Menu

Fotbal

Přípravný zápas

AC Sparta Praha – Zagłębie Lubin

1:2

konec (1:1)

14.07.2018, 17:00 • Generali Arena, Praha-Bubeneč • Tomáš Kohlmann (@tom__kohlmann)

Tipsport: 1.41 4.49 5.92 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Sparta v generálce na soutěžní zápasy v nadcházející sezóně i přes výraznou územní převahu prohrála se sedmým týmem polské ligy Zaglebií Lubin 1:2.

Hosty poslal do vedení dalekonosnou střelou Bartlomiej Pawlowski, na jeho trefu dokázal velmi brzy zareagovat vyrovnáním Mihailo Ristić. Sparťané pak neproměnili několik zajímavých příležitostí, trefili i třikrát brankovou konstrukci během několika sekund, do přestávky se jim ale skórovat nepodařilo.

Po změně stran hosty brzy znovu nasměroval do vedení povedenou hlavičkou Lukasz Janotka a byť Sparta poté měla výraznou převahu, tak žádnou z nadějných akcí, ani třináct rohových kopů, nedokázala dotáhnout do úspěšného konce. (18:47:59)

90

Konec zápasu.

90

Další střeleckou pozici si našel Stanciu, tomu ale střela vůbec nesedla a po teči jednoho z bránících hráčů se míč dokutálel k Hladunovi.

89

Z kotle sparťanských fanoušků zní pokřik "Bojujte za Spartu", nutno ale podotknout, že Sparta svého soupeře výrazně přehrává, jen nedokáže uspět ve finální fázi svých mnoha zajímavých akcí.

88

88. Stanciu zahrozil i z přímého kopu, Hladun měl pnlé ruce práce

88

Stanciu z úhlu volil velmi zajímavou střelu přímo na branku a Hladun měl plné ruce práce, aby ji dokázal vyrazit nad branku!

Takřka výjimečný zákrok polského brankáře, doposud fotbalisté v rudém při mnoha šancích stříleli do tyčí, protihráčů či mimo branku.

87

Plavšić si na levé straně hřiště zasekl míč kolem Sirotova, ten jej poté ve skluzu "dojel" a vidí žlutou kartu.

86

86. Stanciův pokus mířil těsně vedle horního rohu Hladunovy brány

86

Hosté nadále přežívají ve vedení! Teď se otevřela jejich polovina hřiště, čehož Ristić využil přihrávkou na Stancia, jehož povedený pokus zpoza pokutového území těsně minul horní roh Hladunovy branky!

85

Sparťané znovu obléhali pokutové území Zaglebie, na pravém křídle se šikovně uvolnil Chipciu a přesným centrem našel Ristiće, ten však místo zakončení volil přihrávku hlavou na Martina Frýdka a ten už nedokázal uspět v souboji s Dabrowským.

83

Další šance Sparty! Vukadinovićovu přihrávku Ristić šikovně propustil na Pulkraba, ten posunul míč rozběhnutému Plavšićovi, jehož křižná střela míjí vzdálenější tyč polské branky.

83

Zaglebie se ubránila i dalšímu centru Plavšiće, následně je nedovolený prohřešek pískán Lukáši Váchovi.

81

Vukadinović si na pravém křídle perfektně zpracoval padesátimetrový pas, šikovnou kličkou si posadil na zem bránícího soupeře, poté ale akci nedokázal dotáhnout do zajímavého konce, když míč podržel na své kopačce příliš dlouho a prováhal dobrou příležitost ke střelbě či přihrávce.

81

O pár chvil později po dalším centru před branku Zaglebie pálil Ristić, neprostřelil však bránící soupeře.

80

Nelze říct, že by centr Plavšiće z dvanáctého rohového kopu Sparty byl nekvalitní, ale ve skrumáži před Hladunem se sparťané znovu k míči nedostali.

79

Sparťané už jsou znovu rozestaveni na útočné polovině a hledají skulinu v hostující defenzivě.

78

Po delší době rychlou útočnou akci předvedli hosté, v jejím závěru si v pokutovém území našel dobrou pozici Jakub Mareš, střílel však jen do bránícího Štetiny.

77

Ani jedenáctý rohový kop Sparty nepřinesl vážnější ohrožení pro brankáře Hladuna, ten znovu nemusel zasahovat.

76

Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Kulhánek, přichází Vácha.
Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Kaya, přichází Radaković.

75

Plavšić připravil další střeleckou parketu pro Stancia, ten z dálky neprostřelil chumel hráčů před Hladunem.

73

Centr Plavšiće z jubilejního desátého rohového kopu hosté ubránili, posléze se z obrovské dálky opřel do odraženého míče Ristić, jeho prudký projektil ale minul branku Dominika Hladuna.

73

Dnešní utkání sleduje 2 420 diváků.

72

Frýdkův centr po rychlém výpadu sice nenašel Vukadinoviće, sparťané ale budou pokračovat od rohového praporku.

71

Po rychlé rozehrávce z velké dálky střílel Štetina, jeho přízemní střela ale proletěla výrazně vedle pravé tyče branky polského týmu.

71

O pár sekund později už Arkadiusz Wozniak vidí žlutou kartu za svůj zákrok na Vukadinoviće.

70

Po sérii střídání tempo hry značně upadlo, rozhodčí Franěk teď musel i řešit drobnou rozmíšku mezi Sirotovem a Frýdkem.

69

Při zpracování míče Pulkraba přidržel Guldan, z místa přestupku rozehrávají fotbalisté v rudém.

68

Střídání v týmu Zagłębie Lubin: ze hřiště odchází Czerwiňski, přichází Wozniak.

68

Nového muže na hřišti Sirotova nedovoleně atakoval Ristić, hosté budou rozehrávat ze středu hřiště.

67

Hosté snížili manko ve statistice rohových kopů na 6:9, nijak se ale po centru z pravé strany k zakončení prosadit nedokázali.

66

Střídání v týmu Zagłębie Lubin: ze hřiště odchází Pawlowski, přichází Sirotov.

65

Rohových kopů má Sparta opravdu hodně, s Plavšićovým centrem z pravé strany si ale vyboxováním míče poradil brankář Hladun. Vzápětí Štetina vybojoval míč u rohu "šestnáctky", střílel ale nad branku.

64

Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Ben Chaim, přichází Vukadinović.
Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Tetteh, přichází Pulkrab.

63

Ben Chaim se uvolnil na levé straně hřiště a poté hledal u vzdálenější tyče Štetinu, ten se k míči přes bránícího Dziwniela neprobojoval a navíc je sparťanskému stoperovi pískán útočný faul.

63

Opět se rozehrávky od levého praporku ujal Stanciu, hosté odkopávají míč do bezpečí.

63

Střelu Stancia od rohu pokutového území hosté srazili za vlastní branku, následovat bude další rozehrávka od rohového praporku.

62

Další rohový kop Sparty, Stanciův výborný centr propadl ve skrumáži před Hladunem, nikdo v rudém ale zakončit nedokázal.

61

Po standardní situaci Sparty střílený centr Ristiće brankář Hladun od bližší tyče výborně vyrazil a z dorážky se nedokázal prosadit Semih Kaya.

59

Střídání v týmu Zagłębie Lubin: ze hřiště odchází Tuszczyňski, přichází Mareš.

Do hry se zapojil i český fotbalista v barvách Zaglebie Jakub Mareš, postavil se na hrot hostující jedenáctky.

58

Nebezpečný útočný výpad Zaglebie po pravém křídle skončil zdviženým praporkem rozhodčího Vlasjuka, sparťané mohou rozehrát útočnou akci.

56

Střídání v týmu Zagłębie Lubin: ze hřiště odchází Jagiello, přichází Bohar.
Střídání v týmu Zagłębie Lubin: ze hřiště odchází Janotka, přichází Matuszczyk.

54

Sparťané vybojovali další rohový kop, znovu se ale před brankou neprotlačili ke střeleckému zakončení.

53

Kaya zablokoval Pawlowského centr a k obrovskému sprintu se pak rozběhl Ben Chaim, ovšem situaci neřešil dobře, nepříliš povedenou přihrávku na Plavšiće hosté ještě srazili k Ben Chaimovi, ovšem ani druhý pas v pádu neměl potřebnou kvalitu.

52

Defenziva polského týmu si poradila s centry Stancia i Plavšiće, byť po tom prvním se přítomní diváci dožadovali odpískání penalty pro Spartu, avšak marně.

51

Sparta se okamžitě snaží o odpověď, Frýdek na levém křídle vybojoval rohový kop ve prospěch rudých.

50

50. JANOSZKA - 1:2

50

Zagłębie právě vstřelilo branku!
Hosté se podruhé ujímají vedení! Na načechraný centr Tosika si naskočil LUKASZ JANOSZKA a povedenou hlavičku nasměroval do horního rohu sparťanské branky!

49

49. Frýdek z dobré pozice napálil míč příliš vysoko

49

A obrovská příležitost také na druhé straně! Ben Chaim pronikl po pravém křídle a přesným pasem ke vzdálenější tyči našel Plavšiće, ten z první zakončit nedokázal a tak připravil výbornou šanci pro Frýdka, ten však míč příliš podebral a střílí vysoko nad branku.

48

Hosté poněkud jednoduše pronikli po útočné polovině a Jagiello dostal výbornou přihrávku přímo do běhu, z hranice pokutového území ale přestřeluje.

46

Začal druhý poločas.
S uplynutím pětačtyřicáté minuty rozhodčí Franěk ukončil první poločas, po němž Sparta hraje se Zaglebií Lubin nerozhodně 1:1.

Hosty poslal do vedení dalekonosným pokusem Pawlowski, avšak velmi brzy vyrovnání zařídila souhra Martina Frýdka s Mihailem Ristićem.

Sparta pak měla výraznou převahu, neproměnila několik vyložených příležitostí, ze kterých zejména vyčnívala situace z 26. minuty, kdy Stanciu trefil břevno a z dorážek Ben Chaim i Tetteh pokaždé tyč.

45

První poločas skončil.

45

Stanciu ale tentokrát trefil jen hlavu jednoho z hráčů ve zdi Zaglebie.

45

V závěru prvního poločasu Sparta bude zahrávat ještě jednu standardní situaci z velmi nebezpečné pozice necelých pětadvaceti metrů od polské branky.

44

Po další z řady standardních situací se do míče z dálky opřel Alan Czerwinski, jeho pokus ale proletěl nad sparťanskou brankou.

43

Další rohový kop Zaglebie rozehrál znovu Pawloski, avšak jako přes kopírák adresoval míč na hlavu připraveného Benjamina Tetteha.

42

Rohového kopu se ujal znovu Pawlowski, jeho centr ale našel hlavu osamoceného Tetteha, jenž nasměroval míč až za postranní čáru.

41

Po Kayově faulu hosté zahrávali standardní situaci, Pawlowského centr ke vzdálenější tyči odhlavičkoval za sparťanskou branku právě turecký obránce.

39

Mihailo Ristić před pokutovým územím Zaglebie prováhal dobrou střeleckou pozici, nakonec od rohu pokutového území střílel Frýdek přímo do rukavic brankáře Hladuna.

37

Tentokrát se po pravém křídle prosadil Plavšić elegantním průnikem mezi trojicí protihráčů, nakonec nepřesně odcentroval a přítomní diváci mu tleskají za hezký průnik.

35

Následný centr Plavšiće od rohového praporku stáhl do svých rukavic Hladun a může přerušit nápor Sparty.

34

34. Další tutovka Ben Chaima

34

Nádherná rychlá akce Sparty, Kulhánek šikovně prostrčil míč do pokutového území na Tala Ben Chaima, ten ve stoprocentní pozici nepřekonal brankáře Hladuna!

33

S centrem Stancia si Zaglebie poradila, míč se ale vrátil k Rumunovi na levé křídlo, Stanciu pobavil obecenstvo třemi protisměrnými kličkami proti Dziwnielovi, jeho nebezpečný centr brankář Hladun vyboxoval jen ke zcela osamocenému Kulhánkovi, ten ale v gólové příležitosti nedokázal dobře trefit míč!

32

Plavšić potáhl míč po útočné polovině, posunul si míč kolem Guldána, který hbitého Srba podrazil a Sparta bude rozehrávat další standardní situaci.

30

Při protiútoku Zaglebie Pawel Źyra vybojoval rohový kop, ten sparťané bez potíží ubránili.

29

Další útočnou akci Sparty vedl po levém křídle Martin Frýdek, byl mu ale pískán útočný faul.

28

Chipciu pronikl podél pravé postranní čáry, jeho přetažený centr ale přeletěl všechny fotbalisty v rudém.

26

26. Stanciu trefil břevno, Ben Chaim z dorážky tyč!

26

Naprosto neuvěřitelná situace! Stanciu parádní ranou orazítkoval břevno, dorážející Ben Chaim mohl zakončovat do takřka odkryté branky, trefil ale tyč a z další dorážky Tetteh trefil také štangli!

Při pokusu o další dorážku do prázdné branky se Ben Chaim srazil s Chipciem a hosté už se s nevídaným štěstím dokázali ubránit.

25

Dziwniel fauloval Ben Chaima v bezprostřední blízkosti vlastního pokutového území a Spartě se nabízí obrovská možnost k dokončení obratu, standardní situace z nějakých osmnácti metrů a míč už si rovná Nicolae Stanciu.

23

23. Štetina hlavičkoval z dobré pozice nad

23

Rohové kopy sparťané měli dva v rychlém sledu, prosadit se nedokázali. O pár sekund později se ale míč vrátil k Plavšićovi, jenž posadil míč ke vzdálenější tyči na hlavu Štetiny, jenž zblízka hlavičkoval těsně nad!

21

Standardní situace pro Spartu, Stanciův centr nebyl špatný, hosté ale dokázali míč odhlavičkovat na rohový kop.

19

V souboji kapitánů Stanciu na levém křídle padl k zemi po kontaktu s Lubomírem Guldánem, píšťalka rozhodčího Fraňka ale zůstala němá.

17

17. RISTIĆ - 1:1

17

Sparta právě vstřelila branku!
Brzké vyrovnání! Martin Frýdek z levého křídla přetaženým centrem našel naprosto osamoceného MIHAILA RISTIĆE, jenž se trefil přímo z voleje nechytatelně za záda Dominika Hladuna!

16

Frýdkův centr neměl špatné parametry, hosté ale nepustili do zakončení nikoho v rudém.

16

Ristić byl faulován na útočné polovině, sparťané mohou přesunout dění před zatím nudícího se brankáře Hladuna.

15

15. PAWLOWSKI - 0:1

15

Zagłębie právě vstřelilo branku!
Hosté se na Letné ujímají vedení! BARTLOMIEJ PAWLOWSKI napřáhl z dobrých třiceti metrů a byť si Nica na jeho prudkou střelu sáhl, tak vyrazit mimo branku už ji nedokázal!

15

S centrem Stancia na přední tyč si defenziva Zaglebie poradila.

14

Po Ristićově sražené střele už Štetina centroval zpoza brankové čáry, Sparta ale bude v útočné akci pokračovat od rohového praporku.

12

Rychlý útočný výpad polského týmu střelou z dálky zakončil Bartlomiej Pawlowski a jeho velmi nebezpečný pokus proletěl jen těsně nad břevnem Nitovy branky!

11

Neúspěšná souhra Plavšiće s Frýdkem na levém křídle, lobovaná přihrávka Srba doskákala až za brankovou čáru.

10

Kulhánkovi se míč zamotal mezi nohy, hosté mohli pohrozit z dalšího protiútoku, ovšem Janoszku nepustil za svá záda Frýdek a Zaglebie tak akci musela zpomalit, nedlouho poté i ztrátou míče zcela ukončit.

9

9. Janoszka se objevil zcela osamocen před Nitou

9

Sparťané propadli v defenzivě, zřejmě se pokusili o ofsajd-systém, ale za nimi zůstal zapomenutý Štetina, čehož hosté vyžili k rychlému protiútoku a Janoszka se objevil zcela osamocen před Nitou, ten mu ale skvělým zákrokem dokázal míč odebrat od kopačky!

7

Kaya si při rozehrávce v roli posledního trochu zkomplikoval situaci před napadajícím Pavlem Źyrou, míč se ale odrazil k brankáři Nitovi, který jej pevně schoval pod svoji kontrolu.

6

S centrem od rohového praporku si poradil brankář Nita a vyboxoval míč k protější postranní čáře, hostům je poté pískán útočný prohřešek.

5

Do Ristićovy přihrávky se stlačil vložit Janoszka, hosté posléze vybojovali rohový kop.

4

Úvodní minuty doprovází řada nepřesností na obou stranách, zatím čekáme na kloudnější útočnou akci.

3

Po nepřesné sparťanské rozehrávce se hosté mohou usadit na útočné polovině, vhazuje Čzerwiňski.

1

Dlouhý nákop Štetiny na Frýdka doletěl až do zámezí, vhazují hosté.

1

Úvodního výkopu se ujal Benjamin Tetteh a utkání bylo rozehráno!

1

Utkání právě začalo.
Rozhodčí Franěk přivádí fotbalisty na trávník, Sparťané tradičně obléknou rudé dresy, hosté přijeli v modro-černé barevné kombinaci.
Na Letné je krásné letní počasí, dvacet minut před úvodním výkopem se fotbalisté rozcvičují na výborně připraveném pažitu, avšak diváků v hledišti je zatím poskrovnu.
Úvodní sestavy:

AC Sparta Praha: Nita – Chipciu, Kaya, Štetina, Frýdek – Kulhánek, Ristić – Plavšić, Stanciu (C), Ben Chaim – Tetteh
Náhradníci: Heča – Costa, Radaković, Wiesner, Čivić, Vácha, Mustedanagić, Vukadinović, Pulkrab, V. Kadlec

Zagłębie Lubin: Hladun – Dabrowski, Guldán (C), Dziwniel, Czewrinski, Jagiello, Zyra, Tuszyňski, Pawlowski, Tosik, Janoszka
Náhradníci: Kuchta – Kopacz, Wozniak, Matuszczyk, Starzynski, Mareš, Sirotov, Bohar

Rozhodčí: Franěk – Kubr, Vlasjuk.
ZAGLEBIE LUBIN

Spartu v dnešním připravném utkání prověří Zaglebie Lubin. Tým vedený někdejší oporou polského národního týmu Mariuszem Lewandowski loni v základní části polské Ekstraklasy obsadil osmé místo, poslední postupové do nadstavbové skupiny o titul, v níž si o jedno místo polepšil a celkové obsadil sedmé místo.

Evropské poháry se klubu týkaly v posledním desetiletí jen jednou, předloni vypadli ve třetím předkole Evropské ligy s dánským SønderjyskE, tedy soupeřem, kterého o kolo později po velkém obratu vyřadila právě Sparta.

Mezi nejvýraznější posily Zaglebie během letní přestávky patří Vladislav Sirotov, ruské levé křídlo z B-týmu Zenitu Petrohrad, kde se však nikdy neprosadil do prvního týmu a slovinský záložník Damjan Bohar, který si v dresu Mariboru zahrál i Ligu mistrů.

V klubu naopak skončil český útočník Martin Nešpor, který zamířil do Sigmy Olomouc, zkušený makedonský obránce Aleksandar Todorowski, který bude oblékat barvy třetího týmu srbské ligy Radnički Niš nebo útočník polského reprezentačního výběru do 21 let Adam Buksa, jehož novým působištěm je Pogon Štětín.

Přesto jedno české jméno na soupice Zaglebie zůstává, je jím vicemistr světa do 20 let z roku 2007 Jakub Mareš, jenž do Polska zamířil v zimě ze Slovanu Bratislava.
AC SPARTA PRAHA

Sparťané před loňskou sezónou razantně změnili klubovou filozofii, přivedli jedenáct zahraničních hráčů, k nim početný štáb realizačního týmu vedený Andreou Stramaccionim, ovšem v Evropské lize skončili už v úvodu srpna, v domácím poháru během podzimní části sezóny a v ligové soutěži obsadili až páté místo. To už dohrávali sezónu pod vedením nového trenéra Pavla Hapala.

Někdejší kouč slovenské reprezentační jednadvacítky dostal důvěru i pro nadcházející sezónu a podařilo se mu udržet téměř kompletní tým, sehranost by tak mohla být značným pozitivem oproti loňské nepodařené sezóně.

Během letní přestávky Spartu doposud opustili pouze Jonathan Biabiany (návrat z hostování do Sparty), Lukáš Juliš (hostování v Bohemians), profesionální kariéru se 198 brankami v české lize ukončil David Lafata a oficiálně přestoupil také brankář Martin Dúbravka, který ale v Newcastlu už během jarní fáze sezóny hostoval a anglický klub jen uplatnil opci.

Sparťanský kádr naopak rozšířili brankář Milan Heča ze Slovácka, obránce Radaković z Olomouce a šestatřicetinásobný rumunský reprezentant Alexandru Chipciu z Anderlechtu Brusel. Záložník, který ale může být alternativou na post pravého obránce, kde Sparta bude několik měsíců postrádat zraněného Ondřeje Zahustela. Ve finální fázi by pak měl být přestup ghanského útočníka Benjamina Tetteha z belgického Lutychu, který loni působil na hostování v Bohemians 1905.

Trenér Hapal může počítat i s celou řadou hráčů, kteří se vrátili z hostování a stále bojují o místo ve sparťanském A-týmu. Z nejvýraznějších tváří se jedná o útočníka Pulkraba, obránce Civiće a záložníka Vukadinoviće.

Do ligového ročníku Sparta vstoupí příští týden domácím utkáním s nováčkem z Opavy, následovat bude letošní premiéra na evropských trávnících. V druhém předkole Evropské ligy se Sparta střetne s lepším z dvojice Spartak Subotice (Srbsko) – Coleraine (Sev. Irsko), první zápas ve Srbsku skončil nerozhodně 1:1 a odveta se hraje ve čtvrtek.
Hezké sobotní odpoledne z pražské Letné, kde se na vstup do nové sezóny chystá Sparta Praha a na generálku před soutěžními zápasy si pozvala sedmý tým uplynulého ročníku polské Ekstraklasy Zaglebii Lubin.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

AC Sparta Praha – Zagłębie Lubin

1:2

konec (1:1)

Zpět na online

Branky: 17. Ristić – 15. Pawlowski, 50. Janoszka

Karty:   71. Wozniak (ZAG), 87. Sirotov (ZAG)

AC Sparta Praha: Nita – Chipciu, Kaya (76. Radaković), Štetina, Frýdek – Kulhánek (76. Vácha), Ristić – Plavšić, Stanciu (C), Ben Chaim (64. Vukadinović) – Tetteh (64. Pulkrab)
Náhradníci: Heča – Costa, Radaković, Wiesner, Čivić, Vácha, Mustedanagić, Vukadinović, Pulkrab, V. Kadlec

Zagłębie Lubin: Hladun – Dabrowski, Guldán (C), Dziwniel, Czerwiňski (68. Wozniak), Jagiello (56. Bohar), Zyra, Tuszyňski (59. Mareš), Pawlowski, Tosik, Janoszka (56. Matuszczyk)
Náhradníci: Kuchta – Kopacz, Wozniak, Matuszczyk, Starzynski, Mareš, Sirotov, Bohar

Rozhodčí: Franěk – Kubr, Vlasjuk

Diváci: 2 420