Menu

Motorsport

Formule 1

Velká cena Číny

Vítěz: L. Hamilton

konec

20.04.2014, 09:00 • Shanghai International Circuit, Šanghaj • Michal Šandor

Máme za sebou Velkou cenu Číny, kterou stylem start-cíl ovládl Lewis Hamilton. Mercedes opět slavil double, protože druhý dojel Nico Rosberg. Stupně vítězů pak možná trochu překvapivě uzavřel Fernando Alonso na Ferrari. Další závod je na programu 11. května, kdy se pojede Velká cena Španělska. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek prodlouženého víkendu. (11:10:57)
Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
Konečné pořadí Velké ceny Číny: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Alonso, 4. Ricciardo, 5. Vettel, 6. Hülkenberg, 7. Bottas, 8. Räikkönen, 9. Pérez, 10. Kvjat. Závod nedokončili Adrian Sutil a Romain Grosjean.

Konec závodu.

56

LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Číny. Druhý dojel jeho týmový kolega Nico Rosberg, třetí skončil Fernando Alonso.

56

Jezdci najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně Číny.

55

Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Alonso, 4. Ricciardo, 5. Vettel, 6. Hülkenberg, 7. Bottas, 8. Räikkönen, 9. Pérez, 10. Kvjat.

53

Nové koště zřejmě dobře mete. Po nastoupení nového šéfa Ferrari Marca Mattiacciho jede Fernando Alonso o stupně vítězů.

52

Ačkoliv Pastor Maldonado startoval až z poslední pozice, nakonec se dokázal vyšplhat až na 14. příčku.

51

Pokud Lewis Hamilton v posledních kolech Velké ceny Číny neudělá nějakou jezdeckou chybu, vítězství jej nemine.

50

Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Alonso, 4. Ricciardo, 5. Vettel, 6. Hülkenberg, 7. Bottas, 8. Räikkönen, 9. Pérez, 10. Kvjat.

49

Felipe Massa se po nepovedeném pit stopu snaží zachránit, co se dá, ale zatím to stačí jen na 15. místo.

48

Pokud by aktuální pořadí platilo i na konci závodu, slavila by stáj Mercedes další double.

47

Do cíle dnes nedojedou Adrian Sutil a Romain Grosjean, kteří měli nějaké problémy se svými monoposty a zbytek závodu tak sledují z boxů.

46

Lewis Hamilton jede na čele stále neohrožen, jeho stájový kolega Nico Rosberg má na něj deficit téměř 15 sekund.

45

Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Alonso, 4. Ricciardo, 5. Vettel.

43

Loňské vítězství v Šanghaji obhajuje Fernando Alonso, který ovšem bude letos rád, pokud se vůbec udrží na stupních vítězů.

42

Nico Rosberg zapnul systém DRS a prohnal se kolem Fernanda Alonsa, který si ani "neškrtl".

42

Bod za desáté místo by za tohoto stavu bral Daniil Kvjat na Toro Rosso.

41

Ačkoliv obloha nad Šanghají vypadá všelijak, déšť se zatím nespustil.

40

Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Alonso, 3. Rosberg, 4. Ricciardo, 5. Vettel.

39

V závodě už nepokračují Adrian Sutil a Romain Grosjean, kteří byli nuceni předčasně odstoupit.

38

Lewis Hamilton rovněž přijel pozdravit své mechaniky, ale díky tomu, že měl před pit stopem náskok 37 vteřin, zůstane na čele průběžného pořadí.

37

Právě Ricciardo zamířil do boxů k mechanikům.

36

V předchozích dnech potvrdil Odvolací soud Mezinárodní automobilové federace FIA diskvalifikaci Daniela Ricciarda po Grand Prix Austrálie, ačkoliv šéf stáje Red Bull Christian Horner byl přesvědčen o tom, že jeho tým nepochybil.

35

Do pit lane zamířil Sebastian Vettel, jehož zastávka proběhla bez komplikací.

35

Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Ricciardo, 4. Vettel, 5. Alonso.

34

Svůj povinný pit stop absolvoval také Fernando Alonso.

33

Prapor Williamsu ve Velké ceně Číny drží Valtteri Bottas, jenž aktuálně krouží na sedmé pozici, zatímco Felipe Massa doplatil na dlouhou zastávku v boxech a nachází se na 17. místě.

32

U mechanikům mezitím také Pérez, Bottas a Hülkenberg.

31

Je to potvrzené, Romain Grosjean zajel do boxů a zaparkoval svůj vůz rovnou do garáže. Po Sutilovi je tak druhým jezdcem, jenž v dnešním závodě nedojede do cíle.

30

Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Alonso, 3. Rosberg, 4. Ricciardo, 5. Vettel.

29

Romain Grosjean má nějaké problémy s autem a vypadá to, že bude muset ze závodu předčasně odstoupit.

28

Lewis Hamilton na čele nadále akceleruje, momentálně má na druhého Alonsa luxusní náskok v podobě necelých třinácti sekund.

27

Na samotném chvostu kroužící Chilton a Ericsson už ztrácí jedno celé kolo. Mezitím se Magnussen prohnal kolem Gutiérreze.

26

Daniel Ricciardo na cílové rovince aktivoval systém DRS a posunul se před Sebastiana Vettela, který mu nekladl téměř žádný odpor.

25

Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Alonso, 3. Rosberg, 4. Vettel, 5. Ricciardo.

24

Na poslední bodované pozici krouží Romain Grosjean, který by za této konstelace bral jeden bod.

23

Zajímavý souboj spolu svedli Nico Rosberg a Sebastian Vettel. Pilot stáje Mercedes si vyšlápl na čtyřnásobného mistra světa, kterého předjel a dostal se na třetí místo. Vettel ovšem nechtěl prodat svou kůži lacino, ale jeho ataku se Rosberg ubránil.

22

Lewis Hamilton si i v Šanghaji jede svou vlastní ligu, nyní má na druhého Alonsa náskok téměř 6,5 vteřiny.

21

Meteorologové sice pro dnešní závod předpovídali déšť, který pozlobil ve třetím tréninku i v kvalifikaci, ale počasí do Velké ceny Číny zatím nepromluvilo.

20

Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Alonso, 3. Vettel, 4. Rosberg, 5. Ricciardo.

19

Připomeňme si, že v závodě už nepokračuje Adrian Sutil.

18

V boxech se objevil Lewis Hamilton, který se díky svému velkému náskoku vrátil na trať v roli vedoucího závodníka. K mechanikům odbočil i Magnussen.

17

Magnussen ztratil další příčku, tentokrát jej za sebou nechal Romain Grosjean. Nováček v barvách McLarenu spadnul až na desátý "flek".

17

Kimi Räikkönen si vyšlápl na Kevina Magnussena, kterého bez většího boje předjel a posunul se na osmou pozici.

16

Mechanici Red Bullu měli opět práci, tentokrát k nim zajel Daniel Ricciardo, jenž se na trať vrací až na pátém místě.

15

Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Ricciardo, 3. Alonso, 4. Vettel, 5. Rosberg.

14

Felipe Massa se kvůli velkému zdržení v boxech propadl až na poslední místo startovního pole.

14

Povinný pit stop čeká i Nica Rosberga, který nyní dostal do týmového rádia nařízení, aby si přijel pro novou sadu pneumatik.

13

Do boxů zajel z druhého místa Sebastian Vettel, který po návratu na trať přijde o stupně vítězů. Své mechaniky přijel pozdravit i Valtteri Bottas.

12

Fernando Alonso odbočil do pit lane, vzápětí jej následoval Nico Hülkenberg.

11

Ke svým mechanikům zamířili Felipe Massa a Kimi Räikkönen. Finův pit stop se obešel bez problémů, zatímco Massa ztratí drahocenné vteřinky, protože mechanici mu dlouho vyměnovali pneumatiky, resp. opravovali matici.

10

Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Alonso, 4. Ricciardo, 5. Rosberg.

9

Kvůli neuspokojivým výsledkům v pondělí rezignoval na svou funkci šéf Ferrari Stefano Domenicali, na jehož místo vedení stáje dosadilo Marca Mattiacciho.

8

Poslední bodovanou, tedy desátou pozici drží Kimi Räikkönen na Ferrari, který se neprobil sítem druhé části kvalifikace. V boxech mezitím Jenson Button.

7

Adrian Sutil nakonec zamířil do boxů a je prvním jezdcem, který v dnešním závodě nespatří šachovnicový praporek.

6

Na samotném chvostu startovního pole se nachází Adrian Sutil na Sauberu, který ztrácí přes 77 vteřin na prvního Hamiltona.

5

Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Alonso, 4. Ricciardo, 5. Rosberg.

4

Závodníci mohou od tohoto okamžiku začít používat systém DRS.

3

Pastor Maldonado, který kvůli neúčasti v kvalifikaci musel startovat až z posledního místa, momentálně krouží na 18. příčce.

2

Lewis Hamilton začíná svým soupeřům opět ujíždět. Na druhého Vettela má aktuálně k dobru 1,5 vteřiny.

1

Dobrý start měl Felipe Massa, který se ihned natlačil dopředu. Málem to ale odnesl Fernando Alonso, do kterého Massa vrazil, ale oba jezdci pokračují. Start se naopak nepovedl Ricciardovi, jenž klesl na čtvrtou pozici.

Závod právě odstartoval.
Piloti se pomalu seřazují na startovním roštu a začátek Velké ceny Číny je na spadnutí.
Jezdci právě vyrazili do zaváděcího kola.
Třetí trénink a kvalifikace se odjely za deště a stejné počasí meteorologové předpovídají také pro samotný závod.
Trať


Okruh v Šanghaji měří 5 451 metrů a závod je vypsán na 56 kol. První Grand Prix se tu uskutečnila v roce 2004. Na této dráze, která čítá devět pravých a sedm levých zatáček, stanovil traťový rekord Michael Schumacher. Loňské vítězství zde obhajuje Fernando Alonso.

Kvalifikace


Rovněž v první části kvalifikace dal o sobě vědět déšť. Do "kvaldy" vůbec nevyrazil Maldonado, jemuž mechanici nestihli opravit monopost a Lotus tak bude muset zažádat o výjimku, aby mohl Pastor startovat v závodě. Z první fáze nepostoupili Gutiérrez, Kobajaši, Bianchi, Ericsson, Chilton a Maldonado.


Z druhého segmentu neprošli Räikkönen, Button, Kvjat, Sutil, Magnussen a Pérez.


Během třetího dílu kvalifikace déšť nabral na intenzitě, na což pak doplatil Rosberg, který v poslední zatáčce předvedl ukázkové hodiny. Pole position si v Šanghaji vyjel Lewis Hamilton, jehož v první řadě doplní Daniel Ricciardo. Druhou linii zaplní Sebastian Vettel a Nico Rosberg.

Tréninky


V prvním tréninku postihly technické problémy hned trojlístek pilotů. Kimi Räikkönen kvůli nim nezaznamenal ani jedno měřené kolo, Esteban Gutiérrez měl trable se spojkou a Jules Bianchi řešil potíže s palivovým systémem. Aby toho nebylo málo, tak Pastor Maldonado dostal hodiny v deváté zatáčce. Nejrychlejší čas zajel Alonso, následován Rosbergem a Ricciardem.


Druhá tréninková jednotka už proběhla relativně v klidu. O vzrušení se jako jediný postaral Maldonado, jenž havaroval u vjezdu do pitlane, seznámil svůj vůz s bariérami a porouchal zavěšení předního kola. Nejlepší čas zaknihoval Hamilton před Alonsem a Rosbergem.


Závěrečný trénink se uskutečnil za deště. V těchto nepříznivých podmínkách ujel Ricciardo jen pět kol, zatímco čtveřice Rosberg, Magnussen, Alonso a Hamiton pro změnu ani jedno. Maldonada znovu postihly problémy a musel svůj monopost odstavit u desáté zatáčky. Na identickém místě pak dostal smyk Bottas. Tréninky uzavřel na prvním místě Daniel Ricciardo, druhý skončil Felipe Massa a třetí Romain Grosjean.

Na čele průběžného pořadí jezdců se stále drží Nico Rosberg, jenž dosud nastřádal 61 bodů. Druhý Lewis Hamilton jich má na svém kontě 50, o dalších 22 bodů zpět je třetí Nico Hülkenberg.


Mezi konstruktéry doslova dominuje Mercedes se ziskem 111 bodů, druhá Force India má deficit 67 bodů. Třetí příčku zatím zaujímá McLaren.

Příjemné nedělní ráno při sledování textového online přenosu ze čtvrtého závodu letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velké ceny Číny.
Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 09:00.

Velká cena Číny

Vítěz: L. Hamilton

konec

Zpět na online