Menu

Házená

Mistrovství Evropy žen

Norsko – Španělsko

28:25

konec (10:12)

21.12.2014, 18:00 • Papp László Budapest Sportaréna, Budapešť (Maďarsko) • Martin Petřek, Josef Cestr (@Hyddaw)

Vážení čtenáři, pro dnešek se s Vámi loučíme, ale určitě ne nadlouho! Celý házenkářský svět totiž bude již za necelý měsíc upírat svou pozornost snad k nejpompéznějšímu házenkářskému šampionátu v dějinách, který uspořádají za účasti CZECH HANDBALL TEAMU arabští šejkové v prosluněném Kataru! Všechna utkání z této nablýskané slavnosti, která se poprvé uskuteční v oblasti Perského zálivu, budete mít možnost sledovat prostřednictvím našich textových on-line přenosů! (21:14:41)
Norsko – Španělsko 28:25 (10:12)

Do velkého finále vstoupily mnohem lépe a pravou nohou hráčky Norska. Jejich vedení, které nebylo více, než jednobrankové ale netrvalo dlouho. Již v páté minutě se dostaly do vedení 3:4 Španělky a začaly od té doby brankově odbíhat svým soupeřkám. Velkým přínosem pro Španělsko byl nespočet zákroků Navarrové, která si tak vylepšila mírně statistiky a podržela svůj celek v důležitých momentech. V osmnácté minutě vedly Španělky již dokonce o pět branek a vypadalo to, že si dojdou pro pohodlné vítězství. Jenže opak byl pravdou. Kouzlo Navarrové vyprchalo a když už předvedla brankářka úspěšný zákrok, to samé dokázala také Solbergová v brankovišti na druhé straně hrací plochy. Španělky vstřelily v posledních dvanácti minutách pouze 2 branky, zatímco se Norkám povedlo výborným způsobem snížit na rozdíl dvou branek. Poločas tedy skončil za stavu 12:10 pro Španělsko. A to Španělky ještě mohou poděkovat Aguilarové, že měly dvoubrankový rozdíl, neboť právě již zmiňovaná Aguilarová proměnila v poslední možné sekundě svůj střelecký pokus v branku. Po změně stran se však náhle karta obrátila! Skandinávským házenkářkám se podařilo zásluhou atraktivní severské hry překlopit utkání na svou stranu a rázem bylo vše jinak! Hned po zahájení druhé půle chytl dominantní celek ve světě ženské házené velmi dobrý útočný a obranný rytmus a podařilo se mu do pěti minut rychle vyrovnat. V šesté minutě druhé půle se Norkám podařil vytoužený zlom v utkání, když se dostaly do jednobrankového vedení. Po patnácti minutách hry dokázaly Norky utéct dokonce do tříbrankového vedení, které jim přineslo značný klid na duši. V této fázi poločasu Norky znovu před zraky rozjásaných diváků potvrzovaly, že jsou svým stylem hry opravdovým příkladem typické severské házené, technické, dynamické pohledné házené s úžasným severským zaujetím pro hru. Norky ale ztratily svůj brankový odstup přibližně v 55. minutě utkání. Pět minut před koncem zápasu totiž začala země Pyrenejského poloostrova opět vystrkovat drápky, znepříjemnila Norkám život na palubovce a přiblížila se na nejtěsnější rozdíl jediné branky, ale to bylo taky vše, co Španělky nakonec svedly. Španělský tým totiž po několika sobě jdoucích přesilovkách sice snížil na rozdíl jediné branky, v klíčových chvílích mu ale nedovolila srovnat norská hvězda a nejlepší gólmanka turnaje Solbergová. V závěrečném infarktovém finiši se i přes sedmiminutový střelecký půst Norek dokázala bezpečně trefit do branky Korenová, která tak posunula Seveřanky do dvoubrankového vedení. Závěr už si dokázaly skandinávské házenkářky bezpečně pohlídat, navíc měly v posledních vteřinách utkání ještě k dispozici sedmimetrový hod, který proměnila autorka zlomové branky Korenová a uzavřela tak skóre zápasu na konečných 28:25. Severský gigant tak po dnešním vítězství získal šestý titul kontinentálních šampionek a nedovolil tak Španělkám odvetu za finále Eura 2008.


Statistiky utkání

Norsko: S. M. Solbergová, Sandová – Korenová 10/5, Mörková 7/1, S. Ch. Solbergová 3, Lokeová 2, Oftedalová 2, Riegelhuthová 2, Alstadová 1, Kristiansenová 1, Arntzenová, Breivangová, Karlssonová, Jakobsenová, Herremová, Wibeová

Španělsko: Navarrová, Tempranová – Peňová 10/5, Cabralová 4, Martínová 4/1, Manguéová 3, Aguilarová 2, Chávezová 1, Pinedová 1, Lópezová, , Nunézová, Fernándezová, Escribanová, Gonzálezová, Elorzaová, Egozkueová

Střely na bránu: 39-42
Sedmimetrové hody: 7/6 – 10/6
Žluté karty: 3-4
Dvouminutové tresty: 4-5
Diváci: 7500
Slavnostní ceremoniál je u konce, hráčky mají nyní dostatek času na oslavu získaných medailí. Oslavy se jistě protáhnout dlouho do noci.

Dnešní utkání sledovalo 7500 diváků.
Došlo k předání pořadatelství, které si od Maďarska převzali zástupci Švédska. Právě Švédsko bude pořádat příští ročník mistrovství Evropy.
Pro vítěze mistrovství Evropy 2014 ještě jednou zní hymna, zatímco jsou ke střeše vyvěšovány vlajky všech medailistů.

Norky v tuto chvíli přebraly z rukou prezidenta EHF trofej pro vítěze mistrovství Evropy.
Při navěšování zlatých medailí na krk zní z reproduktorů hudba "We are the champions".
Uličkou slávy procházejí hráčky a realizační tým Norska. Zlatí medailisté! Všichni se společně sejdou na onom pódiu, na kterém už se objevily hráčky Švédska a Španělska.
Pódium je znovu prázdné. Nemůže nastat nic jiného!
Španělky jdou s dobou a na samotném pódiu ještě vytvořily v poslední době "moderní" selfie.
Kapitánka Španělek obdržela trofej pro druhý celek turnaje a stejně jako Švédky se radují i Španělky společně ze zisku této trofeje i stříbrné medaile. Nejen při vytváření společné fotografie.
Smutek mnoha hráček vymizel z tváří a vystřídal je pocit štěstí a radosti z vybojovaného druhého místa letošního EHF EURO.
Švédky vyklidili vytvořené pódium, aby na něj mohli nastoupit stříbrné madilistky ze Španělska, které si na krk pověsí nablyštěný bílý kov.
Kapitánka Švédska převzala trofej pro třetí celek turnaje a společně se spoluhráčkami ji zdvihla nad hlavu.
Jako první si svojí chvíli slávy vychutnají házenkářky Švédska, které si kráčejí pro bronzové medaile.
Teď už ale přichází ke slovu samotný slavnostní ceremoniál.
Mezi tanečníky se objevil i zpěvák a kompletní kapela.
Na hrací ploše se objevili tanečníci, kteří v pauze zabavují diváky.
Nyní bude následovat slavnostní ceremoniál.
Turnajové ocenění

Silje Margaretha Solbergová (NOR) – nejlepší brankářka
Nora Mörková (NOR) – nejlepší pravá spojka
Heidi Lokeová (NOR) – nejlepší pivot
Carmen Martínová (ESP) – nejlepší pravé křídlo
Isabelle Gulldénová (SWE) – nejlepší střelkyně
Nejlepší hráčky zápasu

Norsko: Nora Mörková – 7 branek
Španělsko: Nerea Peňová – 10 branek
Norky slaví a jsou velmi šťastné, jak by ne po zisku zlatých medailí! Naopak ve Španělkách převládá smutek a hráčky neskrývají slzy v očích.
Je KONEC! Z vítězství a zlatých medailí se raduje celek Norska.

60

Konec zápasu. (28:25)

60

Ten proměňuje Linn-Kristin Riegelhuth Korenová! Norky otevírají zlatou bránu a stávají se tak po šesté za sebou mistryněmi Evropy! (28:25)

60

Pět sekund od konce, Norsko má k dispozici poslední sedmimetrový hod. (27:25)

60

Navarrová ještě před koncem zápasu stihla vyrazit střelu soupeře mimo ohrožení brány. (27:25)

60

Oddechový čas je u konce, hra pokračuje. U míče jsou hráčky Norska. (27:25)

60

Oddechový čas pro Norsko. (27:25)

60

Solbergová se raduje, neboť zlikvidovala jednu z nebezpečných střel soupeře. (27:25)

60

Probíhá poslední minuta druhého poločasu. (27:25)

59

Naopak na druhé straně se z levého křídla netrefuje španělská Egozkueová . (27:25)

59

Korenová po téměř sedmi minutách posílá míč do brány Španělska. (27:25)

58

Martínová měla na ruce vyrovnání. Náskok do brankoviště na pravém křídle byl bez problémů, ale nedokázala přesně zakončit. (26:25)

57

Jenže Oftedalová posílá míč ze své ruky pouze do tyče španělské brány! (26:25)

Norky to nyní zkoušely taktikou na dvě vysunuté bránící hráčky, která jde nazvat jako pressing. Rozehru soupeře systematicky ničily dvě vysunuté norské hráčky, které se snažily donutit pyrenejského soupeře k chybě a vyrazit tak na opačnou stranu palubovky. To se také po chvíli Norkám podařilo! (26:25)

57

Nepřehledná situace zmátla i samotného delegáta, který si myslel, že si Španělky berou oddechový čas. Nebylo tomu tak, ale i tak hráčky obou celků nabraly trochu sil. (26:25)

57

Fernándezová se snažila o střelu mezi nohy Solbergové, ta však včas sklapla nohy a míč ukryla pod zadek. (26:25)

56

Po nepřesné střele Norek se hra přesouvá před brankoviště Seveřanek. (26:25)

56

Oftedalová naběhla velmi rychle a neohroženě do těla Martínové. Rozhodčí zvolily faul Španělek. (26:25)

55

Znovu je to Peňová, která proměňuje sedmimetrový hod. Mezi soupeři už je rozdíl jediné branky. (26:25)

55

Pernille Wibeová (NOR) oslabuje svůj celek na dvě minuty. Navíc je nařízen sedmimetrový hod pro Španělsko. (26:24)

54

Rozjetý útočný kolotoč v podání Norska byl střelecky zakončen, ale finální střela orazítkovala pouze tyč španělské brány. (26:24)

53

Martínová si tak mohla v klidu naběhnout a po přihrávce od spoluhráčky rozvlnit síť za zády Sandové. (26:24)

53

Norky v útočné fázi přicházejí zásluhou nepřesné rozehrávky o míč. (26:23)

52

Zároveň s brankou přišlo dvouminutové vyloučení pro Betinu Riegelhuthovou (NOR). (26:23)

52

Aguilarová vstřelila i přes evidentní faul soupeřky další branku Španělska, která znamená snížení rozdílu branek na číslici 3. (26:23)

52

Riegelhuthová ze seběhu na levou spojku vyzkoušela střelu z ne příliš velkého výskoku. I tak to stačilo na vstřelení branky. Míč prošel Navarrové pod nohou. (26:22)

51

Tak to byla opravdu házenkářská lahůdka! Peňová právě rozbušila tlukot v srdcích španělských příznivců! Ostřílená matadorka předvedla bezkonkurenční přetah na desíti metrech a zasluhuje se tak o snížení španělského manka na rozdíl tří branek! Hvězda španělské házenkářky v těchto chvílích jasně září na obloze házené! (25:22)

50

Toho využila Korenová ve vystřelení z obranného bloku do útoku. Korenová měla po sprintu přes celou hrací plochu sílu ke střele, která zapadla do sítě Španělska. (25:21)

50

Manugéová byla úspěšně ubráněna obranou Norska. (24:21)

50

Norky se nedokázaly trefit přesně mezi tři tyče, do útoku kráčí Španělky. (24:21)

49

Tentokrát už se Španělkám povedlo ze sedmi metrů skórovat. Úspěšnou střelkyní se stala Peňová, která měla v zakončení velké štěstí. (24:21)

49

Španělsko má k dispozici sedmimetrový hod. (24:20)

48

Solbergová se pověsila do vzduchu a velmi dlouho vyčkávala na pohyb Navarrové. Norská házenkářka nakonec vystřelila na vzdálenější tyč, což se ukázalo jako dobrá volba. (24:20)

48

Elisabeth Piňedová (ESP) je vyloučena na dvě minuty za faul na brankovišti. (23:20)

47

Neuvěřitelné! Norská brankářka vystihla směr letu míče a zabránila mu v pohybu do brány! (23:20)

47

Dva agresivní fauly Norek jsou rozhodčími oceněny dvouminutovým trestem pro Betinu Riegelhuthovou. Navíc je nařízen sedmimetrový hod. (23:20)

47

Oddechový čas je u konce, hra pokračuje. U míče jsou hráčky Španělska. (23:20)

47

Oddechový čas pro Španělsko. (23:20)

46

Hra už znovu pokračuje. (23:20)

46

Solbergová obdržela střelu přímo do obličeje. Hra je přerušena a na hrací ploše je v tuto chvíli nejaktivnějším člověkem lékař Norska. (23:20)

45

Norská brankářka likviduje střelu z dálky a posílá své spoluhráčky na opačnou stranu hřiště, kde se hned dokázala po výskoku z devítky prosadit Riegelhuthová. (23:20)

44

Mörková se uvolnila na křídle a bezpečně svůj náskok završila brankou. (22:20)

43

Jenže norský koncert zastavuje faul španělské bránící hráčky, kterou je Lara Gonzálezová. Ta si odpyká dvě minuty za příliš agresivní pojetí obranné činnosti. (21:20)

43

Norská střední spojka vyslala signál pro zahájené nacvičené akce. Norky se tak dávají do pohybu. (21:20)

42

Norský gigant přebírá vedení zpět na svou stranu zásluhou úspěšně proměněné sedmičky. (21:20)

41

A je srovnáno! Španělky to zkusily v útoku hrou přes spojky, která uvedla utkání do nerozhodného stavu. (20:20)

41

Jenže Španělky se postaraly o snížení stavu na rozdíl pouhé branky úspěšnou střelbou ze sedmičky, o kterou se postarala Martínová. (20:19)

40

Z aktivního přístupu k obraně dokázalo Norsko vytěžit rychlý útok, který byl završen dvacátou brankou tohoto celku. Do střelecké listiny si připsala branku Korenová. (20:18)

39

Oftedalové se podařil vynikající obstřel na devíti metrech. (19:18)

39

Mangueová se pověsila nad blok bránících Norek a nasměrovala svou střelu ke spodní tyči. (18:18)

39

Cabralová se připnula na devíti metrech do vzduchu a dokázala se prosadit ránou, která šla po ruce rychlostí 84 kilometrů v hodině. (18:17)

38

Norsko hraje v plném počtu. (18:16)

38

Útočný koncert Norska vyústil v atraktivní ránu, která se podařila Norkám vstřelit podstřelem z pozice spojky. (18:16)

37

Španělský útok poslal do zakončení křídla, které se nemýlily. (17:16)

37

Mörková si dokázala z útočného středu seběhnout až na pozici křídla a i z těžkého střeleckého úhlu dokázala úspěšně zakončit. (17:15)

36

Norská brankářka však kouzlí v bráně! (16:15)

36

Silje Margaretha Solbergová obdržela dvouminutový trest, do brány se tak musí postavit Sandová. Navíc budou Španělky házet sedmičku. (16:15)

36

Norským hráčkám se podařilo nabourat rozehrávku soupeře a Norky se tak dostaly do rychlého útoku, který jim přinesl vedení v dnešním zápase! (16:15)

36

Korenová proměňuje nařízený sedmimetrový hod! (15:15)

35

Španělská lavička obdržela žlutou kartu. (14:15)

35

Utkání se hraje ve velmi vysokém tempu. Manguéová si naběhla z pravé strany až na útočný střed a prosadila se střelou o palubovku. (14:15)

34

Jenže Seveřanky bleskově odpovídají ze střelecké ruky Mörkové, která zpozorovala mezeru ve španělské obraně a rychlým proskokem z šestky zařídila Norkám srovnání! (14:14)

34

Chávezová se i přes dravost norské obrany dokázala uvolnit na šestce a poslala svou střelu za záda norské brankářky. (13:14)

33

Prudká střela Manguéové se odrazila od norské tyče zpět do hracího pole, kde stála na křídle připravená Pinedová, která po náskoku z šestky vymetla růžek norské branky. Norky ale okamžitě odpovídají brankou! Seveřanky po útočném překřížení spojek velice rychle posunuly nahrávku do rukou Lokeové, která se dostala za záda bránících hráček a po náskoku z pivota zakončila střelou k horní tyči. (13:13)

32

A pozor! Norský celek se postaral o pořádné drama! Riegelhuthová se postarala o srovnání stavu z nařízené sedmičky! (12:12)

31

Španělsko však svůj první postupný útok končí smolně! Dopředu půjde znovu házenkářský gigant z Norska! (11:12)

31

Z útočného překřížení spojek se podařil výborný průnik až na brankoviště Mörkové, která snížila na nejtěsnější rozdíl jedné branky! (11:12)

31

Výhodu úvodního výhozu od středové čáry měly Seveřanky, které tak zahájily svůj první postupný útok druhého poločasu. (10:12)

31

Začal druhý poločas. (10:12)
Hráčky obou celků jsou zpět na hrací ploše. Některé se protahují, některé pouze zkoušejí střelbu na bránu.
Do velkého finále vstoupily mnohem lépe a pravou nohou hráčky Norska. Jejich vedení, které nebylo více, než jednobrankové ale netrvalo dlouho. Již v páté minutě se dostaly do vedení 3:4 Španělky a začaly od té doby brankově odbíhat svým soupeřkám. Velkým přínosem pro Španělsko byl nespočet zákroků Navarrové, která si tak vylepšila mírně statistiky a podržela svůj celek v důležitých momentech. V osmnácté minutě vedly Španělky již dokonce o pět branek a vypadalo to, že si dojdou pro pohodlné vítězství. Jenže opak byl pravdou. Kouzlo Navarrové vyprchalo a když už předvedla brankářka úspěšný zákrok, to samé dokázala také Solbergová v brankovišti na druhé straně hrací plochy. Španělky vstřelily v posledních dvanácti minutách pouze 2 branky, zatímco se Norkám povedlo výborným způsobem snížit na rozdíl dvou branek. Poločas tedy skončil za stavu 12:10 pro Španělsko. A to Španělky ještě mohou poděkovat Aguilarové, že mají dvoubrankový rozdíl, neboť právě již zmiňovaná Aguilarová proměnila v poslední možné sekundě svůj střelecký pokus v branku.

Druhý poločas začne přibližně v 18:52.
Nejlepší střelkyně po prvním poločase

Norsko: Nora Mörková – 4 branky
Španělsko: Nerea Peňová – 7 branek

30

První poločas skončil. (10:12)

30

V poslední možné sekundě první půle se nakonec přeci jen skóre ještě mění. Aguilarová dvakrát naznačila střelu, aby následně z pozice pravé spojky vyslala střelu k nohám Solbergové, která na střelu zareagovala pozdě. (10:12)

30

Oddechový čas je u konce, hra pokračuje. U míče jsou hráčky Španělska. (10:11)

30

Oddechový čas pro Španělsko. (10:11)

30

Zákroky brankářek na obou stranách způsobuje nehybnost skóre. Na vstřelení branky na jedné straně je však ještě stále dostatek času. (10:11)

30

Probíhá poslední minuta prvního poločasu. (10:11)

29

Naopak Solbergová uspěla s proskokem brankoviště, po kterém se znovu snižuje náskok Španělska na jedinou branku. (10:11)

29

Španělská hráčka si s ním ale nedokázala poradit. Solbergová bez větších potíží střelecký pokus chytá do ruky. (9:11)

29

Také na druhé straně hrací plochy se dočkaly Španělky sedmimetrového hodu. (9:11)

28

Korenová dokázala z bodu trestného hodu překonat Navarrovou. Rozdíl mezi oběma celky je tak jen dvě branky. (9:11)

28

Elisabet Chávezová (ESP) je vyloučena na po faulu v brankovišti. Navíc mají Norky k dispozici sedmimetrový hod! (8:11)

28

Peňová vyzkoušela ohrozit Solbergovou střelou z kroku. S tímto pokusem španělské střelkyně si norská brankářka s přehledem poradila. (8:11)

27

Útočná akce Norska končí nepřesnou střelou a tak se do útoku mohou vydat španělské hráčky. (8:11)

27

Fernándezová už vstřelila branku, ale ta nebyla uznána, neboť celé situaci předcházel faul její spoluhráčky na pozici pivota. (8:11)

26

Aguilarová skončila na zemi po ataku soupeřky. (8:11)

26

Kristiansenová se na pozici levé spojky dokázala prokličkovat obranou Španělska, aby mohla následně zakončit mezi nohama Navarrové. (8:11)

25

Nakonec se přeci jen míče zmocnily Španělky a tak míč ihned putoval na naběhnuvší Martínovou, která si však nevěděla rady se Solbergovou, která její střelecký pokus vyrazila. (7:11)

24

Španělky dokázaly zblokovat střelu soupeřek, ale Norky i tak zůstávají u míče. (7:11)

24

Španělská ostrostřelkyně Peňová předvedla, jak má prudkou střelu, neboť míč prošel přes prsty obrany i brankářky Norska až do sítě. (7:11)

23

Rozehrávka Solbergové po zachycení špatně rozehraného míče skončil v rukách španělských hráček. (7:10)

23

Pernille Wibeová (NOR) uviděla žluté napomenutí po velmi agresivním faulu na probíhající soupeřku. (7:10)

22

Tříminutové čekání na branku ukončila Mörková svojí úspěšnou střelbou. Ke vstřelení branky ale potřebovala pomoc tyče. (7:10)

21

Španělsko hraje v plném počtu. (6:10)

21

Na druhé straně se objevily na rukou Norek nervozita. Norky odevzdaly z důvodu nepřesné rozehrávky míč soupeřkám. (6:10)

21

Střela z pravé strany Spanělkám vůbec nevyšla. Střela byla zblokována. (6:10)

20

Seveřanky se ne a ne dostat do zcela ideální střelecké pozice a to převážně kvůli účinné obraně 0-5 při vyloučené spoluhráčce. (6:10)

19

Lara Gonzálezová (ESP) je vyloučena na 2 minuty. Norky si tak zahrají druhou početní výhodu. (6:10)

19

Lokeová mírní radost Španělek vstřelením branky z pozice pravé spojky při křížení na devíti metrech. (6:10)

18

Peňová se na bodu ohraničující sedm metrů nemýlila a vstřelila branku Španělska s pořadovým číslem 10. (5:10)

18

Za svůj faul uviděla Maja Jakobsenová (NOR) žlutou kartu. Navíc je nařízen sedmimetrový hod proti Norsku. (5:9)

17

Norkám se nepovedla rozehrávka, ihned vzala míč do rukou Martínová která rychlým zakončením dává svému celku vedení o čtyři branky. (5:9)

17

Nápřah z hranice devíti metrů nyní předvedla Peňová, jejíž branka zapadla přesně k levé tyči. (5:8)

16

Střela levé křídelnice Norska, která si naskočila do brankoviště na dlouhou přihrávku své brankářky skončila na noze Navarrové. (5:7)

15

Norky poslaly ve svém dalším výborně sehraném útoku do zakončení křídla, které se nemýlí! (5:7)

15

Norské házenkářky adresovaly míč do rukou Mörkové, která proskočila mezerou španělské obrany 0:6 a snižuje tak na rozdíl tří branek. (4:7)

14

Taktické pokyny byly rozdány a hra nám může pokračovat. (3:7)

14

Norská strana reaguje na vývoj v utkání oddechovým časem. (3:7)

13

Na sedmimetrový hod byla vyslána španělská hvězda Peňová, která se výborně trefila do protipohybu norské strážkyně brány. (3:7)

13

Španělsko hraje v plném počtu. (3:6)

13

Osazenstvo divácky nabité arény bude pozorovat další sedmimetrový hod Španělska! (3:6)

13

Naopak Španělsko se z nařízené sedmičky nemýlí! Španělské házenkářky tak utíkají do vedení rozdílem tří branek! (3:6)

12

Španělská brankářka však chytá! (3:5)

11

Španělky si zahrají v početní nevýhodě po faulu Cabralové, navíc bude Norsko házet sedmimetrový hod. (3:5)

11

Španělský útok ozdobila atraktivní ránou Peňová, která tak posílá svůj tým do vedení o dvě branky! (3:5)

10

Žlutou kartu obdržela Patricia Elorzaová (ESP). (3:4)

9

Norský stroj na medaile zahajuje v deváté minutě první půle svůj další postupný útok, ten ale po chvíli likviduje výborným zákrokem Navarrová. (3:4)

8

Norská brankářka opět exceluje bráně! V tomto případě zneutralizovala vyloženou šanci z křídla! (3:4)

8

Marta Manguéová (ESP) vidí za svůj zákrok žlutou kartu. (3:4)

7

Cabralové se podařil průnik brankovištěm, kterým obrací vývoj utkání na stranu Španělska. (3:4)

6

Španělky měly k dispozici svůj první sedmimetrový hod v dnešním utkání. Norská brankářka se však mění v čarodějku mezi tyčemi! (3:3)

5

Španělky chytly výborný útočný rytmus, který završila brankou z postu spojky Peňová! (3:3)

5

Mörková se ze své parkety spojky pokoušela po výskoku na devítce o přetah, ale svou prudkou ránou nastřeluje pouze tyč! Šance pro Španělsko! (3:2)

5

Alexandrina Cabralová (ESP) obdržela žlutou kartu. (3:2)

5

Excelentní zákrok norské brankářky, která v souboji jedna proti jedné vystihla směr střely! Norky tak přechází na opačnou stranu palubovky! (3:2)

4

Norský celek měl ve čtvrté minutě k dispozici sedmimetrový hod, který proměnila Mörková. (3:2)

3

Jenže na to okamžitě odpovídají Španělky brankou z útočné jízdy spojek, které měly dostatek volného prostoru v brankovišti! (2:2)

2

Mörková unikla se sevření bránících hráček Španělska a posílá svůj tým znovu do vedení! (2:1)

2

Cabralová se ve španělském útoku pustila do proskoku a srovnává stav utkání. (1:1)

2

Ida Alstadová (NOR) obdržela žlutou kartu. (1:0)

2

Z křídla prolétla šikmo ke středu brankoviště Korenová, která se stává autorkou první branky Norek. (1:0)

1

Španělky rozjely svůj první útočný kolotoč, který se zastavil nepřesnou ránou ze spojky. (0:0)

1

Výhodu úvodního výhozu od středové čáry měly španělské házenkářky, které tak zahájily svůj první postupný útok dnešního velkého finále! (0:0)

1

Utkání právě začalo. (0:0)
Svou hymnu si také vyslechnou házenkářky země Pyrenejského poloostrova.
Nyní si vyslechnou diváci národní hymny obou dnešních celků. Jako první zazní statní hymna dominantního celku ve světě ženské házené, tedy hymna Norska!
Zajímavostí tohoto šampionátu určitě je, že zájem médií je mnohem větší než na posledním ME mužů v Dánsku. Zápasy přenáší 85 televizních stanic. Je akreditováno 850 zástupců různých médií, 200 novinářů a 80 fotografů!
Úvodní sestavy:

Norsko: Sandová, S. M. Solbergová – Riegelhuthová, Arntzenová, Kristiansenová, Alstadová, Lokeová, Breivangová, Mörková, Oftedalová, Karlssonová, Korenová, Jakobsenová, Herremová, S. Ch. Solbergová, Wibeová

Španělsko: Navarrová, Tempranová – Lópezová, Martínová, Nunézová, Fernándezová, Manguéová, Aguilarová, Chávezová, Pinedová, Escribanová, Peňová, Gonzálezová, Elorzaová, Egozkueová, Cabralová

Rozhodčí: Charlotte Bonaventurová, Julie Bonaventurová (obě FRA).
Pojďme si společně přiblížit dnešní sestavy obou finálových soupeřů!
Nyní jsou hlasatelem Papp László arény v Budapešti vyvolávána jména jednotlivých aktérek dnešního utkání.
Dovolte, abychom Vás dnes ještě jednou srdečně přivítali u dnešního finálového utkání 11. mistrovství Evropy v házené žen mezi Norskem a Španělskem. Utkání nám odstartuje přibližně za pět minut.
Celá házenkářská Evropa bude dnes večer upírat svou pozornost k 11. mistrovství Evropy v házené žen, které nám posledním víkendovým dnem zamířilo do své cílové rovinky! V dnešním závěrečném souboji o prestižní evropskou trofej svedou před divácky nabitou arénou atraktivní bitvu španělské "guerreras", které si zajistily postup do velkého finále vítězstvím nad balkánskými házenkářkami z Černé Hory, proti vítězi skandinávského derby z Norska! Norský gigant porazil v severském střetu reprezentační výběr Švédska a postoupil tak do evropského finále historicky po deváté! Královny z Norska dokázaly nad svými hlavami rozsvítit zlatavé paprsky nablýskaného evropského titulu již v pěti případech a bude tak zajímavé sledovat, zda si olympijské vítězky z roku 2012 přidají do své síně slávy případný šestý kov nejvyšší hodnoty! Kompletním průběhem dnešního finálového utkání Vás bude doprovázet komentátorské duo Martin Petřek a Josef Cestr, kteří Vás tímto srdečně vítají na našich textových on-line přenosech.

„Norsko je vždy velmi těžkým týmem. Ale myslím si, že máme šanci v tomto turnaji změnit historii. Noky sice vždy dokázaly vyhrát, ale teď je naše šance," řekla levá křídelní hráčka Elisabeth Pinedová.

„V neděli bude velký den pro španělskou házenou. Házená má ve Španělsku mnoho problémů a my ji tímto způsobem můžeme opravdu podpořit," řekl Duenas, který vedl tým od roku 2007 k jeho největším úspěchům.
Pojďme si nyní představit skandinávské Norsko!

Na nejvyšší evropský stupínek by se rády vrátily Norky. Severský gigant vyhrál v letech 2004 až 2010 čtyři Eura po sobě, minule se ale musel v dramatickém finále sklonit před horkokrevnými Černohorkami.

Norský celek nepostoupil do bitev o nablýskané evropské kovy pouze na mistrovství Evropy v roce 2000, kde se Seveřanky umístily na konečném šestém místě. To však bylo jediné norské zaváhání, které si dominantní tým připsal na jeho dlouhé pouti na poli házené! Na ostatních dámských mistrovstvích dokázaly norské házenkářky nad svými hlavami rozsvítit zlatavé paprsky prestižního evropského titulu hned v pěti případech! Na čtyřech zbylých EHF EURO událostech se skandinávské hráčky staly majitelkami třech stříbrných a jedné bronzové medaile! Norky se tedy můžou hrdě pochlubit sbírkou těch největších EHF EURO úspěchů!


Přehled norských úspěchů na EHF EURO událostech:

1. 1994 – Německo – Bronz
2. 1996 – Dánsko – Stříbro
3. 1998 – Holandsko – Zlato
4. 2000 – Rumunsko – 6. místo
5. 2002 – Dánsko – Stříbro
6. 2004 – Maďarsko – Zlato
7. 2006 – Švédsko – Zlato
8. 2008 – Makedonie – Zlato
9. 2010 – Dánsko/Norsko – Zlato
10. 2012 – Srbsko – Stříbro

Tučně zvýrazněny jsou pořádající země.


Norské házenkářky vede na letošním mistrovství islandský trenér Thorir Hergeirsson. 50-letý islandský vůdce je nedílnou součástí norského trenérského týmu od roku 2001, kdy začal pracovat jako asistent trenéra Marita Breivika. V roce 2009 pevně převzal skandinávský tým do svých rukou. Thorir Hergeirsson vedl své svěřenkyně cestou zlatých úspěchů v letech 2010, 2011 a také v roce 2012. Norský generál má za sebou vítězství z posledního svátku všech sportovců a to z olympijských her v Londýně 2012. Dále titul světových šampionek a rovněž zlatý úspěch slavil Hergeirsson z finálového utkání na Evropě 2010.

„Náš tým je stále ve skvělém měnícím se období, ve kterém byly některé starší hráčky nahrazeny novými. Stále ale ještě máme několik zkušených hráček, které se mísí s budoucností národního týmu a tvoří tak vzrušující mix.“


Cesta severského giganta letošním evropským šampionátem:

Základní skupinou prošly obhájkyně stříbra hladce a zakončily své působení ve skupině B ziskem prvního místa. Ve svém prvním duelu v hlavní fázi šampionátu dokázaly připravit v parádní bitvě první ztrátu Španělkám, které skandinávský celek zdolal ve strhujícím souboji 29:26! Norkám tak stačila už jediná výhra k tomu, aby si zajistily jistý postup do semifinále!

Svou neporazitelnost potvrdily norské házenkářky i v utkání proti polským reprezentantkám, které na letošním dámském mistrovství vedl dánský velikán Kim Rasmussen. Norky po výhře nad Polskem 26:24 nakonec měly jistý postup do semifinále. Polkám se dařilo hlavně v prvním poločase, který vyhrály o 4 góly. Jenže v prvním poločase se zranila Kudlaczová, kterou nahradila velmi dobrá Drábiková. Po změně stran se ale Norkám podařilo vyrovnat hlavně díky Mörkové, která se s 11 góly přičinila hlavní mírou o výhru svojí krajiny. Silné Norky se tak staly prvními jistými semifinalistkami šampionátu.

Norky nastoupily v posledním utkání vyřazovací fáze proti házenkářkám země lázní, dobrého vína a ostrých jídel, tedy Maďarkám. Dominantní celek ve světě ženské házené zůstával na mistrovství Evropy až do posledního utkání vyřazovací fáze s Maďarskem jediným týmem, který ještě neztratil jediný bod! Norky před tímto utkáním již dávno věděly, že je nemine účast v semifinále. Maďarkám bylo jasné, že nemají šanci postoupit dále, přesto byl z jejich pohledu zápas důležitý, protože se stále mohly dostat do boje o konečnou 5. až 6. příčku a to se také nakonec podařilo! Norsko, které bylo až do středečního zápasu na šampionátu vždy dominantní, tentokrát nevyzrálo na protivnice reprezentující pořádající zemi! Hráčky domácího týmu se totiž postaraly o jednu z největších senzací letošního šampionátu, když zvládly svou velmi těžkou úlohu a porazily královny z Norska o 4 branky! Norský celek nakonec i přes prohru nad Maďarskem postupoval do semifinále z prvního místa.


V semifinálovém zápase čekalo Norky skandinávské derby!

Norské házenkářky nakonec v atraktivním severském souboji porazily Švédsko 29:25 a všem příznivcům házené tak bylo jasné, že finále ME budou hrát posedmé za sebou! Norky znovu na letošním dámském mistrovství před zraky rozjásaných diváků potvrdily, že jsou svým stylem hry opravdovým příkladem typické severské házené, technické, dynamické pohledné házené s úžasným severským zaujetím pro hru. Dominantní celek ve světě ženské házené zažil výborný vstup do pátečního severského semifinále. Norky se hned ze startu utkání ujaly vedení a dokázaly si jej udržet po celý průběh prvního poločasu. Norky se prezentovaly hned od úvodních minut velice rychlým stylem hry, který je již v páté minutě katapultoval do tříbrankového vedení. Švédkám se podařilo vstřelit první branku v zápase až na přelomu páté a šesté minuty. Norky si v nadcházejících minutách dokázaly stále držet brankový odstup, který dosáhl rekordního nárůstu přibližně deset minut před koncem prvního poločasu, kdy Norky v utkání vedly čtyřbrankovým rozdílem. Švédkám se však podařilo zásluhou zlepšené obrany a výborných útoků snížit čtyřbrankové manko na konečný poločasový rozdíl dvou tref. Z prvního poločasu tedy norský gigant odcházel do šaten za stavu 13:11. Ve druhém poločase se rozhodla švédská trenérská lavička udělat několik změn v týmu, aby se pokusila změnit průběh hry. Norský trenér Thorir Hergeisson však hrál se stejným týmem po celých šedesát minut, což se mu také vyplatilo! Švédky se sice dokázaly přiblížit na nejtěsnější rozdíl jediné branky, ale to bylo také vše, co v utkání svedly. V poslední desetiminutovce se projevila norská dominance v plné síle a kráse a Norky se tak zaslouženě radovaly ze čtyřbrankového vítězství (29:25). Norky tak potvrdily roli favoritek, Švédsko ve večerním semifinále ani jednou nepustily do vedení. Vyhrát evropský šampionát mohou už pošesté.
Španělsko:

Na posledních dvou Eurech skončily házenkářky země Pyrenejského poloostrova shodně na konečné jedenácté pozici. Národní tým španělských házenkářek dorazil na letošní EHF EURO s přímým cílem: skončit mezi top 5! Tento španělský cíl však byl dávno naplněn! Dlouhodobým cílem horkokrevných "guerreras" je však postup na olympiádu v Riu 2016. Tento sen může stát po případné nedělní výhře pyrenejských házenkářek další skutečností! Vítěz letošního šampionátu se stane nejen držitelem prestižního evropského titulu, ale také majitelem přímé vstupenky na olympijské hry v Riu 2016 a také na světový šampionát v roce 2015. Z hlediska historického pohledu byly Španělky na své nejvyšší úrovni na MS 2011 a OH v Londýně 2012, kde se v obou případech pyšnily ziskem bronzových medailí. I přesto, že v týmu došlo k určitým změnám, jádro zůstalo stejné. Kroky španělských házenkářek vede trenér Jorge Duenas.


Jorge Dueñas Galarza je nejzkušenější trenér, který kdy vůbec usedl na trenérskou lavičku Španělska. Pod jeho vedením tým získal jedinečnou identitu a styl založený na bojovném duchu a oddanosti. Týmovou přezdívku, Guerreras, si Španělky vysloužily po mnoha odehraných zápasech. Španělský lodivod v této souvislosti zdůraznil, že se jeho tým nikdy nevzdává před jakýmkoliv soupeřem!


Přehled španělských úspěchů na EHF EURO událostech:

1. 1998 – Nizozemsko – 12. místo
2. 2002 – Dánsko – 13. místo
3. 2004 – Maďarsko – 8. místo
4. 2006 – Švédsko – 9. místo
5. 2008 – Makedonie – stříbro
6. 2010 – Dánsko/Norsko – 11. místo
7. 2012 – Srbsko – 11. místo

Tučně zvýrazněny jsou opět pořádající země.


Na EHF EURO 2014 čelily pyrenejské házenkářky Maďarsku, Rusku a Polsku v poměrně obtížné konkurenční skupině A. Maďarky měly jako hostitelky domácí výhodu a také dokázaly získat bronz na EHF EURO 2012. Polské házenkářky se pod vedením dánského trenéra Kima Rasmussena dostaly do semifinále na 21. mistrovství světa v házené žen, které v roce 2013 hostilo Srbsko. Ruské házenkářky zase slavily několik zlatých úspěchů z uplynulých MS. Španělské házenkářky v této těžké skupině potvrdily svou skvělou formu na letošním šampionátu a odcházely do další fáze turnaje z prvního místa!

Do vyřazovací skupiny šly tedy Španělky bez jediné ztráty bodu a tak se čekalo, co předvedou v další fázi turnaje. První překážkou na cestě do semifinále jim byly letos velmi silné Norky. Španělky po většinu prvního poločasu vedly, ale Norky dokázaly dvěma přesnými střelami vyrovnat (16:16). Druhý poločas už byl ale pouze v režii Norek, které si při konečném součtu branek připsaly další výhru, přičemž Španělky naopak prohru 26:29.

Druhou zastávkou ve vyřazovací skupině byly pro Španělky předposlední Rumunky. V prvním poločase se Španělkám dařilo vše, na co sáhly a cokoli nemožného zahrály, což se nedalo říci o Rumunkách, které vytvořily až příliš velký počet technických chyb. Když se za stavu 14:9 pro Španělsko vyměňovaly strany, nikdo netušil, co se ve druhé půli stane. Rumunky začaly velmi rychle snižovat a dřít v obraně. Najednou jim začaly vycházet útočné akce, které v prvním poločase kazily a naopak to byly Španělky, které tahaly za kratší konec. To zapříčinilo, že Španělky odcházely z palubovky s ubrečeným výrazem, jelikož prohrály druhý zápas v řadě, tentokrát 20:22.

Poslední velmi těžkou zkouškou byl pro Španělky poslední zápas ve vyřazovací skupině. K postupu do semifinále potřebovaly horkokrevné Španělky uhrát výhru nad severským týmem z Dánska. První minuty vyzněly jasně lépe pro západoevropanky. Dánky se ale začaly velmi rychle přibližovat a v polovině první půle byl stav nerozhodný (5:5), Španělkám se přeci jen povedlo uskočit seveřankám na rozdíl tří branek. První poločas končil za stavu 15:12. V tom druhém už Španělky svůj náskok pouze zvyšovaly, stejně jako se na straně Dánek zvyšovaly počty technických chyb a dvouminutových trestů. Španělky tak mohly po jasné výhře 29:22 začít slavit postup do semifinále, neboť už je nikdo nemohl na druhém místě v tabulce překonat.

V semifinálovém zápase v Budapešti se Španělkám postavily do cesty úřadující mistryně z Černé Hory, které "guerreras" poslaly do bojů o bronz po jednobrankovém vítězství. Bylo tak jasné, že házenkářky Černé Hory neobhájí titul mistryň Evropy.


Semifinálový souboj o postup do závěrečné bitvy o zlaté medaile!

Střelecky začaly lépe Španělky, které se velmi rychle ujaly vedení 3:0. Teprve po devíti minutách čisté hrací hry dokázaly Černohorky překonat v bráně Španělska velmi výborně chytající Navarrovou, která do té doby zlikvidovala každý střelecký pokus Černé Hory. Černohorky už se nadechovaly k vyrovnání stavu utkání, když se španělský brankostroj znovu rozjel. V jednu chvíli už vedly Španělky o 7 branek. Tak velkou potupu si hráčky úřadujících mistryň Evropy nechtěly nechat líbit, a proto se zaměřily na přesnější zakončení. To zatím Černohorkám stačilo ke snížení stavu skóre na rozdíl pěti branek. Prvních třicet minut uplynulo při stavu 13:8 ve prospěch Španělska. Všichni očekávaly další ofenzivní smršť Španělek ve druhém poločase, ale prvními, kdo zasadil v druhém poločase branku byly Černohorky. Oba celky poté vstřelily ještě po jedné brance, jenže poté si do brány stoupla Rajčićová a to byl pro Španělky hodně velký problém. Rajčićová doslova uzamkla bránu a soupeřky se ne a ne prosadit, zatímco Černohorky začaly stahovat pětibrankový náskok Španělek. Tři branky byly v rozdílu obou celků, když se dokázaly Španělky po neuvěřitelných patnácti minutách prosadit jsou pryč, neboť o malou chvíli později musela ze své brány znovu lovit míč po střele Pinedové. Jenže Rajčićová znovu zaklela svojí bránu a předváděla neuvěřitelný výkon, stejně jako na druhé straně Navarrová, která chytila bezmála 50% černohorských střel a spoluhráčky španělské brankářky mohly děkovat právě Navarrové, že se skóre ve většině případů nepohybovalo. Černohorky dvě minuty před koncem zápasu snížily na rozdíl jediné branky, v tu chvíli se našla poslední střelkyně Španělek, kterou se stala Pinedová, která přidala branku Španělska s pořadovým číslem 19. Černohorky dokázaly dvacet sekund před koncem zápasu snížit znovu na rozdíl jediné branky a o drama bylo postaráno! Španělský trenér na toto reagoval oddechovým časem, kdy svým hráčkám naordinoval strategii pro posledních několik sekund. Španělky si v závěru zápasu dokázaly míč udržet a slavily tak vítězství, které pro ně znamenalo postup do finále letošního mistrovství Evropy!


Dnešní velké finále 11. mistrovství Evropy v házené žen odstartuje v Papp László aréně v Budapešti úvodním hvizdem v 18:00.

Utkání bude řídit sesterská dvojice Charlotte Bonaventurová (FRA) a Julie Bonaventurová (FRA). V roli EHF Supervisorky se nám pak představí Janka Stašová ze Slovenska!

Norsko – Španělsko

28:25

konec (10:12)

Zpět na online

Norsko: S. M. Solbergová (Sandová) – Riegelhuthová, Arntzenová, Kristiansenová, Alstadová, Lokeová, Breivangová, Mörková, Oftedalová, Karlssonová, Korenová, Jakobsenová, Herremová, S. Ch. Solbergová, Wibeová

Španělsko: Navarrová (Tempranová) – Lópezová, Martínová, Nunézová, Fernándezová, Manguéová, Aguilarová, Chávezová, Pinedová, Escribanová, Peňová, Gonzálezová, Elorzaová, Egozkueová, Cabralová

Rozhodčí: Charlotte Bonaventurová, Julie Bonaventurová (obě FRA)

Diváci: 7500

Statistiky: