Menu

Další

La Vuelta a Espaňa

21. etapa

Víťaz: Elia Viviani (Quick-Step Floors)

konec

16.09.2018, 17:30 • Miroslav Kováčik sk

V poradí 73. ročník španielskej Vuelty dnes napísal svoju záverečnú kapitolu. Podľa očakávaniami sme boli svedkami hromadného dojazdu, v ktorom Petra Sagana zdolal len taliansky šampión Elia Viviani. Slovenský cyklista ukázal zlepšujúcu sa formu, ale zo Španielska bude odchádzať bez víťazstva. Dnešným umiestnením sa posunul aspoň na druhé mieste bodovacej súťaže, v ktorej triumfoval Alejandro Valverde. Celkovým víťazom trojtýždňového cyklistického dobrodružstva sa stal Brit Simon Yates z tímu Mitchelton – Scott. Na pódiu ho doplní mladé duo Enric Mas a Miguel Ángel López. To je od nás v tomto momente všetko. Ďakujeme vám za pozornosť počas sledovania kompletnej porcie 21 etáp. Vuelta a España 2018 pre vás komentovali Miroslav Kováčik a Michal Bakoš. (20:00:33)

Najlepšia desiatka záverečnej etapy:

1. Elia Viviani (Quick-Step Floors) 2:21:28 hod.
2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
3. Giacomo Nizzolo (Trek – Segafredo)
4. Danny Van Poppel (Lotto NL-Jumbo)
5. Marc Sarreau (Groupama – FDJ)
6. Jon Aberasturi (Euskadi–Murias)
7. Simone Consonni (UAE Emirates)
8. Matteo Trentin (Mitchelton – Scott)
9. Tom Van Asbroeck (Education First-Drapac)
10. Ryan Gibbons (Dimension Data).

CIEĽ

Víťazom dnešnej etapy sa stáva ELIA VIVIANI! Taliansky majster bol veľmi dlho vzadu, ale napokon sa dostal do špurtu po ľavej strane vozovky. Následne ukázal svoju rýchlosť a nedal súperom šancu. Peter Sagan nesklamal, bojoval o víťazstvo, ale musí sa uspokojiť s druhým miestom. Tretiu priečku si dnes vybojoval Giacomo Nizzolo z Treku – Segafredo.

1 km

Posledný kilometer zostáva do prejazdu cieľovou čiarou. Quick-Step sa už dostal na čelo balíka a veľmi dobrú pozíciu má Elia Viviani. V jeho blízkosti vidíme aj dúhový dres Petra Sagana, ktorý sa bude snažiť ukoristiť etapové víťazstvo. Držme palce.

2 km

Posledných dvetisíc metrov zostáva do konca dnešnej etapy. Groupama – FDJ je teraz zastúpené vpredu s veľkým počtom mužov. Quick-Step Floors si zatiaľ dáva načas, no v prípade tohto belgického tímu sme na podobné vyčkávanie zvyknutí.

4 km

Vpredu máme jazdcov tímu Lotto NL-Jumbo, po pravej strane je sformovaná Bora-Hansgrohe a do čela sa dostávajú aj ostatné zoskupenia. Čelo pretekov je teraz veľmi farebné a situácia začína byť neprehľadná.

6 km

Začíname posledný okruh v centre Madridu. Joey Rosskopf a spol. boli pred chvíľou dostihnutí, a tak je viac-menej jasné, že budeme svedkami hromadného dojazdu. Pelotón ťahá cieľovým priestorom Vincenzo Nibali, nasledovaný jazdcami tímu Bora-Hansgrohe.

8 km

Diego Rubio (Burgos BH), Joey Rosskopf (BMC Racing Team) a Garikoitz Bravo (Euskadi-Murias) sú stále pred pelotónom, no ich náskok je minimálny. Únik ťahá najmä americký cyklista, ktorý ukázal veľkú silu v individuálnej časovke.

10 km

Tak ešte necelé dve kolá. Na čele hlavnej skupiny sme videli hneď piatich pretekárov tímu Bora-Hansgrohe, ktorí pracujú pre Petra Sagana. Bolo by skvelé, keby sa slovenský cyklista naladil na náročné MS v Innsbrucku triumfom v centre Madridu.

12 km

Pelotón ukazuje svoju silu a únik si nepúšťa na viac ako desať sekúnd. Televízne kamery si už po niekoľkýkrát všímajú Thomasa De Gendta, ktorý jazdí na chvoste pelotónu. Pre neho Vuelta končí tri kilometre pred cieľom dnešnej etapy.

14 km

Najväčším favoritom bude taliansky majster Elia Viviani, ktorý zabojuje o 67 kariérne víťazstvo, z toho deviate na Grand Tour. Na čele pelotónu pre neho pracujú jeho tímoví kolegovia, ale každým dňom sa stupňuje forma trojnásobného majstra sveta Petra Sagana.

16 km

Európsky šampión v časovke Victor Campenaerts si skúšal nastúpiť, ale po chvíli uznal, že jeho snaha by k ničomu neviedla. Naďalej tak máme vpredu trojicu cyklistov s náskokom približne desiatich sekúnd.

18 km

"Cítim sa dobre, pretože je to posledný deň. Boli to tri veľmi ťažké týždne. Dnes to bude otázka dobrých nôh a vytvorení si pozície. Budeme sa snažiť a chceme poraziť Vivianiho, ale aj Sagana či Van Poppela," povedal pred etapou Giacomo Nizzolo.

20 km

Diego Rubio (Burgos BH), Joey Rosskopf (BMC Racing Team) a Garikoitz Bravo (Euskadi-Murias) sú pretekári, ktorí sú stále o niekoľko metrov pred hlavným poľom. Skutočne majú však veľmi malú šancu na to, aby vyhrali z nedávno vytvoreného úniku.

23 km

Cyklisti smerujú k méte dvadsať kilometrov pred cieľom. Vedúca trojica si drží konštantný náskok, ktorý však pelotón nebude mať problém zmazať. Všetko speje k hromadnému dojazdu aj s našim cyklistickým fenoménom Petrom Saganom.

26 km

Aktivita Nikitu Stalnova je minulosťou. Kazach nedobrovoľne musel odstúpiť z vedúcej skupiny, pretože dostal defekt. Následne sa zaradil späť do pelotónu, kde sú jeho aj jeho kolegovia z tímu Astana.

21. etapa

Víťaz: Elia Viviani (Quick-Step Floors)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Celkové poradie Vuelta a España 2018:
1. Simon Yates (Mitchelton – Scott) 82:05:58 hod.
2. Enric Mas (Quick-Step Floors) +1:46
3. Miguel Ángel López (Astana) +2:04
4. Steven Kruijswijk (Lotto NL-Jumbo) +2:54
5. Alejandro Valverde (Movistar) +4:28
6. Thibaut Pinot (Groupama – FDJ) +5:57
7. Rigoberto Urán (Education First-Drapac) +6:07
8. Nairo Quintana (Movistar) +6:51
9. Ion Izagirre (Bahrain Merida) +11:09
10. Wilco Kelderman (Sunweb) +11:11

Bodovacia súťaž:
1. Alejandro Valverde (Movistar) 131 bodov
2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) 119b.
3. Elia Viviani (Quick-Step Floors) 105b.

Vrchárska súťaž:
1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 95 bodov
2. Bauke Mollema (Trek – Segafredo) 83b.
3. Luis Ángel Maté (Cofidis) 64b.

Tímová klasifikácia:
1. Movistar 46:50:04 hod.
2. Bahrain Merida +45:36
3. Bora-Hansgrohe +47:57

Najlepšia desiatka záverečnej etapy:
1. Elia Viviani (Quick-Step Floors) 2:21:28 hod.
2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
3. Giacomo Nizzolo (Trek – Segafredo)
4. Danny Van Poppel (Lotto NL-Jumbo)
5. Marc Sarreau (Groupama – FDJ)
6. Jon Aberasturi (Euskadi–Murias)
7. Simone Consonni (UAE Emirates)
8. Matteo Trentin (Mitchelton – Scott)
9. Tom Van Asbroeck (Education First-Drapac)
10. Ryan Gibbons (Dimension Data).