obzrime sa ešte za počiatočnou fázou etapy. Na úvodných dvadsiatich kilometroch boli umiestnené dve rýchlostné prémie. Obe vyhral Elia Viviani, ktorý získal šesť bonifikačných sekúnd a stal sa vďaka ním virtuálnym lídrom generálnej klasifikácie. Taliansky majster totiž strácal po druhej etape na Bevina z druhého miesta celkového poradia päť sekúnd.

67 km

Sedemčlenná vedúca partia má v tejto chvíli k dobru pred pelotónom dve minúty. Hlavné pole vedú borci tímu CCC, ktorého člen Patrick Bevin je aktuálnym lídrom celkového poradia.

70 km

Nicholas Dlamini (Dimension Data), James Whelan (EF Education First Pro Cycling), Nico Denz (AG2R), Manuele Boaro (Astana), Leó Vincent (Groupama–FDJ), Michael Potter (Austrálska reprezentácia) a Elia Viviani (Deceuninck–Quick-Step) vytvorili v tretej etape únik dňa.

Prajeme príjemné skoré ráno. Do tretej etapy 21. ročníka austrálskych cyklistických pretekov Tour Down Under vstupujeme v momente, keď do cieľa zostáva 70 kilometrov.
Pozdravujeme všetkých športových priaznivcov, ktorí sa rozhodli obetovať nočný odpočinok na úkor sledovania tretej etapy pretekov Tour Down Under.

Druhú etapu ovládol Patrick Bevin pred Ewanom a Saganom

Druhá etapa úvodných pretekov kalendára UCI World Tour v sezóne 2019 mala prívlastok šprintérska . Krátko po jej štarte vytvorili Jaime Castrillo (Movistar), Arťom Zacharov (Astana) a Jason Lea (Austrálska reprezentácia) trojčlenný únik, ktorý prešiel ako prvý horskou i obomi rýchlostnými prémiami. Následne sa držiteľ bodkovaného dresu Jason Lea vrátil do pelotónu. Zacharov a Castrillo pokračovali vpredu vo dvojici, ale 55 kilometrov pred koncom pohltili hlavné pole aj ich.

Keď do cieľa zostávalo 42 kilometrov, atak predviedol Matthieu Ladagnous (Groupama–FDJ). Skúsený Francúz vydržal v individuálnom úniku až 39 kilometrov. Odmenou za sympatickú sólovú jazdu mu v cieli bolo ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca etapy.

Po hromadnom páde v pelotóne na poslednom kilometri bojovala o etapový vavrín malá skupina, ktorú nepostihol. V špurte do mierneho stúpania mal najsilnejšie nohy Novozélanďan Patrick Bevin zo zoskupenia CCC Team, ktorý pokoril domáceho borca Caleba Ewana i trojnásobného svetového šampióna Petra Sagana.

27-ročný cyklista zaznamenal najväčší triumf v doterajšej kariére. Prvenstvo v druhej etape ho posunulo na čelo priebežného celkového poradia.

Peter Sagan zlepšil svoje umiestnenie z prvej etapy o päť priečok a prvýkrát v novom ročníku sa dostal na pódium.

Tretia etapa šancou pre výbušné typy

Pre tretí deň 21. ročníka austrálskych etapových pretekov organizátori pripravili 146-kilometrovú previerku s celkovo 3337 nastúpanými výškovými metrami.

Etapa odštartuje dvomi štrnásťkilometrovými okruhmi, pričom na oboch je pripravená jedna rýchlostná prémia. Nasleduje presun k cieľovej destinácii, ktorého súčasťou je horská prémia druhej kategórie na Fox Creek Road.

Cyklisti potom absolvujú sedemkrát okruh okolo cieľového mestečka Uraidla. Meria štrnásť kilometrov a obsahuje niekoľko krátkych stúpaní. Môžeme povedať, že v tretej etape čaká cyklistov klasikárska koncovka. Posledný kopček vyvrcholí len dva kilometre pred páskou, čo je ideálne miesto na útok, keďže po ňom je už len klesanie do cieľa.

V takomto dojazde by si na svoje mali prísť výbušní pretekári.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 03:00.

Tour Down Under 3. etapa

Víťaz: Peter Sagan (Bora–hansgrohe)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Výsledky tretej etapy Tour Down Under 2019
Najlepšia desiatka tretej etapy

1. Peter Sagan (Bora–hansgrohe) 3:46:06
2. Luis León Sánchez (Astana) +0:00
3. Daryl Impey (Mitchelton–Scott) +0:00
4. Danny van Poppel (Jumbo–Visma) +0:00
5. Patrick Bevin (CCC Team) +0:00
6. Jan Polanc (UAE Team Emirates) +0:00
7. Ruben Guerreiro (Kaťuša–Alpecin) +0:00
8. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) +0:00
9. Chris Hamilton (Sunweb) +0:00
10. Domenico Pozzovivo (Bahrain–Merida) +0:00

Horská prémia druhej kategórie Fox Creek Road

1. Manuele Boaro (Astana) 10 bodov
2. Michael Potter (Austrálska reprezentácia) 6 bodov
3. James Whelan (EF Education First Pro Cycling) 4 body

Rýchlostná prémia č. 2 Charleston (127 km)

1. Elia Viviani (Deceuninck–Quick-Step) 3 bonifikačné sekundy
2. Nico Denz (AG2R) 2 bonifikačné sekundy
3. Leó Vincent (Groupama–FDJ) 1 bonifikačná sekunda

Rýchlostná prémia č. 1 Charleston (141 km)

1. Elia Viviani (Deceuninck–Quick-Step) 3 bonifikačné sekundy
2. Kristoffer Halvorsen (Sky) 2 bonifikačné sekundy
3. Jasper Philipsen (UAE) 1 bonifikačná sekunda