Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference IIHF

konec

16.05.2015, 14:00 • Radek Barkman

Tisková konference skončila, René Fasel v ní právě probíhající šampionát v ledním hokeji opět výrazně pochválil. Divácký rekord je pro Českou republiku zaslouženou odměnou. (14:56:17)
Fasel: Jediný mítink, který jsme měli v průběhu šampionátu, byl s předními týmy z Česka, Ruska, Švédska, s NHLPA jsme se nesetkali. Spíše jsme se bavili o nákladech, cestovném a dalších záležitostech olympijských her. Jsme rádi, že tam budeme moci být.
Organizaci šampionátu si nyní pochvaluje také jeden z novinářů, kteří jsou přítomni této tiskové konferenci. Oceňuje zejména skutečnost, že případný zisk šampionátu bude přerozdělen opět do hokeje.
Fasel doplňuje: Myslím si, že Češi nastavili laťku hodně vysoko. Co se týče piva, které se prodalo, tak to bylo nějak okolo 160 000 půllitrů.
Štěrbová: Já si myslím, že hospodářský výsledek šampionátu bude dobrý. Ještě nejsme na konci, ale myslím si, že budeme v plusu.
Štěrbová o komunikaci se státními orgány v ČR: Spolupráce s městy Praha a Ostrava byla skutečně výborná. Podporovala nás ve všech směrech. Celý náš tým se tak mohl zaměřit pouze na ten samotný šampionát. Měli jsme pozitivní reakce, pracovali jsme všichni jako jeden tým také s těmito institucemi.
Fasel: Letos jsme měli možnost, aby byly všechny týmy v jednom hotelu. To se nám tradičně nestává. To se nikdo nestalo a byl to úžasný zážitek. Všichni byli spolu, i na snídani a dalších jídlech, rozhodčí je doplnili také. Chtěli bychom v budoucnu do tohoto zapojit také další členy týmu, jako například fyzioterapeuty. Někteří rozhodčí jsou také členy těchto "oficiálních" týmů, někteří se jimi snad brzo stanou. Chceme se zlepšovat každým rokem a myslet na všechno.
Fasel o stížnostech Finů: Nejsem výkony rozhodčích zklamán. Je to vždy o komunikaci. Co plánujeme udělat pro další šampionáty je to, že dáme rozhodčím podobné nástroje jako mají v NHL. Zvýšíme množství techniky, které by nám mělo lépe pomoci odhalovat góly řešené s videotechnikou. Každopádně jsem nezaregistroval jedinou diskuzi, která by nás nějak více limitovala. Rozhodčí to zvládají velmi dobře.
Fasel: Moskva a Petrohrad jsou dobrými destinacemi. O Soči jsme moc neuvažovali, byť to místo a arenu mám hodně rád.
Fasel o MS 2016: Hrát se bude v Moskva. Tam se bude hrát v úplně nové areně. Ta je dějištěm domácích zápasů Dynama Moskva. Je to moc hezké místo ve městě. V Petrohradu budeme hrát v areně SKA. Ta bude renovována a kapacitně zvýšena před šampionátem. Přemýšlíme, že Finsko umístíme do Petrohradu. Skupiny budou známy hned po turnaji, v pondělí nebo v úterý. Takže jestli nám Finsko nevyjde podle žebříčku IIHF do Petrohradu, přemístíme ho tam sami.
Fasel o ZOH v Koreji: Už jsme tady měli zástupce MOV, byli tady také lidé z NHL. Jednání neustále probíhají a my se budeme snažit, aby to v Koreji bylo opravdu nejlepší.
Fasel: Světový pohár v září 2016 bude velkou akcí, čeká nás také tým sestavený z dalších evropských států, což bude velmi zajímavé. Čekají nás také novinky v podobě týmů do 23 let, které sestaví Kanaďané a Američané. Ve velkých hokejových městech to proto bude úžasná show.
Fasel o Světovém poháru, olympijských hrách, mistrovství světa: Já bych nechal mistrovství světa každý rok. Loni více než 600 000 fanoušků, letos to bude 700 000. Navíc miliarda lidí u televize. Já bych dokonce hrál každý rok dvakrát.
Fasel o cestování Švédů na čtvrtfinále do Ostravy: Vždycky se najde nějaký tým, který musí cestovat na zápasy play-off. Nikdo ze Švédů si ale nestěžoval. Pokud si vzpomínáte na rok 2002 a Slovensko, ti také museli cestovat po Švédsku, aby vyhráli titul.
Fasel o formátu turnaje: Hrajete sedm zápasů, je to spravedlivé. Ale asi takové jako vždycky. Musíte mít dostatek bodů a gólů k postupu.
Fasel o zápase Francie – Lotyšsko: Viděli jste ten zápas? Tam nebyl jediný náznak podvodu. Nechali jsme prověřit také sázky na tento duel, nebyl tam žádný speciální příznak.
Adam Steiss, komunikační manažer IIHF nyní udělil slovo novinářům.
Fasel: Hockey and Smile. Hokej a úsměv, to je přesně heslo, které sedí na tento šampionát. Jdu dolů do místnosti a vidím všude úsměvy, k tomu nemám co dodat. Já bych chtěl strašně pochválit organizační výbor, Markéta je jeho hlavním mozkem. Sami vidíte, co se tady děje. Fantastická aréna, skvělí lidé. Neměli jsme ještě ani jeden jediný problém. Fanoušci vypili tuny piva, ale neviděl jsem žádnou bitku, žádnou policii. Jsem šťastný. A co se týče samotného hokeje, neregistrovali jsme žádné stížnosti. Vždycky si někdo stěžuje na rozhodčí. Čekají nás ještě dva výborné dny.
Štěrbová: Já jsem dostala jeden jediný úkol. Udělat skvělý turnaj a myslím, že se nám to povedlo bezezbytku. Mám k dispozici skvělý tým, lidé kolem mě jsou vynikající. Děkuji za podporu.

Tisková konference IIHF

konec