Menu

Další

Olympijské hry - Střelba

Vzduchová pistole - finále (muži)

Vítěz: J. Foroughi (IRI)

konec

24.07.2021, 08:30 • Milan Huppert

Ze sobotního programu střelby je to ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších olympijských přenosů se budu těšit na počtenou. (09:12:43)
Zlatou medaili ve střelbě ze vzduchové pistole vybojoval Íránec Javad Foroughi, který od první série okupoval čelo pořadí a svůj náskok postupně navyšoval. Před posledním soubojem mezi ním a Damirem Mikecem bylo jasné, že Srb nemá šanci manko více jak čtyř bodů na soka stáhnout, to nakonec ještě narostlo až k sedmi. I Srb ovšem zaslouží za svou cestu turnajem velkou pochvalu, protože nechybělo moc, aby skončil čtvrtý, ale důležité chvíle zvládl a nakonec mohl slavit stříbro, navíc z kvalifikace postupoval až jako poslední, tedy osmý. Bronz z Brazílie obhájil Pchang Wej, který jednou z posledních střel vyřadil z boje o medaile Ukrajince Korostylova.

Konečné pořadí

1. Javad Foroughi (IRI) 244,8 bodu
2. Damir Mikec (SRB) 237,9
3. Wej Pchang (CHN) 217,6
4. Pavlo Korostylov (UKR) 198,9
5. Christian Reitz (GER) 176,6
6. Po-wen Čang (CHN) 158,2
7. Chaudhary Saurabh (IND) 137,4
8. Kim Mose (KOR) 115,8

Finále skončilo.

Nový olympijský vítěz Javad Foroughi si počkal na poslední střelu konkurenta, aby věděl, kolik musí trefit. Stačily mu necelé čtyři body, což Íránec splnil s přehledem, jeho poslední výstřel byl vyšší deseti bodů.
Předposlední střelu měl Foroughi o 1,4 bodu lepší. Je rozhodnuto.
Budeme sledovat spíše formální souboj o zlato. Javad Foroughi totiž disponuje na Mikece náskokem 4,2 bodu, takový náskok si skvěle střílející Íránec už nenechá ujít.

Stejně jako před pěti lety v Riu de Janeiru, tak i letos bere Wej Pchang bronzovou medaili. Ztrátu šesti desetin na Mikece jednou střelou stáhnout nedokázal.

Wej pokazil svou ránu a Mikec jej dorovnal přesně na desetinu! Přesto oba budou brát medaili, protože svou poslední ránu hrubě nezvládl Pavlo Korostylov, jenž spadl na čtvrtou pozici a bude bez medaile.
Za chvíli budeme vědět, kdo získá medaili. Na nepopulárním čtvrtém místě je momentálně Mikec, který ztrácí na Pchanga sedm desetin. Na druhou příčku se polepšil Ukrajinec Korostylov.

Ze hry už je nejlepší trojka kvalifikace. Reitz neměl šanci proti Srbovi, zvláště když poslední rána skončila na hodnotě 8,9.
Moc dobře to nevypadá s Reitzem. Ten sice v rozstřelu porazil Čanga, ale na čtvrtého Mikece ztrácí už 1,4 bodu. Tuto hodnotu musí smazat jedinou střelou, jinak končí.
Další sérii odstartoval Wej Pchang střelou za 10,4 bodu. Není to špatné, ale pro dostižení Íránce musí střílet ještě lépe.
Situace na čele se nemění. Javad Foroughi vede a k dispozici má už 2,8 bodu. Má skvěle našlápnuto k zisku zlaté medaile, ale to se může změnit s jedinou ránou. Druhé místo nadále drží Pchang.

Dále jde Reitz! Střela hodnoty 10,4 bodu mu stačila na postup mezi nejlepší pětku, Čang předvedl střelu o čtyři desetiny horší.
Kdo opustí finále jako třetí? To zůstává otázkou, protože Reitz i Čang mají stejný bodový součet, proto i v tomto případě rozhodne rozstřel.
Na první pozici se i nadále drží Javad Foroughi. Ostatní soupeři budou mít souboj o zlato s tímto Íráncem velmi těžký.

Na sedmém místě končí vítěz kvalifikace Chaudhary Saurabh. Před svým posledním výstřelem měl na Čanga k dobru tři desetiny, ale klíčová rána mu nevyšla a v pořadí spadl až za Číňana.

Vzduchová pistole - finále (muži)

Vítěz: J. Foroughi (IRI)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné pořadí
1. Javad Foroughi (IRI) 244,8 bodu
2. Damir Mikec (SRB) 237,9
3. Pchang Wej (CHN) 217,6
4. Pavlo Korostylov (UKR) 198,9
5. Christian Reitz (GER) 176,6
6. Čang Po-wen (CHN) 158,2
7. Chaudhary Saurabh (IND) 137,4
8. Kim Mose (KOR) 115,8