Menu

Hokej

World U17 Hockey Challenge

Česko – USA

1:6

konec (0:3, 0:2, 1:1)

02.11.2015, 03:00 • Encana Events Centre (Dawson Creek, B.C.) • Karel Málek (@karl__karlsson)

To je ode mě takto nad ránem vše, jdu se ještě před prací dospat a budu se těšit na další zápas proti výběru Canada Black, který začíná v noci na zítřek, opět od 03:00. Tentokrát pouze jako fanoušek, další přenos pro vás budu komentovat v přijatelější čas ani ne 24 hodin poté – v úterý (22:30) proti Canada White. Zatím se mějte dobře! (05:36:28)
Dnešní zápas byl přesnou ukázkou skutečnosti, že skóre nemusí vždy úplně přesně reflektovat dění na ledě. Rozdíl mezi oběma týmy dnes určitě nebyl pětigólový – čeští mladíci sehráli s Američany herně vyrovnanou partii, troufnu si říct, že od druhé třetiny byli i o něco lepší na puku a dokázali se dostat do mnoha dobrých gólových příležitosti, koncovka je ale tradiční bolestí našich mládežnických výběrů. Američané naše hráče extrémně nepřebruslovali a většina střel nebyla nebezpečná, pouze byli důraznější v předbrankovém prostoru, odkud vstřelili čtyři ze šesti branek. Pokud český tým zpřesní střelbu, může se v dalších dvou zápasech ve skupině s kanadskými výběry v pohodě měřit.
Nejlepším českým hráčem vyhlášen střelec jediného gólu MATYÁŠ SVOBODA, na druhé straně dnes téměř bezchybný brankář Dylan St. Cyr.

Konec zápasu.

59:50

Utkání už se dohraje ve středním pásmu...

59:20

Zadina ve střelecké pozici po výměně puku s Machalou trefil boční síť. Pardubický talent byl dnes hodně vidět, snad v dalším průběhu turnaje ještě trochu lépe sešteluje mířidla.

58:01

Chytil ve velké šanci před brankou, St. Cyr opět skvěle zasáhl! Kotouč byl ještě chvíli volný v brankovišti, Svoboda se k němu ale nedostal včas a americký brankář ho zalehl.

57:33

Zadina to zkoušel od modré čáry, střela ale neprošla přes hradbu těl před americkou brankou.

56:52

Přesilovková kombinace českého týmu zatím nevede k žádné nebezpečné střele.

56:10

Šalda předvedl dobrý důraz proti Torturovi ve vlastním obranném pásmu, frustrovaný americký útočník se mu pak "pomstil" tvrdým hitem ve středním pásmu. Rozhodčí posoudili jeho zákrok právem jako nedovolený, český obránce se těžce zvedá z ledu, ale bude v pořádku.

55:22

55:22 Tommy MILLER - 1:6

55:22

USA právě vstřelilo branku!
Český tým teď vrhnul všechny síly do útoku a Američané se prosazují z rychlého kontru – TOMMY MILLER se po Torturově přihrávce dostal za obranu a bekhendovou kličkou překonal Škarka. Asistence: Jacob Tortura.

53:37

Icing Američanů, na buly se staví formace ve složení Safin – Kondelík – Zadina. Trenér českého celku se tak snaží s výsledkem něco udělat dalším proházením útočných řad.

52:49

Bukač zastavil rozvíjející se protiútok a přesně rozehrál, rozjetého Škvrněho ale na modré čáře zastavil ofsajd.

51:41

Kern po Nečasově přihrávce vyzkoušel pozornost amerického brankáře z levého kruhu. I v této třetině jsou čeští mladíci opticky lepším týmem.

50:48

Škarek zakročil proti nahození Farrance, puk byl potom ještě chvíli volný na hranici brankoviště, tentokrát si ale česká obrana poradila.

49:51

Toman šel sám proti St. Cyrovi, se svou střelou na lapačku ale neuspěl! Dorážet se pak z ostrého úhlu snažil ještě z trestné lavice naskakující Kaut, také neúspěšně.

48:35

Češi se dobře brání v oslabení, soupeře drží daleko od své branky.

47:30

Zadina byl zastaven tvrdým hitem na polovině hřiště. Američané šli následně do protiútoku, Norrisova střela ale byla zblokovaná Galvasem.

47:09

Chmelevski to zkoušel z ostrého úhlu, Škarek byl u tyče připraven. Česká obrana pak odpálila puk přes všechny čáry, icing.

45:46

První česká formace v útočném pásmu, Machala střílel těsně nad.

45:20

Po gólu dobré střídání Američanů, kteří se na dlouhou dobu usadili ve svém útočném pásmu a nedovolili českému týmu pokračovat v tlaku.

44:27

Česko právě vstřelilo branku!
Konečně! MATYÁŠ SVOBODA se po Zadinově výborné nahrávce objevil před brankou téměř ve stejné pozici jako chvíli před ním Machala. Chomutovský útočník nezpanikařil, posunul si puk doleva a podél padajícího brankáře poslal kotouč neomylně do sítě! Moc pěkný gól. Asistence: Filip Zadina a Jakub Galvas.

42:56

Zadina je střelecky nejaktivnější český hráč, teď vyzkoušel St. Cyra z levého kruhu.

41:35

Kondelík v oslabení skvěle napadal v obranném pásmu Američanů a předložil puk mezi kruhy osamocenému Machalovi, jeho střelu na vyrážečku však St. Cyr kryje! Americký brankář dnes chytá opravdu velice dobře, trápí české střelce...

40:47

Američané teď dobře forčekují a opět se dostali ke střele, Škarek zasahuje.

40:23

Čechům se nepodařilo vyvézt puk a zasahovat proti nahození od modré musel Škarek, bude se vhazovat po jeho levici.

40:01

Začala třetí třetina.
Další smolná třetina pro český celek, který půjde do třetí třetiny s pětigólovým mankem! Češi po většinu této části hry diktovali hru a dostávali se i do zakončení, bohužel bez gólové tečky. Američané hrozili především z rychlých protiútoků a na konci třetiny dvakrát trestali nedůslednost českých hráčů v předbrankovém prostoru.

Střely na branku po druhé třetině: 19-23

40:00

Druhá třetina skončila.

39:30

Čeští mladíci jsou dvěma góly ve své síti očividně otřesení a kupí chybu za chybou, Američané mohli přidat ještě další branky. Všichni na české střídačce teď určitě očima tlačí časomíru k času 40:00...

39:02

39:02 Scott REEDY - 0:5

39:02

USA právě vstřelilo branku!
Opět slepené góly a Američané odskakují na rozdíl pěti branek. SCOTT REEDY na hranici brankoviště rychle zpracoval Barrattovu přihrávku od pravého mantinelu a z otočky se rychlou přízemní střelou trefil přesně mezi Škarkovy betony. Asistence: Evan Barratt.

38:20

USA právě vstřelilo branku!
Tentokrát už ale kotouč v síti skončil. Škarek sice dobře zasáhl proti prvotní nebezpečné Mismashově střele z kruhu, puk mu ale v pádu vzad vypadl z výstroje. SASHA CHMELEVSKI byl v brankovišti nejblíže a také ze všech nejdůslednější – bekhendem doklepl puk do prázdné branky. Asistence: Grant Mismash a Jacob Tortura.

36:47

Za českou obranou se z ničeho nic objevili dva samotní američtí útočníci a postupovali na Škarka. Hernandez naštěstí celou akci zazdil tím, že nepřihrál úplně volnému spoluhráči!

36:19

Chytil nahodil bekhendem a vybojoval útočné pásmo, na led jde první česká formace.

35:50

V americkém brankovišti poskakoval volný kotouč, nikdo z českých hráčů ale nedokázal kus černé gumy procpat za bezmocného St. Cyra!

34:36

Trenér českého celku reaguje na nepříznivý vývoj změnami v sestavě, Machala se posunul místo Safina do první formace, do druhé obrany je teď napevno přesunutý Zelingr místo Gaspara.

33:45

Cockerill už byl dlouho na ledě a v úniku po levém křídle tak volil nahození z velké dálky, Škarek připraven. Češi jsou stále více na puku, Američané teď hrozí spíše z rychlých protiútoků.

32:55

Škarek zastavil samostatný únik Barratta! Americký střelec mířil mezi betony, český brankář předvedl dobrý zákrok.

32:14

Machala se v přečíslení dvou na jednoho snažil procpat puk přes obránce na volného spoluhráče, ten ale jeho pas srazil bruslí. Škoda...

31:29

Češi se hodně často pokouší dostat za obranu soupeře pomocí hybridního icingu, nyní se jim ale tento taktický prvek nedaří přesně zrealizovat a vhazuje se opět po levici Škarka. Ten musel ihned po buly zasahovat proti nepříliš nebezpečné střele Knoepkeho.

29:50

Icing českého celku po nepřesné rozehře.

29:15

Zadina se dvakrát za sebou procpal do zakončení, St. Cyr ale stále odolává. Český výběr se nyní dostává k více pokusům než v první třetině, snad se některý brzy ujme.

28:30

Další nebezpečná situace před českou brankou, nejprve se puk po skryté střele Hughese otřel o tyčku, Tortura se pak snažil zasunout kotouč zpoza branky. Obránce tam byl naštěstí včas.

27:48

Gildon vyslal dlouhou přihrávkou do úniku po pravém křídle Hutska, ten naštěstí místo střely hledal před brankou volného spoluhráče, který puk netrefil.

26:18

Galvasova přízemní střela šla těsně vedle, český tým v tlaku.

25:30

Nečas našel před brankou Kerna, tomu puk v nejméně vhodnou chvíli bohužel přeskočil hokejku!

24:43

Nečasova formace se dostala ke dvěma poměrně nebezpečným střelám, St. Cyr stále drží čisté konto.

23:06

Dva na jednoho na obou stranách! Nejprve ujeli Škvrně s Tomanem, Hughes ale předvedl ukázkový backchecking a Češi se ke střele nakonec nedostali. Na druhé straně zasáhl skvěle betonem Škarek, který se přesunul proti americkému střelci.

22:45

Po několika nepřesnostech na obou stranách se dostal ke střele Chytil, vhazování před St. Cyrem.

21:36

Cockerill neuspěl s bekhendovou střelou z levé strany.

20:56

Skvělý obranný zákrok Mikysky, který rybičkou zmařil únik Chmelevskiho.

20:10

Velká šance Američanů na úvod, Tkachukova střela šla těsně vedle.

20:01

Začala druhá třetina.
Nedá se říct, že by byli Američané o tolik lepším celkem, výsledek 0:3 je pro české barvy možná až příliš krutý. První dva slepené góly musely otřást sebevědomím svěřenců trenéra Arnošta a když už se čeští mladíci začínali pomalu dostávat do hry, inkasovali potřetí. Uvidíme, co nám přinese druhá část, šance na dobrý výsledek podle mého názoru stále je.

Střely na branku po 1. třetině: 10-13

20:00

První třetina skončila.

19:54

Ještě jedno nahození na Škarka, český brankář pozorný a puk je ve středním pásmu, to bude z první části vše...

19:07

Cockerillovo nahození z rohu pouze prosvištělo brankovištěm, před brankou nikdo nečekal.

18:20

Dobrý forčeking naší čtvrté řady vrátil puk na české hokejky.

17:15

Kaut se už už dostával do úniku, Farrance ho zastavil dobrým obranným zákrokem. Pardubický útočník se po chvíli ještě dostal ke střele, ta byla ale sražená a St. Cyr jí sebral ze vzduchu rukavicí.

16:18

Mismash se prokličkoval až před Škarka, z těsné blízkosti nedokázal procedit puk skrz jeho betony.

15:42

Americký gól přišel pro český tým v nepravý čas, zrovna když se naši hokejisté nadechovali k náporu a měli více ze hry.

14:28

14:28 Scott REEDY - 0:3

14:28

USA právě vstřelilo branku!
Škarek nezkrotil v rukavici nahození Tkachuka od levého mantinelu, puk se odrazil přímo k osamocenému SCOTTU REEDYMU, který už neměl problém s dorážkou do prázdné branky. Asistence: Brady Tkachuk a Quinn Hughes.

13:51

Zadina objel branku a snažil se zakončit na přední tyč, St. Cyr byl pozorný.

13:08

Nečas hledal před brankou Kauta, tomu žabička přeskočila hokejku. Dvougólový střelec z přípravného zápasu proti Finsku to pak zkoušel ještě jednou, jeho střela šla těsně nad.

12:10

Kondelíkova řada se dokázala v krátkém časovém sledu dostat do dvou dobrých střeleckých pozic, puk je teď častěji na českých hokejkách.

10:54

Cockerill střílel nebezpečně z pravého kruhu, Škarek zasáhl vyrážečkou a do protiútoku vyrazili čeští hokejisté. Ti byli po dvou nešťastných gólech ze začátku zápasu trochu v útlumu, nyní už se dostávají více do hry.

10:23

Tkachuk se zjevil sám za českou obrannou linií, jeho střela mířila těsně vedle horního růžku Škarkovy branky!

09:35

Tlak Američanů v útočném pásmu, k větší šanci ale nevedl.

08:55

Toman pronikal po pravém křídle, tísněný obráncem se nedokázal procpat až do zakončení.

07:35

Po Zadinově dobré střele zazvonila tyčka americké branky!

07:22

Mikyska byl sám před americkým brankářem, přihrávku ale dostal pod brusle a než si ho srovnal, St. Cyr stihl povyjet. Z těsné blízkosti už český obránce nedokázal procpat puk skrz brankářův beton.

06:41

Kern se dostal k teči nahození od modré čáry, St. Cyr byl pozorný.

05:40

Dobrý Škarkův zákrok vyrážečkou proti osamocenému Chmelevskimu!

04:16

04:16 Joey CASSETTI - 0:2

04:16

USA právě vstřelilo branku!
Tak to je pohroma pro českou obranu, pouhých 18 vteřin po první brance odskakují Američané na dvougólový rozdíl – JOEY CASSETTI špatně zpracoval přihrávku z rohu hřiště a puk se odrazil od jeho brusle... bohužel až za Škarkova záda. Druhý smolný gól. Asistence: Logan Hutsko a Sasha Chmelevski.

03:58

03:58 Jacob TORTURA - 0:1

03:58

USA právě vstřelilo branku!
JACOB TORTURA vyslal přízemní pokus z levého rohu a kotouč se nějakým záhadným způsobem mezi Škarkovými betony dostal až za brankovou čáru. Když nevíš co s pukem, vystřel. Američané se brzy ujímají vedení. Asistence: Josh Norris a Grant Mismash.

03:20

Safin pouze nahodil do útočného pásma a první česká formace odchází střídat.

02:40

Cockerill se dostal ke střele z levého kruhu, Škarek puk schoval do lapačky.

01:59

Sražená střela Američanů, puk skončil v ochranné síti a vhazuje se po levici Škarka. Utkání je zatím opatrné...

01:26

Američany zastavuje ofsajd, do akce jde třetí česká formace.

00:44

První českou střelu má na svědomí Jáchym Kondelík, který dobře napadal, nadvakrát vybojoval kotouč a prověřil St. Cyra střelou zápěstím.

00:06

Buly po pravici Škarka po úvodním nahození Američanů z velké dálky.

00:01

Utkání právě začalo.
Oba týmy už jsou nastoupeny na modré čáře a zní státní hymny, utkání začne za malou chvíli! Česká republika dnes v bílých dres, Američané v modré kombinaci.
Máme po rozbruslení a oba týmy se nám za méně než deset minut postaví k úvodnímu buly prvního českého zápasu ve skupině! Spojené státy budou těžkým soupeřem a jsou favoritem celého World Hockey Challenge. Uvidíme, jak si s nimi svěřenci trenéra Arnošta poradí.

Uvařte si dobrou kávu a zaujměte co nejméně "usínací" pozici – až do nějakých zhruba 05:00 nás čeká porce toho nejkvalitnějšího mládežnického hokeje! Klidně mi tweetněte, ať vím, že ve sledování zápasu nejsem sám!
Úvodní sestavy:

Česko: Škarek (Vomáčka) – Galvas, Bednář, Mikyska, Gaspar, Král, Šalda, Zelingr, Bukač – Safin, Kondelík, Svoboda – Kaut, Nečas "C", Kern – Machala, Chytil, Zadina – Novák, Škvrně, Toman

USA: St. Cyr (Scheel) – Farrance, Gildon, Hughes, Kemp, Knoepke, Maniscalco, Miller – Barratt, Cassetti, Chmelevski, Cockerill, Dhooghe, Hernandez, Hutsko, Mismash, Norris, Reedy, Slaggert, Tkachuk, Tortura.
Češi chtějí zlepšit defenzivní činnost

Osm obdržených branek v přípravném utkání proti Finsku určitě není něco, co by trenéra českého výběru Pavla Arnošta nechávalo v klidu. Finští hráči v určitých fázích zápasu jeho svěřence výrazně přebruslovali, z tlaku pak vyplynuly branky v naší síti. Na druhou stranu ale čeští mladíci ukázali dobrou produktivitu a vůli po vítězství – v exhibici se gólově prosadily všechny útočné formace, ve třetí třetině dokázal český celek dotáhnout dvougólový deficit a dovést duel až do prodloužení.

Přípravný zápas ukázal, že se sedmnáctka bude moci jako obvykle spolehnout na spolupráci ex-žďárské dvojice Nečas – Kaut, kteří se dohromady postarali o tři branky ve finské síti. Tři body zaznamenal i obránce Dalimil Mikyska z brněnské Komety, multi-bodový zápas zažili i pardubičtí útočníci Ondřej Machala a Filip Zadina Poslední jmenovaný byl prestižním hokejovým magazínem The Hockey House zařazen mezi TOP 5 talentů tohoto turnaje a jeho jméno se určitě objevilo v notýsku nejednoho skauta.

Uvidíme, jak se českým mladíkům zadaří dnes, já osobně se na zápas hodně těším a na srovnání české a americké cesty výchovy talentovaných hokejistů jsem nesmírně zvědavý – pro náš tým, složený čistě z hráčů z tuzemských mládežnických soutěží, to bude první opravdu velká zkouška proti soupeři z kategorie nejsilnějších!
Dnešní soupeř? USA!

Na českou sedmnáctku čeká pořádně tvrdý oříšek v podobě excelentního soupeře. Turnajový kádr Spojených států čítá 22 jmen, z nichž drtivá většina působí v projektu NTDP – americký tým je tak již delší dobu pospolu, některé své zápasy hraje i proti juniorským celkům z kvalitní USHL a v soubojích proti starším soupeřům si nevede vůbec špatně.

V přípravném zápase před World Hockey Challenge si svěřenci trenéra Dona Granata poradili s týmem Canada Red v poměru 4:3 a vzhledem k síle svého kádru budou i v ostré části turnaje určitě pomýšlet na nejvyšší příčky.

Americká sedmnáctka se již v této sezoně s českým výběrem potkala – na Turnaji pěti zemí ve švýcarské Arose (4:5 z pohledu ČR), kde nakonec celé klání ovládla. V týmu ze švýcarského tažení jsou ale na World Hockey Challenge pouze dva hráči. Jednou z největších ofenzivních zbraní by měl být produktivní Evan Barratt, experty pasovaný na možný prvokolový výběr v draftu NHL (2017). V kanadské OHL pro velký hokej roste spoluhráč Pavla Zachy z týmu Sarnia Sting – Sasha Chmelevski. 16letý centr je jedním z pouhých dvou nominovaných hráčů, kteří kmenově nepůsobí v programu NTDP. Právě díky tomuto programu se Američanům daří vychovávat skvělé hráče a jejich národní týmy v kategoriích U17 a U18 naprosto dominují. V posledních 9 ročnících World Hockey Challenge dosáhli Američané pokaždé na medaili, za posledních 6 let se objevili pětkrát ve finále!
Pokud jste nesledovali onlajn z pátečního přípravného utkání sedmnáctky proti Finsku (chyba!), máme tu pro vás pár obecných informací jak o letošním ročníku turnaje, tak i o jeho historii:

World Hockey Challenge

Tento skvělý turnaj se koná v Kanadě každoročně od roku 2000, jeho počátky však sahají až do roku 1986, kdy byl odehrán první ročník. Pro hráče v kategorii do 17 let jde o premiérovou velkou akci a zkoušku v nejsilnější konkurenci národních výběrů, zároveň také o první možnost předvést se většímu množství zámořských skautů, kteří mají akci samozřejmě pod drobnohledem – můžou si vytipovat hráče, kteří v drtivé většině případů půjdou na draft NHL napřesrok od konání turnaje.

Že turnaj stále nabývá na významu a že je na co koukat? Posuďte sami! V posledních pěti ročnících se na turnaji objevilo průměrně 20 ze 30 prvokolových výběrů a i dříve se na něm představila většina ze současných největších hvězd NHL – Kane, Toews, Ovechkin, bratři Sedinové, Granlund, z nastupující generace v posledních letech třeba i Connor McDavid a Jack Eichel.

Turnaje se letos účastní 8 celků – domácí Javorové listy postaví 3 výběry, které doplní USA a čtyři evropské týmy. Turnaj je rozdělen na dvě čtyřčlenné skupiny, v nichž se systémem "každý s každým" jednotlivé týmy utkají o co nejlepší výchozí pozici pro křížem hrané čtvrtfinále. Česká republika narazí ve skupinové fázi na tři zámořské soupeře:

SKUPINA A
Canada Black
Canada White
ČESKÁ REPUBLIKA
Spojené státy

SKUPINA B
Canada Red
Finsko
Rusko
Švédsko

-

Česká stopa v historii turnaje

Čeští mladíci se v posledních letech turnaje účastnili střídavě se Slovenskem, dle slov Slavomíra Lenera se ale Českému svazu ledního hokeje podařilo pro náš výběr vyjednat každoroční účast na tomto klání. Naposledy se turnaje předloni účastnil ročník 1997 pod vedením stejných trenérů jako letos – tým okolo Davida Kašeho, Filipa Chlapíka nebo Aleše Stezky hrál na turnaji skvělý hokej, kvůli neúprosnému systému turnaje to však nestačilo na lepší než 7. místo.

Český tým se v historii turnaje dokázal třikrát vklínit na medailové příčky. Poprvé v roce 1992 ještě jako Československo, kdy zazářil Radek Bonk (o dva roky později vybrán v 1. kole draftu) a federální výběr dosáhl na bronz. V roce 1997 bral tým okolo Milana Krafta dokonce stříbro, o 9 let později hráči ročníku 1989 (v týmu např. Tomášové Vošvrda a Kundrátek) opět bronz.

Na draftu NHL se v minulosti objevilo celkem 69 českých hokejistů, kteří si zahráli na tomto turnaji a jedná se o spoustu velkých i zajímavých jmen – namátkou třeba Pavel Kubina, Radek Dvořák, František Kaberle, Martin Hamrlík, Tomáš Vlasák nebo Jiří Hudler. V nedávné době se pak zámořským skautům na tomto turnaji poprvé ukázali třeba i Jakub Vrána s Davidem Pastrňákem, first-roundeři z loňského draftu.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 03:00.

Česko – USA

1:6

konec (0:3, 0:2, 1:1)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 45. Svoboda (Zadina, Galvas) – 4. Tortura (Norris, Mismash), 5. Cassetti (Hutsko, Chmelevski), 15. Reedy (Tkachuk, Hughes), 39. Chmelevski (Mismash, Tortura), 40. Reedy (Barratt), 56. Miller (Tortura)

Česko: Škarek (Vomáčka) – Galvas, Bednář, Mikyska, Gaspar, Král, Šalda, Zelingr, Bukač – Safin, Kondelík, Svoboda – Kaut, Nečas "C", Kern – Machala, Chytil, Zadina – Novák, Škvrně, Toman

USA: St. Cyr (Scheel) – Farrance, Gildon, Hughes, Kemp, Knoepke, Maniscalco, Miller – Barratt, Cassetti, Chmelevski, Cockerill, Dhooghe, Hernandez, Hutsko, Mismash, Norris, Reedy, Slaggert, Tkachuk, Tortura

Průběh zápasu
1. třetina
03:58
04:16
14:28
Po 1. třetině
2. třetina
38:20
39:02
Po 2. třetině
3. třetina
44:27
55:22
Konec