Menu

Další

Cyklistika

Tirreno - Adriatico 3.etapa: Cascina - Arezzo

1. Greg Van Avermaet (BMC)

konec

13.03.2015, 11:15 • Martin Platko sk

Peter Sagan teda ani dnes nedokázal v závere uspieť a opäť sa musí uspokojiť s druhým miestom. S týmto konštatovaním sa s vami lúčime. Ďakujem za pozornosť a prajeme pekný zvyšok dňa. (16:20:34)

Vďaka bonusovým sekundám získava Avermaet aj modrý dres pre lídra Tirrena-Adriatico, Peter Sagan si udržal druhé mieste, kde stráca 2 sekundy.
Na druhom mieste teda skončil aj dnes slovenský cyklista PETER SAGAN a tretí bol v cieli Zdeněk Štybar z tímu Etixx.

Cieľ

Je dobojované! Posledné stovky metrov veľmi dobre zmenežovalo americké zoskupenie BMC a tak sa víťazom stal Greg Van Avermaet, ktorý zvládol aj veľmi dobrý nástup Sagana po po ľavej strane.

0,5

Ešte posledné metre a vidíme tam menšiu strkanicu medzi pretekármi BMC a Kaťuše.

1,0

Posledný kilometer! Sagan zhruba na piatej pozícii, pred ním Renshaw a trojica BMC.

1,8

Bodnar už odstupuje a tak je na rade BMC s Ossom. Sagan už bude na všetko sám.

2,5

Po krátkej odmlke sa vyšvihol dopredu Benatti a za ním je napojený práve Sagan, BMC v tesnom závese.

3,6

Na dobrých pozíciách vidíme Petra Sagana so Zdenkom Štybarom.

4,2

V správny čas zaberá tím BMC a Oss tvorí slušné tempo pre Grega Van Avermaeta.

5,5

Závodníci pre celkové poradie sa vpredu miešajú s pretekármi, ktorí dnes chcú bojovať o prvenstvo. Malori dodržal sľub a dnes pracuje pre Quintanu.

6,9

Taktovku pelotónu prevzala trojica tímu SKY, ktorú vedie Stannard. Tinkoff však nechce zostať v úzadí a stále sa derie dopredu.

7,8

Tosatto už pre dnešok dopracoval a na čele tak máme ešte päticu Tinkoff, za nimi je v bielom drese Peter Sagan a potom tím Etixx. Do pelotónu sa predsa len vrátil Nocentini.

9,0

Dnes chce Tinkoff získať okrem etapového prvenstva Sagana aj dobré umiestnenie pre Contadora, ktorý na Tirrene pretekár pre celkovú klasifikáciu.

10,5

Teraz sa začne boj o pozície pred záverečným cieľovým stúpaním s prevýšením 5%.

11,0

Práve odzvonilo posledné kolo! Nocetini mal technické problémy a do pelotónu sa už len tak jednoducho nevráti.

13,0

Do čele sa vysunulo Trek Factory s Cancellarom, okrem nich tam vidíme aj tím Etixx, ktorý dnes zrejme vsadí kartu na Zdenka Štybara.

14,0

Až 6 borcov Tinkoffu vidíme pracovať na čele balíka. Pelotón je pod mestom Arezzo a dobrá pozícia je pred niekoľkými zákrutami veľmi dôležitá.

16,0

Veľmi dobre to má rozbehnuté tím Tinkoff-Saxo. Vpredu vidíme aj niekoľkých špurtérov, ale dnes by sa do boja o víťazstvo nemali dostať, keďže cieľový dojazd nie je pre nich.

18,0

Haga a Boem si ešte užili posledné stovky metrov na čele a už ich pelotón bez problémov dostihol.

19,5

Celá pelotón je v uliciach Arezza poriadne natiahnutý a už začínajú byť prvé pozície dôležité. MTN sa vysúva dopredu, dnes by mohli ísť na Boassona Hagena.

21,0

Už sa načalo štvrté kolo v meste Arezzo a Jensen má pre dnešok dopracované, za Tinkoff sú na rade ďalší pretekári, ktorí budú pre pripravovať pozíciu pre Sagana.

23,0

Boem a Haga sa ešte pokúšajú o posledný nástup, zvyšní traja borci z úniku sa už vzdali a čoskoro ich pelotón chytí.

25,0

Nibali sa bez problémov vrátil do hlavného balíka, ktorý na únik stráca už len okolo 30 sekúnd. Do štvrtého kola by už mali ísť všetci pohromade.

28,0

Peter Sagan veselo debatuje s exotickým pretekárom tímu Lampre Grmayom a jeho tím je tam na pravej strane zoradený v plnom počte.

30

Do cieľa ostáva už len 30 kilometrov. Vincenzo Nibali mal defekt a tak sa musí teraz za pomoci tímového kolegu Scarponiho sa pokúša vrátiť do pelotónu.

33,0

Wyss vedie únik do tretieho kola v meste Arezzo a na na rýchly pelotón už majú k dispozícii len náskok 1 minúty.

35,0

Sledujeme päticu utečencov ako prechádzajú cez úzke uličky Arezza a už si zrejme uvedomujú, že to majú pre dnešok spočítané. Ich náskok je slabo nad 1 minútou.

38,0

Z pretekov musel odstúpiť Colbrelli z tímu Bardiani. Pelotón pokračuje v konštantnom tempe a sťahuje stratu.

40,0

Tinkoff s prehľadom kontroluje situáciu na čele pelotónu a časový odstup je 1:45.

43,0

Pretekári sa už dostali do druhého kola v Arezzo a pätica Boem, Wyss, Quinter, Haga a Flens majú k dobru menej ako 2 minúty.

45,0

Brit Cavendish sa dokázal do pelotónu vrátiť späť a strata balíka na únik je stále okolo 2 minút a 30 sekúnd.

47,0

Cavendish mal nejaké technické problémy a tak sa musel pristaviť pri tímovom vozidle. Strata na únik je 2:35.

50,0

Tím zložený okolo Alberta Contadora stále pokračuje v trpezlivej práci pre Petra Sagana.

55,0

Utečenci už vstúpili do mesta Arezzo a po prvýkrát prešli cieľovou čiarou. Čaká ich ešte 5 okruhov a už sa bude tempo len stupňovať.

57,0

Teraz sa na čelo pelotónu vybral Cancellarov Trek Factory a na chvíľu vystriedal borcov Tinkoff-Saxo. Strata stále osciluje okolo 3 minút.

65,0

Cez Indicatore prechádza ako prvý Nicola Boem, o 3 minúty a 20 sekúnd za ním pelotón.

66,0

Jurgen Roelandts pred etapou povedal: Spomínam si na etapu s cieľom v Arezzo z minulého roka. Dojazd by my mal vyhovovať, ale pred niekoľkými dňami som mal chrípku a tak uvidíme ako na tom skutočne som.

70

Výborná práca Mattea Tosatto z Tinkoff – Saxo na čele hlavného balíka zapričínila, že aktuálne je únik už len o 2 minúty a 25 sekúnd vpredu.

77,0

Poďme si zrekapitulovať zloženie úniku, ktorého náskok sa stále zmenšuje:

Nicola Boem (Bardiani -CSF)
Danilo Wyss (BMC)
Carlos Quintero (Colombia)
Chad Haga (Giant Alpecin)
Rick Flens (Lotto Jumbo)

84,0

55 kilometrov pred cieľovou páskou vstúpia cyklisti do prvého z piatich okruhov v cieľovom meste Arezzo. Jeden okruh je dlhý 11 kilometrov.

87,5

Pelotón stále ukrajuje nejaké tie sekundičky zo straty na päticu pretekárov úniku, ale nie je to už také rýchlo ako spočiatku.

92,0

Cyklisti vstúpili do občerstvovacej zóny v Loro Ciuffenna a tak môžu doplniť chýbajúcu energiu.

95,0

Na trati stále nič nové. Vedúca skupina je kontrolovaná pelotónom, ktorý je za ňou o 4 minúty a 45 sekúnd.

100,0

Vstúpili sme do druhej stovky kilometrov dnešnej tretej etapy.

105,0

Dnes nechce dánsko-ruské zoskupenie zaspať na vavrínoch a pre Petra Sagana pracujú už teraz. Verme, že v cieli to rodákovi zo Žiliny vyjde, tak ako si sám predstavuje a praje.

110,0

Hlavný balík stále organizuje tím Tinkoff-Saxo spoločne s Daniele Benattim a tak klesla strata prvýkrát pod 5 minút.

117,0

Tinkoff a spol. to myslia so stíhaním skutočne vážne a nechcú to nechávať na neskôr. Pätica na čele už má k dispozícii len 5 minút a 25 sekúnd.

121,0

Vedúca partia už má za sebou aj stúpanie na Poggio alle Crode a na vrchole mala náskok 6 minút a 15 sekúnd. Mladý Jensen z Tinkoff- Saxo vedie stíhaciu jazdu pelotónu.

126,0

Na šprintérskej prémii v Poggio Croce uspel Wyss, za ním bol Quintero. Ďalší síce mierne strácali, ale postupne kolegov dostihli.

134,0

Stále si čelo pelotónu drží konštantný odstup od vedúcej skupiny a nedovoľuje im zvyšovať ho.

138,5

Pätica borcov na čele etapy sa už blíži k druhej horskej prémii na Poggio alla Coroce.

142,5

Na čele teraz pracuje Tinkoff-Saxo a tak klesla strata na päticu utečencov na 8 minút a 42 sekúnd.

147,0

V úniku sa aj dnes prezentuje jazdec Carlos Quintero. Tento 29-ročný kolumbíjsky cyklista háji farby tímu Colombia.

150,0

Viaceré tímy sa pridávajú na čelo k Movistaru a pracujú na znížení straty, ktorá momentálne stále činí okolo 11 minút.

155,0

Utečenci už začali stúpanie na prvú horskú prémiu zvanú San Martino. Uvidíme, kto získa plný počet bodov.

156,0

Priemerná rýchlosť počas prvej hodiny dnešnej etapy bola 42,7 km/h

157,5

Pelotón dokázal zareagovať a stratu na únik stiahol pod 12 minút. Už si aj španielsky Movistar uvedomuje, že to nemôže nechať na náhodu.

160,0

Starým známym je v úniku Danilo Wyss. Tento 29-ročný švajčiarsky cyklista je aktuálne jazdcom tímu BMC a špecializuje sa na klasiky a špurty. Túto sezónu skončil na 8.mieste na Cadel Evans Great Ocean Road Race.

162,5

Haga, Flens, Quintero, Boem a Wyss ešte viac navýšili svoj odstup do pelotónu, Ich náskok činil aj 15 minút, momentálne mierne klesol na 14:20.

165,0

Do dnešnej etapy už nezasiahol Matteo Pelucchi z tímu IAM Cycling, ktorý bol včera zapletený do jedného z pádov.

167,0

Pomaly a isto sa utečenci blížia ku koncu prvej štvrtiny dnešnej etapy a stále si držia 11 minútový náskok. Medzitým vedie pelotón Movistar, ktorý chráni modrý dres Maloriho.

170,0

Tretím vo vedúcej skupinke je 26-ročný americký cyklista Chad Haga. Tento všestranný jazdec háji farby tímu Giant- Alpecin. Medzi jeho najväčšie úspechy patria víťazstvá na klasikách Radlands Bicyckle Classic – 1.etapa v roku 2013, Cascade Classic, Prologue v 2012 a Mount Hood Cycling Classic, Prologue v roku 2011.

175,0

Asi najskúsenejším borcom v úniku je Rick Flens. Tento 31-ročný holandsky cyklista háji farby tímu Lotto – Jumbo. V roku 2010 dosiahol úspech na klasike Kuurne-Brussels-Kuurne, keď skončil na druhom mieste.

178,0

Poďme si postupne predstaviť päticu v úniku, ktorá si užíva slušný náskok. Prvým z nich je Nicola Boem. Tento 25-ročný taliansky cyklista háji farby kontinentálneho tímu Bardiani-CSF, Je to všestranný cyklista a často sa ukazuje v únikoch. V minule sezóne vyhral jednu etapu na Tour of Denmark.

181,5

Balík je stále veľmi pokojný a spokojný a tak vedúca pätica zvýšila svoj náskok už na 11 minút!

189,0

Minulý rok sa v 3.etape radoval z víťazstva Peter Sagan a tak bude chcieť dnes tieto spomienky oživiť. Záver etapy je pre neho ako ušitý, verme, že mu bude priať aj šťastie a získa dlho očakávané prvé víťazstvo sezóny.

193,0

Pelotón ešte stále necháva päticu spolupracovať na čele etapy a tak ich náskok po 10 kilometroch činí neskutočných 7 minút a 10 sekúnd. V tejto fáze však tento údaj nič neznamená.

199,0

Takmer ihneď po štarte sa do ataku pustila pätica pretekárov a po niekoľkých kilometroch mali Boom, Wyss,Quintero, Haga a Flens k dobru viac ako polminúty.

3.etapa Tirreno – Adriatico 2015 bola práve odštartovaná!
Včera sa v cieli po hromadnom špurte tešil prekvapujúco belgický cyklista Lotta Jens Debusschere, ktorý za sebou nechal Petra Sagana. Na posledných stovkách metrov prišlo k nepríjemnému pádu Vivianiho (Sky), do ktorého zavadil Cavendish a to ho spomalilo pri pokuse o špurt. Dnes je však nový deň a dojazd by mohol pripomínať klasiky. Pôjde sa mierne do kopca a ako iste všetci vieme, toto je parketa pre Petra Sagana. Túto trať už pozná, nakoľko na nej aj triumfoval. Uvidíme, akú taktiku ušije jeho tím Tinkoff – Saxo a či sa Petrovi podarí vyzliecť z modrého dresu Taliana Maloriho. Má veľkú šancu.
Príjemné dopoludnie všetkým fanúšikom kvalitne svetovej cestnej cyklistiky. Dnes pokračuje Tirreno-Adriatico 2015 3.etapou, ktorej dojazd by mohol sedieť Cancellarovi a Saganovi. Moje meno je Martin Platko a ja vás budem sprevádzať 203 kilometrov dlhou traťou z Cascina do Arezzo. Prajem všetkým prijemný športový zážitok.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 11:15.

Tirreno - Adriatico 3.etapa: Cascina - Arezzo

1. Greg Van Avermaet (BMC)

konec

Zpět na online