Menu

Další

Cyklistika

Tirreno - Adriatico 2.etapa: Camaiore - Cascina

1. Jens Debusschere (Lotto-Soudal)

konec

12.03.2015, 12:35 • Martin Platko sk

To je už odo mňa pre túto chvíľu všetko. Ďakujem za pozornosť a teším sa na vás opäť zajtra, kedy nás čaká dlhá etapa z Casciny do Arezza. Zatiaľ dočítania. (16:14:14)
Keďže v cieli získal Peter Sagan až 8 bonusových sekúnd, tak sa dostáva na druhé miesto celkového poradia za Maloriho a už zajtra bude môcť bojovať v klasikárskom dojazde o modrý dres.

Konečné poradie 2.etapy:

1. Jens Debusschere (Lotto-Soudal) – 3:30:18
2. Peter Sagan (Tinkoff – Saxo) +0s
3. Sam Bennett (Bora-Argon 18)
4. Alexander Porsev (Kaťuša)
5. Tyler Farrar (MTN-Qhubeka)

Peter Sagan síce nebol v závere príliš viditeľný, keďže jeho biely dres pre lídra klasifikácie do 25 rokov splynul s ďalšími pretekármi v špurte, ale nakoniec obsadil výborné 2.miesto.

Cieľ

Je dobojované! Nakoniec sa z víťazstva prekvapujúco teší belgický pretekár tímu Lotto Jens Debusschere.

0,4

Na posledných stovkách metrov došlo k nepríjemnému pádu v prvej časti balíka. Viviani mal kontakt s Cavendishom a ocitol sa na zemi.

1,0

Vstupuje sa do posledného kilometra!

1,5

Náročný kruhový objazd to ešte viac narušil, MTN sa stále drží pred Etixxom, kde Renshaw vyviezol Cavendisha.

2,5

Peter Sagan sa drží stále na celkom dobrej pozícii. V pelotóne vidíme viacero posunov a je to dosť chaotické

3,2

Už je za závodníkmi aj kritický most cez rieku a Etixx po ľavej strane dopredu vyviezol Zdeněk Štybar.

4,5

MTN sa prepracoval na čelo balíka a vyzerá to tak, že sa v závere bude spoliehať na Tylera Farrara. Uvidíme.

5,8

Tím Astana by nemal mať záujem o zapojenie sa do špurtu, ale napriek tomu kontroluje odstup Nibaliho a je zoradený takmer v plnom počte.

6,8

Yates a jeho kolegovia z Oricy už len svojim tempom etapu po páde dokončia. MTN Qhubeka, Lampre, Cannondale Garmin, to sú tímy, ktoré na čele pelotónu vystrkujú rožky a budú chcieť miešať kartami v špurte.

8,5

Trojica tímu Tinkoff-Saxo sa presunula na čelo pelotónu, aby mohla kontrolovať posledné kilometre všetky šprintérske tímy.

10,0

Vstupujeme do záverečných 10 kilometrov a naši Petrovia sa držia stále v hlavnom balíku. Peter Sagan si stráži svoju pozícii a v závere sa bude spoliehať aj na prácu kolegov Benattiho a Bodnara.

11,5

Pozor! V prvej polovici pelotónu došlo k ďalšiemu pádu. Na krajnici sa ocitlo viacero pretekárov Oricy, IAM a MTN-Qhubeka. Bol tam aj Pelluchi, ktorý chcel obhájiť minuloročné víťazstvo na tejto etape. To sa mu už nepodarí.

12,5

Každý pretekár chce byť na čo najlepšej pozícii pred poslednými hektickými kilometrami.

15,0

Pelotón pohltil všetkých utečencov a tak sa už môžu všetci sústrediť len na záverečné kilometre, kruhové objazdy, úzke uličky a následný špurt.

17,0

Jelle Vanendert mal tvoriť tempo tímu Lotto, ale keďže sa aj jeho týkal pád, tak do cieľa už pôjde svojim tempom.

19,0

Niekoľko pretekárov z pelotónu sa zaplietlo do nepríjemného pádu, ale nemal by tam byť nikto z najväčších favoritov.

20,6

Diváci vítajú vedúci trojicu na čele so Zardinim pri cieľovej páske a už vstúpili do posledného kola. Ich náskok je len 44 sekúnd.

23,0

Zvyšní štyria borci v úniku strácajú na prvú trojicu už 20 sekúnd a čoskoro ich dostihne pelotón. Teraz prechádzajú pretekári úzkymi uličkami pred koncom prvého z dvoch kôl.

25,0

Zardini, Salerno a Quintero sa už len snažia zviditelniť svoje kontinentálne tímy, keďže už ich náskok je pod jednou minútou.

29,0

Na čele sa pokúša Zardini atakovať, s ním idú spoločne Salerno a Quintero. Utečenci už musia skúšať všetko, kedže ich náskok klesol pod jednu minútu.

32,0

V uličkách Casciny už strácajú borci z úniku ďalšie dôležité sekundy. Momentálne je ich náskok presne 1 minúta.

34,0

Balík nenecháva nič na náhodu a stupňuje svoj tempo. Všetci favoriti sa už snažia so svojimi tímami zoradiť na čele.

37,0

Závodníci v úniku stratili ďalšie sekundy zo svojho už beztak mizernému náskoku. Momentálne majú k dobru len 1 minútu a 20 sekúnd.

39,0

Aj pelotón už vstúpil do Casciny. Na jeho čele sledujeme Zdenka Štybara, ktorý pracuje pre Marka Cavendisha. Na pravej strane sú zoradení aj borci tímu Tinkoff Saxo.

41,0

Do cieľa nám teda ostávajú 2 okruhy. Pretekári vstúpili do 45 tisícového mesta Cascina.

43,0

Vedúca skupina sa už blíži do mesta Cascina a vstúpi tak do dvoch okruhov o dĺžke 20,6 km. Zároveň ich pri prvom prechode cieľovou čiarou čaká šprintérska prémia.

45,0

V cieli získajú traja najrýchlejší bonusové sekundy. Víťaz berie 10 sekúnd, druhý 6 a tretí 4. To by mohlo inšpirovať pretekárov ako Sagan či Boasson Hagen, ktorí na Maloriho strácajú menej ako 10 sekúnd a dnes by sa mohli obliecť do modrého dresu pre lídra.

48,0

Podľa posledných informácii si Cavendish priniesol z Juhoafrickej republiky črevné problémy. Zúčastnil sa tam na jednej akcii sponzora tímu Etixx spoločne s Markom Renshawom.

50

Teraz je to rozdiel len 1 minúty a 45 sekúnd. Pelotón pracuje veľmi dobre. V popredí vidíme aj tím Tinkoff – Saxo, ktorý pracuje pre nášho Petra Sagana a Contadora, ktorý na Tirrene prišiel zabojovať o celkové víťazstvo.

54,0

Etixx a ďalšie tímy akcelerovali a už stiahli na Wyssa a spol. ďalšie sekundy. Je len otázkou času, kedy ich dostihnú, ale dá sa očakávať, že to bude chcieť pelotón spraviť čo najneskôr, aby nedošlo k ďalším pokusom o atak.

57,0

V pelotóne sa nič extra nedeje, keďže profil je rovinatý a vietor nerobí zatiaľ veľké problémy. Favoriti sa držia pri svojich domestikoch a vyzerajú byť pripravení na všetko.

60,0

Sedmička Wyss, Quintero, Castiblanco, Keizer, Zardini, Konrad a Salerno majú o ďalších 5 kilometrov už len 2 minúty navrch.

65,0

Pelotón s veľkým prehľadom kontroluje utečencov a tak má sedmička pretekárov v čelnej skupine k dobru stále len 2 minúty a 24 sekúnd.

70,0

Tím Lotto by mohol v závere taktiež poskladať celkom slušný vláčik pre Jensa Debusschereho. Podporiť by ho mali Roelandts a Ligthart.

73,0

Naši cyklisti Peter Sagan a Peter Velits sa bez problémov držia na dobrých pozíciach v pelotóne. Pre Petra Sagana je Tirreno-Adriatico vôbec prvým etapákom, v ktorom sa v tíme Tinkoff po prvý krát predstavuje spoločne s Albertom Contadorom.

76,0

Španielsky Movistar stále určuje tempo pelotónu, ale to už nie je také vysoké, keďže strata na vedúcu skupinu už klesla na hodnotu, ktorý momentálne balíku musí vyhovovať.

79,5

Uvidíme, ako sa dnes v závere predvedie Mark Cavendish. Ten pred dnešnou etapou priznal, že sa necíti byť stopercentne pripravený, ale verím, že s pomocou tímu dokáže uspieť.

83,0

Zaujímavé možnosti bude mať v záverečnom špurte tím MTN-Qhubeka. Tento juhoafrický celok ma na výber Boasson Hagena, Ciolek, Farrara, Gossa a Jense Van Rensburga,

86,0

Aktuálne majú utečenci k dobru už len menej ako 3 minúty. Vyzerá to tak, že dnes sa bude o prvenstvo bojovať v hromadnom špurte.

89,0

Na čele hlavnej skupiny robí najviac roboty stále tím Etixx v strede s Markom Cavendishom a tak strata na únik veľmi rýchlo klesá a momentálne je to už menej ako 4 minúty.

93,0

V sedemčlennej vedúcej skupinke figuruje aj Carlos Quintero. Tento 29-ročný kolumbíjsky cyklista je jazdcom tímu Colombia-Coldeportes. Tento borec je všestranný a obľubuje všetky typy profilov.

95,0

Čo povedali o svojom výkone v prológu niektorí favoriti?

Alberto Contador: "Chcel som som ísť lepšie, ale nie každý deň fungujú nohy. Nevedel som sa dostať do správneho rytmu, kedže prológ mal len 5 kilometrov. Stratil som niečo na Urána a Nibaliho, ale verím, že sa zlepším."

Nairo Quintana: "Ja som celkom spokojný. Mal som pochybnosti o svojom stave, ale prológ mi ukázal, že som na tom dobre."

99,0

Do cieľa je už menej ako 100 kilometrov a my sa môžme pozrieť koľko včera zaostali niektorí špecialisti na časovky, resp. adepti na celkové poradie. Urán stratil na Maloriho 10 sekúnd, Nibali 11, Pinot 13, Velits 14, Mollema 15, Contador 19, Quintana 21 a Betancour až 48 sekúnd.

102,0

Únik dňa sa už blíži k toskánskemu mestečku Lucca. Teraz už čaká pretekárov až do cieľa rovinatý profil a potom v meste Cascina 2 okruhy po 20 kilometrov.

108,0

Štvrtým vo vedúcej skupine je Edoardo Zardini. Tento 25-ročný taliansky cyklista oblieka dres tímu Bardiani-CSFa rovnako ako Salerno sa špecializuje na kopce. Minulú sezóne vyhral druhú etapu Giro del Trentino a skončil celkovo štvrtý na Tour of Britain, kde taktiež vyhral 3.etapu.

111,0

Pelotón sa zrejme uspokojil a tak jeho strata na únik opäť stúpla na hranicu 6 minút.

113,0

Tretím cyklistom v úniku je Cristiano Salerno. Tento 30-ročný taliansky pretekár tímu Bora-Argon 18 je špecialistom na kopce. V roku 2013 vyhral vrchársku klasifikáciu na Volta a Catalunya.

116,0

Vďaka dobrej práci na čele pelotónu v podaní jazdcov Etixxu sa odstup stabilizoval na 5 minútach. Quintero vyhral druhú horskú prémiu.

119,0

Únik už po druhý krát ide stúpať na Pitoro. Dĺžka stúpanie je 2,7 kilometrov s priemerným prevýšením 7,5%.

121,0

Minulý rok v etape do Casciny vyhral Matteo Pelucchi. V posledných kilometroch sa však do pádu zapojilo viacero cyklistov a hlavne Marcel Kittel, ktorý nervózne hodil bicykel o zem.

124,0

Ďalším borcom v úniku je Patrick Konrad. Tento 23-ročný rakúsky cyklista je špecialistom na kopce. Od úvodu tejto sezóny háji farby tímu Bora-Argon 18. V roku 2014 skončil na štvrtom mieste celkovej klasifikácie Tour of Austria a vyhral tam aj súťaž pretekárom do 25 rokov.

127,5

Stále sa však na priebehu nič nemení a únik zvýšil časový odstup už na 5:40.

130

Utečenci prešli už aj prvou šprintérskou prémiou, ktorú vyhral Kelzer a tak mu na konto pribudli 3 bonusové sekundy.

132,0

Movistar sa zoradil medzičasom na čele hlavného balíka a bude kontrolovať rozbehnutý únik, ktorý nadobudol náskok 5 minút.

135,0

Prvá horská prémia je už za únikom. Na vrchole Pitora bol ako prvý Castiblanco a získal cenné body.

138,0

Poďme si postupne predstaviť najznámejších cyklistov v úniku. Prvým je 29-ročný švajčiarsky pretekár tímu BMC Danilo Wyss. Tento borec je špecialista na šprint a klasiky. Medzi rokmi 2010-2014 absolvoval 7 kompletných Grand Tours.

140,0

Vedúca skupina poctivo spolupracuje a jej náskok už činí viac ako tri minúty. Bude to stúpať ďalej alebo ich začne pelotón kontrolovať?

146,0

Ich náskok postupne stúpol na 2 minúty, čo by už mohlo značiť, že sa pred pelotónom udržia na dlhší čas.

148,0

Na prvý únik sme veru dlho nečakali a už sa nám sformovala 7-členná skupina: Salerno, Zardini, Wyss, Quintero, Konrad, Castiblanco, Kelzer.

152,0

Uvidíme, či sa sa v úvodných kilometroch dnešnej etapy dočkáme pokusov o únik. Za pravdepodobne najväčšieho favorita na zisk etapového vavrínu je dnes považovaný Mark Cavendish, keďže Marcel Kittel na Tirreno-Adriatico neštartuje. My však veríme, že to bude ináč a Peter Sagan konečne uchmatne víťazstvo.

2.etapa Tirreno-Adriatico 2015 bola práve odštartovaná!

Celkové poradie po 1.etape:

1. Adriano Malori (Movistar) – 6:04
2. Fabian Cancellara (Trek) +1s
3. Greg Van Avermaet (BMC) +2
4. Maciej Bodnar (Tinkoff) +2
4. Matthias Brandle (IAM) +2
6. Daniel Oss (BMC) +4
7. Ramunas Navardauskas (Cannondale-Garmin) +5
8. Stephen Cummings (MTN) +6
9. Peter Sagan (Tinkoff) +6
10. Johan Le Bon (FDJ) +8
Včerajšiu krátku časovku, resp. prológ vyhral Talian Malori, Peter Sagan skončil na 9.mieste. Dnes sa očakáva tradičný hromadný dojazd a verme, že o víťazstvo zabojuje aj náš žilinský rodák. Na úvod etapy čakajú na pelotón dva menšie kategorizované stúpania, ale potom už na ceste do Casciny bude len rovinatý profil. Šprintérske tímy budú musieť dávať pozor hlavne na posledných päť kilometrov, ktorých súčasťou bude niekoľko technických zákrut a kruhových objazdov. Čaká sa teda na boj o pozície.
Príjemné poludnie všetkým fanúšikom kvalitnej svetovej cestnej cyklistiky. Etapové preteky zvané Tirreno-Adriatico píšu svoju 50.kapitolu. Moje meno je Martin Platko a ja vás budem sprevádzať 2.etapou z Camaiore do Casciny. Začiatok tejto 153 kilometrov dlhej etapy je naplánovaný na 12:35 SEČ.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:35.

Tirreno - Adriatico 2.etapa: Camaiore - Cascina

1. Jens Debusschere (Lotto-Soudal)

konec

Zpět na online