Menu

Další

Tour de France

4. etapa: La Baule - Sarzeau

Vítěz: F. Gaviria (QST)

konec

10.07.2018, 13:25 • Michal Luxa (@MisakMispulin)

S konstatováním, že Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) zůstává v zeleném se s vámi loučím a přeji vám příjemný zbytek úterního dne. (18:09:19)
Průběžné pořadí po čtyřech etapách:

1. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) 13h 33' 56''
2. T.J. Van Garderen (BMC Racing Team) + 0'00''
3. Geraint Thomas (TEAM SKY) +0'03''
4. Philippe Gilbert (Quick – Step Floors) +0'05''
5. Bob Jungels (Quick – Step Floors) +0'07''
6. Julian Alaphilippe (Quick – Step Floors) +0'07''
7. Tom Dumoulin (Team Sunweb) +0'11''
8. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) +0'11''
9. Michael Matthews (Team Sunweb) +0'11''
10. Rigoberto Uran (Team EF Education First) +0'35''

Výsledky etapy:

1. Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors) 4h 25' 01''
2. Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) + 0'00''
3. André Greipel (Lotto Soudal) +0'00''
4. Dylan Groenewegen (Team Lotto NL – Jumbo) +0'00''
5. Marcel Kittel (Team Kaťuša Alpecin) +0'00''
6. Andrea Pasqualon (Wanty – Groupe Gobert) +0'00''
7. Alexander Kristoff (UEA Team Emirates) +0'00''
8. John Degenkolb (Trek – Segafredo) +0'00''
9. Dion Smith (Wanty – Groupe Gobert) +0'00''
10. Timothy Dupont (Wanty – Groupe Gobert) +0'00''
Jednalo se o výbornou etapu, kde to dlouho vypadalo, že čtveřice ve složení Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy) si to rozdá o vítězství. Ovšem necelé dva kilometry před páskou tato naděje zasnula a z vítězství se po závěrečném spurtu radoval Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors).

Cíl

Vítězem čtvrté etapy je Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors)! Na druhém místě skončil Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) a třetí André Greipel (Lotto Soudal).

Cíl

Tak kdo vyhrál? André Greipel (Lotto Soudal), Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors) nebo Peter Sagan (Bora – Hansgrohe)?

1,9km

Nene, uprchlíci to do cíle před peletonem nestihnout! Hlavní pole už má ztrátu pouze deseti vteřin. Takže hledejme vítěze zase v závěrečném spurtu.

3,4km

Vedoucí skupinka má stále náskok půl minuty, to opravdu vypadá nadějně, ikdyž se na čele peletonu štosují už sprinterské týmy. Například vidíme Boru – Hansgrohe nebo TEAM SKY.

5,1km

Pět kilometrů před cílem máme pád v peletonu! A pád byl způsoben někde v přední části. To je nemilé pro skupinu v peletonu. Na zemi skončil také lídr Rigoberto Uran (Team EF Education First), jehož budou chtít dopravit do skupiny hned čtyři kolegové.

6km

Posledních šest kilometrů chybí vedoucí čtveřici do cíle a tato skupinka má stále náskok čtyřiceti vteřin. Ovšem ještě jednou opakuji, že poslední čtyři kilometry jsou do mírného kopce, kde by peleton měl být zvýhodněn.

7,5km

Ztráta pelotonu na uprchlíky je stále stejná a čas na zlikvidování ztráty se hodně tenčí. Stihne to peleton nebo ne? Quick – Step Floors dělá vše proto, aby dovezli do spurtu Fernanda Gaviria Rendona.

9km

Vedoucí čtveřice skvěle spolupracuje a i já začínám věřit, že by to dnes uprchlíkům mohlo vyjít. Jejich náskok je stále něco málo přes minutu.

10km

Vedoucí čtveřici zbývá posledních deset kilometrů a její náskok je stále nadějný. Dnes by to mohlo uprchlíkům vyjít, ovšem nesmíme zapomenout, že poslední čtyři kilometry se bude mírně stoupat. Vyhraje Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits), Jerome Cousin (Direct Energy) nebo to peleton stihne a vyhraje někdo jiný?

15,9km

Hodně mě překvapuje, že na čele peletonu se snaží zlikvidovat ztrátu pouze Quick – Step Floors. Ostatní týmy jsou pasivní a ztráta hlavního pole je stále minuta a čtyřicet vteřin.

18km

Peleton vyjel z města a je vidět, že hodně proti němu fouká. Ovšem i tak se náskok vedoucí skupiny trochu tenčí, ale zatím to není nic dramatického. Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert) a Dimitri Claeys (Cofidis, Solutions Credits) by měli hnát skupinu do cíle.

19,3km

Náskok vedoucí čtveřice zůstává stále stejný, tihle závodníci by si to mohli rozdat o etapové vítězství. Kdo se bude radovat v Sareau?

21,5km

Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy) cítí šanci na úspěch, který by mohl být opravdu blízko. Ovšem na čele peleton pracuje tým Quick – Step Floors, ale zatím mu nikdo z ostatních nepomáhá.

22,9km

Opravdu se vedení uprchlíků hodně ztenčilo, nyní už mají náskok pouhých dvou minut. Ovšem stihne to balík nebo vyjde vedoucí čtveřici dojezd o vítězství?

25,7km

Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) a Tim De Clercq (Quick – Step Floors) byli vyslání na čelo peletonu, aby začali stahovat náskok čtveřice uprchlíků. Ztráta je v tuto chvíli dvě a půl minuty.

29,4km

Náskok vedoucí čtveřice je stále téměř stejný. Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy) spolu výborně spolupracují. Ovšem hlavní balík má stále ještě dost času.

35,1km

Vypadá to na další dojezd pro sprintery? Kdo dnes vyhraje? Peter Sagan (Bora – Hansgrohe), Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors), Alexander Kristoff (UEA Team Emirates), André Greipel (Lotto Soudal) nebo někdo jiný? Od tohoto rozluštění nás dělí jen několik desítek minut.

36,9km

Že se blíží konec naznačuje také vysunutí všech jezdců BMC Racing Team, kteří operují na čele peletonu. Na nějaké šesté pozici je schovaný muž ve žlutém trikotu Greg Van Avermaet.

38,2km

Závod se blíží ke konci, tak kdo vyhraje čtvrtou etapu? Jezdci už pojedou méně než hodinu, takže i náš přenos jde pomalu do finiše. Vedoucí skupina si vytvořila už tříminutový náskok.

41km

Na čele závodu se nic nemění a jede tam sestava ve složení Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy). Náskok čtveřice závodníku je v tuto chvíli dvě minuty a čtyřicet vteřin.

43,1km

Vraťme se k pádu, kde mezi největší jména patřila Dan Martin, Mikel Landa, Jakob Fuglsang, Bauke Mollema a mnoho dalších. Do peletonu se už vrátil třeba Kevin Ledanois a Robert Gesink.

46,8km

I kvůli pádu v peletonu se náskok vedoucí čtveřice opět zlehka navýšil. Čtyř členná skupina má náskok dvou minut, ale dá se očekávat, že peleton během pár minut opět zabere a bude ztrátu zmenšovat.

49,7km

A pozor! Uprostřed peletonu došlo k pánu. Na zemi skončil například lídr sestavy Astana Jakob Fuglsang nebo Robert Gesink (Team Lotto LN – Jumbo). Ovšem na silnici bylo k vidění více cyklistů.

51km

Náskok vedoucí čtveřice ve složení Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy) se neustále zmenšuje. Ztráta peletonu už je pouze minutu a patnáct vteřin.

57km

Náskok vedoucí čtveřice se opět ztenčil, tentokrát náskok činí jedinou minutu a čtyřicet vteřin. Blíží se pomalu, ale jistě konec etapy a peleton už nic neponechává náhodě.

59,4km

Vrchařská prémie je minulostí! Anthony Perez (Cofidis, Solutions Credits) vyhrál tuto soutěž o jeden bod do soutěže o puntíkatý dres. Stoupání na Côte de Saint-Jean-la-Poterie mělo až deseti procentní sklon.

61km

Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) se spolu už domlouvají. Zřejmě půjde o blížící se vrchařskou prémii. Ta se rychle blíží, tak uvidíme, kdo z této čtveřice oblékne cenný dres.

64km

Peleton tempo ustálil, což dokazuje také ztráta na vedoucí čtveřici. Zdá se, že hlavní pole nechce, aby někdo další odskočil v tuto chvíli do čela závodu.

68km

Čelo závodu zůstává bez změny! Na vedoucích pozicích najdeme tuto čtveřici: Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy). Náskok těchto mužů stále zůstává na dvou minutách a dvaceti vteřinách.

72km

Zatímco na sprinterské prémii se ve vedoucí čtveřici nebojovalo, tak na vrchařské prémii se již boj očekává, protože ten muž, který dojede jako první, oblékne se do puntíkatého dresu.

Zajímavostí je, že Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors) dosáhl na sprintérské prémii 71.9 kilometrů za hodinu!

74km

Na čele stále operují Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy) a jejich náskok se ustálil na dvou minutách a dvaceti vteřinách.

78,7km

Abych nezapomněl, Mark Cavendish (Team Dimension Data) byl dovezen svými kolegy zpátky do hlavního balíku, kde tento sprinter hýří úsměvem.

80km

Průběžné pořadí bodovací soutěže (zelený trikot)

1. Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) 113 bodů
2. Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors) 89 bodů
3. Alexander Kristoff (UEA Team Emirates) 60 bodů

83,6km

Peleton jede neustále rychleji než čtveřice na čele peletonu. Náskok těchto jezdců je dvě minuty a dvacet sekund. Teď už jde jen o to, který z jezdců v páté etapě poveze žluté číslo pro největšího bojovníka předešlé nebo právě probíhající etapy.

Rozdělení bodů na sprinterské prémii:

1. Guillaume Van Keirsbulck 20 bodů
2. Dimitri Claeys 17 bodů
3. Anthony Perez 15 bodů
4. Jérôme Cousin 13 bodů
5. Fernando Gaviria 11 bodů
6. André Greipel 10 bodů
7. Peter Sagan 9 bodů
8. John Degenkolb 8 bodů
9. Alexander Kristoff 7 bodů
10. Marcel Kittel 6 bodů
11. Arnaud Démare 5 bodů
12. Max Richeze 4 body
13. Daniel Oss 3 body
14. Thomas De Gendt 2 body
15. Rick Zabel 1 bod

88km

Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy) mají náskok lehce přes tři minuty.

92km

I díky sprinterské prémii se náskok vedoucí čtveřice hodně ztenčil a náskok této skupiny už je pouze tři minuty a dvacet vteřin. Peleton aktuálně táhne jeden z jezdců Quick – Step Floors.

97,6km

V hlavním poli vyhrál Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors), na jehož zadním kole byl přilepen André Greipel (Lotto Soudal) a devět bodů za třetí místo v balíku bere Peter Sagan (Bora – Hansgrohe)!

97,6km

Ovšem v peletonu se závodit už bude. Na čelo se dostávají sprinterské týmy a uvidíme, kdo další si připíše body o zelený trikot.

97,6km

Vedoucí čtveřice opravdu o body do bodovací soutěže nepsurtovala, a tak touto prémií projeli následovně: první Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), jehož následovali Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy).

99km

Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) v hlavním poli zavelel opravdu k velkému stíhání a náskok uprchlíků už je menší než pět minut. Rychle se náskok této čtveřice tenčí.

100km

Jelikož se blíží boj o body bodovací soutěže, připomínáme průběžné pořadí na čele:

1. Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) 104 bodů
2. Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors) 78 bodů
3. Alexander Kristoff (UEA Team Emirates) 53 bodů
4. Arnaud Demare (Groupama – FDJ) 41 dobů
5- André Greipel (Lotto Soudal) 35 bodů

101km

Cyklisté už ujeli přes devadesát kilometrů z dnešní etapy a hlavní pole stále ztrácí pět minut a dvacet vteřin. Ještě připomínám, že na čele je čtveřice ve složení Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy).

104km

Sportovní ředitel Movistaru José Luis Arrieta oznámil, že pro jeho tým začíná Tour v neděli, a že jeho tým pojede pro Nairo Quintanu, kvůli jeho minulosti na Tour de France. To je zajímavé slyšení, jelikož se předpovídalo, že Movistar přivezl tři jezdce na vítězství.

106km

Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) se do toho slušně opřel, když během jediného kilometru stáhl další téměř půl minutu. Hlavní balík hodně přidává do pedálů a troufnu si říct, že únik ani dnes nebude úspěšný.

107km

Šest a půl minuty má k dobru vedoucí čtveřice. Je vidět, že Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) se do toho se svými kolegy slušně opřel. Co je mnohem důležitější, že za deset kilometrů bude na řadě sprinterská prémie do bodovací soutěže o zelený trikot.

114km

Peleton opět zpomaluje, a tak reaguje Lotto Soudal, jenž vyslalo na čelo hned několik závodníků a je jasné, že se náskok začne tenčit. Aktuálně je na čele peletonu Thomas de Gendt.

115km

Ovšem pojďme se věnovat tomu, co se nyní děje ve čtvrté etapě. Zde je téměř všechno při starém a nic zásadního se neděje. Náskok čtveřice na čele celého závodu je něco málo přes sedm minut.

119km

Aktuální pořadí favoritů na žlutý dres ...

1. Geraint Thomas
2. Bob Jungels, 0’04’’
3. Tom Dumoulin, 0’08’’
4. Rigoberto Uran, 0’32’’
5. Jakob Fuglsang, 0’48’’
6. Richie Porte, st
7. Ilnur Zakarin, 0’49’’
8. Alejandro Valverde, 0’50’’
9. Mikel Landa, st
10. Chris Froome, 0’52’’
11. Adam Yates, 0’57’’
12. Vincenzo Nibali, 1’03’’
13. Romain Bardet, 1’12’’
14. Primoz Roglic, st
15. Nairo Quintana, 2’05’’

120km

V závodě se zatím nic dramatického neděje, náskok první čtveřice je stále téměř stejná a na vedoucí pozici peletonu je Michael Schär (BMC Racing Team), jehož následuje Movistar, ale z této stáje zatím nikdo nepomáhá.

124km

Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy) mají na čele závodu náskok sedmi minut.

126km

Michael Schär (BMC Racing Team) dojel na čelo peletonu, kde dlouho operoval jeho týmový kolega Patrick Bevin. Nyní to bude švýcarský cyklista, který se bude snažit o snížení ztráty na vedoucí čtveřici. Hned za ním operují jezdci Movistaru.

129km

Ve Francii panuje slunečné počasí a teplota je kolem devětadvaceti stupňů. Žádná paráda pro závod, ale jak se říká, podmínky mají všichni stejné. Uvidíme, kdo se bude radovat z vítězství ve čtvrté etapě. Ovšem to je stále pořád hodně daleko.

131km

Nějakých čtyřiatřicet kilometrů zbývá vedoucí čtveřici do sprinterské prémie o zelený dres, kde bezpečně vede Peter Sagan (Bora – Hansgrohe). Ovšem dá se očekávat, že ani jeden z cyklistů Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy) nebude mít o body velký zájem.

132km

Mark Cavendish (Team Dimension Data) je tedy mimo balík a dokonce musel zastavit. Ovšem britský jezdec bude mít co dělat, jelikož hlavní pole stáhlo ztrátu vedoucí čtveřice pod sedm minut.

134km

Sprinter Mark Cavendish (Team Dimension Data) má potíže s vysílačkou. Snažil se ji společně s mechanikem opravit za jízdy, ale vysílačka britskému závodníkovi odlétla do škarpy.

135km

Ještě pro připomenutí, kdo dnes jede v jakém dresu. Žlutý dres veze Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), zelený zase Peter Sagan (Bora – Hansgrohe). Puntíkatý dres má na sobě Dion Smith (Wanty – Groupe Gobert), ovšem zde je jasné, že do další etapy o něj přijde. Posledním významným dresem Tour de France je trikot bílý, jenž veze Soren Kragh Andersen (Team Sunweb).

139km

Náskok vedoucí čtveřice stále klesá a ztráta peletonu v tento moment činí sedm minut a dvanáct vteřin. Je vidět, že jezdci v hlavním poli konečně pochopili, že jejich ztráta už je příliš velká.

142km

Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy) stále ukázkově spolupracují ve vedoucí skupině a uvidíme, kam společně před peletonem dojedou.

144km

Že by se v hlavním poli začalo konečně reagovat? Během dvou kilometrů se náskok vedoucí čtveřice ztenčil o patnáct vteřin. Ovšem uprchlíci mají stále luxusní náskok.

146km

Hodina od oficiálního odstartování čtvrté etapy na Tour de France je minulostí. Jezdci v tomto horizontu ujeli téměř čtyřiačtyřicet kilometrů. Vedoucí skupina má aktuálně náskok něco málo přes sedm minut a třicet vteřin.

149km

Na čele peletonu je jeden z jezdců BMC Racing Team, za kterým se schovává téměř celý tým SKY a hned za ním jede Movistar. Zatímco Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) a Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) jsou schování někde uprostřed hlavního pole.

152km

Náskok skupinky uprchlíků opět mírně narostl, a tak hlavní balík ztrácí o dalších patnáct vteřin více. Kde se tato ztráta zastaví? BMC Racing Team se sice snaží vyburcovat k pomoci i další týmy, ale zatím jsou na to cyklisté v červenočerných dresech sami.

155km

BMC Racing Team vyslalo na čelo hlavního balíku dalšího jezdce. Čelo peletonu tedy nyní řídí Patrick Bevin, Tejay van Garderen a Michael Schär. Ovšem jinak prožíváme celkem klidné okamžiky dnešní etapy.

158km

Náskok vedoucí čtveřice je stále téměř sedm a půl minuty. Nijak dramaticky se nemění. Připomínám že po téměř čtyřiceti kilometrech je ve vedení Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy).

160km

O zlikvidování náskoku se starají jezdci BMC Racing Team. Na čele peletonu je Patrick Bevin, k němuž se přidává i další z jezdců amerického týmu

161km

Sedm a půl minuty, to je čas, na kterém se vedení vedoucí čtveřice ustálil. Vypadá to, že konečně hlavní balík, kde jsou také všichni favorité, zareagoval.

165km

Čtveřice ve složení Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy) stále výborně spolupracuje a k dosavadnímu náskoku přidala dalších patnáct vteřin navíc.

166km

Pokud by si Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert) dojel pro vrchařskou prémii, byli by v tomto týmu všichni spokojeni, jelikož by dres přebral od týmového kolegy Diona Smitha.

168km

Sedm minut a jedenáct vteřin je náskok vedoucí skupiny čtyř jezdců. Nutno podotknout, že jejich náskok se neustále navyšuje, ale peleton pomalu začíná reagovat. Ovšem při pohledu na něj je vidět, že je hodně roztažený.

169km

BMC Racing Team se netají, že by chtělo žlutý dres pro lídra Tour de France udržet celý úvodní týden. Vždyť aby ne, když ve hře je Greg Van Avermaet a také T.J. Van Garderen.

170km

Pro odlehčení situace na čele jsou dva Francouzi a dva Belgičani. Snad si nikdo z nich nepomyslí na dnešní večer, kde se obě země potkají v semifinále fotbalového mistrovství světa a budou i nadále spolupracovat.

172km

Vedoucí čtveřice uprchlíků ovšem dále navyšuje náskok, který momentálně je šest a půl minuty. Nutno podotknout, že tato skupina velmi dobře spolupracuje.

174km

Virtuálně máme nového vedoucího muže průběžného pořadí, jímž je Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert). Belgický cyklista by v případě dojetí s tímto náskokem předskočil Grega Van Avermaeta (BMC Racing Team). Ovšem BMC už na čelo peletonu vyslalo Patricka Bevina.

177km

Tak přeci jen BMC Racing Team zareagoval a jeden z jeho jezdců se posunula na špici peletonu. Hned je to také znát na průměrné rychlosti, která je podobná té, kterou jedou uprchlíci.

178km

Čtveřice ve složení Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy) má již náskok šesti minut. Ovšem peleton stále nereaguje. Pravdou je, že času je pořád dostatek.

179km

Zatímco peleton jede rychlostí 25 kilometrů za hodinu, uprchlíci do toho opravdu šlapou. Čtveřice na čele závodu totiž ve stejný moment jede 40 kilometrů za hodinu. To je opravdu velký rozdíl a sám jsem zvědav, kdy peleton zareaguje.

181km

Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy) i nadále ujíždějí peletonu a jejich náskok narostl téměř na pět minut.

Už víme, proč se odložil start čtvrté etapy Tour de France. Týmový kolega Petera Sagana prožil krátce před odstartováním pád, a tak se čekalo až se Marcus Burghardt (Bora – Hansgrohe) vrátí do peletonu.

184km

BMC Racing Team se zatím nikam nežene a jejich lídr Richie Porte je v optimální pohodě, když prohazuje pár vět s ostatními jezdci. Kamera stále hledá Grega Van Avermaeta, který se schoval někam doprostřed hlavního pole.

186km

V úniku vidíme dva Francouze a dva Belgičany. Jejich náskok opět narostl, ale peleton ví, že času na smazání je stále hodně. Co mě trochu překvapuje, že v peletonu zůstal schovaný Dion Smith (Wanty – Groupe Gobert). Ovšem lídr vrachařů má v úniku kolegu v podobě Guillaume Van Keirsbulcka.

187km

Peleton zůstává v klidu a je vidět, že domestici se domlouvají, kdo vlastně potáhne hlavní balík. Zatím se k tomu žádný z týmu nemá, a tak náskok první čtveřice stále narůstá.

189km

Ve čtveřici ujíždějících závodníků jsou: Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Dimitri Claeys, Anthony Perez (oba Cofidis, Solutions Credits) a Jerome Cousin (Direct Energy). Tato čtveřice si na peleton už vypracovala minutu a půl náskoku.

193km

Hned v prvních metrech se od peletonu odlepila čtveřice jezdců. Hned dva cyklisté jsou ze stáje Cofidis, Solutions Credits. Snažíme se rozluštit, o které jezdce jde.

Start

A jdeme na to! Právě nyní byla čtvrtá etapa z La Baule do Sarzeau odstartována. Hned od úvodních metrů můžeme očekávat první nástupy, a tak se pojďme věnovat čtvrté etapě Tour de France.
Televizní režie nám sice ukázala, že je již odstartováno, ale rozhodčí ještě zalezl do auta. Zdá se, že některý z jezdců má defekt, a tak se bude čekat na jeho příjezd do peletonu.
Poslední kilometr do startu! Dá se očekávat, že do úniku bude chtít nastoupit Dion Smith (Wanty – Groupe Gobert), který bude jistě chtít usilovat o dres pro nejlepšího vrchaře.
Letecké záběry nám ukazují, že se startuje blízko u moře a opravdu je krásný pohled na krajinu kolem La Baule. Dnes bude na 133 kilometru i vrchařská prémie a uvidíme, kdo oblékne puntíkatý dres v páté etapě Tour de France.
Do samotného startu nám ještě zbývá nějakých pět kilometrů. Pět kilometrů, které naznačují klid před samotnou bouří. Uvidíme, kterým jezdcům se podaří v úvodních stovkách metrů poodjet.
Obrovským bojovníkem letošní Tour de France je Lawson Craddokl (Team EF Education First), jenž od první etapy jede se zlomeninou lopatky. Americký cyklista po pádu vstal a dojel do cíle. I na tomto je vidět, jak je Stará dáma populární.
Cyklisté stále jedou za vozem rozhodčích a na samotný start jim ještě chybí šest kilometrů. Dá se očekávat, že někteří jezdci hned od začátku budou chtít nastoupit do úniku. Zda bude slavit únik úspěch, se dozvíme kole 18 hodiny.
Za vozem rozhodčích dnes ve žlutém trikotu pro vedoucího závodníka vidíme Grega Van Avermaeta (BMC Racing Team), pro něhož je obrovskou ctí, vézt vzácný dres. Tým BMC by se dnes mělo starat o tempo v peletonu.
Peter Sagan ve čtvrté etapě nese už třetí dres. Nejprve startoval první dvě etapy v duhovém dresu pro mitra světa, třetí etapu strávil ve žlutém a dnes je poprvé v zeleném dresu, který by chtěl přivést až do poslední etapy Tour.
Ještě jednou vítám cyklistické nadšence u čtvrté etapy Tour de France. Jezdci už ukrajují první metry, ale na samotný start jim ještě zbývá devět kilometrů.
Průběžné pořadí bodovací soutěže po třetí etapě (zelený trikot)

1. Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) 104 bodů
2. Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors) 78 bodů
3. Alexander Kristoff (UEA Team Emirates) 53 bodů
4. Arnaud Demare (Groupama – FDJ) 41 dobů
5- André Greipel (Lotto Soudal) 35 bodů

Průběžné pořadí vrchařů po třetí etapě (puntíkatý trikot)

1. Dion Smith (Wanty – Groupe Gobert) 1 bod
2. Kevin Ledanois (Team Fortuneo – Samsic) 1 bod

Průběžné pořadí mladých jezdců po třetí etapě (bílý trikot)

1. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) 9h 09' 06''
2. Egan Arley Bernal Gomez (Team SKY) + 1'08''
3. Magnus Cort Nielsen (Astana Pro Team) + 1'22''
4. Thomas Boudat (Direct Energy) + 1'40''
5. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) + 1'41''
Předešlá etapa nabídla týmovou časovku, kterou ovládlo BMC. I díky vítězství této stáje se do žlutého převlékl Greg Van Avermaet, jenž vysvlékl Petera Sagana z Bory. Na druhém místě se nachází jeho týmový kolega T.J. Van Garderen a o tři vteřinky zpátky je Geraint Thomas ze SKY.

Průběžné pořadí po třech odjetých etapách:

1. Greg Van Avermaet 9h 08' 55''
2. T.J. Van Garderen + 0'00''
3. Thomas Geraint +0'03''
4. Philippe Gilbert +0'05''
5. Bob Jungels +0'07''
6. Julian Alaphilippe +0'07''
7. Tom Dumoulin +0'11''
8. Soren Kragh Andersen +0'11''
9. Michael Matthews +0'11''
10. Rigoberto Uran +0'35''
Vítám všechny cyklistické nadšence u čtvrté etapy Tour de France. Čtvrtá etapa je také čtvrtou nejdelší v celém seriálu Staré dámy a povede z La Baule do Sarzeau, její délka činí 195 kilometrů.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:00.

4. etapa: La Baule - Sarzeau

Vítěz: F. Gaviria (QST)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Côte de Saint-Jean-la-Poterie - sprinterská prémie (puntíkatý trikot)
1. Anthony Perez (Cofidis, Solutions Credits) 1 bod
Derval - sprinterská prémie (zelený trikot)
1. Guillaume Van Keirsbulck 20 bodů
2. Dimitri Claeys 17 bodů
3. Anthony Perez 15 bodů
4. Jérôme Cousin 13 bodů
5. Fernando Gaviria 11 bodů
6. André Greipel 10 bodů
7. Peter Sagan 9 bodů
8. John Degenkolb 8 bodů
9. Alexander Kristoff 7 bodů
10. Marcel Kittel 6 bodů
11. Arnaud Démare 5 bodů
12. Max Richeze 4 body
13. Daniel Oss 3 body
14. Thomas De Gendt 2 body
15. Rick Zabel 1 bod
Průběžné pořadí po třetí etapě (žlutý trikot)
1. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) 9h 08' 55''
2. T.J. Van Garderen (BMC Racing Team) + 0'00''
3. Geraint Thomas (TEAM SKY) +0'03''
4. Philippe Gilbert (Quick - Step Floors) +0'05''
5. Bob Jungels (Quick - Step Floors) +0'07''
6. Julian Alaphilippe (Quick - Step Floors) +0'07''
7. Tom Dumoulin (Team Sunweb) +0'11''
8. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) +0'11''
9. Michael Matthews (Team Sunweb) +0'11''
10. Rigoberto Uran (Team EF Education First) +0'35''
Průběžné pořadí bodovací soutěže po třetí etapě (zelený trikot)
1. Peter Sagan (Bora - Hansgrohe) 104 bodů
2. Fernando Gaviria Rendon (Quick - Step Floors) 78 bodů
3. Alexander Kristoff (UEA Team Emirates) 53 bodů
4. Arnaud Demare (Groupama - FDJ) 41 dobů
5- André Greipel (Lotto Soudal) 35 bodů
Průběžné pořadí vrchařů po třetí etapě (puntíkatý trikot)
1. Dion Smith (Wanty - Groupe Gobert) 1 bod
2. Kevin Ledanois (Team Fortuneo - Samsic) 1 bod
Průběžné pořadí mladých jezdců po třetí etapě (bílý trikot)
1. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) 9h 09' 06''
2. Egan Arley Bernal Gomez (Team SKY) + 1'08''
3. Magnus Cort Nielsen (Astana Pro Team) + 1'22''
4. Thomas Boudat (Direct Energy) + 1'40''
5. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) + 1'41''