Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference společnosti Fortuna a Ligové fotbalové asociace

konec

19.06.2018, 14:00 • Radek Barkman

Oficiální část tiskové konference skončila. (14:48:40)
Šmejkal: Webová adresa pochopitelně dvojtečku neimplementuje, bude mít tvar www.fortunaliga.cz.
Šmejkal: To, co já na logu považuji za sexy, to jsou animace a hra s tím logem. Dnes všichni tráví sledováním sociálních sítí spoustu času a věřím, že tímto nabídneme i obsah zajímavý pro mladší publikum.
Vaněk doplňuje k logu: Měli jsme v užším výběru pět agentur. Měli jsme dohromady patnáct výrobků. Zpočátku to bylo tak šokující, že jsme si říkal, že dvojtečku asi nedáme. Jakmile nám však agentura vysvětlila, co je za tím, tak jsme do toho šli.
Vaněk k logu: Namaluje to malé dítě, tudíž zadání bylo splněno. Je to tak jednoduché, až je to šokující pro celou řadu lidí. Důležité je připomenout si příběh, co vlastně to skóre v logu znamená.
Šmejkal: Vypracovali jsme deset variant loga a museli jsme otestoval, jestli toto logo funguje na různých zařízeních. Zkoumali jsme také různá písmena, největší problémy nám způsobilo písmeno G, které bylo důležité různě naformátovat.
Šmejkal: Dvojtečka symbolizuje nejen soupeře, ale třeba i dva hráče, kteří spoluprací. Je to o respektu, partnerství, cti.
U druhé ligy je pak použitý podklad z mátově zelené barvy a černého nápisu FORTUNA : NÁRODNÍ LIGA.
Šmejkal: Černá dvojtečka na žlutém podkladu je sebevědomý počin. V situacích, kdy můžeme, používáme dlouhé logo, často ale budeme používat pouze tento symbol. Je tady jednoznačná identifikace s tímto logem a nejvyšší soutěží.
Nové logo vychází z fotbalového skóre a jednotícím prvkem je dvojtečka. Jedná se o černý nápis FORTUNA : LIGA na žlutém podkladu.
Nyní bylo vpuštěno video s novým logem.
Šmejkal: Naším příkladem bylo třeba logo Juventusu, který loni výrazně zjednodušil a je to pro fanoušky snadno identifikovatelné. Svým způsobem pro nás bylo vzorem i logo Fortuny.
Šmejkal: Řekli jsme si, že budeme hledat prvek, který ještě s fotbalem nikdo neinterpretoval. Chceme ukazovat věci ze zákulisí, aby byla značka digitální. To jsou všechno věci, které se děly za poslední roky a chceme, aby se rozjely naplno. Náš kreativní projekt je založený na jednoduchosti, brandingu partnera (Fortuna), univerzálním symbolu, který nikdo nepoužívá a čtvrtým bodem je hravá televizní grafika.
Šmejkal: V roce 2018 je potřeba úplně jiná. Doba se zkracuje a čas, který lidé mají na konzumování média je čím dál tím kratší. Dnes lidé jen scrollují obsah, soustředí se na headliny a vidí fotky. Logo musí být velmi adaptabilní tak, aby fungovala na mobilu, tabletu, v televizi, na dresech a tak dále.
Šmejkal: Dívali jsme se na to, jak vypadají loga jiných lig v Evropě či ve světě. Ve Španělsku, Německu či jinde vidíte klasická flat loga. Jednodesignová, jednoduchá loga. Ta jsou pro nás inspirací a měřítkem, kam se chceme dostat. Minulá loga měla pseudoefekty, jsou komplikovaná, málokdo z nás by je dokázal reprodukovat či nakreslit. Ve 20. století vznikaly první značky či loga z erbů. Potřebou bylo ukázat určité bohatství. Čím bylo logo prokreslenější, tím to bylo lepší. Vzorem byl tzv. skeumorfismus – chcete ukázat, že se jedná o fotbal, tak tam dáte fotbalový míč.
Pavel Šmejkal: Chtěl bych poděkovat LFA a společnosti Fortuna za příležitost tuto značku vytvořit. Zadání bylo jasné – změnit vnímání českého fotbalu. Chtěli jsme z toho udělat moderní a trendy věc. Chtěli jsme přitáhnout i mladší publikum, potažmo holky. Chceme, aby byl fotbal spravedlivější a transparentnější a více se přibližoval západnímu fotbalu.
Nyní dojde k představení nového loga soutěže.
Dušan Svoboda (LFA): Já jsem v pozici, kdy nepředstavujeme nového partnera, protože jsme spolu spojeni už rok a půl. Za celou dobu jsme se poznali, řešili jsme spoustu problémů. Přiblížilo nás to k sobě hodně. Když dala Anglie včera gól Tunisku na 2:1, vzpomněl jsem si na Daniela Vaňka, o kolik v tu chvíli asi Fortuna přišla. LFA každopádně získala silného a stabilního partnera. Máme spolu čtyřletý kontrakt, ale já věřím, že to spojenectví bude mít i delší horizont. je to závazek pro nás v lize i v klubech, abychom potvrdili, že je partnerství výhodné pro obě strany dlouhodobě.
Vaněk: To, že vstupujeme do první fotbalové ligy, jsme věděli už dlouho. Připravovali jsme se s kolegy z LFA už před rokem. Jasně jsme si definovali, co nechceme. Chtěli jsme jít především cestou komplexnější změny. Aby se zde projevili fanoušci i emoce. Chtěli jsme, aby se zde projevil i nějaký fotbalový příběh. Zároveň uvést, co bude srozumitelné v Evropě i v celosvětovém měřítku. Chtěl jsem, aby logo a základní identitu byl schopen namalovat žák prvního stupně základní školy. Nechceme létající míče, lvi, vlky, zoo. Výsledkem bylo, že jsme se velmi rychle dostali do slepé uličky. Z toho důvodu jsme se domluvili na výběrovém řízení a požádali kreativní agenturu, aby se na to podívala úplně jinak. Výsledkem je zbrusunové vizuální pojetí fotbalu v Česku odrážející rovnici, o které jsem hovořil. Ukončená sezona ukázala, že se klubový fotbal v Česku můžeme nadále rozvíjet. Máme zajímavý podzim díky účasti klubů v evropských pohárech a díky nadstavbové části máme i superzajímavé jaro. Věříme, že fotbal má možnost i potenciál se nadále posouvat.
Vaněk: Fotbal je také o emocích a zábavě, nejen o honbě za výsledkem. Tato věc spojuje Fortunu i fotbal. Fortuna toho má společné s fotbalem mnoho. V sázení jde o to porazit bookmakera, ve fotbale o to porazit soupeře. Nabízíme klíčovou rovnii Fortuna + fotbal + fanoušci = zábava. S tímto krédem jdeme do nejvyšší fotbalové soutěže.

Tisková konference společnosti Fortuna a Ligové fotbalové asociace

konec