Menu

Fotbal

Reprezentační zápasy

Česko – USA

0:1

konec (0:1)

03.09.2014, 20:15 • Generali Arena, Praha • Tomáš Kohlmann (@tom__kohlmann)

Tipsport: 1.95 3.4 4.25 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

S konstatováním, že čeští fotbalisté podlehli USA 0:1, se loučím a těším se na přečtenou při prvním kvalifikačním zápase o postup na ME, ve kterém Češi v úterý přivítají zde na Letné bronzové medailisty ze světového šampionátu Nizozemce. (22:16:41)
STATISTIKY ZÁPASU:

Střely celkem: 9 – 8
Střely na bránu: 5 – 6
Držení míče: 47% – 53%
Rohové kopy: 6 – 4
Ofsajdy: 5 – 1
Fauly: 17 – 15
Žluté karty: 0 – 1
Američany nasměroval k vítězství v 39. minutě Alejandro Bedoya, jenž využil hrubého zaváhání Daridy při rozehrávce v blízkosti vlastního pokutového území a ačkoliv Čech zvládl vytáhnout proti Diskerudovi parádní zákrok, tak na dorážku Bedoyi neměl sebemenší nárok.

Hlavním strůjcem amerického vítězství se ale stal již pětatřicetiletý Nick Rimando, brankář Salt Lake City a jeden z minima fotbalistů z domácí ligy v kádru Američanů, si v závěrečné půlhodině připsal hned několik skutečně skvělých zákroků a udržel pro Američany cenné vítězství.
Na Letné je dobojováno a k velkému aplausu amerických fanoušků hosté vítězí nad českým výběrem 1:0! Pod trenérem Pavlem Vrbou tak čeští fotbalisté nedokázali zvítězit ani na čtvrtý pokus, když matný výkon během úvodní hodiny zápasu již nedokázali v závěru zápasu napravit a Američané míří poděkovat svým fanoušků s vítězným pocitem.

90+3

Konec zápasu.

90+3

Američané v poslední nastavené minutě vybojovali přímý volný kop ve středovém kruhu a již jen těžko pustí český tým k nějakému dalšímu ohrožení hostující branky.

90+2

Po Petrželově centru se do zakončení dral Procházka, v záklonu ale hlavičkoval daleko vedle americké branky.

90+1

V úvodu té první je István Vád donucen premiérově dnes udělit žlutou kartu, Moralesovi ale zřejmě toto potrestání nebude nijak vadit, neboť především stačil již v zárodku zastavit hrozící český brejk.

90

Rozhodčí Vád prodlužuje druhý poločas o tři nastavené minuty.

Další Pudilova šance a... opět Rimando

89

Nick Rimando dnes zamkl svoji bránu na několik západů! V suverénně největší příležitosti českého týmu se bezprostředně před ním ocitl Pudil, ovšem americký brankář i s trochou štěstí dalším famózním zákrokem jeho střelu vyrazil těsně vedle své svatyně!

Ačkoliv Rimando nahradil Guzana až o poločasové přestávce, bez jakékoliv diskuze by si zasloužil titul hráče zápasu.

88

Rosický připravil dostatek prostoru k centru Pudilovi, jeho pas před branku ale doletěl k široko daleko osamocenému Garzovi.

87

Petržela se snažil vtrhnout do pokutového území z pravé strany hřiště, naběhl si ale do trojice připravených soupeřů a jeho naivní snahu "ocenilo" publikum pískotem.

Řezník ani nadvakrát skvělého Rimanda nepřekonal

86

Do Dočkalova přízemního centru se opřel novic v národním týmu Radim Řezník, jehož první ránu ale dalším vynikajícím zákrokem vyrazil brankář Rimando a druhá střela plzeňského beka letí nad americkou branku!

85

Souboj Limberského s Moralesem sudí Vád posoudil jako nedovolený od hostujícího obránce, jenž ze země vstává s nechápavým výrazem.

84

Rozeběhla se čtyřiaosmdesátá minuta a český tým na odvrácení dalšího neúspěchu má již jen sedm minut a nastavený čas. Připomínám, že pod trenérem Vrbou se Čechům ještě vyhrát nepodařilo.

82

Další útočná snaha českého týmu končí ofsajdem, ve kterém byl čárovým rozhodčím Tóthem přistižen Petržela.

80

Petržela s Pudilem si vyměnili role, první jmenovaný centroval z levé strany a u vzdálenější tyče zakončoval levák Pudil, po jeho ráně vysoko nad americkou branku to ale stadiónem jen zklamaně zahučelo.

79

Poslední střídání v českém celku, Daridu nahrazuje Bořek Dočkal. Svého debutu se tak dnes nedočká Josef Šural.

79

Procházka při náběhu do pokutového území hledal centrem před brankou Daridu, před ním ale stačil odvrátit míč na rohový kop Ream a jak je již dnes zvykem, následný rohový kop přestál brankář Rimando bez jakékoliv úhony.

78

Drtivá část amerických příznivců se během poločasové přestávky přesunula do dolního patra svého sektoru a podporují svůj národní tým z větší blízkosti hřiště, byť přes plot s jistě horším výhledem.

77

Úspěch nepřinesl ani následný rohový kop a tak stále platí, že se standardními situacemi jsou oba týmy zcela na štíru.

76

Katastrofálně sehranou americkou standardní situace mohli Češi využít k rychlému brejku, po Daridově pasu ale Petržela nenašel žádného ze tří nabíhajících spoluhráčů před americkou brankou. Mezi nimi byl dokonce i Michal Kadlec, jenž se po obranné standardní situaci vydal na výlet přes celé hřiště.

75

Petržela, nikým neatakován, upadl při zpracování míče a vysloužil si mírný posměch a pískot z hlediště.

73

Oficiální návštěva dnešního přípravného zápasu je 12 624 fanoušků. Důvod k radosti ale zatím mají pouze ti američtí.

72

Část fanoušků v jednom rohu sparťanského stadiónu se snažila své kolegy vyburcovat skandováním a skákáním v rytmu "Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop!", nicméně zbytek stadiónu se nepřidal.

71

Nutno podotknout, že utkání se hraje ve skutečně skvělém fotbalovém klimatu. Nijak nefouká a také teplota je pro večerní sportování ideální.

Američané přiletěli dnešní zápas doslova odjezdit

70

Pudil si na levém křídle nedokázal zpracovat Daridův pas a dostatek prostoru k brejku si podél postranní čáry našel Gyau, v závěru svého snažení si ale ukopl míč a výrazně blíže pak k němu měl Michal Kadlec.

69

Potlesk fanoušků vyprovází ze hry Ladislava Krejčího, jenž hrál na domácím trávníku a sparťanskou oporu nahrazuje Daniel Pudil, levonohý fotbalista druholigového anglického Watfordu.

68

Rosický byl nedovoleně atakován při průniku útočnou polovinou a vybojoval zajímavou standardní situace ve prospěch českého celku.

67

Američané již popáté mění sestavu, střelec branky Alejandro Bedoya přepouští své místo na hřišti Emersonu Hyndmanovi.

66

Při další české snaze je na levém křídle přistižen v postavení mimo hru Krejčí.

65

Po následném rohovém kopu si prostor ke střele našel Rosický, ze vzduchu ale netrefil balón ideálně a ten se odrazil k Američanům.

Další obrovská šance našeho týmu

65

Obrovský nápor českých fotbalistů! Nejdříve se neujal Limberského pas na brankoviště, kde se neprosadil žádný ze tří českých fotbalistů atakujících americkou branku a poté se proti Daridovi dalším skvělým zákrokem vytáhl brankář Rimando!

63

Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Diskerud, přichází Garza.
Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Chandler, přichází Morales.
Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Corona, přichází Shea.

62

Michal Kadlec pořádně provětral nervy brankáře Čecha, když mu přihrál vysokou "malou domů", kterou si český brankář musel před dotírajícím Gyuaem zpracovávat na hruď a stěží rozehrát.

Krejčího šance a Rimandův zákrok

60

Signál Krejčího s Daridou se českým fotbalistům vůbec nepovedl, přesto odražený míč Rosický náramným lobem připravil do vyložené šance Krejčímu, jeho ránu z úhlu ale skvělým zákrokem zneškodnil brankář Nick Rimando!

59

Kolář si vykoledoval nedovolený zákrok Brookse v hloubi útočné poloviny a veškeré dění na hřišti se stěhuje před brankáře Rimanda.

58

Přesný Limberského centr se snesl na hlavu Petržely, vzrůstově pravděpodobně nejmenší fotbalista na trávníku ale mířil jen do brankáře Rimanda, jenž si tak mohl připsat klidný zahřívací zákrok.

56

K dalšímu dalekonosnému pokusu se odhodlal Green, jeho pokus ale mezi tři tyče nemířil a vzhledem k výrazu Američanů to bylo způsobeno i tečí Váchy, nicméně rozhodčí Vád nechává rozehrávat Petra Čecha.

55

Američané rozehrávají za sílícího pískotu českého obecenstva.

54

Čeští fotbalisté pokračují v útočném stylu z prvního poločasu, tedy řadou nákopů od stoperů Procházky s Kadlecem, nicméně v ofenzivní fázi má trenér Vrba sice kvalitní hráče, ovšem rozhodně ne výborné hlavičkáře a Američané si s těmito balóny snadno ví rady.

Bedoyova nebezpečná střela z uctivé vzdálenosti

52

Bedoya pálil z velké dálky a do středu branky, míč ale ve vzduchu zaplaval a Čech jej s potížemi vyrazil pouze přímo před sebe, kde však nebyl žádný z amerických ofenzivních fotbalistů.

51

Souhra Kadeřábka s Daridou neměla valný úspěch, druhý jmenovaný si v pokutovém území neporadil se zpracováním spoluhráčovy přihrávky.

50

Hosté nikam nespěchají a byť se přibližovali pokutovému území, tak nakonec vrátili rozehrávku ke středovému kruhu, kde operují oba stopeři, Brooks a jeho nový kolega Tim Ream, fotbalista se zkušenostmi i z anglické Premier League.

49

Z klubka těl dokázal vybojovat míč Limberský, nicméně Rosický se při průniku středem hřiště neprosadil a Češi se musí bránit americké útočné snaze.

48

Kolář v souboji s trojicí Američanů vybojoval autové vhazování, byť se hostům rozhodnutí čárového sudího Kispála vůbec nelíbí.

46

Trenér Vrba nakonec do druhého poločasu vyměnil hned čtyři fotbalisty, přičemž aktuální sestava je následující:

Čech – Řezník, Procházka, Kadlec, Limberský – Vácha, Darida – Petržela, Rosický, Krejčí – Kolář.

46

Začal druhý poločas.

46

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Vydra, přichází Kolář.

46

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Kadeřábek, přichází Řezník.
Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Pilař, přichází Petržela.
Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Jiráček, přichází Vácha.

46

Dvě už určitě připravil americký trenér Klinsmann, jenž stáhl ze hry Orozca a brankáře Guzana, které nahradili Nick Rimando a Tim Ream.
Američané jsou již zpět na trávníku, na Čechy se zatím čeká. Uvidíme, ke kolika střídáním oba trenéři během přestávky sáhli.
Za pískotu českých fanoušků končí dějství, po kterém náš národní tým prohrává v přípravném duelu s USA 0:1, když se o jedinou branku dosavadního průběhu zápasu po obrovské Daridově chybě postaral Alejandro Bedoya.

Druhý poločas začne zhruba ve 21:18 a věřme, že nabídne podstatně atraktivnější fotbalové představení.

45+1

První poločas skončil.

45

Maďarský arbitr k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.

44

Zápas v těchto desítkách sekund doprovází téměř hrobové ticho, Američané si dávají přestávku od podporování svého týmu a čeští fanoušci jsou nejspíše negativně zaskočeni dosavadním průběhem zápasu.

43

Při přízemním centru Chandlera zaváhal Procházka, k českému štěstí ale soupeř nedokázal jeho nepovedený odkop potrestat.

42

Další ostrý zákrok českého týmu si na konto připisuje Darida, jenž sestřelil k zemi Coronu a dočkal se pořádné domluvy z úst sudího Váda.

41

Američané rozehrávali za nezájmu českých fotbalistů, což se pokusil změnit už takřka veterán Rosický rychlým napadáním, ovšem v souboji s Brooksem si pomohl nedovoleným zákrokem.

Alejandro BEDOYA - 0:1

39

Američané právě vstřelili branku!
Sektor amerických fanoušků už ale bouří radostí!

Obrovskou měrou jim k tomu pomohl chybující Darida, jenž přišel o míč před vlastním pokutovým územím, Diskerud spěchal zcela osamocen vstříc Čechovi a ačkoliv český brankář vytáhl fantastický zákrok, tak jej obránci nechali na holičkách i při dorážce ALEJANDRA BEDOYI, jenž už do odkryté branky snadno míč dopravil!

38

Diskerud si mohl rohový kop zopakovat ještě dokonce dvakrát, ale další dva přízemní centry odvrátil u bližší tyče připravený Limberský.

37

Diskerudův centr se snášel přímo pod břevno české branky a zasahovat tak musel Petr Čech, jenž vytěsnil míč nad břevno své svatyně.

37

Standardní situaci budou zahrávat i Američané, to když mají pod sektorem svých příznivců příležitost rohového kopu.

36

Standardní situace ale zatím nejsou silnou stránkou obou celků a potvrdil to nepodařeným centrem i Václav Pilař.

36

Na druhé straně chyboval Johnson, jenž hlavou posunul míč přímo na kopačku Limberského, jeho centr ale stačili Američané srazit na rohový kop.

34

Gyau se snažil využít zaváhání Jiráčka při rozehrávce, po svém průniku podél pravé postranní čáry k dalšímu pokračování akce vybídl Altidora, před ním ale měl blíže k míči Kadlec a situaci z českého pohledu ohlídal.

První šance českého týmu

33

Z něj hosté Čecha nijak zaměstnat nedokázali a naopak to byli Češi, kteří se řítili do obrovské příležitosti! To když Vydra rozehrál brejk středem pole, posunul míč do běhu Rosickému, jeho křižný pas ke vzdálenější tyči ale nedokázal dopravit do sítě Darida!

32

Na Gyaův centr si naběhl Altidore, americký kapitán ale hlavou nedokázal vystřelit přes Kadlece. Američané budou v mírném náporu pokračovat prostřednictvím rohového kopu.

31

Se světovým šampionátem se Američané rozloučili možná nejútočnějším zápasem celého mistrovství, když při prohře 1:2 po prodloužení v osmifinálové bitvě s Belgií byl poměr střel 15:38, nicméně dnes zatím střeleckých pokusů vidíme pomálu z obou stran.

30

Gyau při centru z pravé strany trefil blokujícího Kadlece a jasným gestem se dožadoval odpískání pokutového kopu, nicméně sudí Vád jeho prosbu nevyslyšel a nechal pokračovat ve hře.

28

Fabian Johnson vychází vítězně i ze souboje s Davidem Limberským, navíc si od plzeňského obránce vykoledoval nedovolený zákrok.

Limberský si zde může dnešní zápas užít daleko více než plzeňské duely s místní Spartou, u jejíž fanoušků není zrovna nejpopulárnější a v posledních letech se tu potýká s mohutným pískotem na svoji osobu.

26

Vůbec poprvé dnes musel zasahovat Brad Guzan, jeho neprůstřelnost na českých trávnících ale trvá, to když si poradil s ránou Václava Pilaře z dvaceti metrů. Připomínám, že Guzan v Česku již chytal pohárový zápas za Aston Villu, které před pěti lety pomohl k výhře na hřišti Slavie 1:0.

25

Krejčí se na levém křídle neprosadil v souboji s Fabianem Johnsonem a pravý obránce americké sestavy vybojoval odkop od branky.

24

V pokutovém území Čechů si hledal prostor k zakončení Joe Corona, nicméně jeho žluté kopačky proti české obraně nebyly úspěšné a míč mu utekl za brankovou čáru. Vykopávat od své svatyně tak bude Petr Čech.

23

Darida zaváhal při rozehrávce a ledabyle přišel o míč, nicméně Češi stačili postavit kompaktní defenzivu a nepovolili soupeři rychlý přechod do útoku.

22

Z pravého křídla centroval před branku Joe Gyau, nicméně jeho pas se stal snadnou kořistí Petra Čecha.

20

O míč ale brzy přišli a Krejčí vedl rychlý brejk po levém křídle, jeho přízemní centr ale nedoputoval až k Vydrovi, jenž si nabíhal před odkrytou část hostující svatyně a Američané se této české příležitosti ubránili.

19

U míče na útočné polovině borci v bílém, které podporuje sektor jejich fanoušků skandováním "jů-es-ej".

18

První vážnější situace před Petrem Čechem, to když se u pokutového území uvolnil Joe Gyau, leč ze dvaceti metrů střílel přímo do českého brankáře.

16

Teď už se ale na tribunách píská, to když maďarský sudí posoudil ostrý zákrok na Daridu jako nedovolený a nechal pokračovat ve hře.

16

John Brooks pobavil přítomné na tribunách velmi nepodařeným odkopem, který rezultuje v autové vhazování Čechů u útočného rohového praporku.

15

Chandler si u rohového praporku našel prostor k centru přes Pilaře, jeho pas ale mířil do rukavic pozorného Petra Čecha.

14

Kadeřábek v hlavičkovém souboji přeskočil Jozy Altidora, pomohl si ale nedovoleným zákrokem vůči americkému kapitánovi.

13

Procházka si při rozehrávce pomohl i přihrávkou Petru Čechovi, ten v ostře oranžové barvě svého dresu dnes na trávníku svítí.

12

Přeci jen se Letná nakonec slušně zaplnila, pomohl tomu i svaz, který rozdal vstupenky řadě mládežnických oddílů a momentálně již je na tribunách kolem patnácti tisíc fanoušků.

10

První americkou ránu si do statistik zapisuje John Brooks, jeho dalekonosný pokus ale letěl daleko vedle české branky.

9

Darida hledal kolmicí po pravém křídle Kadeřábka, ten ale měl k míči dále než Timmy Chandler a navíc amerického beka fauloval.

9

Zpočátku nebezpečně vyhlížející průnik vedl Jozy Altidore středem hřiště, nakonec se ale Američané nedokázali probít do pokutového území.

8

Procházkův dlouhý nákop napříč útočnou polovinou na Krejčího končí odmávaným ofsajdem sparťanského křídelníka.

7

Nakonec ale o balón přišli a ve středu pole byl při zpracování míče sražen k zemi Ladislav Krejčí.

7

Poprvé hrají delší časový úsek s míčem na kopačkách také Američané, zatím ale v okolí středové čáry.

6

Po Pilařově přetaženém centru se do zakončení dral jeho někdejší plzeňský spoluhráč Petr Jiráček, ten ale přes bránící Američany vystřelit nedokázal a Češi se neprosadili ani z následného rohového kopu.

4

Trenér Vrba se při české rozehrávce snaží praktikovat podobný styl jako jeho kolega na lavičce pražské Sparty Vítězslav Lavička, když při českém držení míče hraje Vladimír Darida v roli falešného pravého obránce a podél pravé postranní čáry si hledá místo k průniku Pavel Kadeřábek. Ve Spartě Daridovu roli plní Marek Matějovský.

3

Další z amerických střelců na mistrovství, Julian Green, nedovoleně zasáhl v souboji s Kadeřábkem, Češi rozehrávají z vlastní poloviny.

2

Po zákroku Brookse na Vydru mohli Češi zahrávat první standardní situaci, nicméně centr Rosického Američané snadno odehrávají do zámezí.

Brooks se stal senzačním hrdinou Američanů na MS při zápase s Ghanou, kdy tento obránce a naprosto sváteční kanonýr vstřelil v samém závěru zápasu vítěznou branku.

1

Po pár desítkách sekund se v úvodním postavení mimo hru ocitl Matěj Vydra.

1

Úvodního výkopu se ujali Tomáš Rosický s Matějem Vydrou a před přeci jen zaplněnějším stadiónem může utkání začít!

1

Utkání právě začalo.
Češi se dnes představí celí v červeném, hosté budou hrát v bílém.
Státní hymny přednesl dětský sbor Radost Praha, při té americké je významně doprovázel i sektor hostujících fandů.
Poslechneme si státní hymny obou celků. Ještě před nimi ale je připomenuto, že dnešní den je světovou fotbalovou federací FIFA veden jako den Fair-play. Ke slovu se dostávají také kapitáni obou celků Tomáš Rosický a Jozy Altidore, kteří jmény obou celků potvrdili, že budou hrát fair-play.
Pět minut a deset sekund před plánovaným úvodním výkopem přichází z útrob stadiónu hlavní aktéři dnešního střetnutí vedeni trojicí maďarských sudích.
Nutno podotknout, že na šampionátu v Brazílii měli Američané snad největší podporu fanoušků ze všech zemí mimo Jižní Ameriku, do země samby se vydaly desetitisíce jejich příznivců.
Tribuny Generali Areny jsou zatím zřídka obsazené, nicméně zajímavou podporu budou mít američtí fotbalisté, neboť sektor zaoceánských fanoušků se dobře zaplňuje a potleskem uvítal hlášení americké sestavy hlasatelem zápasu.
Na pažitu letenského stadiónu čile rozcvičují oba týmy a u středové čáry také trojice rozhodčích. Ti dnes přijeli z Maďarska a v roli hlavního je povede někdejší útočník Ferencvárose Budapešť István Vád.

Ten kromě řady odpískaných zápasů v evropských pohárech byl v roce 2011 čtvrtým rozhodčím při finále Ligy mistrů a zblízka tak viděl triumf Barcelony na Wembley nad Manchesterem United 3:1.

Vád také působil v roli brankového rozhodčího při ME 2012, při zápase domácí Ukrajiny s Anglií byl u branky, do níž střílel Marko Dević, bránící John Terry vyrazil míč těsně, ale přeci jen zpoza brankové čáry, jak také potvrdil televizní záznam, nicméně nikdo z rozhodčích, včetně klíčového Váda, branku neviděl a navíc při podrobnějším zkoumání vyšlo najevo, že situaci předcházel neodmávaný ofsajd.

U Vádů se pískání věnuje téměř celá rodina, neboť také jeho stejnojmenný otec István býval rozhodčích FIFA a rovněž jeho sestra Anita je fotbalovou rozhodčí. V letošní sezóně má Vád za sebou dva mezinárodní zápasy, pískal souboj Panathinaikosu Atény s dánským Midtjyllandem v playoff o Ligu mistrů, kde zároveň udělil dvě červené (1-1) a červenou kartu potřeboval i při utkání kvalifikace o Ligu mistrů mezi Šerifem Tiraspol a Slovanem Bratislava v úvodu srpna.

Vádovi budou na čarách pomáhat jeho krajané Róbert Kispál a Vencel Tóth, čtvrtým rozhodčím je český sudí Petr Blažej.
Pětadvacet minut před úvodním výkopem jsou ochozy Generali Areny pouze zřídka obsazené, nicméně očekáváno je dnes přes třináct tisíc fanoušků.
Úvodní sestavy:

Česko: Čech – Kadeřábek, Procházka, Kadlec, Limberský – Darida, Jiráček – Pilař, Rosický, Krejčí – Vydra
Náhradníci: Vaclík, Bičík – Suchý, Dočkal, Pudil, Petržela, Vácha, Kolář, Mazuch, Řezník, Hořava, Šural

USA: Guzan – Johnson, Orozco, Brooks, Chandler – Bedoya, Corona, Diskerud – Gyau, Altidore, Green
Náhradníci: Rimando – Morales, Garza, Ream, Hyndman, Morris, Shea, Rubin, Wood

Rozhodčí: Vad – Kispál, Tóth (vš. Maďarsko).
Příjemný večer z pražské Letné přeje všem příznivcům dobrého fotbalu Tomáš Kohlmann. V generálce českého národního týmu na důležitý kvalifikační "otvírák" s Nizozemskem se svěřenci Pavla Vrby představí v Generali Areně proti USA, osmifinalistům uplynulého světového šampionátu.

ČESKO

Pod trenérem Pavlem Vrbou zatím čeští fotbalisté marně čekají na vítězství, když po remízách s Norskem a Finskem podlehli Rakousku. Nyní se v tomto novém období poprvé představí proti mimoevropskému soupeři a rozhodně je nečeká nic jednoduchého.

Trenér Vrba navíc čelí nepříjemnostem, že celá řada fotbalistů pouze vysedává na lavičkách svých týmů, včetně největších hvězd Čecha a Rosického, navíc z kádru mu pro dnešní zápas vypadl kvůli nachlazení kanonýr Lafata.

Brankáři: Petr Čech (Chelsea), Tomáš Vaclík (Basilej), David Bičík (Sparta)
Obránci: David Limberský, Václav Procházka, Radim Řezník (vš. Plzeň), Michal Kadlec (Fenerbahce), Daniel Pudil (Watford), Marek Suchý (Basilej), Pavel Kadeřábek (Sparta), Ondřej Mazuch (Dněpropetrovsk)
Záložníci: Tomáš Rosický (Arsenal), Petr Jiráček (Hamburk), Daniel Kolář, Milan Petržela, Václav Pilař, Tomáš Hořava (vš. Plzeň), Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí (oba Sparta), Vladimír Darida (Freiburg)
Útočníci: Matěj Vydra (Watford)

USA

Legenda na americké střídačce, Jürgen Klinsmann, přivezl do Prahy deset účastníků nedávno skončeného světového šampionátu, se kterým se Američané, i přes heroický výkon brankáře Tima Howarda, rozloučili po osmifinálové prohře s Belgií 1:2 po prodloužení. Howard do Prahy nedorazil a svoji šanci mezi tyčemi tak dostane Brad Guzan, jenž v posledních sezónách anglické Premier League zaujal velmi jistými výkony v dresu Aston Villy. S tou už jednou v Praze chytal, když v roce 2008 vychytal vítězství svého celku v tehdejším Poháru UEFA na hřišti Slavie 1:0.

Klinsmann do Prahy přivezl dvaadvacet fotbalistů, přičemž mezi nimi je šest nováčků, jedenáct hráčů s méně než 10 reprezentačními starty a hned patnáct fotbalistů do čtyřiadvaceti let. Po devatenácti letech také může za Američany nastoupit univerzitní fotbalista, neboť v kádru je Jordan Morris ze Stanfordu, jenž tak může napodobit dosud posledního univerzitního fotbalistu v národním týmu, kterým byl v roce 1995 Ante Razov.

Brankáři: Brad Guzan (Aston Villa), Cody Cropper (Southampton), Nick Rimando (Salt Lake City)
Obránci: Greg Garza (Tijuana/Mex.), Michael Orozco (Puebla/Mex.), Tim Ream (Bolton/Ang.), John Brooks (Hertha Berlín), Timothy Chandler (Frankfurt), Fabian Johnson (Mönchengladbach)
Záložníci: Alfredo Morales (Ingostadt), Emerson Hyndman (Fulham), Mix Diskerud (Trondheim), Alejandro Bedoya (Nantes), Brek Shea (Stoke), Joe Corona (Tijuana), Julian Green (Hamburk)
Útočníci: Joe Gyau (Dortmund II), Jordan Morris (Stanford/USA), RUbio Rubin (Utrecht), Jozy Altidore (Sunderland), Bobby Wood (1860 Mnichov)
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:15.

Česko – USA

0:1

konec (0:1)

Zpět na online

Branky: 39. Bedoya

Karty:   90+1. Morales (USA)

Česko: Čech – Kadeřábek (46. Řezník), Procházka, Kadlec, Limberský – Darida (79. Dočkal), Jiráček (46. Vácha) – Pilař (46. Petržela), Rosický, Krejčí (69. Pudil) – Vydra (46. Kolář)
Náhradníci: Vaclík, Bičík – Suchý, Dočkal, Pudil, Petržela, Vácha, Kolář, Mazuch, Řezník, Hořava, Šural

USA: Guzan (46. Rimando) – Johnson, Orozco (46. Ream), Brooks, Chandler (63. Morales) – Bedoya (67. Hyndman), Corona (63. Garza), Diskerud (63. Shea) – Gyau, Altidore, Green
Náhradníci: Rimando – Morales, Garza, Ream, Hyndman, Morris, Shea, Rubin, Wood

Rozhodčí: Vad – Kispál, Tóth (vš. Maďarsko)

Diváci: 12 624