Menu

Fotbal

Ukrajinský pohár

Dynamo Kyjev – FK Šachtar Doněck

0:2

konec (0:0)

09.05.2018, 19:30 • Dnipro-Arena, Dněpropetrovsk • Finále • Michal Břuchanský

Z tohoto utkání je to vše, mějte se fajn. (21:53:39)
Držení míče: 38 % : 62 %.
Střely na branku: 2:7. Střely mimo: 6:6. Rohy: 5:5. Ofsajdy: 4:1.

Taison zvedl pohár nad hlavu v dresu distancovaného kapitána Srny

Šachtar se ve finále vypořádal s absencí dopingového hříšníka Darja Srny a téměř po celých devadesát minut tahal za delší konec provazu. Skóre se otevřelo necelé dvě minuty po změně stran, kdy se po centru Butka prosadil Ferreyra. Po hodině hry navíc z přímého kopu udeřil Rakickij a víceméně rozhodl o prvenství Doněcku, který v poslední půlhodině neměl s bráněním výsledku žádné větší starosti.

Šachtar Doněck slaví obhajobu ukrajinského poháru

Je dobojováno! Šachtar zopakoval loňské pohárové vítězství nad Dynamem a slaví zisk další trofeje!

90+4

Konec zápasu.

90+3

Marlos se rozběhl a odvážně se vydal mezi trojici protivníků, kteří ho zfaulovali. Toť vše v době, kdy už je jasno o výhře Šachtaru!

90+2

Denys Harmaš si pomohl faulem na Kayodeho. Šachtar tak drží míč a zatím svého soupeře nepouští do žádného závěrečného tlaku.

90+1

Finále ukrajinského poháru je nastaveno o čtyři minuty.

90

Střídání v týmu FK Šachtar Doněck: ze hřiště odchází Bohdan Butko, přichází David Chočolava.

89

Fanoušci Kyjeva v přerušené hře zaházeli hřiště světlicemi. Během toho je ošetřován Bohdan Butko, který zřejmě bude muset střídat.

88

Druhý poločas se velmi rychle blíží ke konci, Dynamo je v posledních minutách aktivnějším týmem, ale moc naději na zremizování stavu už nemá.

86

Střídání v týmu FC Dynamo Kyjev: ze hřiště odchází Benjamin Verbič, přichází Georgij Citaišvili.

84

Diumerci Mbokani ofenzivní část Dynama výrazně oživil, teď dostal ve vápně prostor ke hlavičce, ovšem po centru zleva Pjatova nijak neohrozil.

83

Taras Stěpaněnko přidržel ruku pronikajícího Bjesjedina a od hlavního arbitra za to vyfasoval další žlutou.

82

82. Dieumerci Mbokani (DKY)

82

Cyhankov si dobře pokryl míč proti čtyřem a přihrál jej doprava Kędziorovi. Jeho centr Verbič hrudníkem sklepl pro Mbokaniho, ale ten z otočky nemířil vůbec přesně.

81

Ze zkráceného rohového kopu mohl těžit hlavičkující Olarenwaju Kayode, ovšem jeho pokus proletěl asi metr vedle Bojkovy levé tyče.

80

Doněck rozehrál roh na krátko, Denys Harmaš si u hranice vápna pomohl zákrokem mimo rámec pravidel a dostal napomenutí žlutou kartou.

79

Mykyta Burda vystoupil proti Taisonovi a z jeho útoku po levém křídle udělal doněckou výhodu rohového kopu.

78

Po faulu Rakického na Mbokaniho přišel nákop před branku Šachtaru, Taison jej hlavou prodloužil do autu a následoval roh, jenže ani z něj Dynamo nezahrozilo.

77

Střídání v týmu FK Šachtar Doněck: ze hřiště odchází Facundo Ferreyra, přichází Olarenwaju Kayode.

76

76. Viktor Cyhankov (DKY)

76

Kędziora na pravé straně udržel míč ve hřišti a odcentroval na Viktora Cyhankova, jehož střela z první se do Pjatovovy brány rovněž nevešla.

75

Benjamin Verbič si levačkou píchl míč kolem Kryvcova a prošel do pokutového území. Z úhlu však na Pjatova nevyzrál a nevykřesal tak jiskřičku naděje pro tým Dynama.

73

Kyjev při dvoubrankovém manku musí nechávat vzadu méně hráčů a Šachtar má díky tomu výrazně ulehčenou přechodovou fázi. Dá se čekat, že se v poslední čtvrthodině dostane k několika brejkům.

72

Cyhankov nakopával míč dovnitř pokutového území, kde si ho sebral Pjatov i přesto, že do něj nedovoleně vrazil urostlý Mbokani.

71

Rakickij zezadu dohrál Bjesjedina a daroval Dynamu standardní situaci z poměrně úctyhodné vzdálenosti.

70

Marlosova levačka kroutila míč směrem od branky, ovšem hlavičkáři v dresu Šachtaru se ve vápně k ničemu nedostali.

69

Rakickij se znovu pokoušel překvapit Bojka střelou z obrovské dálky. Tentokrát ale trefil Burdu, od něhož se míč odrazil na roh.

68

Fred přepadl přes nohy skluzujícího Volodimira Šepeleva, na jehož kontě přistála další žlutá karta.

67

Mbokani roztáhl hru doleva na Verbiče, který mu adresoval zpětnou přihrávku. Střídající útočník Dynama se pak dostal mezi několik soupeřů a o balón přišel.

65

Střídání v týmu FK Šachtar Doněck: ze hřiště odchází Alan Patrick, přichází Viktor Kovalenko.

64

Alan Patrick dostal další ránu, po které se hodně pomalu zvedá z trávníku. Mezitím se na střídačce Šachtaru chystá do hry Kovalenko.

63

Tomasz Kędziora u střídaček fauloval Taisona a inkasoval žlutou kartu. Chvíli to i vypadalo na hromadnou potyčku, nicméně situace se naštěstí rychle uklidnila.

62

Střídání v týmu FC Dynamo Kyjev: ze hřiště odchází Šaparenko, přichází Dieumerci Mbokani.

61

61. Jaroslav RAKICKIJ - 0:2

61

Šachtar Doněck právě vstřelil branku!
Šachtar po hodině hry odskakuje do vedení o dva góly! JAROSLAV RAKICKIJ se levačkou opřel do přímého kopu z nějakých třiceti metrů, Bojko jeho kop nesmírně podcenil a inkasoval i přesto, že lehounce tečovaný balón letěl vesměs doprostřed branky.

60

Bjesjedin až moc zvedl nohu v souboji s Kryvcovem a byla mu odpískána nebezpečná hra. O chvíli později byl při protiútoku faulován Fred a je z toho přímý kop pro Šachtar.

59

Taison roztáhl hru doprava na Marlose, ten mu míč vrátil a akce Šachtaru se tím zpomalila natolik, že střela zpoza vápna neprošla přes modrý obranný val.

58

I další rohový kop přečkal Šachtar bez jakékoliv újmy, odvrácený míč sice vypálil Šaparenko, ale Pjatov zasahovat nemusel.

56

56. Artem Bjesjedin (DKY)

56

Artem Bjesjedin se odpoutal od obrany Šachtaru, jenže v samostatném brejku se gólu nedočkal. Pjatov mu zmenšil střelecký úhel a pokus z levé strany vyrazil!

55

Doněck se v pohodě ubránil a do problémů se nedostal ani po dalším centru, během kterého v pokutovém území fauloval Tamás Kádár.

54

Benjamin Verbič na levém křídle spolupracoval s Bjesjedinem, díky jehož zablokovanému centru bude Dynamo kopat rohový kop.

52

Kromě gólové situace se toho po změně stran zatím moc nestalo. Stále však platí, že si Šachtar mnohem více užívá držení balónu.

51

Marlos byl uprostřed hřiště čistě poslán k zemi, jenže Dynamo toho nijak nevyužilo. Josip Pivarić se i s balónem dostal do zámezí.

49

Serhij Kryvcov si pomohl faulem na Freda, který rychle rozehrál. Šachtar by rád využil lepšího psychického rozpoložení a okamžitě přidal druhý úder.

47

47. Facundo FERREYRA - 0:1

47

Šachtar Doněck právě vstřelil branku!
Obrovská radost v oranžové části tribun! Bohdan Butko dostal míč do otevřené pravé strany, odkud odcentroval a FACUNDO FERREYRA ve skluzu u vzdálenější tyče dopravil balón do sítě.

46

Ani jeden z trenérů v poločase nestřídal, takže na obou stranách pokračujeme v základních jedenáctkách.

46

Začal druhý poločas.
Je za námi úvodní poločas finále ukrajinského poháru. Celých pětačtyřicet minut se odehrálo ve vysokém tempu, přičemž více ze hry měl tým Šachtaru. Žádnému z hráčů se ale nepovedlo vstřelit regulérní branku a také druhá ple tak začne za stavu 0:0.

45

První poločas skončil.

45+2

45+2. Taras Stěpaněnko (SAC)

45+2

Doněck dělilo jen pár decimetrů od vedoucího gólu! Stěpaněnko si naběhl na Taisonovu chytrou přihrávku a z takřka nulového úhlu zkoušel zakončovat. Bojko nohou zasáhl a míč se po jeho dvojitém zákroku zastavil kousek před brankovou čarou!

45+1

Nastavují se 2 minuty.

45

Ferreyra byl ve středovém kruhu nachytán v ofsajdu, Dynamo rozjíždí jednu z posledních akcí v rámci končícího prvního poločasu.

44

44. Mykola Šaparenko (DKY)

44

Nepřesnosti Freda využil Šepelev a rychle hledal Šaparenka, který doběhl před velké vápno a z dvaceti metrů vypálil vysoko nad břevno Pjatovovy brány.

43

Mykola Šaparenko absolvuje velký počet soubojů, ovšem většinou je to on, kdo podle rozhodčích fauluje. Tak se stalo i teď a míč se vrací na kopačky Šachtaru.

41

Facundo Ferreyra je od záložní řady Šachtaru zatím hodně odstřižený. To se výrazněji nezměnilo ani na konci jednačtyřicáté minuty, kdy po centru Ismailyho hlavou branku netrefil.

40

Ismailova přihrávka na Patricka nebyla přesná. Dynamo rychle přešlo do ofenzivy, jenomže Bjesjedinovi přízemní střela z třiadvaceti metrů vůbec nesedla.

39

Snad poprvé mohli Kyjevští zaútočit do nezformované obrany. Bjesjedin počkal na podporu spoluhráčů a přenechal míč Kędziorovi. Jeho centr však neškodně proletěl šestnáctkou, ve které právě Bjesjedin chyběl.

38

Dynamo se zatáhlo k vlastnímu pokutovému území, do kterého nepustilo rychle kombinující brazilské hvězdy v dresu Šachtaru. Jmenovitě se to týkalo Freda a Patricka.

36

Následoval krátkodobý nápor Kyjeva, který se však ke střele nedostal. Po autu Bohdana Butka došlo k faulu a muži v oranžovočerných dresech mohou po kratší odmlce zaútočit.

35

Územní převaha Šachtaru trvá i nadále, Taison z blízkosti levé autové čáry přihrál Patrickovi, jenž využil volného prostoru ke střele, ale ta skončila na prvním obránci.

34

Nyní Rakickij zvládl rychlostní souboj s Cyhankovem a v roli posledního hráče odehrál míč k Pjatovovi. Navíc byl faulován, takže obrana Šachtaru rozehrává z klidu.

33

Jaroslav Rakickij si troufl na hodně dlouhou střelu, kterou Bojka nijak neohrozil. Balón proletěl nějaký metr a půl nad rohem jeho brány.

32

Šaparenko se marně snažil vyvézt míč na útočnou polovinu Dynama. Papírově hostující celek se přesto daleko nedostal, neboť Fred trefil do hlavy Bjesjedina a rovněž si prohlédl žlutou kartu.

30

Ze zmíněné standardky Šachtar nezahrozil, nicméně i o několik desítek sekund později zůstává v tlaku těsně před brankou Denyse Bojka.

29

29. Ismaily (SAC)

29

Kędziora ztratil míč v hodně nebezpečném prostoru vedle vlastního vápna. Ismaily díky tomu mohl z úhlu zakončovat a byl to až Bojko, který vyrazil míč na roh.

28

Artem Bjesjedin se prakticky vůbec nedostal do hry, teď o sobě dal vědět jen díky vzdušnému souboji, při kterém loktem udeřil Stěpaněnka a vyfasoval dnešní premiérovou žlutou kartu.

27

Střed hřiště zatím patří Šachtaru, který zvládl sérii soubojů, avšak svůj zisk znehodnotil Stěpaněnkovým pasem směřujícím do autu.

26

Alan Patrick absolvoval souboj s Harmašem, přitom dostal nohou do levého boku a po rychlém ošetření se snaží bolístku rozdýchat.

25

Jaroslav Rakickij svým nákopem odevzdal míč obraně Dynama. Totéž následně učinil i Šepelev a útočit opět může Šachtar.

24

Marlos byl na pravé straně úplně sám a Pivarić se o něj bez větších potíží postaral. Doněck se vzápětí vrátil s míčem na obrannou polovinu.

23

Stěpaněnkův nákop z hloubi pole byl určen pro Ferreyru. Argentinský forvard ale podklouzl a Burda tak snadno odhlavičkoval balón do bezpečí.

22

Osmadvacetiletý levý bek Šachtaru pravděpodobně bude v pořádku, nejbližší sekundy ale stráví v autu, a tak jeho tým bude útočit v deseti.

21

Hra je přerušená, neboť na trávníku zůstává ležet Ismaily. Doteď velmi aktivní hráč se drží za zadní stehenní sval po střetu s Harmašem.

20

Verbič v těsném souboji s Fredem inkasoval úder do obličeje. Standardka pro Kyjev se ale nekoná, rozehrávat může Šachtar.

19

Tamás Kádár měl v úmyslu zrychlit přechod do útoku dlouhým nákopem z vlastní poloviny, ovšem balón propadl až do rukavic Andrije Pjatova.

18

Situace se otočila a nyní to jsou hráči Dynama, kteří musí útočit do plných. Zaplněným stadionem mezitím obíhá mexická vlna.

16

Po čtvrthodině hry se dění na hrací ploše poprvé malinko uklidnilo, Šachtar je v držení míče, ale děje se tak pouze uprostřed hřiště.

14

Verbič si nepohlídal své postavení a v momentě přenesení hry na jeho levou stranu stál v ofsajdu, jenž pomezní sudí znovu správně odhalil.

13

Marlos se prokličkoval až do vápna, jenže následně přihrál do druhé vlny mezi dva spoluhráče. Balón tak propadl k Butkovi, jenž napálil clonícího protihráče.

12

Od začátku se hraje ve velmi dobrém tempu. Butkův centr z pravé strany kyjevská obrana zneškodnila, avšak po neopdískaném zákroku na Šaparenka má další práci.

11

Bojko se vydal na odvážný výlet mezi klubko hráčů a vyboxoval Patrickův centr až někam ke středovému kruhu.

10

Kádárovu další chybu musel napravovat Burda, jenž zablokoval Ferreyru. Po autovém vhazování to ještě zkoušel Patrick a sražená střela přinesla Šachtaru rohový kop.

8

8. Mykyta Burda (DKY)

8

Dynamo poprvé dostalo balón do soupeřovy sítě, ale z vedení se přesto radovat nemůže! Burda totiž vybíhal z těsného ofsajdu a jeho snadné zakončení z bezprostřední blízkosti se tak do statistik počítat nebude.

7

Na centr z levého konce hřiště si opět naskakoval Ismaily, ale Bojko tentokrát zasahovat nemusel. Následoval faul na Cyhankova a rozehrávka Kyjevských.

6

Brazilský levý obránce Ismaily opět centroval před Bojka, kde byl ideálně postavený Burda a odehrál míč na rohový kop.

5

O chvíli později jeden z hráčů Dynama fauloval a Šachtar nakopával míč před branku. Ve změti těl se nejlépe zorientoval Ismaily, ovšem jeho hlavička byla pro Bojka snadným soustem.

4

Kádár zachyboval na vlastní polovině a poté musel hodně pospíchat za unikajícím Patrickem, aby svou chybu napravil.

3

Na přímou střelu to nebylo, a tak Cyhankov centroval k vzdálenější tyči, kde si obrana Šachtaru poradila a vyvezla balón aspoň do středu hřiště.

2

Patrick šlapákem fauloval Šaparenka a Kyjevští budou mít hned v úvodu k dispozici standardní situaci.

1

Úvodního výkop se zhostili hráči Dynama Kyjev, kteří nastupují v kompletně modrých dresech. Fotbalisté Šachtaru oblékli rovněž tradiční oranžovočerné barvy.

1

Utkání právě začalo.
Oba týmy již přichází na hrací plochu dněpropetrovského stadionu, který sice není zaplněný do posledního místečka, ale i tak se dá očekávat velmi bouřlivá atmosféra.
Úvodní sestavy:

FC Dynamo Kyjev: Bojko – Kędziora, Burda, Kádár, Pivarić – Harmaš, Šepelev – Verbič, Šaparenko, Cyhankov – Bjesjedin.
Náhradníci: Rudko – Šabanov, Morozjuk, Rotaň, Alibekov, Citaišvili, Mbokani

FK Šachtar Doněck: Pjatov – Butko, Kryvcov, Rakickij, Ismaily – Fred, Stěpaněnko – Marlos, Patrick, Taison – Ferreyra.
Náhradníci: Ševčenko – Chočolava, Dodô, Dentinho, Nem, Kovalenko, Kayode.

Rozhodčí: Možarovskij – Vojtjuk, Becker.
Vzájemné zápasy

14.04.2018 Šachtar – Dyn. Kyjev 0:1
22.10.2017 Dyn. Kyjev – Šachtar 0:0
22.07.2017 Šachtar – Dyn. Kyjev 0:1
15.07.2017 Šachtar – Dyn. Kyjev 2:0
26.05.2017 Šachtar – Dyn. Kyjev 2:3.
FK Šachtar Doněck

Klub, který kvůli válečnému konfliktu musí již několikátým rokem hrát mimo Doněck, je v poslední době nejúspěšnějším klubem na Ukrajině. Potvrdil to zejména v předchozí sezóně, ve které ovládl ligu i pohár. Téhož dvojúspěchu může Šachtar dosáhnout také v roce 2018 – v lize je malinký krůček od svého jedenáctého titulu a k tomu má před sebou také dnešní pohárové finále. Do něj se svěřenci Paula Fosecy dostali přes Zorju Luhansk, Veres Rivne a Mariupol. Nejtěžší to měli již ve svém prvním utkání v rámci osmifinále, kde až v nastavení dostali zápas do prodloužení a nakonec zvítězili 4:3. Další soupeře pak Šachtar vyřadil po jasných výsledcích 4:0 a 5:1.
FC Dynamo Kyjev

Třináctinásobný vládce samostatné ukrajinské ligy v tomto ligovém ročníku s největší pravděpodobností opět skončí na druhém místě, neboť dvě kola před koncem ztrácí na svého soupeře pět bodů. Totéž Dynamu hrozí i v národním poháru, ve kterém se v minulém roce musel před Šachtarem rovněž sklonit. Do letošního poháru tento osmifinalista Evropské ligy nastoupil až ve čtvrtém kole, v němž porazil Oleksandriji 2:0 a postoupil do čtvrtfinále, kde tentokrát vyřadil Desnu. V semifinálovém klání se Dynamo příliš nenadřelo a nad druholigovým klubem SC Dnipro-1 snadno zvítězilo v poměru 4:1.
Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu z finálového zápasu ukrajinského poháru, ve kterém se utkají týmy Dynama Kyjev a Šachtaru Doněck!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.

Dynamo Kyjev – FK Šachtar Doněck

0:2

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 47. Ferreyra (Butko), 61. Rakickij

Karty:   28. Bjesjedin (DKY), 63. Kędziora (DKY), 68. Šepelev (DKY), 80. Harmaš (DKY) – 32. Fred (SAC), 83. Stěpaněnko (SAC)

Držení míče: 38 % : 62 %.
Střely na branku: 2:7. Střely mimo: 6:6. Rohy: 5:5. Ofsajdy: 4:1.

Dynamo Kyjev: Bojko – Kędziora, Burda, Kádár, Pivarić – Harmaš, Šepelev – Verbič, Šaparenko, Cyhankov – Bjesjedin.
Náhradníci: Rudko – Šabanov, Morozjuk, Rotaň, Alibekov, Citaišvili, Mbokani

FK Šachtar Doněck: Pjatov – Butko, Kryvcov, Rakickij, Ismaily – Fred, Stěpaněnko – Marlos, Patrick, Taison – Ferreyra.
Náhradníci: Ševčenko – Chočolava, Dodô, Dentinho, Nem, Kovalenko, Kayode.

Rozhodčí: Možarovskij – Vojtjuk, Becker