Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference HC Energie Karlovy Vary

konec

11.09.2018, 11:30 • David Sokol (@dsokolino)

Jiří Holý děkuje novinářů za účast a ukončuje konferenci s tím, aby bylo o týmu psáno dobře. (12:19:28)
„Potřebovali jsme, aby v přípravě přišly prohry a hráči si na to zvykli, protože v extralize nebudeme mít roli favorita jako v první lize,“ říká Pešout, Novotný a Skuhravý se pousmívají.
„První liga by se neměla podceňovat, říkal to i Jarda Jágr a je to tak. Ano, extraliga je v dlouhodobém hledisku o dvě úrovně větší, ale první liga klade větší nároky v jednotlivém zápasu,“ pokračuje trenér.
„Jsme rádi, že přišla nová pravidla, protože to pomůže eliminovat zranění hráčů. Nebudou žádné zbytečné zákroky a bude se hrát víc hokej. Pomůže to i propagaci hokeje, když ukazujete malému dítěti hokej v televizi a vidí tam mnoho zranění, není to hezké,“ chválí změnu pravidel Pešout.
Na otázku, co by hráči vzkázali divákům i soupeřům. „Divákům bych vzkázal, aby jich chodilo co nejvíc a pomohli nám,“ říká Novotný. „Divákům aby si to užívali a chodili na pěkný hokej. A k soupeřům se vyjádřím až na ledě,“ s úsměvem doplňuje Skuhravý.
„Chceme se baráži vyhnout a vyhneme se jí, tomu věřím,“ hlásá Kverka.
„Všichni jsme byli z baráže vyčerpaní, ale povedlo se a teď koukáme dopředu,“ doplňuje Novotný.
„Když jdete do baráže z první ligy, můžete jen získat a nijak vás to nesvazuje. Když naopak jdete z extraligy, je tu velký tlak i od fanoušků,“ říká Skuhravý.
„Hráli jsme tři baráže za sebou a bylo to pro všechny těžké. V play-off první ligy jsme hráli bez pěti hráčů a byl to takový malý zázrak, že jsme jako první měli jistotu postupu,“ spolu říkají Martin Pešout a Jaromír Kverka.
„Do extraligy jdeme oslabení, Plutnar a Sičák nenastoupí minimálně první dva týdny,“ doplňuje.
Na otázku, jestli rok v první lize mužstvu prospěl. „Pomohlo to nejen mužstvu, ale i prostředí. Lidi začali vnímat, že se vrací ten hokej, který tu byl dříve. Za celou sezonu se snad ani jednou nestalo, že by se na nás pískalo a odměnou pro nás bylo to, že všech šest domácích zápasů baráže bylo vyprodáno. Když lidi vidí, že se hokej hraje pro ně, přijdou a odpustí vám i nějaký horší výsledek,“ říká Pešout.
„Dávali jsme mladým hráčů prostor hrát v nižších ligách, ačkoliv to stálo hodně peněz. I v našich skromných podmínkách jsme je chtěli rozvíjet a to, že jsme je dotáhli až do A-týmu, by se nám nyní mohlo a mělo vrátit,“ doplňuje Kverka
„Tým je dlouho pohromadě. Po titulu tu hodně migrovali hráči a ti k tomu neměli takový vztah. Teď tu jsou mladí hráči,“ odpovídá na otázku stability kádru Skuhravý.
„Věříme, že atmosféra, která vznikla v první lize a pokračovala i v přípravě, chodilo kolem 2000 diváků, se přenese i do extraligy. Hráči to také vnímají pozitivněji,“ pokračuje Holý.
„Sezona v první lize nám trošku pomohla i po fanouškovské stránce. Průměr byl sice o zhruba 500 diváků na zápas menší než v extralize, ale lidi si navykli na příznivější atmosféru. Letos se prodalo více permanentek než za poslední tři roky, jsou tam ještě i nějaké rezervace od případných partnerů. Kdybychom se dostali na 2000 permanentek, bylo by to pro Karlovy Vary a celý region krásné. Pro nás je to dobrý signál, věříme, že lidi budou na domácí zápasy v extralize chodit. Máme přibližně 25 korun slevu, pokud si fanoušci koupí lístek v předprodeji a myslíme si, že by toho mohli diváci využívat,“ promlouvá o divácích Holý.
„Myslím si, že je více mužstev aspirujících na první místo. Bude tam Sparta, bude tam Plzeň, která hraje skvěle v CHL. Může tam být i Třinec. Na play-off ale favorizuji Kometu,“ říká trenér A-týmu.
Václav Skuhravý reaguje vtipem. „No, tak to stačí vsadit milion z klubové kasy.“
„Dívali jsme se na kurzy sázkových kanceláří a jsme outsideři. Jenže pro nás je lepší hrát, když nás všichni podceňují,“ tvrdí Pešout.
„Hráč si musí dávat ty nejvyšší cíle a nejvyšší cíl byl postoupit. Pro novou sezonu je nejvyšší cíl play-off,“ pokračuje Skuhravý.
„Je tu mladší generace, která by měla na ledě přebírat role, ale v kabině na sebe tu zodpovědnost beru já,“ říká na otázku, jestli je lídrem týmu Skuhravý.
„Rozpočet na A-tým je 45 milionů včetně všech nákladů, na halu či výstroj. Na hráče máme 26 milionů.“
Martin Pešout o otázce, jestli začíná nová éra klubu. „Tuto éru začalo vedení. Když se jednalo o mém příchodu, od vedení jasně zaznělo, že by byla obrovská škoda zahodit generaci MHL a jsem přesvědčený, že s těmito mladými hráči můžeme hrát kvalitně. Je lepší mít domácí hráče než nějaké cizí, proto jsme i nějaké kluky udrželi. Máme spoustu talentovaných hráčů v mladších kategoriích a chceme jimi doplňovat A-tým. Máme tu rodinnou atmosféru, velký kus práce udělalo obchodní oddělení při shánění sponzorů, díky čemuž jsme mohli získat o jednoho útočníka víc.“
„Pochopitelně se vše odráží od financí. Udržet klíčové hráče nebylo jednoduché, ale podařilo se nám to a to je důležité. Jsme v situaci, že když se u nás nějaký hráč ukáže, hned si ho chtějí vzít lepší týmy, takže je to složitější. Ale naštěstí se u nám klukům líbí a chtějí zůstávat,“ hlásí Kverka.
„Určitě se na to těšíme. První liga není ono, extraliga je o úroveň výš a uděláme vše pro to, abychom byli na těch pozicích, na kterých chceme být,“ odpovídá na jiný dotaz Novotný.
„Systém bude nastavený jinak. Sebedůvěra vychází z tréninku a toho, jak je mužstvo připravené. Loni nám chvíli trvalo se adaptovat, a tak doufám, že tentokrát se nám to povede lépe,“ završuje otázku Pešout.
„Když je nějaká krize, prohraje se několik zápasů, je to na týmu vidět. Naopak když se vyhrává, tým si věří. Je potřeba si zvyk vyhrávat přenést z první ligy do extraligy,“ dodává Skuhravý.
Martin Pešout na otázku, jestli je lepší mít stejný kádr. „Můj trenérský rukopis se nemusel měnit a noví hráči, kteří již pode mnou hráli, se jen zařadili. Myslím si, že moderní hokej je o bruslení, máme rok náskok a to může být naše zbraň. Oproti jiným mužstvům budeme muset více spoléhat na systém a na partu.“
Prostor pro otázky dostávají novináři.
„Loni před Vánoci jsme měli velké sezení s majitelem, jestli se vůbec bude pokračovat a domluva byla, že pokud si kluci extraligu uhrají, všichni zůstanou. To se splnilo. Do týmu přišli čtyři hráči, ale chtěl jsem jen hráče, které by sem zapadli a měl jsem je možnost trénovat,“ říká Pešout.
Slovo dostává Václav Skuhravý a promlouvá o extralize. „Vidím to hodně kladně, myslím si, že příprava se povedla. Máme mnoho mladých hráčů, kteří jsou pořád na vzestupu a začínají přebírat důležité role v týmu. Já mám jen jeden plán, a to vyhrávat, takže se nebojím říct, že chceme bojovat o play-off.“
„Plán A je bojovat o předkolo. Máme mladý tým a věřím, že naši hráči do roka či do dvou dozrají do produktivního věku a budeme moct bojovat o play-off,“ završuje Pešout.
„Někteří hráči měli ve smlouvě klauzuli, že když se postoupí, navýší se jim plat, proto jsme museli kádr zúžit. Ale myslím si, že máme dostatečný kádr a navíc jsme navázali ještě užší spolupráci se Sokolovem.“
Martin Pešout promlouvá o přípravě a penězích. „V přípravě jsme měli jedenáct utkání a kvůli tomu, že jsme hráli baráž, bylo pro nás těžké sehnat soupeře. Jsem rád, že jsme až na nějaké výjimky v přípravě uspěli. V extralize nás nečeká nic lehkého, protože se rozpočet oproti první lize nenavýšil, ale máme od majitele slíbeno, že domluvené peníze budou chodit. Podle mě je lepší mít menší, ale jistý rozpočet, než aby hráči nedostávali peníze.“
„Pro nás je to letos 21. extraligová sezona, nečeká nás nic jednoduchého, ale věříme, že jsme připraveni,“ pokračuje mluvčí klubu.
„Po roce se nám podařilo vrátit nejvyšší soutěž do Karlových Varů a dnes se budeme bavit o tom, jak jsme na extraligovou sezonu připraveni,“ zahajuje Holý.
Slovo si jako první bere Jiří Holý a vítá všechny přítomné novináře.
Dlouhých dvacet let byla historie Energie psána výhradně extraligovým písmem, ale na jaře roku 2017 lázeňský klub tuto elitní společnost opustil. Po roce stráveném v první lize se však bleskurychle dokázal vrátit zpět do nejvyšší české soutěže. Jak se bude Západočechům dařit herně? Zvládne se vše i po klubové stránce?
Zdravím všechny příznivce sportu a hokeje zvlášť!

Nový ročník hokejové extraligy nám už klepe na dveře, tím pádem již několik dní běží období plné předsezonních tiskových konferencí a do tohoto trendu se nyní zapojuje i HC Energie Karlovy Vary. Krátce před úterním polednem bude na programu mimo jiného představení dresů na novou sezonu a jako již klasicky se bude diskutovat i o plánech do budoucna. Na konferenci budou přítomni manažer A-týmu Jaromír Kverka st., sportovní manažer klubu a hlavní trenér v jedné osobě Martin Pešout, kapitán mužstva Václav Skuhravý, gólman Filip Novotný a tiskový mluvčí Jiří Holý.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:30.

Tisková konference HC Energie Karlovy Vary

konec