Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference reprezentace před šachovou olympiádou

konec

20.09.2018, 14:00 • Radek Barkman

Díky za pozornost a mějte se fajn. (14:51:17)
V roce 2020 pak bude další šachová olympiáda v ruském Chanty Mansijsku.
Konopka: Biologický doping šachy také pamatují a dokonce se prováděly i antidopingové kontroly. Nemohou však v žádném případě ovlivnit výkon daného hráče.
Konopka: K poslednímu podvodu z roku 2010 došlo ve francouzském týmu. Vůbec jsme si nevšimli, že podvádí. Měli svého člověka u počítače a ten posílal kapitánovi zprávy. Navíc si všimla i předsedkyně francouzského olympijského svazu, že byl vysoký účet za telefon. A Sebastian Feller nakonec dostal disciplinární postih ve výši 2-3 let.
Jansa: Na olympiádě jsou šachy ve výjimečném postavení a kontroly jsou tu výrazně větší.
Šachové podvody: Kontroly při příchodu do hracího sálu budou podobné jako na letišti. V hracím sále pak budou někteří hráči namátkově kontrolováni. Bude se hodnotit, kdo hrál podobně jako počítač, a tak dále. Nemohou všechny kontrolovat detailně, ale aspoň zběžně. Kdo bude podezřelý, toho zkontrolují detailněji. Na letištích je to velmi podobné. Podvádění je však zatím spíše okrajový problém. Navíc je tu riziko pokažení turnaje celému týmu.
Navara: Hlavními favority jsou Rusko, USA a Čína, ti mají rovnocenné týmy. Máme šance se tomu umístění přiblížit. Jsme nasazeni podobně jako v Turíně, výborně hráli Viktor Láznička a Robert Cvek. Musí se sejít okolnosti, ale to si může říci celá řada zemí.
Kristýna Petrová: My ženy nejsme narozdíl od kluků profesionálky. Snažíme se být v pořadí před klukama, ale je fajn reprezentovat. Je to svátek, na němž všichni rádi hrají.
Navara: Soutěž družstev je jiná. Mám vyšší zodpovědnost, dávám si na těchto soutěžích více záležet. Investuji více energie. Nemám konkrétní očekávání a reagovat flexibilně na daný turnaj. Přizpůsobovat cíle a hru situaci na šachovnici.
Jansa o konci: Mně je 75, bude mi 76, je to velice těžké. Příští rok už bych byl brzdou našeho mužstva. Doufám, že to bude skvělá tečka.
Konopka o Michalíkovi: Je to slovenský hráč z Prievidzy. Seznámil se sestrou šachisty Lukáše Černouška. Několik let bydlí v ČR a zažádal o přechod české šachové federace. Celý proces přestupu trval necelý rok a Peter Michalík nakonec přestoupil. Loni byl jedním z kandidátů do reprezentace, ale nedostal se tam. Zahrál velmi dobře nominační turnaj, do reprezentace se dostal a je to pro něj motivace. On by mohl být na olympiádě jazýčkem na vahách.
Konopka: Šachy se už snaží dostat do programu olympijských her už zhruba 20 let. Snaha tu je, ale zda k tomu nakonec dojde, tak to zatím netušíme.
Konopka: 1. kolo je 24. září, pak následuje pět kol a následuje přestávka (volný den) a pak přijde na řadu posledních šest kol.
Michal Konopka: Je to 43: olympiáda a koná se každé dva roky. V liché roky se koná mistrovství Evropy a v sudé roky olympiáda. Bude tam 185 mužských týmů. Česká republika je patnáctá nasazená. V ženské části bude 151 týmů, ale domácí tým nejspíš doplní sudý počet týmů. Ženy jsou nasazené jako 27. Cílem u žen bude zlepšit své nasazení. U mužů je pak cílem rovněž zlepšení. Počet týmů je obrovský a formát turnaje je na 11 kol. Důležité je losování. Je potřeba mít trochu kliku. Pro mě je srdeční záležitostí český reprezentační tým, ale dostal jsem i nabídku od FIDE, což je podpora šachu v Asii a v Africe. Dostal jsem nabídku, jestli bych se nechtěl tohoto programu zúčastnit. Vybral si mě nakonec tým Senegalu. V mužích jsou až 177. nasazení a je to vůbec nejstarší tým na olympiádě. Jde především o zápal pro šach v těchto zemích, a aby tato hra rozkvétala i v těchto zemích.
Jansa: Očekávám letos tvrdé soupeření, budeme potřebovat, aby minimálně tři ze čtyř hráčů podávali maximální výkony. Davidu Navarovi a Viktorovi Lázničkovi se většinou dařilo. Je celá řada důvodů, proč to někdy nevyjde, ale je velice těžké to analyzovat.
Jansa: Tato šachová olympiáda bude jednoznačně nejsilnější ze všech. Viděl jsem, že naše mužstvo má nesmírný potenciál, ale i s tím, že u jednotlivých hráčů byly rezervy. Před čtyřmi roky jsme v Norsku začali skvěle, poprvé v historii jsme porazili i Rusy. O dva roky později to nevyšlo, vloudila se nám tam Francie. Utkali jsme se s ní a pak nás srazila z předních míst. V Baku pak všichni litujeme, že nám to nevyšlo. Věříme, že ta další olympiáda v Batumi bude šťastnější.
Vlastimil Jansa: Šachová olympiáda je součást i mé dlouholeté kariéry. První šachová olympiáda byla v Tel Avivu (1964). Působil jsem pak jako kapitán nejen u nás, ale i v zahraničí. Toto bude moje poslední velká akce v roli kapitána. Byl jsem jediným hrajícím kapitánem československé reprezentace na Maltě. To už dnes vůbec není možné. Nemám na to ale dobré vzpomínky. Nejde hrát a přitom řídit mužstvo. Kapitánování reprezentace započalo v Norsku před čtyřmi roky. Z hlediska sestav to bude obrovsky nabité. Nebude sice hrát mistr světa, ale jednotlivé sestavy jsou ve velmi silných sestavách.
Michal Konopka (manažer reprezentace), Vlastimil Jansa (kapitán), David Navara (muž č.1), Kristýna Petrová (žena č.1) jsou přítomni.
Nejlepší výsledek přinesla samostatné České republice šachová olympiáda v roce 2006, kterou hostil Turín. Muži na ní skončili na jedenácté pozici a ženy o příčku lépe.
Přítomen je mimo jiné i dlouhodobě nejlepší český hráč David Navara.

Tisková konference reprezentace před šachovou olympiádou

konec