Menu

Atletika

Mistrovství světa

Maraton

M. Dibabaová (ETH)

konec (2. H. Kipropová (KEN), E. Kirwaová (BRN))

30.08.2015, 01:30 • Daniel Kubelka (@DanielKubelka)

Výsledkem slovenské reprezentantky se s Vámi dnes rozloučím. Přeji Vám krásný zbytek tohoto víkendu. Nashledanou. (04:09:05)
Katarina Bérešová právě probíhá cílem na 22: pozici v čase 2:37:24.
Do cíle závodu nyní dobíhají ještě další závodnice, my ještě netrpělivě čekáme na umístění slovenské běžkyně Katariny Bérešové.
Viděli jsme dramatický maratonský závod, který se rozhodl až v posledních kilometrech. Nejprve ze hry o medaile odpadla Keňanka a dvojnásobná světová šampionka Kiplagatová, n stadionu si to pak rozdaly zbývající čtyři běžkyně o tři medaile a tu nejcennější nakonec vybojovala Etiopanka Mare Dibabaová. Za ní proběhly cílovou páskou druhá Keňanka Kipropová a třetí Kirwaová, jenž hájí barvy Bruneje. Oči pro pláč a pověstná "bramborová" medaile dnes zbyla na poslední ze závěrečné skupinky Keňanku Sumgongovou.
Na druhém místě doběhla Keňanka Kipropová a skvělý úspěch pro Brunej zaznamenává Eunice Kirwaová!

Posledních 100 metrů do cíle, Dibabaová získává náskok a běží si pro maratonské zlato!

Dibabaová na čele, ostatní soupeřky ale neztrácí příliš!

Běžkyně se pomalu blíží na stadion a čeká nás pořádně dramatické finále, o tři cenné kovy se utkají čtyři atletky!

Kiplagatová ztrácí na své soupeřky, sen o obhajobě se začíná rozplývat.

Keňanka Kiplagatová začíná povážlivě ztrácet a reálně jí hrozí, že po dvou zlatých medailích z posledních šampionátů, dnes zůstane bez cenného kovu!
Etiopanka Tufaová, která je nyní nejblíže vedoucí pětici, vypadá nyní o mnoho lépe než před pár minutami. Bohužel pro ni během poslední krize nabrala přibližně půlminutovou ztrátu.
Kiplagatová se nyní drží na konci pětičlenné skupinky, uvidíme, zda ztrácí dech nebo jen šetří síly na spurt v cílové rovince, který dnes reálně hrozí.
Jedno jistotu již máme, světový rekord dnes jistě nepadne, běžkyním totiž zbývají ještě více než čtyři kilometry a už nyní se času Radcliffové takřka dorovnaly.
Tufaová opravdu vytuhla a vedoucí skupinu již nedotáhne. Naopak Japonka Itoová drží tempo a zanedlouho Etiopanku dožene. Bude to však stačit i na vedoucí pětici?

Vedoucí skupina je o dalšího člena chudší, ztrátu nabrala Etiopanka Tufaová a nezdá se, že by měl ještě dost sil nato se poprat o vítězství v dnešním závodu.

Pořadí po 35 kilometrech

35km

Pomalu se blíží finiš, závodnice právě proběhly mezičasem na 35. kilometru. Za vedoucí šestkou je na sedmé pozici Japonka Itoová, její ztráta však činí již více než 20 sekund.

Zdá se to být jasné, o světové medaile si to rozdají Kiplagatová, Sumgongová a Kipropová z Keni, Dibabaová a Tufaová z Etiopie a rovněž Kirwaová z Bruneje.
Ostatní závodnice z původní skupiny ztrácí již přibližně 50 metrů a třeba pro Číňanku Ding to musí být těžký direkt. Sotva se totiž dotáhla na přední příčky, hned jí její konkurentky utekly.

A vypadá to, že se začíná závodit. Vepředu se utrhly všechny tři Keňanky, rovněž je tam Kirwaová z Bruneje a dvě z Etiopanek!

Ding předvedla neskutečných posledních pět kilometrů a už doslova dýchá na záda jedné z japonských atletek!
Vypadá to na menší krizi v japonském "týmu", všechny tři její závodnice u pravého okraje silnice mírně ztrácí.
Tempo Ding vypadá jako opravdový sprint v porovnání s tím, jak vypadají její konkurentky před nimi. Opravdu jsem zvědavý, jaký je nyní odstup domácí závodnice od hlavního pole.

Ding pokračuje v umazávání náskoku vedoucí skupiny, která posledních deset kilometrů drží značně pomalé tempo. Číňanka je nyní o 23 sekund pozadu a nic bych nedal za to, že se zanedlouho dotáhne.
Před Prokopevovou se na mezičase dostala Litevka Drazdauskatévová a také Číňanka Ding, která, jak se zdá, chytla druhý dech a boj na domácí půdě ještě nevzdává.

Pořadí po 30 kilometrech

30km

Již jen něco málo přes dvanáct kilometrů dělí účastnice dnešního maratonu od cíle. Na čele je dvojnásobná mistryně světa Kiplagatová. Nás však nyní zajímá hlavně odstup Prokopevové a spol, který v tuto chvíli činí jedenatřicet vteřin.
Tempo závodnic v popředí se navíc v poslední půlhodině značně snížilo na hodnotu kolem 3:33 na kilometr a tak mají jejich pronásledovatelky dobrou možnost, jak něco ukrojit z jejich náskoku.
Za hlavním polem se nám utvořila menší skupinka. Je tam Prokopevová z Ruska, Portugalka Costaová a další dvě závodnice. Ztráta na vedoucí skupinu činí přibližně 25 sekund a když si vzpomeneme, jak si vedla před chvílí Burlaová, tak ani pro tyto atletky ještě není boj o medaile ztracený.
Sto minut běhu mají účastnice dnešního závodu za sebou. Na čele se stále nic nemění, každopádně opticky vypadají velice dobře tři reprezentantky Etiopie a stále také Japonky.
Za zády dvanácti běžkyň na čele se nám pomalu mění pořadí. Jednu z Číňanek nyní doběhla Ruska Prokopevová, obě jsou však ještě hodně daleko od vedoucí skupiny.
Vedoucí skupina aktuálně čítá dvanáct atletek, po třech z Japonska, Keni a Etiopie, nechybí ani Američanka Burlaová, Hye-Song Kim z KLDR a Kirwaová z Bruneje.

Aktuální pohled na čelo dnešního závodu.

Pomalu ztrácí i obhájkyně vítězství z Daegu, Keňanka Kipligatová, stále se jí však daří držet hlavního pole.

25km

Dvacet pět kilometrů je minulostí a celé startovní pole nyní vede Tigist Tufaová z Etiopie.

Vedoucí skupina se začíná pomalu trhat, krom již odpadlých Číňanek i další závodnice nabírají mírnou ztrátu na čelo závodu, kde se stále drží všechny tři japonské závodnice!
Je domu skutečně tak. Domácí reprezentantky již ztrácí desítky metrů a pokud se nestane nic neočekávaného, zanedlouho naberou ještě mnohem větší manko.
Číňanky Ding a Wang vyvinuly velké úsilí v posledních kilometrech, aby se dotáhly do hlavního "balíku" závodnic, nyní se ale zdá, že z něj brzy odpadnou. Na jeho konci totiž začínají povážlivě ztrácet.
Maraton hlásí první odstoupivší závodnice. Do cíle se dnes nepodívají Američanka Heatherová, Jihoafričanka Maxwellová, Brazilka Das Chagasová a ani Smolnikovová z Kazachstánu.
Katarina Bérešová se bohužel čím dál tím více propadá startovním polem. Aktuálně drží 24. příčku s takřka minutovou ztrátou na vedoucí běžkyně.
Závodnice mají za sebou právě polovinu z obří porce kilometrů a to v čase 75:16, světový rekord Britky Pauly Radcliffové z roku 2005 tak zatím může zůstat v klidu, pokud atletky budou držet současné tempo.
A je to tady, Burlaová, Wang a Ding právě dotáhly vedoucí skupinu, ta tak nyní krátce před polovinou závodu čítá devatenáct atletek!

20km

A snížení náskoku vedoucí skupiny je nyní potvrzené i číselně, Burlaová s Číňankami Ding a Wang je již pouze deset sekund zpět a nebude dlouho trvat a všechny tři závodnice se dotáhnou na čelo!
Burlaová a spol. už pohltily Slovenku Bérešovou a v tuto chvíli i dalšího odpadlíka z vedoucí skupiny, kterou je turecká běžkyně Sultan Haydarová. Ztráta na čelo závodu se opticky zmenšila, počkejme si, co ukáže další mezičas.
Serena Burlaová se společně s Číňankami Ding a Wang snaží dotáhnout závodnice před sebou, stále však jejich ztráta činí něco málo přes půl minuty.
Závodnice už jsou více než hodinu v ulicích čínského Pekingu a v popředí se stále drží přibližně osmnáctičlenná skupina závodnic. Oproti posledním světovému šampionátu v Moskvě, kde Straneová utrhla celé pole hned v úvodu, je to velký rozdíl.
Vedoucí skupina hlásí další ztrátu. Po Bérešové nyní odpadla Dulaová reprezentující Brunej a výraz v její tváři naznačuje, že toho má plné zuby.
Katarina Bérešová proběhla mezičasem na dvacáté pozici, její ztráta však v krátkém okamžiku narostla již na půl minuty a navíc ji zezadu už pomalu dotáhla druhá skupinka závodnic, kterou vede Američanka Burlaová.

15km

Atletky se právě dostaly na patnáctý kilometr dnešního závodu, na jehož čele stále není nic nového. Do cíle je ještě hodně daleko a žádná ze soupeřek se zatím neodhodlala k rozhodujícímu trháku.
Režie si stále častěji vybírá do svých záběrů Slovenku Bérešovou a tím hlavním důvodem je fakt, že reprezentantka našich východních sousedů je v tuto chvíli jediná, která se snaží stáhnout náskok vedoucí skupinky, ten nyní činí přibližně šestnáct sekund.
Asijský blok nyní opanoval čelo závodu, krom již zmíněných Japonek se na něm drží i v modrém běžící Hye-Song Kim z KLDR.

Začíná se zrychlovat, tempo závodu nyní stouplo na čas kolem dvou a půl minuty na kilometr.

Katarina Bérešová stále na dvacáté pozici, kde se drží osamocená mezi oběma skupinkami závodnic.

Celé startovní pole nyní poprvé v průběhu závodu vede obhájkyně světového zlata a adeptka na "zlatý hattrick", Keňanka Edna Ngeringwony Kiplagatová.
Z vedoucí skupinky bohužel odpadla slovenská běžkyně Katarina Bérešová, která nyní na dvacáté pozici ztrácí na čelo závodu již 24 vteřin.
Na čele závodu krom Japonek nechybí ani všechny čtyři běžkyně z Keni a tři reprezentantky Etiopie, které vede vítězka letošního londýnského maratonu Tufa Tigistová.
Prvních deset kilometrů dnešního maratonu v podání žen je minulostí, mezičasem na této kótě jako první proběhly tři japonské běžkyně následované zbytkem vedoucí skupinky.
Pomalu se blížíme na mezičas na 10 kilometrech a výraznější změny na čele závodu zatím nejsou k vidění, atletka ve vedoucí skupince spolupracují a střídají se vedení.
Dnešního maratonu se zúčastní i slovenské atletka Katarina Beréšová, která se stále drží ve vedoucí, přibližně dvacetičlenné skupince závodnic, což je skvělá zpráva.
Závodnice probíhají kolem první občerstvovací stanice, většina z nich ale tuto zástavku pro doplnění tekutin nevyužívá. Výjimkou byla pouze Ait Salemová, která se znovu pomalu dere na samotné čelo závodu, kde se nyní drží tři japonské běžkyně.
Nyní to naopak vypadá, že odstup závodnic na čele závodu se pomalu navyšuje a jejich soupeřky ze zadních pozic startovního pole to budou mít hodně obtížné, pokud se chtějí dotáhnout.
K vedoucí skupince se pomalu zezadu dotahují některé závodnice, jenže zatím se jim to nedaří. Hned na úvod závodu tak musí vydat velké množství sil.
Více než patnáct minut již uběhlo od startu dnešního maratonu a situace se zatím příliš nemění. Ait Salemová stále vede skupinu vedoucích běžkyň, zezadu se nyní snaží dotáhnout, ve které nechybí takřka všechny hlavní favoritky tohoto závodu.
Na čele skupinky pronásledovatelek je Brazilka Benitesová, která natahuje krok a snaží se dohnat vedoucí ekipu. Na její zvýšené tempo však nikdo nereaguje a tak na Jihoameričanku zřejmě čeká osamocený boj.

Pohled na vedoucí skupinku závodnic v čele s Alžířankou Ait Salemovou.

Alžířanka nyní vede skupinku čítající přibližně patnácti atletek, zbytek startovního pole již ztrácí desítky metrů. Ale stále jsme na začátku dnešního závodu.
Běžkyně mají za sebou něco málo přes osm minut dnešního závodu a v samotném čele je stále vše při starém. Na čele Ait Salemová a za ní celý "peloton" jejích soupeřek. Ten se však již v tuto chvílí začíná poměrně trhat.
Balík běžkyň se drží na začátku nejdelší běžecké soutěže pohromadě, o pr metrů vepředu před ostatními se drží Alžířanka Ait Salemová. V této fázi závodu je to ale naprosto nepodstatné.
Maratonský běh v podání žen na letošním Mistrovství světa v atletice byl právě odstartován!
Startovní listina:

1 Souad AÏT SALEMOVÁ (ALG)
2 Barkahoum DRICIOVÁ (ALG)
3 Julia DEGANOVÁ (AUS)
4 Sinead DIVEROVÁ (AUS)
5 Sarah KLEINOVÁ (AUS)
6 Roselaine BENITESOVÁ (BRA)
7 Michele Cristina DAS CHAGASOVÁ (BRA)
8 Lishan DULAOVÁ (BRN)
9 Eunice Jepkirui KIRWAOVÁ (BRN)
10 Aster TESFAYEOVÁ (BRN)
11 Changqin DING (CHN)
12 Yinli HE (CHN)
13 Xueqin WANG (CHN)
14 Dailín BELMONTEOVÁ (CUB)
15 Nebiat HABTEMARIAMOVÁ(ERI)
16 Alessandra AGUILAROVÁ (ESP)
17 Liina LUIKOVÁ (EST)
18 Lily LUIKOVÁ (EST)
19 Mare DIBABAOVÁ (ETH)
20 Tirfi TSEGAYEOVÁ (ETH)
21 Tigist TUFAOVÁ (ETH)
22 Anne-Mari HYRYLÄINENOVÁ (FIN)
23 Yiu-Kit CHING (HKG)
24 Lalita Shivaji BABAROVÁ (IND)
25 Jaisha ORCHATTERIOVÁ (IND)
26 Sudha SINGHOVÁ (IND)
27 Mai ITOOVÁ (JPN)
28 Sairi MAEDAOVÁ (JPN)
29 Risa SHIGETOMOVÁ (JPN)
30 Irina SMOLNIKOVOVÁ (KAZ)
31 Gulžanat ŽANATBEKOVÁ (KAZ)
32 Visiline JEPKESHOVÁ (KEN)
33 Edna Ngeringwony KIPLAGATOVÁ (KEN)
34 Helah KIPROPOVÁ (KEN)
35 Jemima Jelagat SUMGONGOVÁ (KEN)
36 Julia ANDREJEVOVÁ (KGZ)
37 Seongeun KIM (KOR)
38 Goeun YEUM (KOR)
39 Anita KAŽEMAKAOVÁ (LAT)
40 Rasa DRAZDAUSKAITÉOVÁ (LTU)
41 Soumiya LABANIOVÁ (MAR)
42 Otgonbayar LUVSANLUNDEGOVÁ (MGL)
43 Bayartsogt MUNKHZAYAOVÁ (MGL)
44 Beata NAIGAMBOOVÁ (NAM)
45 Hortensia ARZAPALOVÁ (PER)
46 Clara CANCHANYAOVÁ (PER)
47 Mayada AL-SAYEDOVÁ (PLE)
48 Filomena COSTAOVÁ (POR)
49 Hye-Gyong KIM (PRK)
50 Hye-Song KIM (PRK)
51 Claudia Paula TODORANOVÁ (ROU)
52 Tanith MAXWELLOVÁ (RSA)
53 Alina PROKOPEVOVÁ (RUS)
54 Niluka Geethani RAJASEKARAOVÁ (SRI)
55 Katarina BÉREŠOVÁ (SVK)
56 Annelie JOHANSSONOVÁ (SWE)
57 Charlotte KARLSSONOVÁ (SWE)
58 Louise WIKEROVÁ (SWE)
59 Chien-Ho HSIEH (TPE)
60 Yu-Fang HSU (TPE)
61 Sultan HAYDAROVÁ (TUR)
62 Olena POPOVAOVÁ (UKR)
63 Kateryna KARMANENKOVÁ (UKR)
64 Serena BURLAOVÁ (USA)
65 Esther ERBOVÁ (USA)
66 Heather LIEBERGOVÁ (USA)
67 Sitora HAMIDOVOVÁ (UZB)
Příjemný, i když pozdní večer všem fanouškům a fanynkám světové atletiky, vítám Vás při sledování jedné z posledních disciplín letošního Mistrovství světa v atletice, které se koná v čínském Pekingu. Na řadě je nejdelší běžecká disciplína a tou je více než 42 kilometrů dlouhý maraton, tentokrát v podání žen.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 01:30.

Maraton

M. Dibabaová (ETH)

konec (2. H. Kipropová (KEN), E. Kirwaová (BRN))

Zpět na online


Statistiky:
Startovní listina
1 Souad AÏT SALEMOVÁ (ALG)
2 Barkahoum DRICIOVÁ (ALG)
3 Julia DEGANOVÁ (AUS)
4 Sinead DIVEROVÁ (AUS)
5 Sarah KLEINOVÁ (AUS)
6 Roselaine BENITESOVÁ (BRA)
7 Michele Cristina DAS CHAGASOVÁ (BRA)
8 Lishan DULAOVÁ (BRN)
9 Eunice Jepkirui KIRWAOVÁ (BRN)
10 Aster TESFAYEOVÁ (BRN)
11 Changqin DING (CHN)
12 Yinli HE (CHN)
13 Xueqin WANG (CHN)
14 Dailín BELMONTEOVÁ (CUB)
15 Nebiat HABTEMARIAMOVÁ(ERI)
16 Alessandra AGUILAROVÁ (ESP)
17 Liina LUIKOVÁ (EST)
18 Lily LUIKOVÁ (EST)
19 Mare DIBABAOVÁ (ETH)
20 Tirfi TSEGAYEOVÁ (ETH)
21 Tigist TUFAOVÁ (ETH)
22 Anne-Mari HYRYLÄINENOVÁ (FIN)
23 Yiu-Kit CHING (HKG)
24 Lalita Shivaji BABAROVÁ (IND)
25 Jaisha ORCHATTERIOVÁ (IND)
26 Sudha SINGHOVÁ (IND)
27 Mai ITOOVÁ (JPN)
28 Sairi MAEDAOVÁ (JPN)
29 Risa SHIGETOMOVÁ (JPN)
30 Irina SMOLNIKOVOVÁ (KAZ)
31 Gulžanat ŽANATBEKOVÁ (KAZ)
32 Visiline JEPKESHOVÁ (KEN)
33 Edna Ngeringwony KIPLAGATOVÁ (KEN)
34 Helah KIPROPOVÁ (KEN)
35 Jemima Jelagat SUMGONGOVÁ (KEN)
36 Julia ANDREJEVOVÁ (KGZ)
37 Seongeun KIM (KOR)
38 Goeun YEUM (KOR)
39 Anita KAŽEMAKAOVÁ (LAT)
40 Rasa DRAZDAUSKAITÉOVÁ (LTU)
41 Soumiya LABANIOVÁ (MAR)
42 Otgonbayar LUVSANLUNDEGOVÁ (MGL)
43 Bayartsogt MUNKHZAYAOVÁ (MGL)
44 Beata NAIGAMBOOVÁ (NAM)
45 Hortensia ARZAPALOVÁ (PER)
46 Clara CANCHANYAOVÁ (PER)
47 Mayada AL-SAYEDOVÁ (PLE)
48 Filomena COSTAOVÁ (POR)
49 Hye-Gyong KIM (PRK)
50 Hye-Song KIM (PRK)
51 Claudia Paula TODORANOVÁ (ROU)
52 Tanith MAXWELLOVÁ (RSA)
53 Alina PROKOPEVOVÁ (RUS)
54 Niluka Geethani RAJASEKARAOVÁ (SRI)
55 Katarina BÉREŠOVÁ (SVK)
56 Annelie JOHANSSONOVÁ (SWE)
57 Charlotte KARLSSONOVÁ (SWE)
58 Louise WIKEROVÁ (SWE)
59 Chien-Ho HSIEH (TPE)
60 Yu-Fang HSU (TPE)
61 Sultan HAYDAROVÁ (TUR)
62 Olena POPOVAOVÁ (UKR)
63 Kateryna KARMANENKOVÁ (UKR)
64 Serena BURLAOVÁ (USA)
65 Esther ERBOVÁ (USA)
66 Heather LIEBERGOVÁ (USA)
67 Sitora HAMIDOVOVÁ (UZB)