Menu

Další

Tiskové konference

Tlačová konferencia Pavla Hapala

konec

24.10.2018, 11:00 • Matej Kubove (@Matej Kubove) sk

Tlačová konferencia je na konci, tréner Pavel Hapal aj prezident Kováčik povedali mnoho zaujímavostí a my sa už len môžeme tešiť na to, ako sa novému trénerovi bude dariť. Veríme, že bude rovnako úspešný ako jeho predchodca. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný deň. (11:27:14)
Budete chcieť požiadať o rady Kozáka s Tarkovičom?

"S pánom Tarkovičom som už sedel, určite budem chcieť osloviť aj pána Kozáka."
Ste pripravený na tlak?

"Som, nedopustím aby mi niekto tlačil hráča. Za ten čas v U21 sa mi nestalo, aby mi niekto hovoril, kto má hrať. Ja budem vždy nominovať len tých hráčov, ktorých chcem ja."
Chcete priniesť do tímu nejaký nový herný prejav?

"Každý tréner chce hrať ofenzívne, vyhrávať zápasy, dávať góly, čo je prianie, k tomu budeme mužstvo aj smerovať a uvidíme, ako to pôjde. Kvalita tímu je v ofenzívnej časti, aj keď máme problém v pozícii hrotového útočníka."
Je niečo, čo chcete zmeniť hneď?

"Tá najzásadnejšia je v realizačnom tíme. Toto bude najdôležitejšie, aby sme sa rýchlo spoznali, aby tá symbióza bola taká, že sa hráči budú vracať a budú úspešný."
Prekvapilo vás, že v tom incidente boli aj Lobotka a Škriniar?

"Prekvapilo ma všetkých 7 hráčov. Niečo sme sa už bavili, cez telefón, ale vždy je to lepšie osobne."
Ste na Slovensku viac docenený viac ako v Česku?

"Áno, pretože keď som prišiel do Nitry, tak sa mi darilo, potom aj v Žiline a v U21, keďže sme sa dostali na ME. Byť trénerom národného tímu je najviac, čo môže tréner dosiahnuť."

Hapal: "Na zápas s Českom sa teším, ale budem stáť na slovenskej lavičke. Musíme vyhrať."
Ako sa pozeráte na osobu Vlada Weissa?

"Je to hráč s nesmiernou kvalitou, ja som s ním už telefonoval. Teším sa na spoluprácu, ale musia byť dodržiavané pravidlá hry, ako to fungovalo pri U21."
Hapal: "Najbližšie dva zápasy sú veľmi dôležité, každý bude mať váhu a stále máme šancu skončiť na druhom mieste v Lige národov."
Môžete povedať koho navštívite ako prvého?

Hapal: "Chceli sme to zobrať od kapitána, ale tým, že v Turecku chceme navštíviť dvoch hráčov, tak pôjdeme do Neapola, potom za Škrteľom a Kuckom. Potom navštívime Dudu."

Aký je váš názor na otázku disciplíny? Máte nejakú predstavu?

Hapal: "Najdôležitejšie bude nastaviť si pravidlá medzi nami a hráčmi, ktoré sa musia dodržovať. Ja som s tým v U21 problém nemal. Verím, že v tom nebude problém."
Ktorý z hráčov z "vašej" U21 by ste radi videli v áčku?

Hapal: "Tých hráčov je veľa, trochu nám zmizol Maťo Chrien. Dlhodobejšie bol mimo Mihalik, Adam Zreľák veľa nehráva. V áčku je ale veľa kvalitných hráčov aj z U21 ako Lobotka, Škriniar, Bero. Všetko bude záležať na výkonnosti."
Má SFZ plány aj s pánom Tarkovičom?

Kováčik: "Máme s ním dlhodobo veľké plány, my sme mali pre neho pripravenú ponuku na rok 2020, keď mu končila zmluva. Som rád, že o dva roky skôr môže do tímu pribudnúť tak kvalitný človek, ako on, s ktorým sme komunikáciu začali a je len na ňom, či bude chcieť pôsobiť u nás, alebo niekde inde."
Ako to vyzerá s Erikom Jendriškom?

"Je to hráč siršieho kádru, aj s ním budeme komunikovať a uvidíme. Nominácia bude vyhodnotená na základe výkonu a typológie. Aj s ním sa určite spojíme."
Aké boli obdobie od marca po dnešok?

"Nepočítal som, že po mojom angažmáne v Sparte sa stane toto, zbehlo sa to rýchlo. Som z toho veľmi prekvapený, ale to futbal prináša. My sme sa pri U21 rozišli v dobrom. Prešlo len pár mesiacov a som opäť doma."
Dá sa očakávať, že ostane kostra tímu?

"Myslím si, že zmien nebude veľa, hlavne nie o skúsených hráčoch. My niečo v hlavne máme, zatiaľ je ale skoro. Nechajte nám trochu času, aj keď ho veľa nie je. Nečakám závratné zmeny."

Zverejníte aj okolnosti zmluvy?

"Základný mesačný plat je 15 000 eur, cieľová prémia v prípade postupu na ME je 200 000 eur." (Kováčik)
Ako vnímate tento tím?

"Celý čas pri U21 som videl, ako to mužstvo rastie. Tento tím má veľký kvalitu, je obklopený skúsenými hráčmi doplnený mladými."
"Čo sa týka Stocha, ja som povedal, že keby bol nominovaný na Anglicko, tak ja tú nominačku nepodpíšem. Každý človek má dostať druhú šancu. Ja som dostal druhú šancu dva-trikrát v živote. Keď sa ma tréner Hapal opýtal na tému Stocha, povedal som mu, že je to v jeho kompetencii. My vyberáme trénerov, oni hráčov," hovorí Kováčik.
Aké budú vaše prvé kroky a aké plánujete urobiť zmeny v realizačnom tíme, hráčskom kádri?

"My sme začali pracovať už včera, takže prvé kroky idú za hráčmi. Nejakých sme oslovili, hlavne skúsených. Cez víkend máme výjazd. S väčšinou sme už hovorili, niektorých sme nechceli telefonicky rušiť. Ak však bude možnosť navštíviť ich, tak za nimi vyrazíme. S prezidentom sme sa bavili, že je v mojej kompetencii kto bude v realizačnom tíme, chcem spraviť radikálne zmeny a obklopiť sa ľuďmi, ktorým dôverujem. Už som to komunikoval s trénerom Guľom, takže ten tím sa prenesie do áčka. Chcem predebatovať situáciu ohľadom Miňa Stocha, bavil som sa o tom už aj s prezidentom."
"Najskôr som tomu neveril, ale keďže je to už pravda, tak to beriem ako veľkú česť. Na druhej strane je to zaväzujúce. Urobím všetko pre to, aby sme fanúšikov len tešili a robili im radosť," povedal Hapal.
Pavel Hapal dostal zmluvu na najbližší cyklus, potom je v zmluve opcia.

Tlačová konferencia Pavla Hapala

konec