Menu

Další

Společenské události

Futbalista roka 2014

konec

28.03.2015, 20:00 • Mestské divadlo, Žilina • Vlado Goffa sk

21:15

Končí 75minútovka s najlepšími slovenskými futbalistkami, futbalistami a trénermi. Podujatie sa vzhľadom na posledné úspechy slovenskej reprezentácie nieslo v príjemnej a odľahčenej atmosfére.

Ďakujem za pozornosť. Všetkým želám, aby aj vás niekto ocenil, ak už nie nejakou cenou či darčekom, tak pochvalou či aspoň dobrým slovom.

Krásny zvyšok sobotňajšieho večera vám želám. (21:18:04)

21:14

A klobúk dolu, že zvládli aj túto zdanlivo ľahkú masmediálnu komunikáciu so šarmom a humorom.

21:13

Takže kým úvod prenosu bol na môj vkus hrr hrrrrrrr, traja najlepší plus tréner Kozák dostali dostatok priestoru, aby povedali, čo majú na srdci.

21:13

Na záver posledný hudobný hosť – Fragile.

21:12

Marcel Merčiak už hovorí o Francúzsku, aj keď sme ešte nepostúpili.

21:09

Nesmierne skromný a pracovitý, už vtedy s výborným čítaním hry a skvelou pozičnou hrou. Niekomu niečo poviete na Veľkú noc, on to pochopí na Dušičky a urobí na Vianoce. Marek Hamšík je iný prípad – všetko perfektne a obetavo urobí hneď. Má to v sebe.

21:09

Pri mikrofóne Marek Hamšík. Mal som tú česť trénovať ho v 16 rokoch pri prechode z dorastu Slovana do mužstva dospelých. Na jeho rozvoji mám asi takú zásluhu ako na vietnamskom pravopise, ale som rád, že som ho v živote stretol.

21:07

Gejza – prezývka vedúceho mužstva Roberta Tomascheka. To nám prezradil Martin. S úsmevom hovorí aj o vlastných góloch v anglickej lige. Nálada je uvoľnená. Sme pyšní, že v Liverpoole máme takého hráčika. Blahoprajnú esemesku mu zrejme pošle aj De Gea a Diego Costa.

21:06

Škrťo gratuluje Marekovi. O repre Slovenska hovorí ako o veľkej rodine.

21:06

Vicešampión Škrtel hovorí o svojom druhom mieste.

21:05

Víťazom sa stáva...Marek Hamšík!!!

21:03

Marcel Merčiak nasprejoval čiaru, odkiaľ budú hráči rozprávať na mikrofón.

21:03

Na pódium spoločne prichádzajú Martin Škrtel a Marek Hamšík.

20:01

Obaja naši naj sedia pri sebe a navzájom sa podpichujú úsmevmi.

21:01

Hamšík alebo Škrtel?

21:00

Cena Jana Popluhára pre najlepšieho slovenského futbalistu. Odovzdáva ju Ján Popluhár ml., syn nášho futbalistu storočia.

21:00

Vyvrcholenie večera.

20:58

Videovizitka o zápasovej atmosfére na včerajšom stretnutí. Bubny, šály, hlasy fanúšikov. Pohľady do hľadiska na mexické vlny, na ďakovačku postupne ku všetkým tribúnam.

20:57

Zaslúžene tréner nambr van za minulý rok. Nechcú ho pustiť z pódia, veľmi pekne hovorí o svojej futbalovej rodine.

20:56

Pamätám si ho ako súpera v drese Lokomotívy Košice, elegán v strede zálohy, rozum mužstva, skvelé prihrávky a organizácia ofenzívy. Nepovyšuje sa, stále sa s ním dá porozprávať. Futbalový fanatik.

20:55

Janko baví publikum, dobrý je.

20:53

Kedysi búrlivák, dnes famózny motivátor a taktik. Zápasy vyhráva predovšetkým dobrá partia a on ju vytvoril. Menovite ďakuje členom realizačnému tímu, pekné gesto. Perfektní spolupracovníci, ktorých si nevie vynachváliť.

20:53

Stending ovejšn. Fííííha.

20:52

Dámy a páni, trénerom roka 2014 sa stáva Ján Kozák.

20:51

Trénera roka vyhlási Michal Mertiynák, ambasádor mládeže.

20:51

A ide sa vyhlasovať najlepší tréner. Cítim v kostiach, že ja to asi nebudem.

20:50

Potlesk.

20:50

V sále divadla sa premietajú ukážky zaujímavých momentov zo včerajšieho zápasu proti Luxembursku.

20:48

Peky – motorová myš momentálne v Herthe Berlín, hráč s najlepšou kondíciou, akého som vo svojej kariére trénoval.

20:46

Takže. Pečo – skromný chalan, včelička v strede poľa, jediný hráč FORTUNA ligy medzi legionármi. Hubo – môžete ho namazať na chleba, ani muche by neublížil. Nikdy nezabudnem, ako mi hovoril v začiatkoch svojho pobytu v Zenite Petrohrad, ako si výplaty odnášali v igelitke. Dúfam, že ruský daňový úrad Onlajny nesleduje.

20:45

Prichádza Adam Ďurica s novým singlom Láska – Veda. No, aspoň tento spevák mi niečo hovorí. Idem ešte popísať o hráčoch, čo som nestihol

20:44

Janko na pódiu ako rodený bavič. Šoumen a hráčik.

20:41

Kedysi sme sa chytali za hlavu, keď mal loptu na nohe alebo sa k šestnástke blížil súperov útočník. Dnes? Nepriepustná skala, opora, suverén. Skvele stmeľuje kolektív (videli ste pozápasové oslavy v kabíne či na ihrisku?), on je líder. Dozrel, skvelý chalan.

20:41

3.miesto získava Ján Ďurica! Zaslúži si náš internetový potlesk.

20:39

Martin Poljovka vyhlási tretie miesto. Kks, to je tempo, píšem ako český žandár a nestíham. Pán moderátor, prosím pomalšie to vyhlasovanie.

20:38

4. miesto Juraj Kucka.

20:38

5.miesto Matúš Kozáčik.

20:38

6.miesto Viktor Pečovský.

20:38

7.miesto Vlado Weiss.

20:38

8. Miesto Peter Pekarík.

20:37

9. miesto Robo Mak

20:37

10. miesto Tomáš Hubočan.

20:36

Hm, pri Zlatom slávikovi asi budú v programe preferovaní futbalisti.

20:35

Prečo mám pocit, že dosiaľ omnoho dlhší priestor dostali hudobníci a speváčky než futbalisti?

20:33

Televízny program je bez reklamy a keďže čas je drahý, Marcel Merčiak ide ako píla, hrá sa hore dolu, všetko v šprinte a nie v pokluse. Tak to má byť.

20:32

Svetlana Rimarenko (kto?) spieva Sky Fall. Radšej nič nepoviem. Ale ide jej to.

20:30

Pripomenutie zápasu z 9.októbra 2014, keď sme pokorili silné Španielsko. Kuckova delovka z trestného kopu a v závere hlavičková obluda Miňo Stoooooooooooooch. Super chlapci.

20:29

Dobrá dvojka vedľa seba na sedadlách v divadle – Weiss a Pečovský. Ako tatko so synom. Na parádu.

20:28

Martin ďakuje perfektnou slovenčinou bez anglického prízvuku.
Škrťo. Ľudia ho majú radi. Za ním Hamšík a Pečovský.

20:27

Najobľúbenejším hráčom u slovenských fanúšikov hlasujúcich prostredníctvom internetu sa stáva – Martin Škrtel.

20:26

Ivan Kozák má pre moderátora večera darček – rozhodcovský sprej.

20:24

Cenu prichádza odovzdať 38 násobný slovenský reprezentant Ivan Kozák. Inak aj šéf Únie ligových klubov.

20:24

Marcelove perly. Nasleduje Cena fanúšikov, ktorí hlasovali prostredníctvom internetu.

20:20

Ak som dobre počul, slečna Veronika Strapeková nám zaspieva pesničku v angličtine. V živote som o nej nepočul. Ale pred časom som nič netušil ani o Škriniarovi, Berovi, Brigantovi, Ďurišovi, Mihálikovi či Šatkovi a dnes títo mládenci úspešne kráčajú v stopách svojich veľkých futbalových vzorov. Aspoň ich prvý zápas v drese novotvoriacej sa Hapalovej 21ky to jasne výkonnostne aj výsledkovo naznačil.

20:19

Marcel Merčiak vyťahuje najbolestnejšie momenty Galádovej 21ky, keď nás v baráži s Talianskom zarezal škótsky rozhodca, ktorého meno síce viem, ale neviem mu prísť na meno. Hajzlík je to najmiernejšie, čo ma na jeho adresu napadlo.

20:18

Držiteľ ceny Petra Dubovského odchádza z pódia.

20:17

Veľmi skromný chlapec s brilantnou technikou, schopný zakončovateľ, kľúčová postava poľského majstra.

20:16

Dudova ďakovačka.

20:15

Ondrej Dudaaaaaaaaaaaaaaaaa. Mladý Košičan z Legie Varšava, ktorý vyletel ako kométa. Dúfajme, že tie najväčšie úspechy má ešte len pred sebou.

20:14

Kandidátmi na víťaza sú Zreľák a Duda. Kedže Duda sa iba o 5 bodov nedostal do desiatky na Futbalistu roka, tipujem práve tohto chlapca.

20:13

Marcel Merčiak polemizuje o futbalovom talente. Nasleduje totiž cena Petra Dubovského. Cenu tradične odovzdáva otec nášho skvelého futbalistu, ktorý pred rokmi tragicky zahynul na dovolenke v Thajsku.

20:10

Na dobrého futbalistu treba stáť v dlhom rade alebo nájsť ho je rovnako ťažké ako ihlu v kope sena, no dnes sa na pódiu predstavia viacerí, ktorí slovenskému futbalu robia v zahraničí výborné meno.

20:08

Kým bude skupina Polemic spievať svoju pesničku Dáma, povedzme si niečo o našich futbalistoch. Skvelá bilancia v kvalifikácii na ME vo Francúzsku, vo vzduchu už cítiť vôňu Paríža.
Cenu preberá jej mamička. Dominika chýba pre klubové povinnosti v Rakúsku.

20:06

3. miesto získava Mária Korenčiová, 2 miesto Monika Matysová. Víťazkou je Dominika Škorvánková.

20:05

Mário Pečalka príde oceniť najlepšiu futbalistku Slovenska. Krátka videovizitka jeho futbalovej kariéry – bojovník na pohľadanie, poctivec, skala v defenzíve. Aktuálne ako ambasádor halových turnajov mládeže.

20:04

Vítanie hostí: najskôr exprezidenta Schustera, potom primátora Žiliny Chomu a nakoniec šéfa slovenského futbalu Kováčika.

20:02

Marcel Merčiak víta všetkých v Mestskom divadle v Žiline i divákov pri televíznych obrazovkách.
Milí športoví priatelia, volám sa Vlado Goffa a budem vás sprevádzať slávnostným vyhlasovaním ankety o Futbalistu roka 2014.

Moje postrehy budú zrejme jemne subjektívne. Všetkých nominovaných poznám osobne, s ďalšími (napríklad Duda) udržiavam kontakt na sociálnej sieti či bývame v rovnakom meste (Pečovský). Niektorých som mal tú česť aj trénovať (Hamšík, Pekarík, Hubočan). Proti trénerovi Kozákovi som v 80tych rokoch nastupoval v československej federálnej lige. On ako hráč Lokomotívy Košice či Dukly Praha, ja v drese ZVL Žilina.

Ešte jedna zaujímavosť. Ján Kozák sa a ani jeho asistent Štefan Tarkovič sa do ankety nezapojili.
„Nie som tým nadšený, že nehlasovali. Nie je to dobré pre súťaž, pretože hlas reprezentačného kouča je vždy zaujímavý. Rešpektujem však ich rozhodnutie. Vždy to bola pre každého česť, nie povinnosť,“ prezradil organizátor ankety Futbalista roka Michal Zeman.

„Ja by som aj hlasoval, ale nebol som vnútorne jednoznačne presvedčený, kto si zaslúži byť prvý. Nechcel som dávať na prvé miesto niekoho, len aby som ho tam dal,“ vysvetľoval Ján Kozák. Medzi jeho favoritov patril okrem Marka Hamšíka a Martina Škrtela aj Ján Ďurica.
„Povedzme si úprimne, Martin aj Marek sú predsa kvalitatívne vyššie, ale Jano Ďurica odohral všetko za reprezentáciu aj za Lokomotiv Moskva. Naozaj som nebol úplne presvedčený,“ dodal Ján Kozák.

Spolu s vami sa teším na pekný športový večer.
Vitajte pri vyhlasovaní ankety Futbalista roka 2014!
Výsledky 22. ročníka tradičnej ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a denníka Pravda o najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2014 vyhlásia 28. marca Mestskom divadle v Žiline.

Očakáva sa aj drvivá účasť väčšiny ocenených legionárov, pretože Ceny Jána Popluhára a Petra Dubovského si prevezmú víťazi ankety deň po kvalifikačnom zápase slovenskej reprezentácie EURO 2016 v Žiline s Luxemburskom, resp. tri dni pred prípravou s postfederálnym rivalom Českou republikou.

Na dopoludňajšej tlačovej konferencii vyjadrila poďakovanie za spoluprácu prítomným zástupcom médií a Slovenskému futbalovému zväzu šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková. Generálny sekretár SFZ Jozef Kliment hovoril v úvode o mieste a termíne vyhlásenia ankety: "Rozhodli sme sa pre Žilinu, ktorá bude tiež dejiskom medzištátnych futbalových stretnutí s Luxemburskom a Českou republikou. Je našou prioritou, aby na slávnostnom vyhlásení boli prítomní všetci ocenení hráči a tak využívame jedinú príležitosť, ktorou je stanovený asociačný termín. Slovenská futbalová reprezentácia a mládežnícke výbery dosiahli v minulom roku výborné výsledky, verím, že slávnostné vyhlásenie ankety sa stretne s veľkým záujmom verejnosti."

Desiatku kandidátov na Futbalistu roka prezradil hlavný organizátor ankety a redaktor denníka Pravda Michal Zeman. Medzi desiatimi kandidátmi na víťaza ankety figurujú v absolútnej väčšine legionári, jedinou výnimkou z domácej Fortuna ligy je Viktor Pečovský z MŠK Žilina. Kandidátmi na ocenenie sú v abecednom poradí Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Marek Hamšík (SSC Neapol), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Zenit Petrohrad), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Juraj Kucka (FC Janov), Róbert Mak (PAOK Solún/1. FC Norimberg), Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Peter Pekarík (Hertha Berlín), Martin Škrtel (FC Liverpool) a Vladimír Weiss (FC Lekhwiya).

Aj teraz sľubuje duel medzi prvým a druhým dramatický priebeh, rozdiel medzi nimi je len 13 bodov, teda druhý najnižší v histórii ankety. Vôbec najvyšší je rozdiel z roku 1999, keď Vladimír Labant vyhral pred Ľubomírom Moravčíkom o 186 bodov. "Za rok 2014 sa v hlavnej kategórii ankety objavilo 21 mien, čo je rekord, doteraz najmenej bolo 24 mien z roku 2009, na porovnanie minulý rok sa v hlavnej kategórii ankety objavilo 25 mien. Ďalší rekord je ten, že v elitnej desiatke je desiatykrát za sebou Martin Škrtel, ktorý tak prekonal Mira Karhana. Karhanovi ale stále patrí absolútny rekord trinástich účastí v desiatke. Spolu hlasovalo 34 odborníkov, 19 trénerov a 15 novinárov.

Okrem médií aj reprezentační a kluboví tréneri a zástupcovia SFZ. Osem z nich, 5 novinárov a traja tréneri trafili zloženie desiatky, ale už nie poradie. V ankete dostalo body sedem úplne nových hráčov, skokanom roka je dá sa povedať Ondrej Duda, ktorý skončil tesne o 5 bodov na jedenástom mieste. Stále platí, že anketu vyhralo doteraz len 13 futbalistov, od roku 2006, keď vyhral Vittek, si to delia len Hamšík a Škrtel. Minulý rok boli v desiatke iba legionári, teraz je tam jeden hráč zo slovenskej ligy – Viktor Pečovský. Ten sa do desiatky vracia po roku 2012, úplný nováčik v nej je Róbert Mak. Vypadli z nej Čišovský a Stoch," povedal na stredajšej tlačovej konferencii hlavný organizátor ankety Michal Zeman, redaktor denníka Pravda.

Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov prevezme jeden z dvojice Ondrej Duda (Legia Varšava) alebo Adam Zreľák (MFK Ružomberok). Víťaz tradične preberie cenu z rúk otca Petra Dubovského Viliama.

Vyhlásenie ankety sa vracia do Žiliny po 5 rokoch, konalo sa tam aj v marci 2010, vtedy premiérovo vyhral Hamšík. Moderovať ho bude Marcel Merčiak, hudobnými hosťami budú napríklad formácie Polemic a Fragile. Nóvum je i fakt, že vyhlasovať sa bude len 5 ankiet – hlavné dve pre Futbalistu roka, resp. Cena Petra Dubovského a ďalej Najlepší tréner roka, Najlepšia futbalistka roka a Cena fanúšikov, o ktorej sa dá hlasovať na webe Šport.sk.

Minulý rok získal trofej Jána Popluhára, slovenského futbalistu 20. storočia, stredopoliar Marek Hamšík z talianskeho SSC Neapol. Ten v už posledných rokoch tradičnom mikrosúboji zdolal reprezentačného kapitána Martina Škrtela z anglického FC Liverpool. Dvadsaťsedemročný futbalista sa tešil po rokoch 2009, 2010 z tretieho triumfu. Aj teraz je horúcim favoritom vďaka svojim výkonom v národnom drese či klube. Jeho najväčším súperom opäť bude Škrtel, ktorý je rekordným štvornásobným víťazom prestížnej ankety (2007, 2008, 2011 a 2012). Naposledy ich vo výsledkoch ankety delilo 28 bodov, čo bol len historicky tretí najnižší rozdiel medzi prvým a druhým miestom. Rekordom sú tri body v prospech Škrtela na úkor Hamšíka za rok 2011.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 20:00.

Futbalista roka 2014

konec

Zpět na online