Menu

Házená

Kvalifikace ME

Česko – Severní Makedonie

27:27

konec (18:11)

02.11.2014, 13:30 • hala Euronics • Martin Petřek

Tipsport: 3.6 10.5 1.35 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Statečný výkon, ale velká škoda! Oslabený tým českých házenkářů v evropské kvalifikaci remizoval s Makedonií 27:27. Ještě v poslední sekundě mohl urvat vedení, ale Babákovu střelu gólman chytil. Svěřenci koučů Jana Filipa a Daniela Kubeše přitom vedli i o osm branek.

V kvalifikaci, v níž česká reprezentace pokračuje na jaře dvojzápasem se Švýcarskem, přestaly platit dvě jistoty. Ve Zlíně měli dosud házenkáři „evropskou bilanci“ tři výhry ze tří možností. Od doby, co se boje o Euro hrají formou skupin, dokonce Češi doma nikdy neztratili ani bod! Tato bilance končí.
„Na tým jsem hrdý,“ prohlásil jeden z koučů Daniel Kubeš. „Hlavně první poločas se blížil hranici našich možností,“ řekl o náskoku 18:11, o nějž tým bohužel přišel.

Jak se remízový duel vyvíjel? Mohutný brankář Borko Ristovski v pohodě chytil úvodní dvě střely a potvrdil roli jedné z klíčových postav. Jako zavalitý pivot Stojanče Stoilov, který ve 3. minutě typickým způsobem vybojoval sedmimetrový hod. No a ten v pohodě proměnil obávaný kanonýr Kiril Lazarov. Všichni důležití makedonští muži tak o sobě dali vědět od samého začátku.

A ukázali, že přestože nedělní soupeř jistě nedosahuje kvalit Francouzů, pořád jde o tým ze širší evropské špičky. Už v 7. minutě to bylo z českého pohledu 2:5, start se vůbec nepovedl a hloučky fanoušků z Makedonie si to náležitě užívaly.

Avšak Češi ukázali, že co soupisce při momentální obří marodce – chybělo deset hráčů – schází na jménech či mezinárodních zkušenostech, dokáže tým nahnat bojovností. Tři nečekané střely na hlavu Ristovského srovnaly skóre a Jakub Hrstka ve vlastním oslabení gólem na 7:6 poslal Česko poprvé do vedení.

Fantasticky chytal Martin Galia, který soupeře deptal při jasných šancích. A k tomu se přidaly výborné individuální výkony podpořené tvrdou obranou. Výsledek? Krásná Hanischova technická střela z pivota na 12:8 a makedonský kouč Nikola Panchevski si vzal během chvíle druhý oddechový čas. Z hřiště stáhl Lazarova i gólmanskou jedničku Ristovského.

Ale málo platné pro soka z Balkánu. Hbitý rozehrávač Zdráhala hrál výjimečný duel a Česku se dařilo takřka cokoli: včetně poslední akce poločasu, kdy Jurka zvýšil těsně přede sirénou na 18:11 a gól sudí uznali navzdory tomu, že panovaly zmatky ohledně toho, zda si trenéři Filip a Kubeš (ne)vybrali oddechový čas.

O sedm gólů v půli? To znělo zvlášť po úvodu jako sen.

Ale ani omylem nebylo rozhodnuto. Makedonci taženi hvězdným střelcem Lazarovem ze ztráty rychle umazali tři góly (20:16, 22:18). Nutno přiznat, že to nebylo nezasloužené; českým hráčům zkrátka už nevycházelo téměř vše jako v určitých fázích první půle, kdy se jejich hra blížila ideálu.

Naopak, domácím scházely jednoduché góly a ubývaly síly. Do poslední čtvrthodiny už šli Češi s náskokem jen 23:21. Nervozita se stupňovala, každá branka (či naopak ztráta) mohla být v této fázi rozhodující.

Takovým momentem se zdála Zdráhalova neproměněná sedmička – po ní se Makedonci dotáli na jedinou trefu a následně Mirkulovski srovnal. 25:25, prohrané oslabení a osm minut do konce... Své kamarády z tribuny mohutně povzbuzoval i zraněný kapitán Filip Jícha a utkání jej muselo vtáhnout tak jako ostatní.

Lazarov trefil sedmičku do tyče a dorážku chytil Štochl! Na druhé straně zase Babák nedal jasný proskok. Na obou stranách padlo ještě po dvou trefách a duel skončil remízou. Pro mladý celek a nové kouče by to přes statečný výkon a vzhledem k průběhu mohlo vypadat jako ztráta.

„Ale já remízu beru. Kdo by to od nás v takové sestavě čekal?“ řekl brankář Martin Galia, jeden z nejlepších mužů na palubovce.


Sestava a branky Česka: Galia, Štochl – Linhart 7, Zdráhala 7, Hanisch 4, Hrstka 3, Babák 3, Jurka 1, Kasal 1, Sobol 1, Kotrč, Škvařil, Šindelář, Chudoba, Motl. Trenéři: Filip, Kubeš.

Nejvíce branek Makedonie: K. Lazarov 10, Mirkulovski 5.

Rozhodčí: Togstad, Kristiansen (oba Nor.).

Sedmimetrové hody: 1/0 – 3/2. Vyloučení: 4:3. Diváci: 2000 (vyprodáno).

Druhé utkání 6. skupiny: Švýcarsko – Francie 24:33 (11:15).

Pořadí 6. skupiny: 1. Francie 6 bodů (skóre +25), 2. Makedonie 3 (+7), 3. Česko (-16), 4. Švýcarsko 0 (-16). (15:56:03)

60

Konec zápasu. (27:27)

59

Čtyři vteřiny před koncem dnešního dramatického duelu padl dvouminutový trest také na stranu Makedonie. V posledních chvílích vyskočil Tomáš Babák ze své role spojky nad horkokrevnou obranu makedonského celku, ale jeho střelecký pokus se nepotkal s úspěchem. (27:27) (27:27)

59

Ondřej Zdráhala dokázal šikovně projít z pozice spojky až na brankoviště a po náskoku z šestky vstřelil branku, která ale po verdiktu rozhodčího v poli neplatí. Jan Filip totiž před vstřelením branky položil zelenou kartu na stůl časoměřičů a vyžádal si oddechový čas. Po skončení oddechového času se vrátí český celek do hry v oslabení. (27:27) (27:27)

59

Skupina makedonských hráčů se řítila proti nezorganizované vracející se obraně českého celku a zakončila svůj tah na bránu brankou z rukou Vugrince. Tímto rychlým útokem srovnávají Makedonci třicet vteřin před koncem stav utkání na 27:27. (27:27)

57

Libor Hanisch vyslal po uvolnění na šestce točivou střelu, která skončila v bráně Makedonie. (27:26) (27:26)

56

Hvězda španělského klubu Barcelona, Kiril Lazarov, překonává Štochla přehozem. (26:26) (26:25)

56

Bránící hráč Česka vstupem do brankoviště zmařil jasnou brankovou příležitost hostů, což znamená, že Makedonie bude v infarktovém závěru házet sedmimetrový hod. (26:25) (26:25)

55

Norští rozhodčí berou po signalizovaném přešlapu Česku míč. Do postupného útoku tak půjde Makedonie. (26:25) (26:25)

53

Kiril Lazarov mířil vysoko nad bránu a dopředu tak znovu půjde český tým. (26:25) (26:25)

52

Ani dvojblok makedonské obrany nedokázal zastavit atraktivní ránu z přetahu Petra Linharta, která vrací Česku znovu vedení. (26:25) (26:25)

51

Petr Štochl exceluje v bráně! Český veterán dokázal zasáhnout hned dvakrát po sobě! (25:25) (25:25)

50

Makedonský hráč se z pozice křídla pokoušel překonat technickou střelou Petra Štochla, ale v oblasti brankoviště byl atakován Janem Sobolem, kterému byla udělena červená karta. Makedonie bude mít navíc k dispozici sedmimetrový hod. (25:25) (25:25)

49

Filip Mirkulovski dokázal projít z devítky až na šestku a po odrazu před hranicí čáry brankoviště se nemýlí. (25:25) (25:25)

48

Úspěšná střela urostlého Markovského zaznamenala snížení náskoku Česka na rozdíl pouhé branky. (25:24) (25:24)

47

Český tým bude hrát v početní výhodě. (25:23) (25:23)

46

Lazarov vyskočil na desíti metrech a svou pověstnou levačkou nedal Petru Štochlovi šanci. (25:23) (25:23)

45

Martin Zdráhala to vzal v českém útoku na sebe a po odrazu z šestky našla jeho střela cíl. (25:22) (25:22)

44

Před Kirilem Lazarovem se vytvořil dostatečný prostor na vstřelení branky, který Makedonec střelou z levé ruky bez váhání využil. (24:22) (24:22)

Česko – Severní Makedonie

27:27

konec (18:11)

Zpět na online

Česko: Hrstka Jakub, Jurka Miroslav, Motl Jiří, Sobol Jan, Galia Martin, Babák Tomáš, Kotrč Milan, Linhart Petr, Zdráhala Ondřej, Hanisch Libor, Šindelář Jakub, Chudoba Radim, Kasal Michal, Štochl Petr

Severní Makedonie: Mitrevski Nikola, Manaskov Dejan, Vugrinec Renato, Stoilov Stojanche, Lazarov Kiril, Jonovski Ace, Mirkulovski Filip, Markovski Velko, Ristovski Borko, Markoski Nikola, Mojsovski Naumce, Dimovski Vancho, Pribak Nemanja, Georgievski Goce, Lazarov Filip, Oljeski Goce

Rozhodčí: Oyvind Togstad (NOR) a Rune Kristiansen (NOR), delegát EHF Ferdinand Ferry Van der Helm (NED)

Diváci: 2000

Statistiky: