Menu

Fotbal

Evropská liga

Ajax Amsterdam – FC Kodaň

2:0

konec (2:0)

16.03.2017, 21:05 • Amsterdam ArenA, Amsterdam (kapacita: 54 033 diváků) • Osmifinále • Daniel Ryl (@D_Ryl), Lukáš Podleśny (@LukasPodlesny), Martin Primus

Tipsport: 1.83 3.66 4.6 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

K tomuto utkání je to ode mě vše, ale samozřejmě se na vás budu těšit u dalších on-line přenosů. Dobrou noc! (23:04:08)
Zazněl závěrečný hvizd z píšťalky slovenského sudího a Ajax poprvé od roku 1998 slaví postup do čtvrtfinále evropské soutěže. O vítězství se postaral Bertrand Traoré, který skóroval ve 23. minutě, a rovněž Kasper Dolberg. Ten se prosadil z pokutového kopu v nastavení prvního poločasu. V druhé půli domácí mohli přidat ještě několik branek, nicméně například Dolberg trefil jen tyč a poté byl parádně vychytán Olsenem. Hosté se blízko gólu dostali snad jen jednou, kdy Cornelius z levé strany šestnáctky těsně minul Onanovu bránu. Nizozemský tým tak postupuje zcela zaslouženě.

90+5

Konec zápasu.

90+4

Útočný faul jednoho z hostů teď daroval míč domácím fotbalistům. K rozehrávce se postavil André Onana (AJA), nicméně ten po zdržování dostává žlutou kartu.

90+3

Po dalším bleskovém protiútoku pálil Kasper Dolberg! Mladičký útočník Ajaxu tvrdou střelou protáhl hostujícího gólmana, Ziyech míč následně zakopl za brankovou čáru.

90+2

Younes mohl rozhodnout! Se Ziyechem běželi dva na vracejícího se gólmana, ale první zmíněný byl hamižný a střelou vůbec netrefil bránu.

90+1

Federico Santander se v pokutovém území dostal k poněkud akrobatickému zakončení. To bylo sraženo na rohový kop a do šestnáctky utíká i Olsen.

90

Nad rámec řádných devadesáti jsou nastaveny čtyři minuty.

90

I díky rohovému kopu se Ajax v pohodě drží na polovině svého soupeře. K dalšímu zakončení se ale zatím nepropracoval.

89

89. Robin Olsen (KOD) skvěle vychytal Dolberga (AJA)

89

Kasper Dolberg mohl přidat svou druhou branku v zápase. Opět to byl Ziyech, který ho našel výbornou přihrávkou, ale následné zakončení Olsen zlikvidoval na brankové čáře.

88

Hosté už musí spěchat, ale to je nyní kontraproduktivní. Velmi nepřesná kolmice totiž doputovala až za brankovou čáru.

87

Po odpískání vlastního útočného faulu se Federico Santander (KOD) na sudího hodně obořil, za což je penalizován žlutou kartou.

86

Standardní situace domácích nic moc nepřinesla, ale Ajax se poté znovu dostal k míči. Pokračující akce však vyústila v ofsajd Amina Younese.

85

Ajax provedl rychlý posun vpřed, který byl zastaven pouze za cenu rohového kopu. Ten nerozehraje nikdo jiný než Hakim Ziyech.

84

84. Cornelius (KOD) těsně minul Onanovu bránu

84

Kýžené snížení mohl zaznamenat Cornelius, jen dostal hodně prostoru na levé straně. Hostující forvard postoupil až do pokutového území, ale tvrdou střelou rozvlnil pouze boční síť.

83

Kodaň se pochopitelně tlačí dopředu, neboť k vyrovnání stavu tohoto dvojutkání potřebuje vstřelit branku. Zatím se však Ajax dobře brání.

82

Hakim Ziyech byl ve výskoku důrazně atakován a hlavní rozhodčí píská nedovolený zákrok soupeře. Nizozemci se sice nechce zpátky na nohy, ale na nějaké zranění to nevypadá.

81

Předčasný konec v zápase nyní potkává Bertranda Traorého. Střelec úvodní branky tak na hřiště vpustí Justina Kluiverta.

80

Na začátku poslední desetiminutovky řádné hrací doby je žlutou kartou odměněn také Erik Johansson (KOD). Ten tvrdě semlel Dolberga.

78

Po faulu u půlící čáry teď Lasse Schøne (AJA) zakopl míč a vidí žlutou kartu. To je pro domácího kapitána nepříjemné, neboť případně bude chybět v dalším utkání Ajaxu.

77

Posledním střídaným hráčem dánského týmu je Youssef Toutouh. Místo něj poslední minuty odehraje Kasper Kusk.

77

Při další útočné akci Ajaxu se Ziyech provinil nedovoleným zákrokem. Mezitím bylo nachystáno poslední střídání Kodaně.

76

Ajax Amsterdam podruhé střídá. Na hřiště vbíhá Frenkie de Jong, který zaujal místo uvolněné Donnym van de Beekem.

75

Cornelius dobře zapracoval na levé straně, rychle si to namířil vpřed, nicméně těsně před brankovou čárou byl skvěle ubráněn Sánchezem. Domácí obránce hraje velký zápas!

74

74. Kasper Dolberg (AJA) trefil tyč

74

Tak teď byl Ajax velmi blízko! Dolberg si do pokutového území naběhl na prudkou přízemní přihrávku, ale tu dokázal proměnit pouze v zakončení do tyče.

73

Nyní pro změnu mohl výrazně zahrozit Verbič. Hostující hráč se po kličce na pravé straně šestnáctky zbavil soupeře, nicméně nízkou střelou míč doslova daroval Onanovi.

72

Velmi rychle se domácí přesunul k pokutovému území soupeře, kde si střelu přichystal aktivní Ziyech. Zakončení šlo přesně do Olsenovy náruče.

72

Pěkný centr od rohového praporku byl celkem bez problémů odvrácen. Následně ještě kombinovali hosté, ale teď už vhazování získává Ajax.

71

Až nyní přišla nějaká zajímavější kombinace Kodaně. Verbičova střela z pravé strany byla sražena a díky tomu hosté získávají rohový kop.

69

Domácí se dobře natlačili k pokutovému území. Nikdo z hráčů Ajaxu ale nevystřelil a nakonec přišel faul, kterým se provinil Schøne.

68

Erik Johansson již odkulhal za brankovou čáru, kde zřejmě bude pokračovat menší ošetření. Nevypadá to na nic moc vážného.

66

Pro domácí to nyní vypadalo nadějně, ale možnost na zakončení Dolbergovi znemožnilo ofsajdové postavení. Nyní je ale ošetřován Johansson, jenž si v souboji s Dolbergem přivodil nějaké zranění.

65

Žlutou kartu ještě za jeden z předchozích faulů dostává Benjamin Verbič (KOD).

65

Po rychlé akci na levé straně šel míč k Younesovi, který však z úhlu netrefil bránu. Nakonec to ale bude rohový kop pro Ajax.

64

Jenže hosté si u půlící čáry vůbec nerozuměli, nicméně po nepřesnosti Ajaxu Peter Ankersen vybojoval nedovolený zákrok soupeře.

63

Faul si sice nejprve vysloužil Traoré, avšak po jeho rychlé rozehrávce se k nedovolenému zákroku uchýlil také domácí fotbalista. Míč získává Kodaň.

62

Kodaň sice dobře kombinovala na nějakých čtyřiceti metrech od Onanovy brány, ale nakonec přišla jen nepřesná přihrávka. Ta skončila přesně v rukavicích domácího gólmana.

61

Nedovoleným zákrokem se při napadání provinil Cornelius. Onana si však poté nerozuměl s obráncem a Kodaň naprosto zadarmo získává vhazování.

60

Na chvíli se k míči dostala Kodaň, nicméně Ajax znovu rychle převzal kontrolu. Blesková akce ale nepřinesla finální přihrávku do pokutového území.

59

Ajax Amsterdam se po dalším rohovém kopu stále drží na polovině hostujícího celku. Teď domácí naprosto dominují a vůbec soupeře nepouští do hry.

58

Rohový kop Ajaxu sice nepřinesl žádnou šanci, ale v pokračující akci se před bránu natlačil Dolberg. Těsně před ním ale zasáhl jeden z hostujících obránců.

57

Druhé střídání fotbalistů Kodaně. Na střídačku zamířil exjablonecký Ján Greguš, který přenechal místo Benjaminu Verbičovi.

56

Krátké obléhání pokutového území před Olsenem skončilo střeleckým pokusem zpoza pokutového území. Lasse Schøne však našel pouze náruč soupeřova gólmana.

55

Nalevo se pro změnu dokázal uvolnit Santander, který okamžitě přihrával před Onanovu bránu. Domácí gólman zasáhl do kombinace a ujal se míče.

54

54. Obrovská šance Bertranda Traorého (AJA)

54

Na kvalitní centr do pokutového území si naskakovali hned dva fotbalisté dánského týmu, ale ani jeden na míč nedosáhl. Pak se zrodil rychlý brejk, při kterém Dolberg dostal míč k Traorému, jenž trestuhodně minul bránu.

53

Velká nepřesnost v podání Andrého Onany. Domácí gólman špatně trefil Sánchezovu malou domů a Kodaň získává rohový kop.

52

Ludwig Augustinsson se odhodlal k šikovnému lobu za obranu soupeře, nicméně celou situaci si pohlídal Sánchez. Domácí se brání s naprostým klidem.

51

Kodaň se usazuje na útočné polovině. Prudký centr z pravé strany si sice pohlídal Sánchez, avšak nadále kombinují hosté.

50

Po nakrátko zahraném rohu se míč dostal k Tetemu, ale jeho projektil trefil prvního blokujícího hráče. Následně se Younes provinil útočným faulem.

49

Volný kop v podání Ankersena nepřinesl vůbec žádné nebezpečí. Naopak se domácí rychle dostali do útoku a vybojovali rohový kop.

48

Hodně zbytečná žlutá karta pro Amina Younese (AJA). Domácí záložník kopl do míče, jenž si po faulu stavěl Ankersen a okamžitě je potrestán.

47

47. Ziyechova (AJA) pěkná střela

47

Ajax se znovu dokázal natlačit hluboko na polovinu soupeře. Jedovatou střelou zpoza pokutového území se prezentoval Ziyech, jenž bránu minul jen o pár decimetrů.

46

Hráči Ajaxu vystihli hodně chabý odkop Olsena a mohli soupeře rychle přečíslit. Akce však skončila velmi nepřesnou přihrávkou.

46

Hosté do druhé půle vstupují s jednou změnou v sestavě. Odpracováno má penaltový viník Jores Okore, kterého nahrazuje Nicolai Boilesen.

46

Začal druhý poločas.
Druhý poločas začne přibližně v 22:08.
Úvodních 45 minut zápasu je za námi a domácí zatím vedou dvoubrankovým rozdílem. Jako první se prosadil Bertrand Traoré, který dorazil Younesovu kvalitní střelu. Následně se parádní akcí prezentoval Ziyech, nicméně Olsen tentokrát vůbec nemusel zasahovat. Na další branku jsme museli počkat do nastaveného času, kdy si Kasper Dolberg došel pro penaltu a tu následně sám proměnil. Nutno říci, že vedení je zasloužené, neboť Kodaň Onanu dosud nedonutila k nějakému pořádnému zákroku.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

45+3

První poločas skončil.

45+3

45+3. Kasper DOLBERG - 2:0

45+3

Ajax právě vstřelil branku!
K míči se postavil sám faulovaný KASPER DOLBERG, který zachoval chladnou hlavu a bez problémů vypálil do protipohybu hostujícího gólmana. Mladý útočník Ajaxu potvrdil roli nejlepšího střelce domácích.

45+2

45+2. Penaltová situace

45+2

Dolberg se na levé straně pokutového území natlačil před Okoreho, který ho zezadu podrazil. Pokutový kop ve prospěch Ajaxu!

45+1

Úvod nastaveného času začne volným kopem domácích, kteří budou rozehrávat od půlící čáry. Příliš důrazně byl totiž atakován Bertrand Traoré.

45

Hlavní rozhodčí nastavuje dvě minuty.

45

V samotném závěru prvního poločasu mají hosté trochu více ze hry a častěji se tlačí do útoku. O finální přihrávku do šestnáctky se teď snažil Greguš, nicméně ten nakonec zapříčinil vhazování Ajaxu.

44

Dva centry teď letěly do pokutového území před ránou Andrého Onany. Ani jeden si však nenašel hlavu některého z hostujících fotbalistů.

43

Tým z hlavního města Nizozemska provedl rychlejší přesun vpřed, nicméně finální přihrávka na Dolberga šla do ofsajdu. Mladý útočník Ajaxu tak nemohl vymýšlet střelecký pokus.

42

Dánský tým se teď konečně na více než pár chabých vteřin drží v útoku. Zatím je to ale pouhé obléhání soupeřovy šestnáctky bez jakéhokoliv pokusu o zakončení.

41

Po delší době se Kodaň podívala na útočnou polovinu hřiště, ale nepřesnou přihrávkou znovu darovala míč bránícímu se Ajaxu.

40

Domácí teď hostující celek moc často nepouští k míči a v klidu kombinují u půlící čáry. Cornelius si navíc při napadání pomohl faulem.

38

Lasse Schøne sice dokázal překonat zeď a namířil svou střelu do prostoru brány, ale Robin Olsen byl přesně tam, kde být měl. Jednoduchý zákrok.

38

Zdánlivě ztracený míč Ajax dokázal vybojovat těsně na brankové čáře a Younes si poté řekl o faul. Santander ho poslal k zemi, díky čemuž Ajax získává volný kop.

37

Amin Younes na levé straně postoupil hlouběji na polovinu soupeře, ale tam měl proti sobě hned dva protihráče. Domácí získávají jen vhazování.

35

35. Pohledná akce Hakima Ziyecha (AJA)

35

Ziyech si naprosto parádně povodil Johanssona, čímž se zničehonic dostal do obrovské šance. Slibným zakončením však obstřelil Olsena i bránu.

34

Vysoký centr doputoval až do pokutového území nizozemského týmu a Santander si připsal zakončení. Slabá hlavička šla přesně do Onanovy náruče.

34

Špatně rozehraný roh nakrátko znamenal pouze rychlý protiútok Greguše. Toho ale příliš důrazně odstavil vracející se Davinson Sánchez (AJA), který je rovněž potrestán žlutou kartou.

33

Tete výborně napadal Toutouha, kterému se míč zamotal pod nohy a výsledkem je rohový kop ve prospěch Ajaxu Amsterdam.

32

Zakončení z místa předchozího přestupku obstaral Ziyech, avšak jeho dobrý obstřel zdi si to namířil mimo tři tyče. Kodaň se ale hned po odkopu gólmana dostává pod tlak.

31

Bleskový výpad domácích teď musel hasit Uroš Matić (KOD), který zezadu nedovolena atakoval unikajícího Dolberga. Žlutá karta!

30

Traorého nebavil postupný útok a tak to vzal na sebe. Střelu zprava točil dobře do brány, avšak Olsenovi slabý pokus nezpůsobil problémy.

29

Na konci 29. minutě se domácí snažili prosadit u postranní čáry, avšak velmi pozorně bránící Augustinsson si akci soupeře v pohodě pohlídal.

28

Domácí hru dostali aspoň k půlící čáře, nicméně v posledních desítkách vteřin se jim kombinace vůbec nedaří. Kodaň je při chuti a bez problémů přebírá kontrolu nad míčem.

27

Kodaň se ale opět rychle dostává k míči a hraje v hloubi útočné poloviny. Tentokrát však Cornelius získal jen vhazování, po kterém sám fauloval.

26

Centr do pokutového území byl naprosto bez problémů odvrácen pozornou defenzívou Ajaxu. Následné chvilkové obléhání brány už k ničemu nevedlo.

25

Dánský celek se snaží přispěchat s rychlou odpovědí. Santander si na levé straně u rohového praporku vykoledoval faul, po kterém bude následovat volný kop Kodaně.

Bertrand TRAORÉ - 1:0

23

Ajax právě vstřelil branku!
Domácí fotbalisté jdou do vedení! Younes si zleva parádně navedl míč na střelu pravou nohou a z hranice šestnáctky protáhl hostujícího gólmana. Olsen sice dokázal zakončit, ale mí se rázem zjevil před osamoceným BERTRANDEM TRAORÉM, jenž míč hlavou posunul za ležícího brankáře.

22

Po nedovoleném zákroku jednoho z hostujících fotbalistů si míč postavil Onana. Jeho dlouhý nákop letí za půlící čáru, kde se domácí snaží převzít kontrolu.

20

Vynucené střídání v týmu Ajax Amsterdam; ze hřiště kvůli zranění odchází kapitán Joel Veltman a přichází Kenny Tete.

19

První žlutou kartu dostává J. Greguš (KOD) za faul na útočné polovině.

17

Ajax rozehrával rohový kop, který odvrátila hostující obrana. Schøne (AJA) se pak z velké vzdálenosti opřel do míče a Olsen (KOD) si musel proti tomuto projektilu připsat zákrok.

16

Dolberg (AJA) byl nevybíravě sestřelen od Kvista (KOD). I zde se mělo žlutit.

15

Onana (AJA) si připisuje první zákrok, když na orhový kop vytlačil tečovanou střelu.

14

Traore (AJA) se provinil 2 fauly za sebou. Kodaň měla k dispozici volný přímý kop, nic z něj však nevytěžili.

11

Ziyech (AJA) se hezky protáhl po pravé straně a do pokutového území Kodaně vyslal pěkný centr, obrana však zapracovala dobře a nebezpečí odvrátila.

10

Zatím nesledujeme příliš atraktivní utkání. Ani jedno z muzstev se nedostalo ke střele a ohrožení brány.

9

Domácí kapitán bude nejspíše v pořádku, pokračuje totiž ve hře. Hosté jsou u míče a budou rozehrávat volný přímý kop.

8

Veltman (AJA) ostře zajel do spoluhráče a měl štšstí, že neuviděl žlutou kartu. Vypadá to ale, že on sám se v souboji zranil.

7

Uvidíme první rohový kop zápasu, který vybojovali domácí hráči. Jeho rozehrávka se jim však nepovedla.

6

V prvních minutách je překvapivě aktivnější hostující celek. Ajax se teď snaží trochu uklidnit hru a kombinuje s gólmanem Onanem.

5

Ajax velmi dobře napadá a Kodani se nedaří přejít vlastní polovinu.

3

A mohlo to být 1:0 pro domácí celek. Hostující obrana teď pěkně zavařila vlastnímu brankáři, když mu poslala hodně špatnou přihrávku a Olsen měl co dělat, aby míč odkopl.

1

Úvodní rozehrávku obstarali hráči Kodaně. U míče je však nyní Ajax Amsterdam a kombinuje na vlastní polovině.

1

Utkání právě začalo.

-2

Ajax nastupuje v klasické červenobílé kombinaci, hostující celek oblékl modré dresy.

-3

Hráči již nastupují na hrací plochu. Zápas začne za pár minutek.
Úvodní sestavy:

Ajax Amsterdam: Onana – Veltman (C), Sánchez, de Ligt, Viergever – Schøne – van de Beek, Ziyech – B. Traoré, Dolberg, Younes.
Náhradníci: Boer – F. de Jong, Kluivert, Neres, Sinkgraven, Tete, Westermann.

FC Kodaň: Olsen – P. Ankersen, Okore, E. Johansson, Augustinsson – Greguš, Matić, Kvist (C), Toutouh – Santander, Cornelius.
Náhradníci: Andersen – Antonsson, Boilesen, Høgli, Kristoffersen, Kusk, Verbič..

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

PRVNÍ OSMIFINÁLOVÝ ZÁPAS

9. března 2017 – Kodaň – Ajax 2:1 (1:1)
G: 1. Falk, 60. Cornelius – 32. Dolberg

Statistiky zápasu

Držení míče: 36% – 64%
Střely na bránu: 5 – 5
Střely mimo bránu: 8 – 4
Ofsajdy: 1 – 3
Rohové kopy: 5 – 8
Fauly: 12 – 15
Žluté karty: 1 – 4
FC KODAŇ

Oproti domácím šli hosté do play-off Evropské ligy z Ligy mistrů. V rámci skupiny G obsadili třetí místo a jen o dva body jim uteklo druhá pozice, kterou pro sebe urvalo Porto. V domácí lize si Kodaň drží famózní formu, když tabulku vede s náskokem dvanácti bodů, a od začátku soutěžního jara navíc svěřenci kouče Solbakkena ani jednou neprohráli. Do osmifinálového boje se Kodaň prokousala přes bulharský Ludogorec, na jehož půdě nejprve překvapivě vyhrála a doma uhrála remízu 0:0.

Nejlepší střelec týmu: Andreas Cornelius – 15 gólů
AJAX AMSTERDAM

Nejslavnější nizozemský klub je sice letos v lize jen druhý, ale na domácí půdě prohrál jen jedno ze třinácti utkání Eredivisie. Do vyřazovacích bojů Evropské ligy se Ajax dostal jakožto první celek skupiny G, v rámci které ani jednou neprohrál. V minulém kole měl tým z Amsterdam problémy s Legií Varšava, nicméně po bezbrankové remíze v Polsku soupeře doma přehrál 1:0 a zajistil si tak postup do osmifinále.

Nejlepší střelec týmu: Kasper Dolberg – 17 gólů
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:05.

Ajax Amsterdam – FC Kodaň

2:0

konec (2:0)

Zpět na online

Branky: 23. B. Traoré (Younes), 45+3. Dolberg (pen.)

Karty:   34. Sánchez (AJA), 48. Younes (AJA), 78. Schøne (AJA), 90+4. Onana (AJA) – 19. Greguš (KOD), 31. Matić (KOD), 65. Verbič (KOD), 80. E. Johansson (KOD), 87. Santander (KOD)

Držení míče: 57 % : 43 %.
Střely na branku: 11:2. Střely mimo: 6:3. Rohy: 11:4. Ofsajdy: 5:2. Fauly: 20:20.

Ajax Amsterdam: Onana – Veltman (C) (20. Tete), Sánchez, de Ligt, Viergever – Schøne (C) – van de Beek (76. F. de Jong), Ziyech – B. Traoré (81. Kluivert), Dolberg, Younes.
Náhradníci: Boer – F. de Jong, Kluivert, Neres, Sinkgraven, Tete, Westermann.

FC Kodaň: Olsen – P. Ankersen, Okore (46. Boilesen), E. Johansson, Augustinsson – Greguš (57. Verbič), Matić, Kvist (C), Toutouh (77. Kusk) – Santander, Cornelius.
Náhradníci: Andersen – Antonsson, Boilesen, Høgli, Kristoffersen, Kusk, Verbič.

Rozhodčí: Ivan Kružliak – Martin Balko, Tomáš Somolani (vš. SVK)

První zápas: Kodaň - Ajax 2:1