Menu

Fotbal

Mistrovství Evropy

Albánie – Švýcarsko

0:1

konec (0:1)

11.06.2016, 15:00 • Stade Bollaert-Delelis, Lens Agglo (kapacita: 38 223 míst) • Skupina A • Ondřej Zoubek (@VondraZoubek)

Tipsport: 4.9 3.15 1.92 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Ode mě je to pro tuto chvíli všechno. Děkuji vám za pozornost a přeji příjemný zbytek sobotního dne. (16:55:53)
Skupina A po prvních zápasech:

1. Francie – 3 body, skóre 2:1
2. Švýcarsko – 3 body, skóre 1:0
3. Rumunsko – 0 bodů, skóre 1:2
4. Albánie – 0 bodů, skóre 0:1
Je dobojováno, Švýcaři porážejí Albánii 1:0 a zapisují tři body. Ve druhém poločase mohl jejich náskok několikrát navýšit Seferović, ale Berisha ho vždy dokázal vychytat. Albánie odehrála celý druhý poločas v oslabení, přesto nehodila flintu do žita. Vyrovnat mohl po Hysajově přihrávce Sadiku, avšak střílel pouze do boční sítě. Ještě větší příležitost měl na noze střídající Gashi, který obelstil náběhem švýcarskou obranu, ale brankáře Sommera nepřekonal.

90+3

Konec zápasu.

90+3

Nyní už probíhá poslední minuta avizovaného nastavení. Švýcaři drží hru na útočné polovině, Rodríguez takticky zbrzdil rozehrávku Albánců faulem.

90+2

Mërgin Mavraj (ALB) opět nedovoleně zastavil Embola a znovu je to žlutá karta. Už je to pátá žlutá pro hráče Albánie.

90+1

Gashi oslovil na levé straně Agolliho, jehož centr ale švýcarskou šestnáctkou prolétl. Na pravém křídle bojuje o balon Hysaj.

90

Kaçeho nákop zamířil bezpečně do rukavic Sommera. Švýcaři jsou blízko ke třem bodům. Ale ještě se přeci jen tři minuty nastavují.

89

Burim Kukeli (ALB) je potrestán žlutou kartou za zákrok proti Embolovi. Ten pokračoval v akci střídajícího Fernandese.

88

Poslední střídání švýcarského mužstva je nasnadě. Xherdana Shaqiriho vystřídal na hřišti Gélson Fernandes.

87

87. Gashi měl na kopačce vyrovnání! Švýcarští hráči mohou líbat rukavice Yanna Sommera, který předvedl vynikající zákrok.

87

Uff, to byla šance! Švýcarská obrana selhala, Gashi si zaběhl za Schära a byl sám před Sommerem! Ten ale vytáhl parádní zákrok a vyrazil míč na roh.

87

Hysaj hledal ve vápně Cikalleshiho, který sklepl pod sebe. Další albánskou hlavičku nepustili na branku švýcarští obránci.

86

G. Xhaka byl faulován Gashim a Švýcaři mají míč pod kontrolou. Fotbalisté v bílém by se už nejraději viděli v šatně.

85

Shaqiri to při rohovém kopu s razancí přehnal a zatočil balon až za Berishovu branku. Hysaj proniká po pravém křídle.

84

Freiova rána byla tečována mimo branku a Švýcaři budou rozehrávat rohový kop. Rozhodčí ještě uklidňuje dvojici Seferović – Kukeli.

83

Shaqiri si pomohl v souboji s albánskou defenzívou faulem, a tak nemohl ve slibné pozici zakončovat. Švýcaři nehrají příliš povedené utkání, co se týče hry.

82

Albánie naposledy v zápase střídá. Aktivní Armando Sadiku dobojoval, jeho místo na trávníku zaujme Shkëlzen Gashi.

82

82. Další díl souboje Berisha vs Seferović. Švýcarský útočník upadl, ale penalta se pískat nebude.

82

Seferović si zaběhl za obranu Albánců a snažil se obhodit si Berishu. Nakonec poslal míč do autu a upadl. Ale ani tady penalta nebude.

81

Shaqiri se uvolnil na pravé straně a dokázal přes dvojici Agolli – Mavraj vypálit. Berisha ulehl na zem a nadvakrát střelu zkrotil.

80

Lenjani ve vápně upadl po souboji s Lichtsteinerem, ale o nedovolený zákrok Švýcara se v žádném případě nejednalo.

79

Španělský rozhodčí důrazně domlouval Freiovi po faulu na útočné polovině. Nyní sledujeme útočnou snahu Albánie.

78

Frei se poprvé zapojil do hry a po narážečce s Lichtsteinerem hledal v pokutovém území Embola. Švýcarský mladík si nedokázal míč přebrat.

77

77. Sadiku zamířil v největší šanci Albánie ve druhé půli jen do boční sítě.

77

Orli mohli vyrovnat! Hysaj podruhé v zápase krásnou přihrávkou mezi obránci uvolnil Sadikua, který střílel na přední tyč, kde ale nebylo moc místa. Míč skončil v boční síti.

76

Střídání na straně Švýcarska. Utkání skončilo pro Blerima Džemailiho, zahraje si Fabian Frei.

75

Seferović udržel balon na hranici vápna a přihrál doleva Embolovi. Ten se pravačkou snažil zakroutit míč na zadní tyč, ale o fous minul.

74

Gianni de Biasi podruhé v zápase střídá. Odise Roshi je stažen ze hry a na hřišti ho vyměnil Sokol Cikalleshi.

73

Roshi byl o balon čistě připraven a k centru se vůbec nepropracoval. Na druhé straně se u postranní čáry neprosadil Seferović.

72

Embolo se ve středu hřiště odvážil ke kličkované, ale o míč záhy přišel. Hysaj dostává Albánce na útočnou polovinu.

71

Behrami stahovačkou vyzrál na Albánce, ovšem Embolo balon na rozběhnutého Seferoviće nedostal. Rodríguezovi pro změnu míč utekl až k Berishovi.

70

Džemaili si našel ve vápně Kaçeho rohový kop a odhlavičkoval balon ze šestnáctky. Sadiku se nadále rve se švýcarskými stopery.

69

Lenjani dostal mnoho prostoru a přihrál doleva na Sadikua. Jeho centr odkopl Schär na roh, což může být šance pro balkánskou zemi.

68

Sadiku neměl proti třem Švýcarům větší šanci na úspěch. Albánie to bude mít s dramatizací utkání velmi těžké.

67

Berisha dnes už potřetí zneškodnil velkou Seferovićovu šanci. Švýcarský útočník zlostně nakopl tyčku albánské branky.

66

Valon Behrami (SUI) to byl, kdo v předchozí akci fauloval Lenjaniho. Dodatečně byl jeho nedovolený zákrok oceněn žlutou kartou.

66

66. Etrit Berisha zlikvidoval i třetí gólovku Harise Seferoviće v tomto utkání.

66

Po faulu na Lenjaniho dostala Albánie výhodu. Jenomže Kaçe neměl s kým kombinovat. Švýcaři přešli do bleskového brejku. Embolo přihrál do běhu Seferovićovi, ale ten ani tentokrát Berishu nepokořil. Skvělý zákrok Albánce!

65

Švýcaři kontrolují hru na polovině hřiště a do konce zápasu zbývá něco málo přes pětadvacet minut. G. Xhaka přihrává vysunutému Schärovi.

64

Shaqiri zkusil ze standardní situace vypálit rovnou na branku. Zařízení trefil, ale přesně do míst, kde se pohyboval gólman Berisha.

63

63. Ergys Kaçe málem vysvlékl Behramimu trenýrky a uvedl se na hřišti žlutou kartou.

63

Ergys Kaçe (ALB) je na hřišti sotva minutu a už má na kontě žlutou kartu. Nechal si uniknout Behramiho a následně ho potáhl za trenýrky.

62

A vzápětí střídají také Švýcaři. Admir Mehmedi pro dnešek dohrál a na jeho místo nastupuje Breel Embolo.

62

Je tady první střídání zápasu. Ze hry je stažen Taulant Xhaka a na trávníku ho nahrazuje Ergys Kaçe.

61

Rodríguezův pokus o centr před branku byl zablokován a Kukeli přidal obranný odkop.

60

Lenjani to vzal na sebe a středem hřiště pronikl až do šestnáctky. Bohužel pro Albánii se už do zakončení neprobil. Pěkná individuální akce skončila centrem z pravé strany, který Sommer pokryl.

59

Hysajova přihrávka mířila na rozběhnutého Roshiho, ale Djourou si vše pohlídal a v pohodě přihrál dozadu na brankáře Sommera.

58

Přihrávka zpoza velkého vápna našla Lichtsteinera v útočném náběhu, ale obránce Juventusu se octl v albánském obklíčení a neuspěl.

57

G. Xhaka poslal vzdušný oblouček na Shaqiriho, který byl o míč rychle připraven. Švýcaři získali balon zpět, Mehmedi vystřelit nedokázal.

56

Behrami fauloval Sadikua a Albánci jsou po rozehrávce u balonu. Aktivní Sadiku vybojoval ve střetu se Schärem autové vhazování.

55

Džemaili s Mehmedim se nedokázali dostat ke střele, G. Xhaka střílel zpoza vápna dost nepřesně. Kamery si na tribuně našly vyloučeného Lorika Canu, který už utkání sleduje pouze v saku.

54

Lichtsteinerův další centr z pravé strany nebyl pro Berishovu branku nebezpečný. Švýcarům byl odmáván ofsajd.

53

53. Po šanci Seferoviće podržel Albánii brankář Berisha.

53

Centr Lichtsteinera albánská obrana odvrátila. Po přihrávce G. Xhaky už měl o poznání větší příležitost Seferović. Ani ve druhé půli ale střelou z levé strany nedokázal překonat Berishu!

52

Sadiku dostal další šanci v podobě nákopu od Agolliho, který byl na něj ale příliš dlouhý. Sadiku už odcentrovat nestihl.

51

Centr z levého křídla odhlavičkoval Djourou do zámezí. Švýcaři se v útoku neprosadili, a tak znovu útočí Albánci, kteří se sympaticky snaží hrát dopředu i v deseti.

50

Seferović si odstavil Kukeliho, ale balon mu od nohy odskočil. Hysaj nakopl míč na nabíhajícího Sadikua, proti němuž rychle vystoupil Sommer.

49

Rodríguez obdržel průnikovou přihrávku a ještě posouval míč do ulice na Shaqiriho. Berisha celou situaci přečetl a u míče byl z branky včas.

48

Kukeli se vzhledem k absenci Cany přesunul mezi obránce, do stoperské dvojice. Abrashi odebral míč Shaqirimu čistě, Roshi už byl G. Xhakou faulován.

47

Hysaj, který hraje po vyloučení Cany s kapitánskou páskou, si vykoledoval faul od Rodrígueze, ale Albánci Švýcarům balon brzy odevzdali.

46

Ani jeden tým o poločase nestřídal. Albánie tedy pokračuje v deseti, Lenjanimu pokus o průnik po levé straně nevyšel.

46

Začal druhý poločas.
Statistiky po prvním poločase:

Držení míče: 44 % – 56 %
Střely celkem: 4 – 9
Střely na branku: 1 – 3
Rohové kopy: 3 – 3
Ofsajdy: 1 – 3
Fauly: 5 – 8
Žluté karty: 2 – 1
Červené karty: 1 – 0
Přesnost přihrávek: 82 % – 86 %
První poločas zápasu mezi Albánií a Švýcarskem je minulostí. Do zápasu vstoupili mnohem lépe Švýcaři a už v páté minutě otevřel skóre hlavou po rohu Shaqiriho Schär. V dalších minutách se tempo hry zklidnilo a postupem času získávala menší převahu Albánie, která se na velké mezinárodní scéně oťukávala. Po půlhodině hry šel Sadiku sám na Sommera, který ovšem jeho střelu nohou vykopl.

Zlomový moment přišel devět minut před pauzou, kdy byl po druhé žluté kartě a hře rukou vyloučen albánský kapitán Cana. Džemaili nastřelil z nařízeného přímého kopu tyč a za další tři minuty střílel z dobré pozice těsně vedle. Švýcaři vedou nad Albánií o jeden gól a do druhé půle vstoupí s výhodou jednoho muže.
Druhý poločas začne přibližně v 16:02.

45+1

První poločas skončil.

45+1

Rozhodčí nastavil v prvním poločase jednu minutu. Berisha stihne ještě jeden odkop od branky a půjde se do kabin.

45

Mavraj se po rohovém kopu tlačil k hlavičce, avšak Sommer byl z branky včas venku a stáhl si balon ze vzduchu.

44

Lichtsteiner srazil centr z levého křídla na rohový kop, a tak se Švýcaři musejí po delší době zase bránit.

43

Seferović se protlačil až do pokutového území a střelou na branku prověřil brankáře Berishu. Gólman Lazia dokázal balon vyboxovat.

42

Djourou a Rodríguez uklidnili hru na polovinu hřiště, G. Xhaka se posléze rozhodl pro nákop dopředu. Berisha vyběhl z branky a zkrotil míč v rukavicích.

41

41. Další šance Džemailiho. Ani této střele mnoho nechybělo.

41

A další velká šance Džemailiho. Shaqiri uvolnil Lichtsteinera, který ještě posunul před branku právě na Džemailiho. Záložník Janova střelou z první těsně minul pravou tyč!

40

Mehmedi se užuž tlačil s míčem do vápna, ale na poslední chvíli byl albánskou defenzivou odzbrojen.

39

Lenjani se pustil do boje proti švýcarské přesile, ránu z levé strany však přibrzdil Lichtsteiner a Sommer si v pohodě došel pro míč.

38

38. Džemaili trefil z přímého kopu tyč!

38

Nakonec si vzal rozehrávku na starost Džemaili, obstřelil zeď a zazvonil na pravou tyč Berishovy branky! Švýcaři mohli vedení ještě před přestávkou navýšit.

37

Navíc je tady zajímavá standardní situace Švýcarů z hranice šestnáctky. Rozehrávat bude buď Shaqiri, nebo Džemaili.

36

36. Lorik Cana byl po druhé žluté kartě vyloučen.

36

Tak to je pořádná rána pro Albánii! Lorik Cana (ALB) zahrál v souboji se Seferovićem rukou. Albánský obránce totiž uklouzl a zasáhl balon rukou, aby Švýcar nešel sám na Berishu. Druhá žlutá karta znamená vyloučení a stopku pro zápas s Francií.

35

Po delší odmlce to vypadalo, že by mohla být v ohrožení zase Berishova branka. Shaqiri si ovšem v souboji na pravém křídle pomohl faulem.

34

Po nedovoleném zákroku ze strany Hysaje rozehráli Švýcaři na polovině hřiště do nohy. Po půlhodině hry hráči helvetského kříže hodně povolili.

33

Roshi se protáhl po pravém křídle a přes Rodrígueze se mu podařilo přihrát do šestnáctky. Sommer vše včas zvětřil a položil se na zem pro balon.

32

Albánie je v posledních momentech aktivnější a pokouší se o vyrovnání. V tom bude moci pokračovat také po faulu Rodrígueze na Hysaje.

31

31. Yann Sommer skvěle vychytal Sadikua, který byl před ním zcela sám. Přihrávku z poloviny hřiště vyslal Hysaj.

31

To byla obrovská šance Albánců na vyrovnání! Senzační přihrávka z poloviny hřiště z kopačky Hysaje nalezla mezeru mezi švýcarskými stopery a Sadiku byl rázem sám před Sommerem. Švýcarský gólman uhájil vedení a vykopl střelu Albánce pravou nohou!

30

Rodríguez si mohl ve vápně dovolit komfort v podobě zpracování míče, avšak Seferović si s jeho vzdušnou přihrávkou neporadil. Hra zůstává na útočné půlce Albánie.

29

Znovu to byl Schär, kdo zneškodnil rohový kop T. Xhaky. Balon mířil na nabíhajícího Roshiho, jenomže prozatím nejvýraznější muž utkání se natáhl a odkopl do zámezí.

28

Sadiku se pokoušel o centr na Roshiho, ale Schär mu do toho sáhl. Sommer nestihl míč před brankovou čarou a Albánie rozehraje roh.

27

Shaqiri byl polapen v ofsajdové pasti Albánců. V posledních minutách se hra vyrovnala, švýcarský nápor z úvodu je ten tam.

26

Abrashi přihrál za pokutové území T. Xhakovi, který se po narážečce s Roshim protlačil ke střele. Naneštěstí pro Albánii střílel v pádu mimo bránu.

25

Shaqiri si vyměnil míč s Mehmedim a chtěl pokračovat v útočné akci na hranici šestnáctky. Jenomže Mehmedi hrál v postavení mimo hru.

24

Agolli si opět došel pro faul ze strany Shaqiriho, který zatahal albánského soupeře za dres. Schär byl u nakopnutého míče rychleji než útočící Sadiku.

23

Lorik Cana (ALB) si po odehrání míče vyšlápl na Džemailiho a rozhodčí Velasco Carballo sáhl podruhé v zápase pro žlutou kartu.

22

Lenjani odcentroval pouze na hlavu Schära, který nebezpečí hlavičkou ze šestnáctky odvrátil. Rodríguez vhazuje.

21

Shaqiri postrčil Agolliho a o něco později ho úplně svalil na trávník. Albánci rozehrál přímý kop z levé strany nejdříve nakrátko, poté Agolliho centr odvrátil Schär na roh.

20

Schär si poradil s odraženým míčem a pomohl si přihrávkou na Sommera. Švýcaři hrají více na míči a moc nepouštějí Albánii do hry.

19

Behramiho přihrávku na rozběhnutého Shaqiriho zastavil pozorný Cana. Švýcaři vhazovali na polovině hřiště, momentálně hraje s balonem Djourou.

18

Cana si zakombinoval s Mavrajem, ale pak se Albánci odhodlali pouze k nákopu dopředu. Rodríguez vyřešil situaci malou domů na Sommera.

17

Švýcaři rozehráli nakrátko a Lichtsteiner přenesl hru na Rodrígueze. Toho včas dostoupil Hysaj, a tak bude od branky rozehrávat Berisha.

16

Shaqiri předal míč Džemailimu, jehož pokus o střelu zablokoval Cana. Někdejší záložník Bayernu Mnichov rozehraje rohový kop.

15

Švýcaři přešli do rychlého protiútoku a Džemaili postrčil míč na Seferoviće. Hrotový útočník Švýcarska se potom rozhodl pro zakončení, Berisha byl na zemi včas a míč pokryl.

14

T. Xhaka se chystá rozehrávat druhou standardní situaci Albánie. Ještě předtím musí španělský rozhodčí uklidnit menší potyčky ve vápně.

13

Shaqiri byl zachycen v ofsajdu a na druhé straně se střelec Fabian Schär (SUI) stal prvním karetním hříšníkem. Schär zkosil Lenjaniho a uviděl žlutou kartu.

12

Přes Rodrígueze a G. Xhaku se míč dostal až mezi stopery. Švýcaři se snaží uklidnit hru a útočí postupně.

11

Djourou měl štěstí a celému švýcarskému týmu pomohl odraz míče. Po dalším souboji u postranní čáry bude od své branky rozehrávat Sommer.

10

Švýcaři pozvolna rozehrávali, ale Djourou se dostal do potíží. Zkoušel vzadu riskantní stahovačku a Sadiku ho o balon skoro připravil.

9

Djourou pouštěl albánský nákop z poloviny hřiště na brankáře Sommera. Ten sice napoprvé zaváhal, napodruhé už ale zkrotil jednoduchý balon.

8

Aggoli se pokoušel o oblouček do pokutového území, avšak Švýcaři si bez jakýchkoliv problémů poradili.

7

Albánská reprezentace se poprvé výrazněji usadila na útočnou polovinu a rozhodčí tam odpískal šlapák Mehmediho proti Canovi. Standardní situace pro Balkánce.

6

Země helvetského kříže nastoupila do utkání mnohem aktivněji a zaslouženě otevřela skóre. Albánci zatím působí dost zakřiknutě.

5

5. Fabian SCHÄR - 0:1

5

Švýcarsko právě vstřelilo branku!
Švýcaři si vybojovali další rohový kop, z něhož už se prosazují a jdou v zápase do vedení! Shaqiri poslal míč od rohového praporku přesně na hlavu FABIANA SCHÄRA, který se odpoutal od Mavraje a přehlavičkoval brankáře Berishu – 0:1! Asistence: Xherdan Shaqiri.

4

Rodríguez pronikl po levém křídle přes Hysaje, ale další albánští obránci ho nepustili k centru. Albánci se od první minuty brání švýcarskému náporu.

3

Sommer namířil svůj výkop na hlavu Hysaje. G. Xhaka později na polovině hřiště ostře zajel do Abrashiho a svého soupeře fauloval.

2

Shaqiri vysunul do úniku po pravé straně Džemailiho, který centroval míč před branku. Celá situace skončila rohovým kopem, centr Rodrígueze Albánci odvrátili.

1

Zápas byl zahájen, výkop obstarali Albánci. Švýcaři se brzy zmocnili balonu, Shaqiri volí rozehrávku dozadu na stopery.

1

Utkání právě začalo.
Utkání začne za pár okamžiků, Albánci budou hrát v červených dresech, Švýcaři v bílém.
Obě mužstva již nastupují na trávník. Na řadě jsou státní hymny Albánie a Švýcarska.
Bratři Xhakové se oba dostali do základní sestavy, a tak ve středu pole skutečně dojde na jejich souboj. Zatímco starší Taulant Xhaka povede do boje debutující Albánii, mladší Granit Xhaka nastoupí v dresu Švýcarska. V základní sestavě reprezentace alpské země najdeme hned pět hráčů, kteří se narodili jinde než ve Švýcarsku.
Úvodní sestavy:

Albánie: Berisha – Hysaj, Cana (C), Mavraj, Agolli – Abrashi, Kukeli, T. Xhaka – Roshi, Sadiku, Lenjani. Trenér: Gianni de Biasi.
Náhradníci: Shehi, Hoxha – Lila, Veseli, Basha, Memushaj, Gashi, Cikalleshi, Aliji, Ar. Ajeti, Balaj, Kaçe.

Švýcarsko: Sommer – Lichtsteiner (C), Schär, Djourou, Ricardo Rodríguez – Behrami, G. Xhaka – Shaqiri, Džemaili, Mehmedi – Seferović.
Trenér: Vladimir Petković.
Náhradníci: Hitz, Bürki – Moubandje, Elvedi, von Bergen, Lang, Embolo, Frei, Zakaria, Fernandes, Tarashaj, Derdiyok.

Rozhodčí: Carlos Velasco Carballo – Roberto Alonso, Juan Yuste (všichni Španělsko).

Pokud máte nějaké dotazy či připomínky k utkání mezi Albánií a Švýcarskem, směřujte je na Twitter. Svůj příspěvek pak označte takto: @VondraZoubek. Já se budu snažit na vaše dotazy odpovídat. Zároveň můžete připojit hashtagy #ALBvSUI a #Euro2016.
VZÁJEMNÁ UTKÁNÍ

Albánie ještě Švýcary nikdy v historii neporazila, v šesti vzájemných zápasech pětkrát prohrála a jen v roce 2002 uhrála remízu. Nejčerstvější vzpomínky mají obě mužstva na kvalifikaci před mistrovstvím světa 2014, která byla nakonec úspěšná pro Švýcarsko. Tehdy porazili Švýcaři Albánce na domácí půdě 2:0 a zvítězili také venku, 2:1.

PŘÍPRAVNÁ UTKÁNÍ

Albánie – Ukrajina 1:3
Albánie – Katar 3:1
Lucembursko – Albánie 0:2
Rakousko – Albánie 2:1
Albánie – Gruzie 2:2
Kosovo – Albánie 2:2

Švýcarsko – Moldavsko 2:1
Švýcarsko – Belgie 1:2
Švýcarsko – Bosna a Hercegovina 0:2
Irsko – Švýcarsko 1:0
Rakousko – Švýcarsko 1:2
Slovensko – Švýcarsko 3:2

BRATRSKÝ SOUBOJ

Švýcarsko je kosmopolitní zemí, což odráží také pohled na jeho fotbalovou reprezentaci. Kostru týmu tvoří hráči, jejiž příjmení nejsou zrovna typicky švýcarská. Jedná se o fotbalisty původem z Balkánu, v několika případech dokonce právě z Albánie. Utkání bude hodně pikantní především pro bratrskou dvojici Taulant Xhaka a Granit Xhaka. Bratři Xhakové půjdou proti sobě, starší Taulant v dresu Albánie, mladší Granit ve švýcarských barvách.

STADE BOLLAERT-DELELIS

Stadion ve městě Lens slouží zejména k domácím zápasů francouzského celku Racing Lens. Stade Bollaert-Delelis hostil ve své historii už dvě utkání evropského šampionátu v roce 1984 a čtyři zápasy světového mistrovství v roce 1998. Čtyři utkání se na zmodernizovaném stánku v Lens odehrají také při letošním Euru. Vedle tohoto zápasu se zde ještě představí Anglie proti Walesu, Češi proti Turkům a diváci zde uvidí také jedno osmifinále. Upravená kapacita pro Euro činí 38 223 míst.
ŠVÝCARSKO

Švýcaři bojovali o postup na závěrečný turnaj ve skupině E spolu s Anglií, Slovinskem, Estonskem, Litvou a San Marinem. Reprezentace helvetského kříže prohrála dvakrát se stoprocentní Anglií a také ve Slovinsku. Sedm vítězství jí však přineslo celkem pohodový postup z druhého místa. Švýcaři na minulém Euru chyběli, nyní se na vrcholné evropské scéně představí počtvrté, a to pod vedením bosenského rodáka Vladimira Petkoviće.

Nominace Švýcarska na Euro 2016

Brankáři: Yann Sommer (Mönchengladbach/Něm.), Roman Buerki (Dortmund/Něm.), Marwin Hitz (Augsburg/Něm.).

Obránci: Stephan Lichtsteiner (Juventus Turín/It.), Nico Elvedi (Mönchengladbach/Něm.), Michael Lang (Basilej), Johan Djourou (Hamburk/Něm.), Steve von Bergen (YB Bern), Fabian Schär (Hoffenheim/Něm.), Francois Moubandje (Toulouse/Fr.), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg/Něm.).

Záložníci: Valon Behrami (Watford/Angl.), Blerim Džemaili (Janov/It.), Gelson Fernandes (Rennes/Fr.), Fabian Frei (Mohuč/Něm.), Granit Xhaka (Arsenal/Angl.), Xherdan Shaqiri (Stoke/Angl.), Denis Zakaria (YB Bern).

Útočníci: Breel Embolo (Basilej), Haris Seferović (Frankfurt/Něm.), Admir Mehmedi (Leverkusen/Něm.), Eren Derdiyok (Kasimpasa/Tur.), Shani Tarashaj (Everton/Angl.).

Opory

Švýcarskou jedničkou v brance by měl být Yann Sommer, gólman německého Mönchengladbachu. Nejzvučnějším jménem v obraně Švýcarska je určitě Stephan Lichtsteiner, dúrazný zadák Juventusu Turín, který si před rokem zahrál ve finále Ligy mistrů. Švýcarská defenzíva, dále vyztužená hráči z německé a domácí soutěže, inkasovala v kvalifikaci celkem osm branek.

Reprezentanti alpské země dokázali v kvalifikaci nastřílet třikrát více gólů, než kolik jich inkasovali. Nejlepším střelcem se se čtyřmi brankami stal Xherdan Shaqiri, někdejší hráč Bayernu Mnichov. Tři góly vstřelil Haris Seferović. Mezi hlavní švýcarské postavy na Euru 2016 by měli patřit také Fabian Frei a Admir Mehmedi. Na mistrovství světa v Brazílii vypadlo Švýcarsko v osmifinále s Argentinou až po prodloužení, ve Francii chtějí Švýcaři dál.
ALBÁNIE

Albánci si premiérovou účast na mistrovství Evropy vybojovali v kvalifikační skupině I, kde se střetli s Portugalci, Dány, Srby a Arménií. Albánie dvakrát porazili Arménii, zvítězila v Portugalsku, kontumačně porazila Srby a přidala ještě dvě remízy. Tento počin stačil balkánské zemi na postup z druhého místa. Albánskou fotbalovou reprezentaci povede na Euru 2016 italský trenér Gianni de Biasi.

Nominace Albánie na Euro 2016

Brankáři: Etrit Berisha (Lazio Řím/It.), Alban Hoxha (Tirana), Orges Shehi (Skënderbeu).

Obránci: Lorik Cana (Nantes/Fr.), Arlind Ajeti (Frosinone/It.), Mergim Mavraj (Kolín n.R./Něm.), Elseid Hysaj (Neapol/It.), Ansi Agolli (Karabach/Ázerb.), Frederic Veseli (Lugano/Švýc.), Naser Aliji (Basilej/Švýc.).

Záložníci: Ledian Memushaj (Pescara/It.), Ergys Kace (PAOK Soluň/Řec.), Andi Lila (Janina/Řec.), Migjen Basha (Como/It.), Odise Roshi (Rijeka/Chorv.), Burim Kukeli (Curych/Švýc.), Ermir Lenjani (Nantes/Fr.), Taulant Xhaka (Basilej/Švýc.), Armir Abrashi (Freiburg(Něm.).

Útočníci: Bekim Balaj (Rijeka/Chorv.), Sokol Cikalleshi (Basaksehir/Tur.), Armando Sadiku (Vaduz/Licht.), Shkelzen Gashi (Colorado/USA).

Opory

Albánie inkasovala v kvalifikaci pouze pět branek, což je vedle obránců také zásluha brankáře Etrita Berishi z Lazia Řím, který by měl být jednou z opor na evropském šampionátu. Zřejmě nejznámějším hráčem v týmu Albánie je potom obránce Lorik Cana, který prošel mnoha velkými kluby (Paříž SG, Marseille, Sunderland, Galatasaray, Lazio) a momentálně působí v Nantes.

Albánie v kvalifikaci oficiálně zaznamenala deset vstřelených branek, ovšem tři z nich se objevily po kontumační výhře nad Srbskem pouze na papíře. Ani jeden z Albánců nedokázal skórovat více než jednou. Zmínit můžeme útočníka Bekima Balaje, jehož si čeští fanoušci pamatují z působení ve Spartě a Slavii. Kdo se do nominace Albánie nedostal, je liberecký záložník Herolind Shala.
EURO 2016

Mistrovství Evropy ve fotbale 2016 hostí Francie, a to od 10. června do 10. července. Na deseti stadionech v deseti městech se o evropskou trofej poprvé v historii turnaje utká 24 reprezentací. Díky tomuto rozšíření se na závěrečný turnaj podívá také pět nováčků, a to Island, Severní Irsko, Wales, Albánie a Slovensko. Týmy byly rozlosovány do šesti skupin, přičemž do vyřazovacích bojů postoupí vždy dvě nejlepší mužstva ze skupiny a nejlepší čtveřice týmů ze třetích míst. Následně bude sestaven pavouk play-off, vyřazovací zápasy zahájí osmifinále.
Příjemné sobotní odpoledne přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům! Vítejte při sledování textového online přenosu ze skupiny A na Euru 2016. Fotbalový svátek se rozbíhá, Euro 2016 je konečně tady. V našem přenose budeme podrobně sledovat utkání mezi Albánií, nováčkem na velkém turnaji, a Švýcarskem, tradičním účastníkem evropských šampionátů. Švýcaři jsou v zápase mírným favoritem, nicméně Albánie zvládla kvalifikace velmi dobře a těší se na premiérové vystoupení po boku nejlepších mužstev. Zápas začíná na stadionu v Lens v 15:00.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

Albánie – Švýcarsko

0:1

konec (0:1)

Zpět na online

Branky: 5. Schär (Shaqiri)

Karty:   23. Cana (ALB), 63. Kaçe (ALB), 89. Kukeli (ALB), 90+2. Mavraj (ALB) – 13. Schär (SUI), 66. Behrami (SUI)   36. Cana (ALB)

Držení míče: 45 % : 55 %.
Střely na branku: 2:7. Střely mimo: 2:5. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 2:6. Fauly: 10:17.

Albánie: Berisha – Hysaj (C), Cana (C), Mavraj, Agolli – Abrashi, Kukeli, Xhaka (62. Kaçe) – Roshi (74. Cikalleshi), Sadiku (82. Gashi), Lenjani.
Náhradníci: Shehi, Hoxha – Lila, Veseli, Basha, Memushaj, Gashi, Cikalleshi, Aliji, Ar. Ajeti, Balaj, Kaçe.

Švýcarsko: Sommer – Lichtsteiner (C), Schär, Djourou, Ricardo Rodríguez – Behrami, Xhaka – Shaqiri (88. Fernandes), Džemaili (76. Frei), Mehmedi (62. Embolo) – Seferović.
Náhradníci: Hitz, Bürki – Moubandje, Elvedi, von Bergen, Lang, Embolo, Frei, Zakaria, Fernandes, Tarashaj, Derdiyok.

Rozhodčí: Carlos Velasco Carballo – Roberto Alonso, Juan Yuste (všichni Španělsko)

Diváci: 33 805 (88 % celkové kapacity)