Menu

Fotbal

Mistrovství světa

Chorvatsko – Nigérie

2:0

konec (1:0)

16.06.2018, 21:00 • Kaliningrad stadion (Kaliningrad) • Skupina D • Vít Schück (@VitSchuck)

Tipsport: 1.68 3.83 5.85 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Ve skupině D se po úvodních zápasech dostalo na první příčku Chorvatsko, které přehrálo 2:0 Nigerijce. O druhou pozici se dělí Island s Argentinou a čtvrté místo zatím přísluší Nigérii. (23:01:26)
Držení míče: 53 % : 47 %.
Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 7:5. Rohy: 6:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 20:16.
Čtyři nastavené minuty uplynuly jako voda a Chorvati se mohou radovat z úvodního vítězství na mistrovství světa, s Nigerijci si poradili 2:0.

Úvod prvního poločasu se nevyvedl ani z jedné strany. Chorvati měli sice více balon u nohou, ale až do vápna se prakticky nemohli dostat. První nebezpečná akce přišla až ve čtrnácté minutě, kdy pálil Ivan Perišić těsně nad. Po půlhodině hry rozehrával rohový kop Luka Modrić, na přední tyči tečoval balon Mandžukić a po prudké hlavičce si srazil míč do vlastní sítě Oghenekaro Etebo.

Ve druhém poločase se hra otevřela, ale ofenzivní výpady nepřibývaly. V sedmdesáté minutě ale po rozehrávce rohového kopu fauloval William Troost-Ekong Maria Mandžukiće. Nařízenou penaltu následně s přehledem proměnil Luka Modrić prudkou ránou do levého dolního rohu. V závěru se ještě snažili Nigerijci vykřesat naději aktivní hrou snížení, ale Victor Moses sám na všechno nestačil. Nastavený čas už patřil znovu Chorvatům, kteří ale z kopačky Kovačiće již třetí branky nepřidali.

90+4

Konec zápasu.

90+4

Další pohledná akce chorvatského národního týmu. Pjaca rozběhl na pravé straně přihrávkou Kovačiće, ten už ale balon neudržel proti silnému Balogunovi.

90+3

90+3. Kovačić v závěru zápasu spálil tutovku, Uzoho jeho šanci pokryl.

90+3

Mateo Kovačić spálil tutovku ve třetí minutě nastavení. Po přiťuknutí od Brozoviće se dostal do jasné pozice, ale Uzoho jeho střelu ke vzdálenější tyči polapil.

90+2

Po přihrávce Perišiće byl faulován Marko Pjaca. Hra se tak přesunula znovu na polovinu afrického celku. Modrić už necentroval do vápna, ale raději rozehrál jen do kombinace.

90+1

Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase čtyři minuty.

90

Mosesův centr byl zblokován, ale Nigerijci ještě zůstali v blízkosti vápna Chorvatska. Iheanacho chtěl vybojovat rohový kop, ale to se mu proti Strinićovi nevydařilo.

89

Modrić má ještě poslední síly a tak se rozhodl napadat rozehrávku soupeřů. Kapitán Chorvatska ale nedokázal zpomalit hru Nigérie, to poté musel udělat střídající Marcelo Brozović a dostává za to žlutou kartu.

88

Střídání v týmu Nigérie: ze hřiště odchází John Obi Mikel, přichází Simeon Nwankwo.

88

Moses se nyní ocitl v nadějné šanci. V pokutovém území se po odraženém balonu otáčel kolem Vidy, nastavil si míč na pravou nohu, ale poté nastřelil jen padajícího obránce před sebou.

87

Nigerijci se už nejspíše smířili s porážkou. Teď v nepřipravené pozici třicet metrů od branky Danijela Subašiće pálil vysoko nad Ahmed Musa.

86

Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Mario Mandžukić, přichází Marko Pjaca.

86

Chorvatům se daří držet balon pod kontrolou. Nyní ale Mandžukić podklouzl u středové lajny a poté musel řešit ztrátu faulem proti Ndidimu.

85

A další nepříjemný střet, po kterém zůstává na trávníku ležet Perišić. Ofenzivní fotbalista inkasoval úder loktem do oblasti spánku, hlavní rozhodčí ale faul neodpískal.

84

Ivan Perišić si skvěle pracoval přihrávku Modriće hrudníkem. Následně si ale v souboji jeden na jednoho neporadil s dobře postaveným Abdullahem.

83

Sabušić musel po delší době také zasahovat. Hlavičku Iheanacha bez razance s přehledem sebral vedle své tyče do rukavic.

81

Velmi tvrdý střet nyní odnesl s Ahmedem Musou také Ivan Strinić. Oba hráči musí být na hrací ploše ošetřeni. O něco hůře to vypadá s krajním obránce italské Sampdorie.

80

Po faulu na Rakitiće rozehrával volný přímý kop Luka Modrić. Kapitán Chorvatska tradičně hledal vysokého Mandžukiće, ale Uzoho si došel pro balon a s klidem ho sebral do náruče.

79

Modrić to udělal skvěle, dokázal kolmicí oslovit rozběhnutého Mandžukiće, který se ale dostal z ideální úhlu a následný centr si již pohlídal zákrokem Uzoho.

78

Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Ante Rebić, přichází Mateo Kovačić.

78

Vida si nedělal starosti s obranou Mosese a nekompromisně odkopl balon až k Uzohovi. Následná akce Nigérie ale skončila mizernou přihrávkou Mikela.

77

John Obi Mikel se snažil se zápasem ještě něco udělat. Po jeho přihrávce pálil Iheanacho, ale pokus mířil daleko od přední tyče Subašićovy branky.

74

Tradiční rozehrávač rohových kopů Modrić hledal jako obvykle Mandžukiće, ale nyní obrana afrického celku obstála na jedničku.

73

Nigerijci jsou najednou velmi vzdáleni i pouhému vyrovnání. Do útoku se ale hnali brankou povzbuzení Chorvati. Vrsaljkova parádní přihrávka našla Rebiće, poté už ale odkopl balon jen Balogun na rohový kop.

72

Střídání v týmu Nigérie: ze hřiště odchází Odion Ighalo, přichází Kelechi Iheanacho.

71

71. Luka MODRIĆ - 2:0

71

Chorvatsko právě vstřelilo branku!
Jako správný kapitán vzal důležitou chvíli na sebe LUKA MODRIĆ. Proti devatenáctiletému brankáři na nic nečekal, prudkou ránu umístil po trávníku k levé tyči. Francis Uzoho skákal k opačné tyči a Chorvatsko vede už o dva branky!

70

70. Troost-Ekong fauloval v pokutovém území Mandžukiće a sudí nařídil pokutový kop.

70

Chorvatsko bude kopat pokutový kop! Ve vápně byl stažen po rohovém kopu Mandžukić Troost-Ekongem. Ten navíc dostává žlutou kartu!

69

Rebić si znovu vůbec neporozuměl s Vrsaljkem. Balon se poté přesunul až do obranné řady chorvatského týmu, kde se objevil také Modrić. Po bleskové Perišićově akci se bude rozehrával rohový kop.

68

Chorvati nyní přenechali aktivitu soupeřům. Ti se ale nemohou dostat téměř ani na útočnou polovinu. Navíc se faulem provinil Mikel při souboji s Rakitićem.

67

Na Mosesovu aktivitu nikdo z Nigerijců zatím nenavázal. Balogun si několikrát vyměnil balon s Troost-Ekongem, ale právě stoper Nigérie následně přihrával jen na kopačku Rakitiće.

66

66. Moses upadl v pokutovém území, ale u sudího s penaltou neuspěl.

66

Nigerijci se zatím k vyrovnání ani nepřiblížili. Všechny akce afrického celku končí před vápnem. Nyní to zkusil individuálně Moses, ale jeho pád po souboji se Strinićem se pískat nebude.

65

Vrsaljko si vůbec nerozuměl s Rebićem, oba hráči se srazili na pravé straně, ale chorvatský tým bleskově získal míč zpět pod kontrolu. Strinić vhazoval, následně se ale Modrićova narážečka s Rebićem nevydařila.

64

Luka Modrić se tak přesunul k rozehrávce dalšího rohového kopu. Kapitán Chorvatska našel na penaltě Mandžukiće, který byl bráněn a už nedokázal míč usměrnit do sítě.

63

Ivan Strinić vybojoval volný přímý kop u levé postranní lajny. Modrićův následný pas odklidil nad branku Nigérie Troost-Ekong.

62

Střídání v týmu Nigérie: ze hřiště odchází Alex Iwobi, přichází Ahmed Musa.

61

Victor Moses je zatím jedním z nejaktivnějším hráčem nigerijského celku, ale nyní ztratil balon v nebezpečném prostoru. Toho mohl využít Rebić, ale jeho pobídka na Mandžukiće byla příliš krátká.

60

Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Andrej Kramarić, přichází Marcelo Brozović.

59

Útočná hra obou týmů zatím vázne. Nigerijci se pokusili přejít do útoku středem trávníku. John Obi Mikel nakonec centroval do vápna, kde hlavičkoval Ighalo, ale jen do prostoru, kde stál Subašić.

58

Victor Moses pláchl na pravé straně Strinićovi, měl dostatek času i prostoru na přesný centr na Ighala, ale míč si nakonec stáhl ze vzduchu brankář Monaka Danijel Subašić.

57

Subašić měl obsazené obránce a tak musel vykopávat až na útočnou polovinu. Tam sice vyhrál hlavičkový souboj Mandžukić, ale balon sklepl jen pro Baloguna.

56

56. Střela Rebiće zblízka skončila opět těsně nad břevnem nigerijské branky.

56

Obrovská šance Chorvatska. Perišić hledal prudkým pasem do vápna Rebiće, který si našel volný prostor, ale z prvního doteku poslal míč jen těsně nad břevno. Francis Uzohu by jen těžko reagoval na střelu z blízkosti.

55

Mosesův pas od rohového čtvrtkruhu přeletěl všechny hráče v pokutovém území. Iwobi ale ještě zastavil balon před postranní lajnou, ale ani další centr do šestnáctky nebyl úspěšný.

54

Ofenzivní hvězdy Chorvatska se ne a ne zapojit do napadání. Proto mohl jít Moses zcela nebráněn po pravé straně až k rohovému praporku, kde jeho pokus o centr zblokoval Perišić.

53

Ani druhý poločas zatím nenabízí oslnivé tempo. Mandžukić sice bojoval o balon těsně před vápnem, ale útočník Juventusu byl lehce odzbrojen Balogunem.

52

Etebo byl faulován Mandžukićem a Nigérie tak měla k dispozici rozehrávku volného přímého kopu. Ve vápně se poté otáčel a balonem u nohy čelem k brance, ale pomohl si faulem proti Strinićovi a musí se míč odevzdat.

51

Šime Vrsaljko měl prostor na pravém kraji pro náběh až k vápnu, po jeho centru se odhodlal ke střele Rakirić, ale jeho pokus byl hodně nepřesný a Uzohu může být v klidu.

50

Danijel Subašić rozehrál od své branky jen do kombinace Strinićovi. Ten ale z druhého doteku zahnal Perišiće až za postranní lajnu. Výhodu vhazování ale Nigerijci vůbec nevyužili a do útoku jsou znovu Chorvati.

49

Dlouhá půle zastihla v aktivnějším pojetí hry Nigerijce. Alex Iwobi měl ne pravé straně prostor, poté přenesl hru až na osu trávníku k Mikelovi. Ten mu vrátil míč, kde ale Moses pálil hodně nepřesně.

48

Nigérie se ihned dostala do šance. Po rozehrávce rohového kopu hlavičkoval Balogun, ale jeho pokus byl ještě sražen nad břevno. Victor Moses mohl tak opět centrovat do pokutového území. Dvaadvacetiletý fotbalisty Chelsea už ale míč na hlavu spoluhráče nepoložil.

47

Wilfred Ndidi se dostal k dlouhému vhazování, následně Strinić nezasáhl přesně u rohového praporku. Nepřesně odehrál balon jen za brankovou lajnu.

46

Mandžukić s Kramarićem rozehráli druhou část dnešního duelu. Chorvatská akce se zasekla velmi brzy. Domagoj Vida nepřesně oslovil Perišiće a toho využil napadající Iwobi.

46

Začal druhý poločas.
Druhý poločas začne přibližně ve 22:03.
Dvě nastavené minuty jsou minulostí a s nimi i celý první poločas. Chorvati po jediné brance vedou v zápase skupiny D nad Nigérii 1:0.

Úvod prvního poločasu se nevyvedl ani z jedné strany. Chorvati měli sice více balon u nohou, ale až do vápna se prakticky nemohli dostat. První nebezpečná akce přišla až ve čtrnácté minutě, kdy pálil Ivan Perišić těsně nad. Po půlhodině hry rozehrával rohový kop Luka Modrić, na přední tyči tečoval balon Mandžukić a po prudké hlavičce si srazil míč do vlastní sítě Oghenekaro Etebo. Po vstřelené brance se hra uvolnila, ale k dalšímu pokusu mezi tři tyče už nedošlo. Zajímavou hlavičkou se prezentoval ještě po nabídce Rakitiće Kramarić, ale ani útočník Frankfurtu nebyl přesný.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

45+2

První poločas skončil.

45+2

Závěrečnou akci první půle si vypracoval Perišić. Jeho přihrávka na Mandžukiće ale nestála za nic a k balonu se velmi snadno dostal brankář Francis Ezoho.

45+2

Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase dvě minuty.

45+1

45+1. Iwobi z dobré pozice neprostřelil chorvatskou hráz.

45+1

Právě Victor Moses se postavil k rozehrávce. Po zmatcích v pokutovém území se odrazil balon proti noze Iwobimu, ale ten hráz v podobě chorvatských hráčů ze slibné pozice neprostřelil.

45

William Troost-Ekong se jako stoper pokusil rozpohyboval své spoluhráče dlouhou přihrávkou. Moses sice neobešel Rebiće, ale ten ho složil na zem jen za cenu faulu a je tady ještě jedna příležitost pro Nigérii.

44

Minutu před pauzou se zjevil u balonu nigerijský ofenzivní záložník Alex Iwobi. Ani on ale neměl kam pokračovat, před ním byli jen hráči v odlišném dresu.

43

Zajímavá akce chorvatského národního týmu. Po centru Modriće sklepával balon Mandžukić na Vrsaljka, který ale z první poslal balon jen do třicáté řady kaliningradského stadionu.

42

Chorvatsko pokračuje zatím v deseti. Strinić se rozběhl na levém kraji, ale neměl komu přihrát, nikdo se mu nenabídl do kombinace a tak musel zvolit přihrávku jen na stopery.

41

Ante Rebić zůstává sedět na trávníku. Po přiběhnutí lékařů si nechává chladit levé koleno a nevypadá to s ním úplně nejlépe.

40

40. Kramarić byl v dobré šanci, ale hlavou poslal míč kousek nad břevno.

40

První poločas pomalu míří ke svému závěru. Chorvati se snaží přidat ještě před odchodem do šatem druhou branku. Rakitić zničehonic nacentroval do vápna, trefil hlavu Kramariće, ale ten poslal balon několik centimetrů nad břevno.

39

Dejan Lovren si několikrát vyměnil balon s Vidou, až poté se dostal k rozehrávce Subašić. Jeho výkop nedokázal zpracovat Vrsaljko, který byl znovu téměř u rohového praporku.

38

Na pravé straně měl spoustu prostoru rozběhnutá Vrsaljko. Krajní bek Atlética Madrid se z prvního doteku pokusil centrovat do vápna, ale míč přepálil až za šestnáctku Nigérie.

37

Chorvati se pokoušel znovu uklidnit hru postupným útokem. Strinić měl na pravé straně problémy s napadajícím Abdullahim, následně ale Modrić musel po ztrátě balonu zatáhnout soupeře za dres a je pískán faul.

35

Vstřelená branka Chorvatů odstartovala velmi aktivní hru z obou stran. Nyní se na Mikelův centr sbíhala hned dvojice útočníků Nigérie. Míč ale dokázal sebrat mezi protihráči Lovren.

34

Nigerijci se dostali hned k rychlé odpovědi. Ighalo se zbavil obránce, měl už dobrou pozici pro střelu, ale pod nohy se mu složil Vida, který balon zblokoval mimo tři tyče.

32

32. Oghenekaro ETEBO - 1:0 - vlastní branka Nigérie.

32

Chorvatsko právě vstřelilo branku!
Po zblokované střele Perišiće rozehrávli Chorvati rohový kop. Toho se ujal Modrić, pasem do vápna našel Madžukiće, který prodloužil balon na zadní tyč, kde si prudkou hlavičku srazil do vlastní sítě OGHENEKARO ETEBO.

31

Po dlouhém pasu před vápno byl ve velkém prostoru osamocen jako jediný hráč Nigérie Ighalo. Ten neměl příliš šancí balon udržet. Na druhé straně se po přistrčení Mandžukiće prosadil ke střele Perišić.

30

Ani více než půlhodina hry první střelu mezi tři tyče nenabídla. Chorvatská hra je zatím bez myšlenky. Modrić se k balonu příliš nedostává. ve středu pole musel řešit ztrátu Rakitić a je prvním potrestaným hráčem zápasu.

30

Etebo byl znovu pod velkým tlakem napadajícího Rebiće. Měl za sebou ještě stoperskou dvojici a tak raději balon přesunul k nohám Baloguna.

28

Po několika soubojích ve středu pole fauloval Alex Iwobi. Chorvati po rychlé rozehrávce útočili na pravé straně. Rebićova pobídka do vápna byla utnuta Balogunem, který se tím vůbec nepáral a balon odkopl mimo hrací pole.

27

Modrićův pas mezi obránci na Mandžukiće nebyl přesný. Balon doputoval po trávníku jen k Francisi Uzohovi. Následně se provinil ve vzdušném souboji Andrej Kramarić.

26

Victor Moses spolupracoval u středového kruhu s Ighalem, do kombinace se zapojil i Mikel, ale nejzkušenější nigerijský hráč nepřesně nahrával na levou stranu na rozběhnutého Idowa.

25

Po delším čase se Chorvati rozhodli také napadat rozehrávku soupeře již od půlící lajny. Etebo byl pod tlakem a musel jen náhodně odkopnout balon který sebral zcela osamocen Dejan Lovren.

24

Další útočná akce chorvatské reprezentace začala výkopem Danijela Subašiće. Favorizovaný tým pokračoval po pravém kraji, kde se zjevil Rebić, po jeho centru se na zadní tyči uvolnil Kramarić, ale k útočníkovi Hoffenheimu již balon neprošel.

23

Po rohovém kopu ještě akce pokračovala. Zmatky v pokutovém území ale dokázal opět vyřešit Domagoj Vida. Balogun schytal pořádnou ránu do obličeje a musí být ošetřen.

22

Abdullahi si narazil s Mosesem, ten ještě našel Ighala, který toho ale už z úhlu příliš moc nedokázal udělat. Po bloku Striniće se ale rozehrával rohový kop. S ním si poradil Vida.

21

Ani Nigerijci se do útoku neženou hned po zisku míče. Moses byl atakován před šestnáctkou, ale hlavní rozhodčí byl velmi blízko a nechal hru pokračovat proti vůli Nigérie.

20

Kdo jiný než Luka Modrić by se mohl postavit k rozehrávce volného přímého kopu. Jeho pas mířil hodně mimo branku, míč byl navíc vysoký a toho využil Uzoho a došel si pro lehký zákrok.

19

Tempo zápasu zatím není nijak oslnivé. Chorvati se snažili držet balon ve středu pole, ale velmi ofenzivní sestava se do útoku zatím nežene. Po tom co byl faulován Kramarić se ale bude rozehrávat proti brance Uzoha.

18

Po akci Perišiće mohli Chorvati rozehrávat rohový kop. Toho se opět ujal kapitán Luka Modrić. Kreativní záložník Realu Madrid ale podobně jako před malou chvíli našel na první tyči jen Ighala.

17

Ighalo dokázal udržet balon po přihrávce od Mikela. Následně byl ale pod tlakem Moses a tak musel zvolit cestu zpět na vlastní polovinu.

16

Luka Modrić se zatím příliš do hry nedostává. Nyní se ale zadařilo Kramarićovi, jeho dělovka z kroku jen těsně minula levou tyč. Uzoho by nebyl na svém místě.

15

Ivan Strinić vhazoval zpoza postranní lajny. K balonu se ale velmi rychle propracoval Ndidi. Ten poté přihrával na Ighala, následně byl ale útočník Nigérie přistrčen Vidou.

14

14. Perišić svou střelou jen těsně minul horní tyč nigerijské branky.

14

Chorvati se nemohou udržet u balonu a toho mohl využít Ighalo. Jeho přihrávka na Mosese ale nebyla z nejpřesnějších. Na druhou stranu pádil Rebić, který ještě přistrčil balon Perišiće, který skvěle vypálil, ale míč těsně minul horní tyč.

13

Další faul zapsal do statistik Strinić. Nigerijci se přesunuli po volném přímén kopu až do pokutového území, ale v něm se k balonu natlačili jen obránci balkánského celku.

12

Perišić se provinil dalším faulem ve střední části trávníku. Moses dokázal po přihrávce Mikela odcentrovat do vápna, tam si ale pro balon vyskočil Danijel Subašić.

11

Troost-Ekong zkoušel dlouhým pasem najít Mosese. Ofenzivní hráč londýnské Chelsea spěchal za balonem, ale už ho nedokázal zastavit před brankovou lajnou.

10

Úvodní desetiminutovka zatím příliš fotbalové krásy nenabídla. Po delším čase se dostali na útočnou polovinu také Afričané. John Obi Mikel byl ale vytlačen až do středového kruhu. Po agresivním napadání se museli Nigerijci dokonce stáhnout až před vlastní vápno.

9

Chorvati měli k dispozici první rohový kop zápasu. Tradiční exekutor Luka Modrić zakroutil balon na první tyč, ale na ní byl jen bránící Ighalo. Následně musel faulovat po ztrátě balonu Ivan Rakitić.

9

Alex Iwobi neměl moc času po zisku míče, chtěl ale překvapit obranu favoritů rychlou průnikovou přihrávkou, ale Ighala nenašel.

8

Rakitić se pokoušel projít středem pole, ale míč mu odskočil od kopačky. Toho využil k obrannému zákroku Etebo a Chorvati tak museli začít až od Subašiće.

7

Chorvati to zkusili také po levém kraji. Strinić si nabíhal po lajně, ale do kombinace Perišiće s Rebićem se nakonec nedostal. Rebić se při snaze prodrat do vápna provinil faulem.

6

Ivan Rakitić měl více času na čtyřiceti metrech od branky Nigérie a hned hledal lobem nabíhajícího Mandžukiće. Útočník Juventusu byl ale pokryt hned dvojicí obránců a k balonu se nedostal.

5

Šime Vrsaljko se snažil bojovat hodně vytažený až u rohového praporku, ale on sám se po souboji s Idowem dotkl jako poslední míče a vhazovat tak mohou Nigerijci.

4

Odion Ighalo se snažil projí individuálně do pokutového území, ale proti obraně v čele s Vidou neměl šanci. Do rychlého protiútoku se následně dostával Rebić, ale jeho přihrávka na Mandžukiće nebyla nepřesnější.

3

Luka Modrić se dostal poprvé k balonu ve středu pole, neměl ale komu přihrát a tak zvolil jen postup k levému kraji. Následně Rakitić hledal Kramariće, který ale byl v ofsajdovém postavení.

2

Victor Moses centroval do pokutového území, ale před Subašićem se vytáhl nejvýše Domagoj Vida a do útoku mohou vypálit také Chorvati.

1

O úvodní výkop ze středového kruhu se postarali hráči nigerijské reprezentace. Velmi rychle přišel faul Dejana Lovrena a Nigérie bude rozehrávat volný přímý kop.

1

Utkání právě začalo.
Po slavnostním nástupu na trávník přichází na řadu chorvatská národní hymna. Po ní bude následovat také hymna Nigérie.
Hlavní rozhodčí Sandro Ricci již se svými asistenty přivádí na hrací plochu kaliningradského stadionu obě úvodní jedenáctky. Zápas skupiny D tak může za několik málo okamžiků začít.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

Trenér Chorvatska Zlatko Dalić posílá do úvodního zápasu mistrovství světa velmi ofenzivní sestavu hned se čtyřmi útočníky! Maria Mandžukiće na hrotu budou doplňovat Rebić, Kramarić a Perišić, vše by měl řídit tradičně útočně naladěný kapitán Luka Modrić.

Na druhé straně Nigerijci překvapili postem brankáře. Místo zkušeného Ikechukwa Ezenwy se postaví mezi tři tyče teprve devatenáctiletý mladík chytající za rezervu španělské La Coruni Francis Uhozo. O něco speciálnější utkání to bude pro útočníka Odiona Ighala, který dnes slaví své 29. narozeniny.
Úvodní sestavy:

Chorvatsko: Subašić – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Strinić – Rakitić, Modrić (C) – Rebić, Kramarić, Perišić – Mandžukić.
Náhradníci: Livaković, L. Kalinić – Ćorluka, Kovačić, Brozović, Jedvaj, Bradarić, Ćaleta-Car, N. Kalinić, Badelj, Pjaca, Pivarić.

Nigérie: Uzoho – S. Abdullahi, Troost-Ekong, Balogun, Idowu – Ndidi, Etebo – Moses, Obi Mikel (C), Iwobi – Ighalo.
Náhradníci: Ezenwa, Akpeyi – Echiejile, Musa, Nwankwo, Iheanacho, Obi, Onazi, Ogu, Awaziem, Ebuehi, Omeruo.

Rozhodčí: Sandro Ricci – Emerson De Carvalho, Marcelo Van Gasse (vš. BRA).
Rozhodčí

Zápas Chorvatska s Nigérií bude řídit v roli hlavního rozhodčího třiačtyřicetiletý Brazilec Sandro Ricci. Na čárách mu budou pomáhat krajané Emerson De Carvalho a Marcelo Van Gasse. Čtvrtým rozhodčím je pak Antonio Mateu Lahoz ze Španělska.
Skupina D

Skupina D je považována také za skupinu smrti. Papírovými favority na postup do play-off z prvního místa jsou obhájci stříbra Argentinci. Ani parta kolem Lionela Messiho však nemá nic jisté, i další tři týmy ve skupině jsou velmi kvalitní. Právě dnešní duel Chorvatska s Nigérií by měl být soubojem o druhou příčku, ale bez boje se rozhodně nevzdají ani houževnatí Islanďané, kteří překvapili už před dvěma lety na evropském šampionátu.

Program skupiny

16.6.
Argentina – Island
Chorvatsko – Nigérie

21.6.
Argentina – Chorvatsko

22.6.
Nigérie – Island

26.6.
Nigérie – Argentina
Island – Chorvatsko
Souboj trenérů

Zkušený čtyřiašedesátiletý Němec Gernot Rohr vede reprezentaci Nigérie od roku 2016. Sám začínal svou aktivní kariéru v dresu Bayernu Mnichov, ale nejvíce se proslavil v roli obránce až ve francouzském Bordeaux, kde odehrál ve dvanácti sezonách úctyhodných 352 zápasů. Právě v Bordeaux rozjel také svou trenérskou kariéru, v roce 1996 dokonce dotáhl tým až do finále tehdejšího Poháru UEFA. Po vystřídání převážně několika francouzských týmů se v roce 2006 odebral k reprezentacím. Přes národní výběry Gabonu, Nigeru a Burkiny Faso se dostal až na lavičku Nigérie.

Aktuální trenér Chorvatska Zlatko Dalić má o poznání méně trenérských zkušeností oproti svému dnešnímu sokovi. Za svou sedmnáctiletou hráčskou kariéru se Dalić z Balkánu do prestižnější ligy nedostal, největším týmem, kde bývalý záložník hrával je Hajduk Split. Trénovat začal v chorvatském Varaždinu, následovala také sedmiletá štace u týmů ze Saúdské Arábie a nakonec v roce 2017 převzal chorvatskou reprezentaci po Ante Čačićovi.
Chorvatsko

Pro Chorvaty je světový šampionát v Rusku teprve pátý v historii samostatného státu. Největšího úspěchu dosáhli hned při své premiéře v roce 1998, kdy si tým okolo kapitána Zvonimira Bobana a útočníka Davora Šukera odvezl z Francie bronz! Před čtyřmi lety se v Brazílii příliš Chorvatům nevedlo. V základní skupině A prohráli s domácím výběrem i reprezentací Mexika a ani vítězství 4:0 nad Kamerunem k postupu do play-off nepomohlo.

Na mistrovství světa 2018 se chorvatská reprezentace probojovala až z dodatečné baráže, kdy v domácím zápase jasně porazila Řecko 4:1, v odvetě na půdě soupeře už stačila i bezbranková remíza. V kvalifikační skupině I byl celek trenéra Zlatko Daliče favoritem, po první polovině jasně vedl, ale po ztrátách s na Islandu i v Turecku skončili Chorvati až za překvapivým vítězem z Islandu.

Jednapadesátiletý trenér Zlatko Dalić by měl na mistrovství světa spoléhat především na duo špílmachrů Luku Modriće z Realu Madrid a Ivana Rakitiće z Barcelony. Ani v útoku nemá Dalić nouzi o hvězdné fotbalisty a slabinou by rozhodně neměl být ani monacký gólman Danijel Subašić.

Před šampionátem odehrála chorvatská reprezentace jen dva přípravné duely. Se supersilným výběrem Brazílie podlehli Chorvati po brankách Neymara a Firmina 0:2. Ani generálka proti Senegalu nebyla optimální. Africký celek šel po pauze do vedení, ale góly Perišiće a Kramariće nakonec zvítězil tým Zlatka Daliće 2:1.
Nominace Chorvatska

Brankáři: Danijel Subašić (Monako/FRA), Lovre Kalinić (Gent/BEL), Dominik Livaković (Dinamo Záhřeb/HVR)

Obránci: Verdan Ćorluka (Lokomotiv Moskva/RUS), Domagoj Vida (Besiktas/TUR), Ivan Strinić (Sampdoria/ITA), Dejan Lovren (Liverpool/ENG), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid/ESP), Josip Pivarić (Dynamo Kyjev/UKR), Tin Jedvaj (Leverkusen/GER), Duje Ćaleta-Car (Salzburg/AUT)

Záložníci: Luka Modrić (Real Madrid/ESP), Ivan Rakitić (Barcelona/ESP), Mateo Kovačić (Real Madrid/ESP), Milan Badelj (Fiorentina/ITA), Marcelo Brozović (Inter Milán/ITA), Filip Bradarić (Rijeka/HVR)

Útočníci: Mario Mandžukić (Juventus/ITA), Ivan Perišić (Inter Milán/ITA), Nikola Kalinić (AC Milán/ITA), Andrej Kramarić (Hoffenheim/GER), Marko Pjaca (Schalke/GER), Ante Rebić (Frankfurt/GER)
Nigérie

Mistrovství světa v Rusku je pro Nigerijce historicky šesté v pořadí, kde se Afričané představí. Nejlépe si vedli hned při své premiéře v roce 1998, v USA dokonce vyhráli díky lepšímu skóre základní skupinu před Bulharskem, Argentinou a Řeckem. Ani v osmifinále to neměli Nigerijci proti Itálii vůbec špatně rozehrané, dvěma góly je ale poslal ze šampionátu slavný Roberto Baggio. Také před čtyřmi lety v Brazílii proklouzl africký celek do vyřazovacích bojů ze základní skupiny. Na konečnou šestnáctou pozici je ale odsoudila osmifinálová porážka 0:2 od Francouzů.

Do Ruska se Nigerijci probojovali jako vítězové kvalifikační skupiny B. V konkurenci Zambie, Kamerunu a Alžírska ztratili v šesti zápasech jen čtyři body za dva nerozhodné výsledky. Druhá remíza navíc přišla až v závěrečném utkání na půdě Alžířanů, když už měli postup s předstihem zajištěn. Nejlepším střelcem Nigérie v kvalifikaci byl se třemi zásahy Alex Iwobi.

Německý trenér, který vede Nigérii bude spoléhat na zkušenosti Johna Obiho Mikela, který převážnou část své kariéry oblékal dres londýnské Chelsea. V útoku se bude nigerijská reprezentace spoléhat na mladíky z Premier League. Alex Iwobi z Arsenalu a Kelechi Iheanacho z Leicesteru by měli zatápět obranám soupeřů.

V přípravě před světovým šampionátem odehráli Nigerijci tři duely, ale ani z jednoho neodešli vítězně. S Demokratickou republikou Kongo se zrodila remíza 1:1, následovala porážka 1:2 ve Wembley s domácím výběrem Anglie. Na branky Cahilla a Kanea odpověděl po změně stran jen Alex Iwobi. Nejpřekvapivější byla nejspíše prohra s českou reprezentací, kterou zařídil v propršeném zápase jediným zásahem Tomáš Kalas.
Nominace Nigérie

Brankáři: Daniel Akpeyi (Chippa United/RSA), Ikechukwu Ezenwa (Enyimba/NGA), Francis Uzoho (La Coruňa/ESP)

Obránci: Brian Idowu (Perm/RUS), Elderson Echiéjilé (Cercle Bruggy/BEL), Kenneth Omeruo (Kasimpasa/TUR), William Troost-Ekong (Bursaspor/TUR), Leon Balogun (Brighton/ENG), Shehu Abdullahi (Bursaspor/TUR), Chidozie Awaziem (Nantes/FRA), Tyronne Ebuehi (Benfica/POR)

Záložníci: Oghenekaro Etebo (Stoke City/ENG), John Obi Mikel (Tchien-ťin Teda/CHN), Victor Moses (Chelsea/ENG), Wilfred Ndidi (Leicester/ENG), Ogenyi Onazi (Trabzonspor/TUR), John Ogu (Hapoel Be'er Sheva/ISR), Joel Obi (Turín/ITA)

Útočníci: Ahmed Musa (CSKA Moskva/RUS), Odion Ighalo (Čchang-čchun Ja-tchaj/CHN), Kelechi Iheanacho (Leicester/ENG), Simeon Nwankwo (Crotone/ITA), Alex Iwobi (Arsenal/ENG)
Kaliningrad Stadium

Stadión téměř ve středu Kalinigradu byl vytvořen právě za účelem světového šampionátu v Rusku a zápas Chorvatska s Nigérií bude vůbec prvním, který se na zcela novém trávníku odehraje. Svatostánek, který byl vybudován za 257 milionů eur s kapacitou 35 000 míst bude po mistrovství světa využívat tým FC Baltika Kaliningrad hrající druhou nejvyšší ruskou soutěž. Návrh kaliningradského stadiónu byl inspirován Allianz Arenou, kde své soutěžní zápasy hraje Bayern Mnichov.

Kromě dnešního utkání Chorvatska s Nigérií se na nejmenším stadiónu letošního mistrovství odehrají ještě tři další zápasy Srbsko – Švýcarsko, Španělsko – Maroko a Anglie – Belgie.
Krásný sobotní večer, vítám všechny příznivce fotbalu u sledování online přenosu z historicky 21. mistrovství světa. Na závěr programu třetího hracího dne zahájí svou pouť světovým šampionátem reprezentace Chorvatska a Nigérie. Zápas, který se odehraje na zcela novém stadionu v Kaliningradu začíná ve 21:00.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.

Chorvatsko – Nigérie

2:0

konec (1:0)

Zpět na online

Branky: 32. Etebo (vla.), 71. Modrić (pen.)

Karty:   30. Rakitić (CRO), 89. Brozović (CRO) – 70. Troost-Ekong (NIG)

Držení míče: 53 % : 47 %.
Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 7:5. Rohy: 6:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 20:16.

Chorvatsko: Subašić – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Strinić – Rakitić, Modrić (C) – Rebić (78. Kovačić), Kramarić (60. Brozović), Perišić – Mandžukić (86. Pjaca).
Náhradníci: Livaković, L. Kalinić – Ćorluka, Kovačić, Brozović, Jedvaj, Bradarić, Ćaleta-Car, N. Kalinić, Badelj, Pjaca, Pivarić.

Nigérie: Uzoho – S. Abdullahi, Troost-Ekong, Balogun, Idowu – Ndidi, Etebo – Moses, Obi Mikel (C) (88. Nwankwo), Iwobi (62. Musa) – Ighalo (72. Iheanacho).
Náhradníci: Ezenwa, Akpeyi – Echiejile, Musa, Nwankwo, Iheanacho, Obi, Onazi, Ogu, Awaziem, Ebuehi, Omeruo.

Rozhodčí: Sandro Ricci – Emerson De Carvalho, Marcelo Van Gasse (vš. BRA)