Menu

Házená

Mistrovství Evropy žen

Švédsko – Černá Hora

25:23

konec (11:12)

21.12.2014, 15:30 • Papp László Budapest Sportaréna, Budapešť (Maďarsko) • Josef Cestr (@Hyddaw)

Tipsport: 2.16 7.0 2.16 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

To jde ode mě pro dnešek z toho zápasu s konstatováním zisku bronzových medailí pro Švédsko vše. Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dnešního dne, například sledováním finálového zápasu mistrovství Evropy v házené či jiného textového online přenosu na portálu Onlajny.com. Těším se na Vás zase u nějakého dalšího (nejen házenkářského) Onlajnu, na počtenou! (17:43:30)
Do vedení se ihned po první střele dostaly Černohorky, které tak potvrdily svá slova, že když nemohou bojovat o titul mistryň Evropy, pokusí se vybojovat pro svojí zemi aspoň bronzové medaile. Jak řekly, tak také konají. Švédky sice několikrát v prvních patnácti minutách stav utkání vyrovnali, ale nikdy nešly do vedení. Černohorkám se vždy podařilo poodskočit zpět na aspoň dvoubrankové vedení. Navíc ve dvanácté minutě uviděla Torstensonová červenou kartu bez žádného předchozího žlutého či dvouminutového napomínání a Švédsko tak přišlo o jednu ze svých klíčových hráček. Od té doby se staly Černohorky ještě nebezpečnějšími. Švédkám se sice i před ofenzivní smršť soupeřek povedlo vyrovnat na 11:11, ale tento vyrovnaný stav utkání vydržel jen tři minuty. Na konečných poločasových 12:11 pro Černou Horu zakončovala jako poslední Jovanka Radičevićová. Do druhé půli Švédky doslova vlétly a velmi rychle odmazaly jednobrankový náskok soupeřek. Naopak to byli právě seveřanky, které se dostaly do tříbrankového vedení. Černohorky najednou nevěděly, co mají na své soupeřky hrát a tak se brankové manko Černohorek stále drželo na třech, respektive dvou brankách. Až od stavu 18:15 se povedlo horkokrevným Černohorkám zastavit ofenzivní smršť Švédek. Švédky se od té doby v útoku trápily, vytvářely mnoho technických chyb společně s fauly v brankovišti, ale hlavně se jim dlouhých 6 minut nepovedlo vstřelit branku, čehož využily Černohorky k vyrovnání stavu utkání. Více už jim ale obrana Švédska společně s výborně chytající Bundsenovou nedovolila. Od té doby se přetahovaly oba celky o jednu branku a dlouho to vypadalo, že celý zápas o bronz rozhodne jedna branka či se zápas dostane do jeho další fáze. To nechtěly připustit seveřanky, které znovu našly střelecký recept na Rajčićovou a poslaly několik míčů za její záda a byl z toho dvou brankový rozdíl. Černohorky se znovu dotáhly a stav byl nerozhodný. Černou Horu nakonec zlomily branky Gulldénové, Odenové a Johanssonové které nasměřovaly svůj celek k vítězství 25:23! Co na zmar, že Rajčićová, která se dostala do brány v průběhu zápasu, začala předvádět další fenomenální výkon stejně jako v semifinále. Na druhé straně měla velkou konkurentku Bundsenovou, která dokázala zblokovat mnohem více střel a nakonec se radovala švédská brankářka společně se spoluhráčkami ze zisku bronzových medailí. Na Černohorky tak zůstalo nepopulární čtvrté, takzvané bramborové, místo, které je pro předloňské mistryně Evropy velkým zklamáním!

Statistiky zápasu

Švédsko: Idéhnová, Bundsenová – Gulldénová 7/3, Odenová 6, Almová 4, Hagmanová 2, Johanssonová 2, Fogelströmová 1, Hellebergová 1, Jacobsenová 1, Torstensonová 1, Agrenová, Blohmová, Robertsová, Sandová, Ahlmová

Černá Hora: Barjaktovićová, Rajčicová, Milenkovićová – K. Bulatovićová 8/3, Jovanovićová 4, Radičevićová 4, Kněževićová 3/1, Mehmedovićová 2, Lazovićová 1, Pavičevićová 1, Petrovićová, A. Bulatovićová, Klikovaćová, Malovićová, Ramusovićová, Despotovićová

Střely na bránu: 36-34
Sedmimetrové hody: 3/3 – 4/5
Žluté karty: 2-3
Dvouminutové tresty: 1-5
Diváci: 5500

Dnešní utkání sledovalo 5500 diváků.
Hráčky Černé Hory přebírají z rukou jednoho z členů vedení EHF květiny a dárek, který bude hráčkám připomínat účast na letošním mistrovství Evropy.
Turnajové ocenění

Nejlepší obránkyně: Sabina Jacobsenová
Nejužitečnější hráčka: Isabelle Gulldénová
Nejlepší hráčky zápasu

Švédsko: Ida Odenová – 6 branek
Černá Hora: Sonja Barjaktarovićová – 5 zákroků (24% úsp.)
ŠVÉDSKO získává bronzové medaile po velmi náročném zápase proti Černohorkám. Na Švédské straně je vidět neuvěřitelná radost, zatímco na straně Černé Hory se objevují slzy a vzájemné utěšování hráček.

60

Konec zápasu. (25:23)

60

Oddechový čas je u konce, hra pokračuje. U míče jsou hráčky Švédska. Do konce zápasu schází dvacet sekund. (25:23)

60

Oddechový čas pro Švédsko. (25:23)

60

Bundsenová si s tímto nařízeným sedmimetrovým hodem poradila, Buletovićová poslala míč k levé tyči, kam dokázala brankářka Švédska vytrčit svojí pravou nohu! (25:23)

60

Bundsenová předvedla dva úspěšné zákroky. Ten druhý ale ani nemusel být. Černé Hoře je odpískán sedmimetrový hod. (25:23)

60

Probíhá poslední minuta druhého poločasu. (25:23)

59

Johanssonová posílá minutu a jednu sekundu před koncem zápasu Švédsko zas a znovu dvoubrankového vedení. (25:23)

59

Černohorky faulují ve snaze zastavit útok Švédska. (24:23)

59

I švédská obrana dokázala zblokovat střelu nejlepší střelkyně soupeře, kterou je Bulatovićová. (24:23)

58

Gulldénové zvlhl střelný prach. Rajčićová vystihla její střelu k pravé tyči. (24:23)

58

Naopak Bulatovićová na nic nečekala, rozeběhla se na bránu Švédska a vystřelila. Prudká střela skončila za zády Bundsenové. (24:23)

57

Pasivita byla odpískána švédským hráčkám, které se velmi dlouho nedokázaly dostat do zakončení. (24:22)

57

Bulatovićová se ocitla po kličce sama v tváří tvář Bundsenové. Jenže švédská brankářka vystřihla ze svého repertoáru další z vynikajících zákroků. Tři minuty před koncem zápasu tak vedou stále Švédky o dvě branky! (24:22)

56

A Švédky znovu odskakují do vedení o dvě branky zásluhou proměněného rychlého protiútoku Odenové. (24:22)

55

Bundsenová znovu předvedla dobrý výběr místa při zákroku proti střele Černohorek. (23:22)

55

V hledišti to pouze zahučelo po ostré střele Gulldénové, která skončila na horní tyčí, od které se odrazila za mantinely umístěné za bránou Černé Hory. (23:22)

55

Bundsenová se raduje z celého srdce po úspěšném zásahu proti střele soupeřek. (23:22)

54

Oddechový čas je u konce, hra pokračuje. U míče jsou hráčky Černé Hory. (23:22)

54

Oddechový čas pro Černou Horu. (23:22)

53

Jak je důležité míti Gulldénovou!? Tak asi přesně toto si musejí říkat všichni příznivci Švédska, neboť Švédsko vede převážně díky úspěšné střelbě této hráčky. (23:22)

52

Jovanovićová se ujmula ztraceného míče Švédska a uháněla s ním na Bundsenovou, které nepomohl ani efektivní skok do střely černohorské hráčky. Stav skóre je znovu vyrovnán. (22:22)

52

A tak zůstala za obranou Švédska zcela osamocená Pavičevićová, která dokázala z brankoviště překonat Bundsenovou. (22:21)

52

Černohorky nejprve ztratily vinou nepřesné rozherávky míč na brankovišti Švédska. Jenže Švédky se provinily útočným faulem. (22:20)

51

Gulldénová volila střelu k pravé tyči, stejně jako v celém dnešním utkání a ukázalo se to jako správná volba. (22:20)

51

Rajčićová předvedla další úspěšný zákrok, ale poté jedna z rozhodčích odpískala sedmimetrový hod pro Švédsko. (21:20)

50

Nepřesnosti na rukou Černohorek znamenají, že se k míči dostávají domácí hráčky. (21:20)

49

Almová dostává přeci jen Švédky znovu do vedení. Tak uvidíme, zda tentokrát Švédky toto vedení udrží. (21:20)

49

Bulatovićové přeskočil míč po přihrávce spoluhráčky ruku a ten se tak dostal do držení hráček Švédska. (20:20)

48

Velmi naivní zakončení Hagmanové Rajčićová vykopla. Technická střela v tuto chvíli nepřicházela k úvahu. (20:20)

48

Černé Hoře byla signalizována pasivní hra, tak na sebe vzala střelu Bulatovićová. Její střelu dokázala vytěsnit Bundsenová. (20:20)

47

Rajčićová se po zásluze raduje po úspěšném zákroku proti střele Gulldénové, která si naskočila do brankoviště. (20:20)

47

Na dvě minuty je vyloučena Radmila Petrovićová (MNE). (20:20)

46

Švédská obrana nedokáže semknout síly a dostat Černohorky do dostatečné vzdálenosti od ohrožení své brány. Bulatovićová neměla moc velké problémy s překonáním Bundsenové. (20:20)

46

Johanssonová se zasadila o švédskou branku s pořadovým číslem dvacet. (20:19)

45

Vedení Švédska nemá dlouhého trvání. Kněževićová po takřka půl minutě srovnává stav skóre. (19:19)

44

Tak přeci jen po šesti minutách střelecké nemohoucnosti Švédky přidávají branku a to zásluhou Almové. (19:18)

44

Rajčićová zlikvidovala dvakrát po sobě stoprocentní šance Švédek na skórování. Zápas začíná připomínat semifinále mezi Španělskem a Černou Horou, kde Rajčićová taktéž předčila všechny ostatní hráčky či brankářky. (18:18)

44

Oddechový čas je u konce, hra pokračuje. U míče jsou hráčky Švédska. (18:18)

44

Oddechový čas pro Švédsko. (18:18)

44

Toho využívá ve skórování a vyrovnání stavu utkání Bulatovićová. (18:18)

43

Ne, Švédsku se v útoku nevede vůbec žádná akce. Technická chyba znovu přiřazuje míč jejich soupeřkám. (18:17)

43

Tak jak se na začátku utkání nedařilo Černé Hoře skórovat, tak v tuto chvíli dotahuje náskok soupeřek. Bulatovićová posílá ze sedmimetrovího hodu míč do sítě Švédska. Oba celky dělí pouze jedna branka. (18:17)

43

Už to vypadalo, že se přesune Švédsko do útoku, když tu přšel faul domácích hráček. Černá Hora má k dispozici sedmimetrový hod. (18:16)

42

Obrana Švédska je v posledních chvílích velmi kompaktní a jejich doslova betonová zeď 0-6 nepouští střelkyně Černé Hory do zakončení. (18:16)

41

Přihrávka na pivotku Švédska doputovala až do rukou Rajčićové. Černá Hora se tak dostává velmi lehce k míči. (18:16)

41

Navíc Petrovićová fauluje a tak je přidělen míč švédským hráčkám. (18:16)

41

Almová běžela jak ji nohy stačily do rychlého protiútoku, ale Petrovićová společně s Radičevićovou ji dokázaly zastavit v cestě směrem na bránu. (18:16)

41

V akci znovu Bundsenová, která vyrazila střelu Mehmedovićové mimo tři tyče. Rozhodčí si ale v jednom ze soubojů na brankovišti všimli faulu. U míče tak stále zůstávají Černohorky. (18:16)

40

Černohorky zahrozily z velmi rychlého protiútoku, jenže změně skóre zabránila včasným zákrokem Bundsenová. Míč se ale odrazil zpět do rukou hráček Černé Hory. (18:16)

39

Švédky se ani na čtyřikrát nedostaly před obranu Černé Hory do zakončení. (18:16)

39

Bulatovićová překonává jak obranu Švédska, tak také dobře chytající Bundsenovou. (18:16)

38

Almová poslala přes prsty Barjaktovićové míč až do sítě Černé Hory. Zároveň s brankou přichází výměna brankářek. Do brány Černé Hory nastoupila Rajčićová. (18:15)

38

Naopak Radičevićová byla mnohem přesnější a tak vylétla celá lavička Černé Hory radostí z lavičky. (17:15)

37

Jenže ani Švédky nedokázaly zakončit přesně a to především díky zákroku Barjaktovićové, která vyškrábla konečky prstů míč mimo tři ohrožení brány. (17:14)

37

Černohorkám utíká míč z rukou do autu. (17:14)

37

Odenová si z útočné akce Švédska udělala svojí vlastní individuální akci. Naštěstí pro ní i Švédsko byla úspěšná. (17:14)

35

Bulatovićové se povedlo se štěstím překonat Bundsenovou v bráně Švédska. (16:14)

35

Černá Hora má k dispozici sedmimetrový hod. (16:13)

35

Také se tak stalo! V zakončení se znovu ocitla Gulldénová, která nedala Barjaktovićové střelou do růžku její brány šanci k zásahu. (16:13)

34

Černohorky si na útočné polovině špatně rozehrály. Toho mohou využít Švédky ke skórování. (15:13)

34

Hagmanová posílá z rychlého protiútoku svůj celek do dvoubrankového vedení. (15:13)

33

Obrana Švédska si nepohlídala Jovanovićovou a ta zasadila Švédsku další z míčů do brány. (14:13)

33

Toho využili Švédky v rychlý protiútok. Jmenovitě to byla Gulldénová, která rozvlnila síť Černé Hory. (14:12)

33

Švédské hráčky nedovolily Černohorkám vystřelit z některé z ideálních pozic a tak hráčky Černé Hory vyzkoušeli pozornost Bundsenové ze střední vzdálenosti. Míč ale na bránu vůbec neletěl. (13:12)

32

Černá Hora hraje v plném počtu. (13:12)

32

Isabelle Gulldénová se nemýlila a střelou do pravého horního rohu černohorské brány posílá Švédky poprvé v zápase do vedení! (13:12)

32

Na druhé straně má Švédsko k dispozici sedmimetrový hod, na který přichází do brány Rajčićová. (12:12)

31

Bundsenová dokázala zabránit střele Kněževićové v cestě do brány včasným zákrokem. (12:12)

31

Po osmi sekundách se Švédky brankově dotahují na své soupeřky zásluhou Hagmanové, která prostřelila Barjaktovićovou z pravého křídla. (12:12)

31

Začal druhý poločas. (11:12)
Výhodu úvodního výhozu ve druhém poločase mají reprezentantky Švédska.
Hráčky Černé Hory už jsou také zpět na hrací ploše, druhý poločas za malou chvíli začne!
Hráčky Švédska jsou zpět na hrací ploše. Černohorky se zatím ještě stále nacházejí v šatně.
Do vedení se ihned po první střele dostaly Černohorky, které tak potvrdily svá slova, že když nemohou bojovat o titul mistryň Evropy, pokusí se vybojovat pro svojí zemi aspoň bronzové medaile. Jak řekly, tak také konají. Švédky sice několikrát v prvních patnácti minutách stav utkání vyrovnali, ale nikdy nešly do vedení. Černohorkám se vždy podařilo poodskočit zpět na aspoň dvoubrankové vedení. Navíc ve dvanácté minutě uviděla Torstensonová červenou kartu bez žádného předchozího žlutého či dvouminutového napomínání a Švédsko tak přišlo o jednu ze svých klíčových hráček. Od té doby se staly Černohorky ještě nebezpečnějšími. Švédkám se sice i před ofenzivní smršť soupeřek povedlo vyrovnat na 11:11, ale tento vyrovnaný stav utkání vydržel jen tři minuty. Na konečných poločasových 12:11 pro Černou Horu zakončovala jako poslední Jovanka Radičevićová.

Druhý poločas začne přibližně v 16:22.
Nejlepší střelkyně po prvním poločase

Švédsko: Ida Odenová – 4 branky
Černá Hora: Jovanka Radičevićová – 3 branky

30

První poločas skončil. (11:12)

30

Černohorky se snaží ještě o zakončení ze střední vzdálenosti, ale míč končí daleko vedle brány. (11:12)

30

Barjaktovićová předvedla další velmi dobrý zákrok proti střele Gulldénové, která si naskočila do brankoviště k zakončení. (11:12)

30

Johanssonová se drala do zakončení, ale včasným faulem jí v tom zabránila Milena Kněževićová (MNE), která je vyloučena na dvě minuty. (11:12)

30

Probíhá poslední minuta prvního poločasu. (11:12)

29

Naopak střela Radičevićové při rychlém protiútok už si cestičku do branky našla. (11:12)

29

Jovanovićová zakončovala útočnou akci Černohorek. Její střela z hranice šesti metrů ale bránu Švédska o pořádný kus minula. (11:11)

28

Oddechový čas je u konce, hra pokračuje. U míče jsou hráčky Černé Hory. (11:11)

28

Oddechový čas pro Černou Horu. (11:11)

28

Bundsenová zabránila soupeřkám svým zákrokem k radosti ze vstřelené branky. V posledních minutách je to spíše souboj brankářek, než ofenzivní smršť celků. (11:11)

27

Jenže Jacobsenová, zcela sama před Barjaktovićovou nedokázala dopravit míč do brány Černé Hory. Míči v cestě do brány zabránila horní tyč! (11:11)

27

Hráčky Černé Hory ztrácejí znovu míč. (11:11)

26

Po ztrátě míče z rukou Černohorek se do zakončení hnala jedna ze Švédek, ale na Barjaktovićovou tentokrát nevyzrála. (11:11)

26

Almová se se štěstím dostala do zakončení. Míč se nakonec přeci jen do sítě Černé Hory dokutálel, i když Barjaktovićová míč zasáhla. (11:11)

25

Černá Hora hraje v plném počtu. (10:11)

25

Jovanovićová ani ne za půl minuty ale překlápí misky vah skóre znovu na stranu Černé Hory. (10:11)

24

Toho využívá znovu Odenová, která vstřelila vyrovnávací branku s pořadovým číslem 10. (10:10)

23

Milena Kněževićová (MNE) je vyloučena na dvě minuty. (9:10)

23

Odenová přibližila svůj celek na rozdíl jediné branky! (9:10)

23

Míč propadl obraně Švédska a útoku Černé Hory až do rukou Idehnové, která ihend rozehrávala na křídelnici, která už byla v náběhu do rychlého protiútoku. (8:10)

23

Černohorky rozehrály nepřesně, což se snažily Švédky rychlým protiútokem potrestat, ale neúspěšně. Švédky si také nepřihrály přesně a navíc jim byl odpískán útočný faul. (8:10)

22

Střela Hellebergové z náskoku do brankoviště nezamířilo do brány, i když se švédská hráčka objevila ve stoprocentní šanci. (8:10)

21

Gulldénová s míčem udělala několik kroků doprostřed hrací plochy a pokusila se o zakončení. Střela o zem propadla Barjaktovićové mezi nohama do brány. (8:10)

21

Naopak na druhé straně nebude mít Idéhnová čisté svědomí. Míč doputoval přes její prsty do sítě. (7:10)

20

Gulldénová se skvěle prokličkovala mezi třemi obránkyněmi Černé Hory, ale tentokrát obraně Černohorek pomohla výborným zákrokem Barjaktovićová. (7:9)

20

Oddechový čas je u konce, hra pokračuje. U míče jsou hráčky Švédska. (7:9)

20

Oddechový čas pro Švédsko. (7:9)

20

Tak přeci jen se to hráčkám Černé Hory povedlo. Idéhnová nejprve předvedla zákrok proti střele Mehmedovićové. Brankářka Švédska se snažila míč doběhnout v brankovišti, jenže ten těsně před ní ukořistila znovu Mehmedovićová, pro kterou už nebyl problém dostat míč z dorážky do brány. (7:9)

19

Černá Hora hraje v plném počtu. (7:8)

19

Švédská obrana nedovoluje soupeřkám dojít do brankoviště k zakončení. (7:8)

19

Žlutou kartu v tuto chvíli obdržela Jenny Almová (SWE) za přílišné rozepře s pivotkou soupeře na hranici brankoviště. (7:8)

18

Švédsko hraje v plném počtu. (7:8)

18

Černohorky předvedly, jak se v útoku hrát nemá, neboť se provinily útočným faulem. Ihned putoval míč do rukou Švédek. Akci na tři doteky zakončila úspěšně Hellebergová. (7:8)

17

Tento nařízený sedmimetrový hod s přehledem proměnila Gulldénová. Barjaktovićová si sice na míč sáhla, ale vyrazit ho mimo tři tyče nedokázala. (6:8)

17

Švédsko má po faulu soupeřek v brankovišti k dispozici sedmimetrový hod. (5:8)

17

Síly na hrací ploše se vyrovnávají. Vyloučena je Andrea Klikovaćová (MNE) taktéž na dvě minuty. (5:8)

16

Toho náležitě využila Mehmedovićová, které se povedlo dostat míč do brány střelou o zem. Idéhnová se snažila vykrýt horní část brány. (5:8)

16

Ida Odenová (SWE) je vyloučena na dvě minuty. (5:7)

15

Po faulu na Lazovićovou uviděla od rozhodčích Sabina Jacobsenová (SWE) žluté napomenutí. (5:7)

14

Švédsko hraje v plném počtu. (5:7)

14

Švédské hráčky nastřelily pouze horní tyč z pozice pravého křídla. (5:7)

14

Andrea Klikovaćová (MNE) obdržela žlutou kartu. (5:7)

14

Poté ale napřáhla z hranice devíti metrů Radičevićová, která propálila vše, co ji stálo v cestě. (5:7)

13

Černá Hora hraje v plném počtu. (5:6)

13

Ani jeden z celků se nemohl dostat k zakončení a míč tak putoval pouze z jedné ruky do druhé před brankovištěm obou branek. (5:6)

12

Kněževićová proměnila nařízený sedmimetrový hod. (5:6)

12

Velká nepříjemnost pro Švédsko. Linnea Torstensonová (SWE) srazila bez možnosti zahrát míč hráčku soupeře takovým způsobem, že se rozhodčí rozhodli udělit červenou kartu! Švédsko tak jde taktéž do pěti hráček v poli a navíc přišlo do konce zápasu o klíčovou hráčku. (5:5)

11

Katarina Bulatovićová (MNE) je vyloučena na dvě minuty za faul na Jacobsenovou, která vstřelila v předchozí akci branku. (5:5)

11

Idéhnová rozehrála z vlastního brankoviště po nepřesné rozehrávce soupeřek míč do ruky Jacobsenové, která se s míčem dostala do ideální střelecké pozice, kterou využila ke vstřelení vyrovnávají branky. (5:5)

10

Ida Odenová už se nemohla dívat, jak nikdo z celku Švédska nedokáže přesně zakončit. Odenové se povedlo i přes zásah Barjaktovićové procpat míč do brány. (4:5)

10

Marija Jovanovićová (MNE) obdržela žlutou kartu za faul těsně před brankovištěm. (3:5)

9

Ale nyní se něco podobného povedlo i reprezentantkám Černé Hory. (3:5)

9

Švédsko se dopouští dvou nepřesných přihrávek, kvůli kterým pouštějí do útoku své soupeřky. (3:5)

8

Lazovićová se ocitla zcela osamocena na brankovišti a tak se otočila na bránu a v tváří tvář Idéhnové byla úspěšnější pivotka Černé Hory. (3:5)

7

Zblokovaná střela Černohorek málem doputovala do brány. Chyběly milimetry. Černohorky zůstávají u míče, budou rozehrávat roh. (3:4)

7

První sedmimetrový hod tohoto zápasu proměnila Katarina Bulatovićová, která zamířila střelu k pravé tyči. (3:4)

7

Černá Hora má k dispozici sedmimetrový hod. (3:3)

6

Torstensonová si našla skulinku mezi těly soupeřek, kudy vyslala míč na bránu Černé Hory. Ani Barjaktovićová nedokázala zareagovat na střelu Švédky. Míč se tak zastavil až v síti hostů. (3:3)

5

Nepřesná rozehrávka Černohorek připravila hosty o míč. K míči se tak velmi lehce dostávají hráčky Švédska. (2:3)

5

Barjaktovićová předvedla druhý zákrok v zápase. Tentokrát to byl ale mnohem těžší zákrok, neboť musela zlikvidovat technické zakončení Švédska. (2:3)

4

Obrana Černé Hory je v tuto chvíli pro Švédky neprostupná. (2:3)

4

O půl minuty později se ale znovu skóre mění, to když Bulatovićová rozvlnila síť za zády Idéhnové. (2:3)

3

Fogelströmové byl dán až příliš velký prostor pro zakončení, čehož švédská hráčka využila k vyrovnání. (2:2)

3

Radičevićová na nic nečekala a z následného protiútoku poslala Černou Horu znovu do vedení. (1:2)

2

Švédky z rozehry na nic nečekaly, míč se dostal do rukou Odenové, která si došla do brankoviště ke skórování. (1:1)

2

Andjela Bulatovićová (MNE) obdržela žlutou kartu. (0:1)

1

První akce Černé Hory končí brankou Jovanovićové, která naskočila na devíti metrech z pozice střední spojky. Idéhnová na tuto střelu nedosáhla. (0:1)

1

Výhodu úvodního výhozu mají hráčky Černé Hory. (0:0)

1

Utkání právě začalo. (0:0)
Švédsko nastupuje ve žlutých dresech, hráčky Černé Hory zvolily dresy černé.
Oba celky si u půlící čáry vymění bojové pokřiky a následně si všechny hráčky podají sportovně ruce.
Jako druhé v pořadí si svojí státní hymnu vyslechnou Černohorky, které mají v hledišti jasnou diváckou převahu.
Nyní už jsou na řadě ony státní hymny. Jako první si hymnu vyslechnou Švédky.
Všechny hráčky dnešního zápasu jsou nastoupeny na hrací ploše, za malou chvíli zazní státní hymny obou celků, které svedou souboj o 3. místo letošního mistrovství Evropy.
Tentokrát už jsou na řadě hráčky Černé Hory, které vbíhají taktéž po vyhlášení svého jména na hrací plochu.
Vše je připraveno na slavnostní start dnešního utkání o bronz. Na hrací plochu vbíhají po vyhlášení jména jednotlivé hráčky Švédska.
Úvodní sestavy:

Švédsko: Idéhnová (Bundsenová) – Agrenová, Fogelströmová, Blohmová, Robertsová, Sandová, Ahlmová, Torstensonová, Gulldénová, Hellebergová, Hagmanová, Jacobsenová, Odenová, Almová, Johanssonová

Černá Hora: Rajčicová, Milenkovićová, Barjaktovićová – Petrovićová, Pavičevićová, Radičevićová, Jovanovićová, A. Bulatovićová, Klikovaćová, Malovićová, Lazovićová, K. Bulatovićová, Ramusovićová, Mehmedovićová, Despotovićová, Kněževićová

Rozhodčí: Kjertsi Arntsenová, Guro Røenová (obě NOR).
Rozhodčími dnešního zápasu je norská dvojice Kjertsi Arntsenová a Guro Røenová. Roli Supervisora EHF vykonává Rui Coelho z Portugalska.
Dnešní zápas je reprízou třetího utkání vyřazovací fázi turnaje, kde se také střetlo Švédsko s Černou Horou. Švédsko už vedlo po prvním poločase 18:11 a všichni měli o vítězi jasno, ale hráčky Černé Hory předvedly neuvěřitelný obrat a po velmi namáhavém boji zvítězily Černohorky o jedinou branku 30:29!!
Černá Hora

Celek Černé Hory byl největším aspirantem na titul mistra Evropy, který měl letos obhajovat. Bohužel pro Černou Horu se tak již určitě nestane, neboť Černohorkám nevyšlo semifinále a její hráčky si zahrají aspoň o bronz.

Cesta Černé Hory turnajem:

Prvním zápasem Černohorek na letošním ME byl zápas se Srbskem. V tomto zápase padlo celkem málo branek, jak už jsme na ženskou házenou zvyknutí, ale není to na letošním ME pravidlem, neb v několika zápasech padlo více než 60 branek! V tomto ale vedly hráčky Černé Hory po poločase 10:8. Svůj náskok ještě do konce zápasu maličko zvýšili a nakonec vyhráli v poměru 22:19.

Slovenky chtěly vytvořit vůbec jeden z největších překvapení turnaje, ale nepodařilo se jim to, i když nebyly daleko. Poločasových 20:10 ve prospěch Černé Hory nedávalo soupeřkám moc velké naděje. Jenže Slovenky ve druhém zápase pořádně zabraly, svým soupeřkám povolily pouze 8 branek a samy jich nastřílely čtrnáct. Být zápas o pár minut delší, Černohorky by neslavily výhru 28:24.

Ve třetím zápase se utkaly dva týmy s těmi nejvyššími ambicemi – na postup ze skupiny. V zápase Černá Hora – Francie to dlouho vypadalo na remízu, čemuž nasvědčuje poločas, který byl odpískán za stavu 12:12. Ve druhém poločase se ale zlepšily Francouzky, nikoli Černohorky a mohly litoval několika neproměněných šanci z první půle. Prohra 20:24 znamenala odsun Černé Hory na druhé místo tabulky, ze které se postupovalo do vyřazovací skupiny.

V ní si dámy Černé Hory sehrály partii se slabým Německem. Bylo jasné, kdo je favoritem a kdo naopak může pouze překvapit. Překvapení se ale nakonec nekonalo. Černohorky si pohlídaly jak první poločas (12:10), tak i zbytek zápasu. V celém utkání padlo 47 branek a Černohorky prohrávaly pouze na samém začátku zápasu. Černá Hora si tedy připsala do vyřazovací tabulky nutnou výhru 27:20.

V druhém zápase ve vyřazovací skupině se Černé Hoře postavily do cesty hráčky Nizozemska. Do té doby vedoucí celek skupiny. Dala se očekávat útočná hra na obou stranách a tím pádem i hodně vstřelených branek. Začátek utkání patřil jasně Černohorkám, které si vytvořily náskok již čtyř branek. Nizozemky ještě dokázaly odpovědět čtyřmi rychlými brankami v rozmezí tří minut, ale to v prvním poločase bylo vše, co se Nizozemkám povedlo. Za stavu 15:13 pro Černou Horu začínal druhý poločas. V něm se ujali ve 35. minutě vedení Nizozemky. Ty se však z vedení neradovaly dlouho, už o 4 minuty později byl stav znovu nerozhodný a v tu chvíli přebraly otěže zápasu Černohorky. Černou Horu dotáhla k vítězství především gólová smršť Katariny Bulatovićové (v tomto zápase 10 nastřílených branek!). Černá Hora vyhrála v poměru 31:27.

Hráčky Černé Hory neměly před posledním zápasem ve vyřazovací skupině II jistý postup a v cestě jim stály velmi silné a vedoucí Švédky. Experti se nemohli dohodnout, který z týmů je favoritem, i když menší výhodu dávali přeci jen Švedkám, které byly na špici tabulky. Švédky potvrzovaly ambice, které před zápasem vyslovily a za nedlouho si vytvořily pětibrankový náskok, který s občasnými pauzami vydržel až do konce první půle 18:13). Černohorky musely dostat v šatně pořádně vynadáno, neboť do druhého poločasu vstoupily jako vyměněné a předváděly zcela jiné pojetí celé hry. Za stavu 24:21 ve 44. minutě začaly mít Švédky velké problémy se zakončením, což se podepsalo i na skóre, které se během šesti minut vyrovnalo na 26:26. Ani tato hrozba a oddechový čas Švédska seveřankám nepomohla a tak i nadále ztrácely kontakt s Černohorkami. Bohužel pro Švédsko už jejich hráčky tuto dvoubrankovou ztrátu nedokázaly odmazat, leč se v předposlední minutě prosadila Hellerbergová a stanovila konečný stav 30:29 ve prospěch Černé Hory. Černohorky slavily výhru a postup z prvního místa, zatímco Švédky musely počkat na večerní zápas a doufat, že Nizozemky prohrají, což se také stalo.

Semifinále začaly střelecky lépe Španělky, které se velmi rychle ujaly vedení 3:0. Teprve po devíti minutách čisté hrací hry dokázaly Černohorky překonat v bráně Španělska velmi výborně chytající Navarrovou, která do té doby zlikvidovala každý střelecký pokus Černé Hory. Černohorky už se nadechovaly k vyrovnání stavu utkání, když se španělský brankostroj znovu rozjel. V jednu chvíli už vedly Španělky o 7 branek. Tak velkou potupu si hráčky úřadujících mistryň Evropy nechtěly nechat líbit, a proto se zaměřily na přesnější zakončení. To zatím Černohorkám stačilo ke snížení stavu skóre na rozdíl pěti branek. Prvních třicet minut uplynulo při stavu 13:8 ve prospěch Španělska. Všichni očekávaly další ofenzivní smršť Španělek ve druhém poločase, ale prvními, kdo zasadil v druhém poločase branku byly Černohorky. Oba celky poté vstřelily ještě po jedné brance, jenže poté si do brány stoupla Rajčićová a to byl pro Španělky hodně velký problém. Rajčićová doslova uzamkla bránu a soupeřky se ne a ne prosadit, zatímco Černohorky začaly stahovat pětibrankový náskok Španělek. Tři branky byly v rozdílu obou celků, když se dokázaly Španělky po neuvěřitelných patnácti minutách prosadit jsou pryč, neboť o malou chvíli později musela ze své brány znovu lovit míč po střele Pinedové. Jenže Rajčićová znovu zaklela svojí bránu a předváděla neuvěřitelný výkon, stejně jako na druhé straně Navarrová, která chytila bezmála 50% černohorských střel a spoluhráčky španělské brankářky mohly děkovat právě Navarrové, že se skóre ve většině případů nepohybovalo. Černohorky dvě minuty před koncem zápasu snížily na rozdíl jediné branky, v tu chvíli se našla poslední střelkyně Španělek, kterou se stala Pinedová, která přidala branku Španělska s pořadovým číslem 19. Černohorky dokázaly dvacet sekund před koncem zápasu snížit znovu na rozdíl jediné branky a o drama bylo postaráno! Španělský trenér na toto reagoval oddechovým časem, kdy svým hráčkám naordinoval strategii pro posledních několik sekund. Černohorky tedy prohrály 18:19 a skončily před branami finále, zase tolik je to však mrzet nemusí, v dnešním utkání mohou vybojovat aspoň bronz.

Nejlepší střelkyně:
1. Katarina Bulatovićová – 36 branek
2. Milena Kněževićová – 31 branek
3. Jovanka Radičevićová – 28 branek
4. Radmila Petrovićová – 21 branek
5. Marija Jovanovićová – 17 branek

Procentuální úspěšnost brankářů:
1. Sonja Barjaktarovićová – 34% (196 střel; 66 zás.)
2. Marina Rajčićová – 32% (47 střel; 15 zás.)
Švédsko

Ačkoli postupovalo Švédsko ze základní skupiny jako favorit, ve vyřazovací části tvrdě narazil, když prohrál v této skupině pouze zápas s Černou Horou, která odsunula Švédsko na druhé místo a vystavila tak velmi silným Norkám, které prošly celým turnajem do finále bez ztráty jediného zápasu.

Cesta Švédska turnajem:

Houževnaté Švédsko sehrálo vyrovnanou partii s domácím Chorvatskem, nad kterým i přes remízový stav poločasu (17:17) dokázaly zvítězit Švédky o 2 branky v poměru 30:28. Hráčky Švédska to však neměli vůbec jednoduché, neboť domácí Chorvatky táhli k dobrému výkonu skvělí fanoušci, kterých přišla takřka plná hala. Nejlepší střelkyní na straně Švédska byla Isabelle Gulldenová, který nasázela do brány soupeře 7 branek.

Nádherná bitva až do posledních sekund! Přesně to sliboval zápas Nizozemska se Švédskem už od samého začátku. V poločase svítilo skóre 14:14 a nevědělo se, kdo je na tom momentálně lépe. Od začátku druhé půle tahaly Švédky za kratší konec a Nizozemky toho náležitě využívaly, neb už vedly o 3 branky, jenže Švédky předvedly trpělivou hru, kterou začaly pomalu ale jistě stahovat náskok svých soupeřek. Nic méně Nizozemky znovu nastartovaly a začaly hrát především na rychlé protiútoky a využívat pravé spojky. Když se k tomu přidala s úspěšnými zákroky Westerová, vypadalo to, že už si Nizozemky nenechají vedení vzít. Ale! V 52. minutě se povedlo Švédkám vyrovnat stav utkání a bylo jasné, že je na dramatický závěr zápasu zaděláno. Ještě tři minuty před koncem zápasu se dostaly Nizozemky znovu do dvoubrankového vedení. Nakonec jim ale ani tento náskok nestačil a pět sekund před koncem zápasu vstřelila vyrovnávací branku na 30:30 Ida Odenová, načež nedokázaly Nizozemky již odpovědět. Z dnešního velmi dramatického zápasu si tak oba celky zapisují do tabulky skupiny C po jednom bodu a je tak jasné, že o prvním postupujícím ještě není zdaleka jasno.

Posledním zápasem Švédska ve skupině se stala házenkářská bitva s Německem, ve kterém bylo Švédsko jasným favoritem. Seveřanky nastoupily s jasným cílem vyhrát už od úvodní minuty, což bylo vidět hlavně na skóre, které se velmi rychle rozrůstalo, zatímco Němky zůstávaly s brankami při zemi. Až když měly Švédky na svém kontě deset nastřílených branek, začaly se pomalu rozjíždět i házenkářky Německa. Jedna akce střídala druhou a jen málokdy dokázala některá z brankářek zasáhnout. Dle toho také vypadal poločasový stav utkání (23:17). Oba celky se druhé půle pustily ve stejně ofenzivním stylu, jako tomu bylo v tom prvním. Žádná z hráček ani jednoho celku nedarovala té druhé z protistrany ani centimetr místa. Velkolepou podívanou, ve kterých padlo celkem 72 branek (což je do teď stále letošním maximem) ukončila poslední trefou v poslední minutě Nadgornajaová, která upravila na konečných 39:32 z pohledu Švédska. Švédské házenkářky si touto výhrou zajistily první místo ve skupině a postupovaly na vyřazovacích bojů v roli velmi velkých favoritů.

Ve vyřazovacích bojích čekal Švédsko jako první celek Francie. Jako první se do vedení dostaly Švédky, ale Francouzky se nenechaly ofenzivní smrští zahanbit a co nevidět to byli právě hráčky zpod Eiffelovy věže, kdo šel do vedení. Ty si postupně vytvořily náskok, který čítal 6 branek, ale ani jednou ze dvou takových situací nedokázaly manko Švédek navýšit, ba naopak do poločasu Švédky snížily na 12:14. Druhá půle už se stala jasnou dominancí hráček Švédska, které potřebovaly nutně vyhrát, aby se dotáhly na čelo vyřazovací tabulky. Byla to především Hagmanová, která celek Švédska mocně dotáhla do vítězného konce a stala se nejlepší střelkyní tohoto zápasu (7 vstřelených branek). Švédsko nakonec po napínavé bitvě vyhrálo v poměru 29:26.

Už před zápasem se Slovenskem věděly hráčky Švédska, že to nebude žádný průchod růžovou zahradou, neboť Slovenky prohlašovaly, že se pokusí zaskočit jakéhokoli soupeře na turnaje jako se jim podařilo například v základní skupině, díky čemuž postoupily do vyřazovací části turnaje. Jenže Švédky to měly od začátku zápasu hodně jednoduché, čemuž napomáhaly i časté technické chyby soupeřek, kterým v prvních čtrnácti minutích moc nepomohla ani brankářka. První poločas jasně naznačil, že tentokrát už Slovenky nepředvedou tak dobrý výkon, jako proti předchozím soupeřkám. Za stavu 17:11 se vkročilo do druhé půle. ve které se čekalo snižování ze strany Slovenska, jenže i tentokrát měly navrch Švédky, které si postupně vytvářely vyšší a vyšší brankové rozdíly ve skóre. Ve druhém poločase už sice brankářka Slovenska svým spoluhráčkám pomáhala mnohem více. Na výhru to ale nestačilo a tak se z výhry 31:22 radovaly Švédky, které po celý zápas vedly a Slovenky jen marně dotahovaly brankové manko.

Před posledním zápasem ve vyřazovací fázi turnaje mezi Švédskem a Černou Horou šlo o souboj o přímý postup do semifinále, neboť se oba celky nacházely s bodovým rozestupem na prvních dvou místech. Na záda jim ale velmi ostře dýchalo Nizozemsko. Očekával se velmi ostrý souboj, což se nakonec také potvrdilo. Jako první se do vedení dostaly Švédky, jenže Černohorky ani ne za 3 minuty převrhly misky vah vedení na svojí stranu. Švédkám netrvalo dlouho a do vedení se dostaly zpět seveřanky. Těm ale nebylo soupeřem povoleno utéct do více než tříbrankového vedení. Toto "pravidlo" přeci jen v závěru samotného prvního poločasu se vyplynulo ze hry a Švédky si do druhého poločasu odnášely velmi nadějné vedení 18:13. Jak jsme ale zvyklí u Černohorek, mají mnohem lepší druhou část celého zápasu a v dnešním zápase tomu nebylo jinak. Černohorky začaly od začátku druhého dějství mocně stahovat náskok svých soupeřek. Švédkám se najednou začala rozpadat kombinační hra, přibylo mnoho technických chyb, ale hlavně se nedostávaly seveřanky do zakončení. Když už se Švédkám podařilo se probojovat do ideální střelecké pozice, buď odevzdaly míč soupeřkám po nepřesné střele, která nijak neohrozila branku nebo se o zákrok postarala Barjaktarovićová. Ještě ve 48. minutě vedly Švédky o 3 branky. O sedm minut později už se ale mohly radovat Černohorky, neboť se dostaly poprvé v zápase do vedení. Černou Horu dopravila k vítězství nakonec přeci jen Radičevićová společně s Bulatovićovou, které se trefovaly především v druhé půli. Švédsko si tak připsalo velmi smolnou prohru 29:30 a kvůli tomuto faktu postupovaly do semifinále z druhého místa, což znamenalo, že narazí na silnějšího soupeře z druhé vyřazovací tabulky. Turnajoví expertu tento zápas považují na největší otočení stavu utkání na letošním ME.

Norky znovu na letošním dámském mistrovství před zraky rozjásaných diváků potvrdily, že jsou svým stylem hry opravdovým příkladem typické severské házené, technické, dynamické pohledné házené s úžasným severským zaujetím pro hru. Dominantní celek ve světě ženské házené, Norsko, zažilo výborný vstup do dnešního severského semifinále. Norky se hned ze startu utkání ujaly vedení a dokázaly si jej udržet po celý průběh prvního poločasu. Norky se prezentovaly hned od úvodních minut velice rychlým stylem hry, který je již v páté minutě katapultoval do tříbrankového vedení. Švédkám se podařilo vstřelit první branku v zápase až na přelomu páté a šesté minuty. Norky si v nadcházejících minutách dokázaly stále držet brankový odstup, který dosáhl rekordního nárůstu přibližně deset minut před koncem prvního poločasu, kdy Norky v utkání vedly čtyřbrankovým rozdílem. Švédkám se však podařilo zásluhou zlepšené obrany a výborných útoků snížit čtyřbrankové manko na rozdíl dvou tref. Z prvního poločasu tak odcházely Norky do šaten za stavu 13:11. Ve druhém poločase se rozhodla švédská trenérská lavička udělat několik změn v týmu, aby se pokusila změnit průběh hry. Norský trenér Thorir Hergeisson však hrál se stejným týmem po celých šedesát minut, což se mu také vyplatilo! Švédky se sice dokázaly přiblížit na nejtěsnější rozdíl jediné branky, ale to bylo také vše, co v utkání svedly. V poslední desetiminutovce se projevila norská dominance v plné síle a kráse a Norky se tak zaslouženě radovaly ze čtyřbrankového vítězství. Z pohledu Švédska skončil zápas za stavu 25:29. Norky tak potvrdily roli favoritek, Švédsko ve večerním semifinále ani jednou nepustily do vedení.

Nejlepší střelkyně:
1. Isabelle Gulldénová – 51 branek
2. Ida Odenová – 30 branek
3. Nathalie Hagmanová – 25 branek
4. Jenny Almová – 17 branek
5. Jessica Hellebergová – 16 branek

Procentuální úspěšnost brankářů:
1. Filippa Idehnová – 28% (199 střel; 55 zás.)
2. Johanna Bundsenová – 24% (58 střel; 14 zás.)
Přeji příjemné odpoledne všem házenkářským nadšencům a těm ženské házené především! Dnes je na programu ME poslední hrací den, ve kterém se rozhodne o konečné umístění na prvních čtyřech místech. Jako první je na řadě zápas o bronzové medaile, ve kterém se utká celek Švédska proti celku Černé Hory. Zápas se odehraje od 15:30 v hale Papp László Budapest Sportaréna, která se nachází v maďarské Budapešti.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.

Švédsko – Černá Hora

25:23

konec (11:12)

Zpět na online

Švédsko: Idéhnová (Bundsenová) – Agrenová, Fogelströmová, Blohmová, Robertsová, Sandová, Ahlmová, Torstensonová, Gulldénová, Hellebergová, Hagmanová, Jacobsenová, Odenová, Almová, Johanssonová

Černá Hora: Barjaktovićová (Rajčicová, Milenkovićová) – Petrovićová, Pavičevićová, Radičevićová, Jovanovićová, A. Bulatovićová, Klikovaćová, Malovićová, Lazovićová, K. Bulatovićová, Ramusovićová, Mehmedovićová, Despotovićová, Kněževićová

Rozhodčí: Kjertsi Arntsenová, Guro Røenová (obě NOR)

Diváci: 5500

Statistiky: