Menu

Florbal

Pohár České pojišťovny - muži

FBC Liberec – Sokoli Pardubice

3:4

konec (1:2, 1:2, 1:0)

16.01.2019, 17:00 • SH UP Olomouc (kapacita: 1200 míst) • Finále • Johan Čáp (@CAPJohanCZ)

Reklama na florbal. Mužské finále dokázalo, jak velká vyrovnanost klubů je v české Tipsposrt Superlize. Pardubice s Libercem předvedli fantastickou sportovní podívanou, když se povedlo Severočechům v samotném závěru ještě nakonec vstřelit kontaktní trefu. Liberečtí florbalisté sice nebyli nijak horší, vyrovnání už se nakonec nedočkali. Parta okolo Martina Zozuláka tak sice zatím nemlže příliš v ligovém ročníku slavit úspěchy, v poháru ale dokázala velkou mentální a florbalovou sílu. Pro Sokol jde, jak už bylo několikrát zmíněno, o naprosto unikátní historický úspěch. Dosavad totiž patřil spíše mezi průměrnější, takřka provinční kluby. Je otázkou, kam o východočeskou organizaci v budoucnu posune. Ode mě je to pro dnešek z univerzitní haly v Olomouci vše, přeji hezký zbytek dne. (19:15:44)
Střely na branku celkem: Liberec – Pardubice 19:26
Střely na branku ve 3. třetině: Liberec – Pardubice 5:5
Pardubičtí florbalisté se nyní mají šanci slavnostně vyfotit, v zádech mají početný východočeský fanklubů. Právě díky němu mělo finále elektrizující atmosféru. Nutno podotknout, že jde pro Sokol po letošním triumfu v kategorii Pro na Czech Open po další zápis do historie klubu.

Pardubice přebírají pohár pro vítěze

A na řadě je i pohár pro vítěze. Celou euforii odstartuje kapitán Martin Zozulák!

Hráči Pardubic přebírají zlaté medaile

Na hřišti už je i prezident Českého florbalu Filip Šuman, který předává pardubickým florbalistům šek na 100 000 korun a zlaté medaile.

Hráči Liberce přebírají stříbrné medaile

Hráči Liberce nyní přebírají stříbrné medaile, zároveň získávají finanční šek od Českého florbalu a generálního partnera České pojišťovny.
Po ocenění nejlepších hráčů utkání se v této chvíli dočkají ocenění i sudí tohoto fantastického duelu – Pavel Kačer a Ondřej Vašíček.
Nejlepší hráči utkání: Lukáš Veselý (Liberec) – Martin Haleš (Pardubice)
Konec! Poprvé v historii se držiteli florbalového Poháru České pojišťovny stávají hráči Sokolu Pardubice!

Závěrečné vteřiny utkání

Konec zápasu.

59:57

Valeš ještě několikrát napaloval míček do Halešovy klece, ale míček už pardubičtí beci za cenu sebeobětování raději zašlapují, než aby inkasovali.

59:39

Valeš vybídl žabičkou Slabého, ten mířil jen do boční sítě.

59:01

Liberec sice stále tlačí, ale Salár závěrečnou ránu vypálil pouze nad branku. Severočeši se oprávněně drží za hlavu, na řadu přichází velké drama.

58:13

Liberec si vybírá time-out, Liberec zřejmě bude riskovat power-play!

58:10

Přemek Pakosta nabídl parádní nahrávku přímo k nohám Teichmana, avšak ani tentokrát pardubický kanonýr neudeřil. Jeho rána letěla těsně nad horní tyč.

57:42

A další blok pardubické defenzívy, nicméně svůj brejk si připsal i Dlesk. Rána přes beka už ale nevyšla, Vaníček míčem pokryl.

57:22

Lukáš Slabý vyslal parádní pumelici, ale blok před pardubickou brankou zatím drží. Míček skončil za mantinelem.

56:28

I Martin Zozulák se natlačil do prostoru před brankou, ale svou šanci nezužitkoval. Míček uvízl za libereckou klecí, kde jej už získal pozorný Kološ.

55:50

Zozulák se valil na pravé straně sám na libereckou klec, ale vyjetý Vaníček si svůj perimetr pohlídal. Míček tak skončil v jeho náručí.

54:35

Přemek Pakosta nabízel krásnou nahrávkou míček Teichmanovi, nicméně pardubický bomber svou první velkou šanci zápasu nevyužil. Balónek nestačil trefit a jen promáchl. Liberec si může oddechnout.

53:47

Prokop Ferdan se snažil vytočit zpoza branky ke střelbě, jenomže v jeho postupu jej zastavil Sixt. Po zapískaném nedovoleném zákroku bude rozehrávat Liberec z rohu.

Dnešní utkání sleduje 756 diváků.

53:25

Drama vrcholí! Viditelně namotivovaní liberečtí florbalisté nyní dřou na hřišti na maximální možnou míru, když se pokoušejí znovu obléhat pardubickou klec. Jejich snahu přerušuje nyní komerční pauza.

52:35

V olomoucké aréně je pravé fanouškovské peklo. Liberec stejně jako jeho soupeře tlačí početná obec příznivců za další trefou, vyrovnání je nyní dost cítit ve vzduchu.

51:48

Zozulák mohl získat míček po fatální chybě Valeše, jenže svůj brejk nedokázal dokončit svou pověstnou kličkou. Vaníček byl brzy z branky a balónek stačil chytit do rukavic.

50:30

50:30 Lukáš VESELÝ - 3:4

50:30

Liberec právě vstřelil branku!
Kontaktní branka je na světě! Po parádní souhře přesilovkové formace se dostal po ukázkové diagonála k palbě z první LUKÁŠ VESELÝ, když napálil míček přímo k tyči. Heleš byl bez šance na tak rychlý přesun. Asistence: Matěj Klucho.

50:18

Liberec dostává vekou šanci na zápletku. Hůl Martina Zozuláka (PAR) se neulomila jen náhodou, podle sudích jí předtím zablokoval soupeřovu hokejku, za což vyfasoval menší trest.

49:55

A znovu Vaníček! Zozulák naservíroval parádní přihrávku směrem na Dleska, jenomže liberecký brankář stačil do trajektorie vložit paži po ukázkovém rozštěpu. Severočeši si mohou oddechnout.

49:40

Sudí musí nyní přerušit hru, neboť tentokrát na olomouckém tarkettu leží Jiří Sixt. Podle všeho má problémy s kotníkem, na lavičku jen dokulhal.

49:02

To jsou věci! Pardubice mohly vkročit rázným krokem za vítězstvím! Zozulák už už zakončoval, jenomže na poslední chvíli ho srazil liberecký obránce. Vaníček posléze předvedl snový zákrok, když vytáhl ránu Saláta maskou.

48:24

Valeš pálí po ráně z výběhu těsně nad branku! Jeho naštvaná reakce je celkem opodstatněná, míčku chybělo do trefení branky jen pár milimetříků.

47:05

Radek Formánek zůstal ležet na palubovce s viditelně velkými bolestmi po střetu s protivníkem. okamžitě míří podpírán na lavičku. S jeho stehnem to nevypadá moc slibně.

46:39

Rychlý brejk vedl Valeš spolu s Kopeckým, avšak nahrávka do mrtvého úhlu nakonec všechno podstatné zastavila. Pardubice už si protivníky v rozích hřiště pohlídali.

45:41

Valeš se jako rozrážeč beků a clona Helešovi pokoušel rozrušit pardubickou pohodu v zadních řadách, ale ani tudy cesta pro Severočechy nevede. Míček míří přes půlící čáru.

44:55

Patrik Rozkovec se zjevil po pardubické minele za zády obránců Sokola, avšak své zajímavé pozice nakonec nevyžil. Jeho bekhendovou nahrávku zablokoval na poslední chvíli Sixt.

43:29

Valeš narušoval složitou kombinací pardubickou obranu, ke střelbě se ovšem nedostal. Podle sudích se dopustil navíc útočného faulu, musí tak rychle vzad.

42:46

Lukáš Veselý se dostal na levém křídle k dobré střelecké pozici, bomba tahem ale byla pro Haleše celkem očekávatelná. Míček ani po snaze Marka neskončil následně za pardubickým brankářem.

41:36

Ivo Teichman a Daniel Škeřík se pokoušeli narušit libereckou rozehrávku, nicméně taktická bitva dvou presinkových systémů zatím moc florbalových zážitků nepřináší. Hra se po útočných faulech stále kouskuje.

40:24

Bilý hledal možnost průniku po levém křídle, avšak liberecká obrana nyní pracuje na výbornou. Bez sebemenších potíží mu cestu vpřed zavřela. Pardubice tak kombinovaly jen marně.

40:01

Začala třetí třetina.
Střely na branku ve 2. třetině: Liberec – Pardubice 6:8
Druhá třetina už nenabídla ze začátku tak velkou ofenzivní podívanou, když oba celky viditelně spíše zaujali vyčkávací postoj. Nicméně status quo rozsekl velmi rychle Janeček a po Zozulákově ráně už vedl Sokol o tři branky. Výběr Zdeňka Skružného se ovšem ještě nevzdává, do třetí periody vstoupí díky Veselého snížení s dvoubrankovým mankem. Florbalový thriller pokračuje přibližně v 18:25.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:47

Jan Baudisch dlouhou dobu bojoval v rohu hřiště o možnost vytvoření si střelecké pozice, avšak pardubičtí beci v této zkoušce obstáli. Míček udrželi mimo předbrankový prostor.

38:26

Salát se dostal na levé straně k palbě, jenže Haleš předvedl velmi dobrý zákrok. Následné dorážky už Prix s Bílým nedovolili, hra je po nedovoleném zákroku přerušena.

37:41

Liberec se postupně zlepšuje v ofenzivní činnosti, ale stále mu schází častější střelba. Obrana Sokola totiž zatím pracuje velmi efektivně, bez větších chyb.

36:35

Pardubice byly milimetry od další trefy! Martin Zozulák předvedl tentokrát své umění v předbrankovém prostoru, když i pod dvojnásobnou přesilou stačil střílet. Vaníček následně zaváhal a šel na opačnou stranu branky, Tomáš Dlesk tak málem doplácal balónek do nehlídané sítě. Liberec na poslední chvíli zasahuje.

35:41

Lukáš Lhota zkoušel nahazovat míšek zřejmě podle naučeného signálu na pravé křídlo, ale zde nikdo nebyl. Následný pardubický brejk hasí až Petr Kološ.

34:41

Kološ ukázal před vlastní brankou parádní jistotu, zastavení dlouhé nahrávky zvládl i pod hrozbou Zozulákova brejku. Pardubice musí zařadit zpátečku.

33:27

Valeš se snažil otočit na středu hřiště, jenže v rozhodující moment nedokázal udržet míček. Sokol se může pochválit, práce v defenzívě a hlídaní nejnebezpečnějšího muže soupeře se povedla na výbornou.

32:29

Liberci se nadále daří Pardubice držet pod tlakem, taktika Zdeňka Skružného je jasná. Vyčerpat postupně beky Liberce na maximální možnou úroveň. I proto tak postrádají Severočeši střelbu.

31:49

31:49 Lukáš VESELÝ - 2:4

31:49

Liberec právě vstřelil branku!
Máme zpátky drama! Liberci se podařilo nyní v signalizovaném vyloučení proměnit přesilu jednoho muže v gól naděje. Salát se na pravém křídle krásně podíval a poslal parádní diagonálu přes velké brankoviště. Na konci rychlé přihrávky stál LUKÁŠ VESELÝ, jehož rána mířila přesně do šibenice. Asistence: Petr Salát.

31:20

Vaníček míří z branky, Liberec má díky pardubickému faulu možnost power-play!

30:45

Petr Salát otestoval Halešovu pozornost ránou tahem z půlící čáry, ale míček se do klece nedostal. Clona pardubické obrany byla dostatečně úspěšná.

30:38

30:38 Martin ZOZULÁK - 1:4

30:38

Pardubice právě vstřelily branku!
Pardubice jdou do trháku! Liberec sice vyzkoušel v oslabení rychlý kontr, ale právě tento zdržovací manévr se mu vymstil. Do protiútoku se vehnal MARTIN ZOZULÁK, jehož technická práce se ukázala ve své nebetyčné ryzosti. Parádní naznačení a zároveň klid na hokejce rozhodily Vaníčka, balónek mu proletěl mezi nohama. Krása florbalu jako na talíři! Bez asistence.

29:14

Martin Zozulák nadělal v obranném pásmu Liberce pořádnou paseku, což také nezvládl ustát Matěj Klucho (LIB). kapitán Severočechů pardubického protivníka podržel. Sudí tak logicky trestají menším trestem.

28:58

Na palubovce je nyní o hodně méně vypjatých momentů, přesto se nyní dostal k parádní šanci Radek Valeš, avšak jeho rána z velkého úhlu nenadělala Halešovi velké problémy. Pardubická obrana si posléze poradila i s dorážkami.

27:36

Valeš se Kološově ťukecu pokoušel dostat ke střelbě tahem, jenže těsně před zamýšleným manévrem jej zalehl pardubický bránící hráč. Liberec navíc nemůže rozehrávat, Prixovi se povedlo míček velmi lišácky odkopnout.

26:26

Salát se po Veselého nabídce snažil sběhnout ze středu hřiště, ale útočný blok v podobě Ivo Teichmana všemu nebezpečnému zabránil. Leč za cenu faulu, oba celky střídají.

25:41

Přemek Pakosta hledal Petra zajímavou diagonálou, nicméně přihrávka byla v poslední možnou chvíli zablokována. Halou to jen zahučelo, Liberec zabránil velké tutovce.

24:35

Přemek Pakosta se dostal na pravém křídle k parádní střelecké pozici, nicméně bombu příklepem Vaníček fantasticky vykryl paží. Míček skončil pouze za brankou.

23:25

Liberci se stále nedaří nabourat pardubický blok. Jejich snaha je sice nezpochybnitelná, nicméně stále tomu schází střelba a znovu střelba. Haleš je nyní prakticky bez práce.

22:50

22:50 Michal JANEČEK - 1:3

22:50

Pardubice právě vstřelily branku!
A je tu další zlom! Po nečekaném průniku Škeříka udělal Bitman vážnou chybu, když místo clony pouze couval. Před pardubickým obráncem se tak otevřela úplně volná cesta a míček zavezl přímo před Vaníčka. Zde už jej pouze dorazil za brankovou čáru MICHAL JANEČEK. Asistence: Daniel Škeřík.

21:35

Liberec si pardubickou obranu postupně testuje a oťukává. Nechce nic uspěchat, svěřenci kouče Zdeňka Skružného ovšem viditelně chtějí co nejrychleji vyrovnat. Zatím jim ale schází střelba.

20:42

Petr Kološ zůstává ležet na palubovce, což rozhodně nevěstí nic dobrého, neboť pro Liberec jde o klíčového hráče. Za asistence zdravotníků je odnesen na střídačku, má problém viditelně s dolní končetinou.

20:22

Zozulák ukázal parádní fyzický fond, když pronásledoval liberecké obránce. I nadále však Severočeši těží ze svého sebevědomí, moc chyb ii za aktuálního skóre nedělají.

20:01

Začala druhá třetina.
Střely na branku v 1. třetině: Liberec – Pardubice 8:13
První třetině pohárového finále zatím nabízí parádní florbal. Oba celky sehrávají vyrovnanou partií pnou ofenzivních akcí, brejků a střeleckých pokusů. Liberec se sice na startu prezentoval aktivnější hrou a dokázal jít jako první do veden, Pardubice se i zásluhou zlepšené obranné hry ale dostali k obratu. Do druhé třetiny tak půjdou v lehce nadějnější pozici Východočeši, pokračujeme přibližně v 17:43.

20:00

První třetina skončila.

19:54

Martin Zozulák trefuje z levé strany tyčku! Liberec ustál zřejmě poslední vážný moment první třetiny, rozehrávat už budou nyní Severočeši.

19:41

Tomáš Dlesk mířil po brejku pouze do clony, před tímto momentem měl ale Vaníček pořádnou porci práce. Míček letěl po dalekonosné ráně z pravého křídla pouze těsně nad horní tyč.

18:19

Liberečtí hráči nebyli daleko od vyrovnání! Petr Kološ se snad natřikrát pokusil dorazit poskakující míček na brenkovišti za brankáře Haleše, sudí však jeho počínání posléze přerušují. Pardubického strážce klece sekl přes ruce.

17:57

Liberec bude i tentokrát muset přestát další oslabení, za nadzvedávání hole je vylučován Petr Salát (LIB).

17:06

Radek Valeš a posléze i Petr Kološ měli obrovské tutovky! První bombu ještě zatavila obrana Sokola, konkrétně bek Bílý. Rána libereckého obránce už ale byla nebezpečnější, míček letěl těsně nad horní tyč.

16:34

Pardubická ofenzíva v čele s Martinem Zozulákem mimořádně trápí libereckou čtyřku, zatím jí však schází střelba. Vaníček je tak bez větších zásahů.

15:20

Liberec bude pykat za svou nedisciplinovanost. Kapitán Matěj Klucho (LIB) tentokrát nezvládl souboj ve středu obranného pásma, za sekání vyfasoval celkem logicky dvouminutový trest.

14:55

Jakub Kopecký se zjevil před pardubickou brankou úplně sám, jenomže se nedokázal vytočit do středu. Haleš tak okamžitě celou situaci hasí, pardubická eskadra si může oddechnout.

14:39

Tomáš Dlesk se snažil vyvézt míček mimo obranné pásmo, ale Lukáš Lhota jej v návratu vzad podrazil. Sudí zastavují hru, Pardubice budou rozehrávat standardku z vlastní obranné poloviny.

13:41

Liberecká defenzíva sice nyní zkoušela něco vymyslet, nicméně Daniel Kroupa a Patrik Rozkovec tentokrát nezvládli dostat míček k jejich ofenzivnímu pokladu Radku Valešovi. Sokol tentokrát zapracoval efektivně.

12:26

Jakub Kopecký nebyl daleko od vyrovnání! Jeho rána z předbrankového prostoru ale trefila nakonec tyčku. Haleš si musel pořádně oddechnout, nakonec ještě zvládl zastavit i další liberecké dorážky.

11:26

Martin Zozulák unikal úplně sám na branku a liberecký vracející se hráč se pokusil ještě na poslední chvíli vložit hokejku do jeho postupu. Pardubická legenda tak padá, podle sudích celkem překvapivě bylo vše v rámci pravidel. Hráči Sokola se na rozhodčí dost zlobí.

10:39

Martin Zozulák zavezl ihned po komerční přestávce balónek přímo před Vaníčka, avšak jeho postup byl zastaven Následně se však míček dostal na osu k Bilému. Jeho bomba ale končí na cloně, tohle mohlo liberecké beky bolet.

10:07

10:07 Přemek PAKOSTA - 1:2

10:07

Pardubice právě vstřelily branku!
A je tu obrat! Pardubičtí florbalisté dokázali zužitkovat rychle kontr naprosto dokonale. Janeček vrátil míček zadovkou na PŘEMKA PAKOSTU a hráč takových kvalit jako právě on si s narušenou libereckou obranou pohrál bez větších potíží. Ranou do pravé šibenice nedal Vaníčkovi sebemenší šanci. Asistence: Michal Janeček.

09:32

Liberecký mančaft nyní sice postupně ustrnul ve své dominanci, jenomže toho se Pardubice nyní nedokáží zhostit. Radek Valeš tak musí honem rychle zpět, když jeho ofenzivní kolegové pokazili nahrávku.

08:42

Jeden brejk střídá další. Po liberecké ztrátě se tentokrát dostal do přečíslení kapitán Martin Zozulák, jenomže nedokázal nakonec dostat míček do ideální pozice. Vaníček si zapisuje další zákrok.

07:54

Pardubice svůj tlak zvyšují na maximální otáčky! Vaníček nyní zabránil postupně ráně Zozuláka z malé vzdálenosti i dělovku Kourka z levého křídla. Liberecké družstvo si může pořádně oddechnout.

07:18

07:18 David ŽÁČEK - 1:1

07:18

Pardubice právě vstřelily branku!
A máme vyrovnáno! Liberecká obrana tentokrát lehce zaspala, čehož naprosto chladnokrevně zužitkoval DAVID ŽÁČEK. Jeho krásná klička do forhendu po samostatném úniku naprosto dokonale nachytala jinak klidného Vaníčka, který urychleně skočil na levou stranu. Bez asistence.

06:13

06:13 Radek VALEŠ - 1:0

06:13

Liberec právě vstřelil branku!
Takto pálí kanonýr! Bleskové proměnění liberecké přesilovky nyní zajistila výstavní véčková formace, když se dostal míček k RADKU VALEŠOVI, jehož dělovka z levé strany byla pro Haleše v brance nechytatelná. Míček proletěl přesně do šibenice. Asistence: Lukáš Veselý.

05:53

Valeš se dostával v rohu vlastní obranné poloviny k míčku, nicméně Tomáš Dlesk (PCE) do něj celkem nevybíravě naskočil. Za přehození liberecké hvězdy přes mantinel vyfasoval menší trest za bránění ve hře.

04:37

Lukáš Veselý se prezentoval první velkou tutovkou! Po Valešově přiťuknutí se zjevil na levém křídle a pořádnou pumelicí asi Haleše dost vylekal. Míček ovšem letěl nakonec nad branku.

04:18

Prix si v rohu proti Baudischovo počínal dost okatě mimo rámec pravidel. jeho postrčení rukou sudí zaznamenali, Liberec tak bude rozehrávat v z rohu volný úder.

03:21

Marek se po spolupráci s Valešem dostal na levém křídle k palbě, ale znovu pardubická defenzíva ukázala své přednosti. Bez větších potíží se stačil dostat Formánek ke clonění, míček tak končí pouze v rohu. Liberec i nadále pokračuje v tlaku.

02:25

Kološ se dostával k palbě z velké vzdálenosti, nicméně jeho ránu už rozhodčí nepovolili. Palba z osy hřiště byla přerušena hvizdem, Liberečtí florbalisté byli viditelně faulováni v rohu.

01:46

Prix se dostával ke střele, ale liberecká obrana zapracovala nadstandardně. Posléze pálil i Oubrecht, jenomže rána to byla velice nepřesná. Míček letěl mimo Vaníčkovu klec.

00:21

Liberec se hned od začátku snaží o aktivní napadání, které vede zejména Radek Valeš. Český reprezentant se prezentoval hned nadvakrát velice zajímavou střeleckou pozicí, Haleš ale napoprvé vše hasí. Severočeši i nadále ale kontrolují míček.

00:01

Utkání právě začalo.
Celá hala ještě před startem zápasu Jana Palacha, od jehož hrdinského činu uplynulo právě v tento den 50 let. Bojovníci florbalu jeho památku uctí velkou sportovní bitvou, čeká se nesmírně vyrovnaný duel.
Aktéři velkého finále právě v této chvíli vstupují na olomouckou palubovku, na řadě je česká státní hymna.
Oba celky už se vydaly do šaten, startujeme za necelých deset minut.
Úvodní sestavy:

FBC Liberec: Vaníček (Janota) – Klucho, Veselý, Böhm, Bitman, Kroupa, Kološ – Kopecký, Valeš, Salát – Leksa, Marek, Rozkovec – Lhota, Baudisch, Ferdan – Kořínek, Hiadlovský, Balatka.

Sokol Pardubice: Haleš (Levínský) – Oubrecht, Škeřík, Slabý, Prix, Bílý, Kaluža, Formánek – Petr, Janeček, Zozulák – Kourek, Teichman, Dlesk – P. Pakosta, Šmíd, Žáček – Černý, Petržela.

Rozhodčí: Pavel Kačer, Ondřej Vašíček.
Rozhodčími tohoto utkání jsou Pavel Kačer a Ondřej Vašíček, tedy progresivní dvojice, která dvě nejvyšší české soutěže píská už pravidelně třetí sezónou.
Posledních 10 mužských finále Poháru České pojišťovny

2018 Vítkovice x Mladá Boleslav 2:1 náj.
2017 Mladá Boleslav x Vítkovice 3:1
2016 Vítkovice x Mladá Boleslav 3:2
2015 Mladá Boleslav x Bulldogs Brno 5:4 náj.
2014 Mladá Boleslav x Otrokovice 10:3
2013 Chodov x Bulldogs Brno 7:4
2012 Vítkovice x Chodov 7:5
2011 Tatran x Bulldogs Brno 5:4
2010 Tatran x Bulldogs Brno 8:4
2009 Tatran x FBC Ostrava 8:5
Poslední 3 vzájemná utkání
21.12.2018 Pardubice x Liberec 8:9 pr. (TS 2018/19)
04.10.2018 Liberec x Pardubice 8:9 pr. (TS 2018/19)
26.07.2018 Pardubice x Liberec 7:6 (příprava)
Poslední 3 superligové zápasy obou týmů

FBC Liberec
13.01.2019 Vítkovice x Liberec 8:2
11.01.2019 Liberec x Bohemians 7:11
05.01.2019 Chodov x Liberec 5:3

Sokol Pardubice
14.01.2019 Znojmo x Pardubice 8:9
12.01.2019 Pardubice x Sparta 5:12
06.01.2019 Pardubice x Vítkovice 2:11
Cesta pohárem obou týmů

FBC Liberec
Tatran x Liberec 3:4 (semifinále)
Liberec x Bohemians 5:2 (čtvrtfinále)
Turnov x Liberec 6:8 (osmifinále)
Ústí x Liberec 3:7 (vrcholová část)
Liberec x Chodov 5:6 (vrcholová část)
Start98 x Liberec 7:8 náj. (vrcholová část)

Sokol Pardubice
Pardubice x Ostrava 10:4 (semifinále)
Hattrick Brno x Pardubice 10:11 (čtvrtfinále)
Otrokovice x Pardubice 5:6 (osmifinále)
Pardubice x Florbal MB 3:9 (vrcholová část)
Náchod x Pardubice 3:5 (vrcholová část)
BLACK ANGELS x Pardubice 7:8 (vrcholová část)
Sokol Pardubice
Pardubice taktéž zažívají momentálně jedno z nejhvězdnějších období klubové historie. Loňský postup do čtvrtfinále do play-off byl v podání Sokola hodně nečekaný. Nicméně síla Východočechů před aktuální sezónou lehce uvadla. Brankář Petr Musil odešel do ambiciózního výběru Mladé Boleslavi, Jakub Burian vyslyšel nabídku Sparty. Kariéru pak ukončila hráčská legenda Karel Brychta, Marek Ďopan pak sice začal letošní ročník nuceně kvůli neshodám s pardubickým klubem v divizním Jeseníku, nyní už ale hraje v Bohemians.

Hlavní trenér Ladislav Štencl tak nebyl v úplně nejpohodovější situaci, celkem musel počítat před tímto ročníkem s deseti hráčskými odchody. Doplnění přišlo v podobě nadějných juniorů, kteří zazářili v předchozí sezóně v KB lize, jedinou čistokrevnou posilou byl kměnový hráč Chodova Ondřej Hušek. I tak však Pardubice ukázaly před startem Superligy svůj potenciál, když ovládly na srpnovém Czech Open mužskou kategorii Pro. V samotné Tipsport Superlize nicméně Východočeši zatím moc úspěchů nesbírali, výpadek klíčovějších hráčů je na výsledcích znát. Zatím dokázali získat skalpy Bohemians (Klokany zdolali hned dvakrát), Ostravy, České Lípy, Liberce a Vinohrad. Momentálně stačí zisk 19 bodů mladému týmu pouze na jedenáctou příčku, která by po základní části zajišťovala jen play-down.

V pohárové soutěži nicméně Sokol zaznamenal letos historický zásek. Ve vrcholové části na přelomu srpna a září nestačil pouze na Mladou Boleslav, v osmifinále pak porazil dokonce stále se zlepšující Otrokovice. Také o jedinou branku pak udolal ve čtvrtfinále prvoligový Hattrick Brno, samotný postup do finále už byl ovšem jednoznačnější. Nad Ostravou zvítězilo Zozulákovo družstvo na startu ledna s šestigólovým rozdílem. Stejně jako v podání Liberce se Pardubice dostaly do finále českého poháru historicky poprvé.

Nejproduktivnějším hráčem kádru je stále sportovní ředitel klubu a nejvýraznější hvězda Sokola Martin Zozulák se svými 22 gólovými zásahy a 12 asistencemi. Jeho kolega Jan Kourek se pak zejména podílí na brankových přídělech, s 20 trefami a pěti asistencemi k tomu mu to zatím stačí na druhé místo v týmovém kanadském bodování. Třetí výrazná tvář kabiny Přemek Pakosta má v Superlize bilanci 12+8. V samotném poháru to nicméně více pálilo Jan Kourkovi, Zozuláka přeskočil zatím o jeden kanadský bod. Z brankařského dua dostává od trenérů největší časový prostor v ligových duelech Martin Haleš, jemuž zatím soupeři nastříleli v průměru 7,49 branek na utkání. Jakub Levínský má sice menší minutáž, ale o trochu lepší statistiky (7,24).
FBC Liberec
Liberec je prvním velkým překvapivým účastníkem mužského finále. Tým z Podještědí totiž v posledních pár letech ustrnul, spíše se potácel v dolních patrech tabulky. V roce 2015 navíc sestoupil o patro níže, po 12 letech tak hráli Severočeši pouze 1. ligu. Nicméně návrat mezi českou smetánku se vydařil na výbornou – hned po roce byl Liberec zpět, v předchozích dvou sezónách navíc klub dostal prostor na stabilizaci. Bojoval sice o přežití nejprve v baráži s Hattrickem Brno, loni pak v play-down s Ústím nad Labem, momentálně se ale dá rozhodně říci, že ten pravý Liberec z před deseti let bojující o příčky play-off je zpět.

Velkou zásluhu na tom má postava Zdeňka Skružného. Hlavní trenér týmu se vrátil na sever Čech v roce 2015, od té doby zahájil velký návrat na výsostné pozice. Bez diskuse jde o jednu z největších českých florbalových osobností. Deset let v kuse vedl českou reprezentaci mužů, se kterou vybojoval třeba v roce 2004 na mistrovství světa stříbro, poté dlouhá léta působil na pozicích ve florbalové unii jako šéftrenér, metodik a hlavní teoretik. Jeho trenérské renomé mu může mnoho kolegů závidět, právě on také došéfoval Liberecké až k historickému pohárovému finále.

Moc velké překvapení to však až tak v kontextu s aktuální sezónou není. Už jen superligový ročník odstartoval Liberec snově, když udolal Českou Lípu i Vinohrady, tedy případné protivníky o play-off, nicméně hned poté si i šokujícím způsobem vyšlápl na hvězdné Vítkovice. K tomuto cennému skalpu přidali Severočeši i posléze ten tatranský a chodovský, což jen potvrdilo letošní nevyzpytatelnost a vyrovnanost celé soutěže. I když v novém kalendářním roce na první ligovou výhru Liberečtí stále čekají, i přesto jim stále v tabulce patří velice zajímavá pátá příčka. Svůj progres potvrdili i v pohárové soutěži, na cestě do finále vyřadili superligové Bohemians a letos relativně trápící se Tatran Střešovice, který tak bude chybět i přes svou nespornou finanční a hráčskou sílu už v osmém pohárovém finále v řadě.

A to všechno Skružného výběr zvládl i přes fakt, že na startu sezóny chyběly v kabině dvě výrazné osobnosti. Velezkušení Jakub Procházka a dosavadní kapitán Pavel Hůza totiž ukončili kariéru. Na druhé straně však přišlo posílení z Mladé Boleslavi. Jeden z nejvýraznějších florbalistů české scény Petr Kološ (účastník dvou MS) po neshodách s mladoboleslavským koučem Janem Pazderou totiž zamířil právě pod Ještěd, kam se stěhoval ze stejné organizace také talentovaný Patrik Rozkovec.

K nejproduktivnějším hráčům nicméně zatím patří bomber Radek Valeš, účastník posledních Světových her. V tomto superligovém ročníku se prozatím podařilo nastřílet 15 branek a přidat 19 asistencí navrch. Jeho parťák Prokop Ferdan pak má díky bilanci 17+15 jen o dva kanadské body méně. V poháru si oba místa nejčastěji bodujících jen prohodili. Mezi další klíčové liberecké hráče dále patří kromě zmiňovaného Kološe i třeba kanonýr Petr Salát, Adam Balatka nebo kapitán Matěj Klucho. V brance zatím nejvíce prostoru dostává Vít Vaníček (v Superlize 5,59 gólů na zápas), dvacetiletý Tomáš Janota má ve stejném statistickém ukazateli hodnotu 6,65.
Hezké středeční odpoledne, florbalové soutěže se sice dostávají ke konci své základní části, tuzemskou florbalovou scénu přesto čeká jeden z vrcholů aktuální sezóny už na začátku ledna. Na řadě je vyvrcholení Poháru České pojišťovny, konkrétně přímo finálové boje, které poprvé v historii hostí Olomouc. V mužské kategorii se o cennou trofej překvapivě utkají až celky z průměru Tipsport Superligy, když Liberec vyzve Pardubice. Utkání startuje v 17:00!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

FBC Liberec – Sokoli Pardubice

3:4

konec (1:2, 1:2, 1:0)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 7. Valeš (Veselý), 32. Veselý (Salát), 51. Veselý (Klucho) – 8. Žáček, 11. P. Pakosta (Janeček), 23. Janeček (Škeřík), 31. Zozulák

FBC Liberec: Vaníček (Janota) – Klucho, Veselý, Böhm, Bitman, Kroupa, Kološ – Kopecký, Valeš, Salát – Leksa, Marek, Rozkovec – Lhota, Baudisch, Ferdan – Kořínek, Hiadlovský, Balatka.

Sokoli Pardubice: Haleš (Levínský) – Oubrecht, Škeřík, Slabý, Prix, Bílý, Kaluža, Formánek – Petr, Janeček, Zozulák – Kourek, Teichman, Dlesk – P. Pakosta, Šmíd, Žáček – Černý, Petržela.

Rozhodčí: Pavel Kačer, Ondřej Vašíček

Diváci: 756

Průběh zápasu
1. třetina
05:53 PCE 2 Dlesk, Bránění ve hře
06:13 LIB 1:0 Valeš (Veselý)
07:18 PCE 1:1 Žáček
10:07 PCE 1:2 P. Pakosta (Janeček)
15:20 LIB 2 Klucho, Sekání
17:57 LIB 2 Salát, nadzvedání hokejky
Po 1. třetině
2. třetina
22:50 PCE 1:3 Janeček (Škeřík)
29:14 LIB 2 Klucho, Držení
30:38 PCE 1:4 Zozulák
31:49 LIB 2:4 Veselý (Salát)
Po 2. třetině
3. třetina
50:18 PCE 2 Zozulák, Blokování soupeřovy hole
50:30 LIB 3:4 Veselý (Klucho)
Konec