Menu

Další

Olympijské hry - Silniční cyklistika

Individuální závod (muži)

Vítěz: R. Carapaz (ECU)

konec

24.07.2021, 04:00 • Petr Sumbal

Ode mě je to už z tohoto závodu všechno, přeji hezkou sobotu. (11:03:43)
Konečné pořadí

1. Richard Carapaz (ECU) 6:05:26 hod
2. Wout van Aert (BEL) +1:07 min
3. Tadej Pogačar (SLO) +1:07
4. Bauke Mollema (NED) +1:07
5. Michael Woods (CAN) +1:07
6. Brandon McNulty (USA) +1:07
7. David Gaudu (FRA) +1:07
8. Rigoberto Uran (COL) +1:07
9. Adam Yates (GBR) +1:07
10. Maxmilian Schachmann (GER) +1:21
...
36. Michael Kukrle (CZE) +10:12
Zdeněk Štybar (CZE) DNF
Lukáš Kubiš (SVK) DNF
Juraj Sagan (SVK) DNF
Michal Schlegel (CZE) DNS
Silniční závod je u konce a zlatou medaili získává Ekvádorský cyklista Richard Carapaz. Hned po prvních pár kilometrech se na čele závodu utvořila osmičlenná skupina, ve které nechyběli ani Čech Michael Kukrle a Slovák Juraj Sagan. Oba vydrželi nakonec v úniku nějakých 180 km. Ve stoupání na horu Fudži bohužel z hlavní skupiny odpadl druhý český cyklista Zdeněk Štybar a tím pro něj závod vlastně skončil. Skupina uprchlíků byla zhruba 40 km před cílem dostižena a pak už začal souboj hlavních favoritů. Prakticky celých posledních 30 km se různě nastupovalo, vepředu se nejprve ocitla trojice McNulty, Pogačar a Woods, pak ještě další menší skupinky nebo jednotlivci a všechny nástupy většinou musel sjíždět Wout van Aert. Klíčový nástup přišel 25 km před cílem, náskok si vytvořila dvojice Richard Carapaz a Američan Brandon McNulty. Tito dva spolu strávili 20 km a 6 km před cílem přišel nástup Carapaze, na který už McNulty nedokázal zareagovat. Ekvádorec si dojel s náskokem pro zlato, stříbro v závěrečném sportu získal Belgičan Wout van Aert, který ve velmi těsném souboji porazil Slovince Tadeje Pogačara, na kterého tím pádem zbyla bronzová medaile.

Konec

Závod skončil.

Těsný souboj o stříbro vyhrál Wout van Aert nad Tadejem Pogačarem.

Je to tak, Wout Van Aert dokázal hodit za pásku přední kolo dřív než Tadej Pogačar a získává stříbro! S bronzem se musí spokojit Tadej Pogačar.

Cíl

Podle oficiálních zdrojů by to měl být Belgičan Wout van Aert, kdo vyhrál souboj o stříbrnou medaili a bronz by měl zbýt na Tadeje Pogačara.

Cíl

Mezi Van Aertem a Pogačarem to bylo na cílové pásce hodně těsné a v tuto chvíli ještě není jisté, kdo má nakonec stříbro!

Cíl

Tadej Pogačar se dokázal z těžké situace dostat a nastupuje, bude to souboj o stříbro mezi ním a Woutem Van Aertem!
Pogačar je trochu zavřený u bariéry a nemá dobrou výchozí pozici.
Teď ještě přijde na řadu souboj o stříbro a o bronz. Na špici je Van Aert, už se taktizuje.

Cíl

Richard Carapaz slaví zlatou medaili.

Cíl

Ekvádorský cyklista Richard Carapaz projíždí cílem a stává se olympijským šampionem v individuálním závodě v silniční cyklistice!

1 km

Uran se pokusil nastoupit, ale Van Aert si to dobře pohlídal.

1 km

Ekvádorec Richard Carapaz už najíždí do posledního kilometru.

1,6 km

Carapaz už má náskok 40 sekund a může si užívat poslední stovky metrů olympijského závodu, po kterém si na krk pověsí zlatou medaili.

2,4 km

Závodníci ze stíhací skupiny už asi pochopili, že na zlato už to nebude, takže se začíná taktizovat a bude se bojovat o stříbro a o bronz.

3,2 km

Richard Carapaz by měl mít k dobru 33 sekund a o takovýto náskok by už opravdu neměl přijít!

3,8 km

Už jen vlastní chyba by Richarda Carapaze připravila o zlatou medaili! Do boje o stříbro se vrací Van Aert, který je zpět na čele stíhací skupiny.

4,4 km

Stíhací skupinu za Carapazem teď táhne Michael Woods a zdá se, že už nestačí ani Van Aert s Pogačarem.

4,6 km

Ne, tak Američan bude bez medaili, skupina pronásledovatelů už ho dostihla.

4,9 km

McNultymu sice Carapaz ujíždí, on ale nemůže polevit, protože stále bojuje o medaili, mohl by mít stříbro.

5,4 km

Carapazovi sice nevyšel útok na vítězství na Tour de France, teď se ale může do historie zapsat jako první Ekvádorec se zlatem z olympijského silničního závodu!

5,9 km

Richard Carapaz útočí na zlato! Využívá kratšího táhlého stoupání a odjíždí Brandonu McNultymu!

6,6 km

Do cíle už závodníci moc po rovině nešlápnou, stále to bude nahoru dolů. Dvojice lídrů už zase svůj náskok lehce navýšila na 17 sekund.

7 km

Na čele stíhací skupiny se dokonce na okamžik ocitl také Tadej Pogačar, který má přitom na čele kolegu z Jumbo-Visma Brandona McNultyho.

8 km

Van Aert už dokázal srazit ztrátu na Carapaze a McNultyho na 14 sekund! Závěr bude ještě hodně dramatický, závodníci už se blíží na motoristický okruh, kde se vše rozhodne.

9 km

Uran si ale proskočil čelem jen na chviličku a už je to zase všechno na Van Aertovi. Ztráta už klesá pod 20 sekund. Naděje na zlato pro stíhací skupinu stále ještě žije.

10 km

Wout van Aert se dokonce dočká spolupráce, vystřídal mu Rigoberto Uran a ztráta na čelní skupinu klesla na 22 sekund.

11 km

Wout van Aert nastupuje a ještě se pokusí závěr závodu zdramatizovat! Daří se mu odpárat Michaila Kwiatkowského, ale dojíždí k němu David Gaudu a Michael Woods.

12 km

Náskok dvojice na čele je stále okolo čtyřiceti sekund, je čím dál tím pravděpodobnější, že si to Carapaz s McNultym rozdají mezi sebou o zlato. Zkazit si to mohou pouze sami, kdyby začali zbytečně brzy taktizovat.

13 km

Pokud bychom se měli bavit o favoritech na zisk bronzové medaile mezi závodníky ze stíhací skupiny, měl by mít nejrychlejší závěr určitě Van Aert. Ale ten už dnes vyčerpal velké množství sil, takže i on by mohl být poražen.

14 km

Ze hry o medaili vypadává poslední italský zástupce Alberto Bettiol, kterého potkaly křeče a musí chtě nechtě zpomalit a do čela už se nevrátí.

15 km

Brandon McNulty je výborný tempař a časovkář, ale rychlejší závěr by měl mít čistokrevný vrchař Richard Carapaz. Tak uvidíme, jak to celé dopadne.

17 km

Náskok Carapaze s McNultym rychle narostl na 40 sekund a Ekvádorec s Američanem mají výbornou šanci rozdat si to o zlatou medaili. Stíhací skupina totiž spolupracuje opravdu mizerně.

21 km

Stoupání Kagosaka už mají cyklisté za sebou a ani z Woodsova nástupu nic nebylo, skupina už ho pod vedením Wouta van Aerta dotáhla. Náskok 27 sekund mají stále McNulty a Carapaz.

22 km

Útoky teď přichází jeden za druhým, nejnověji to zkouší Michael Woods a na něj nakonec reaguje Mollema. Ale nestahuje Kanaďana zrovna raketovou rychlostí. Síly už docházejí úplně všem.

23 km

Výbornou chvíli na útok si vyhlédl Michail Kwiatkowski a dokázal se vzdálit ze stíhací skupiny. Ale jen na chvíli, opět reagoval Van Aert.

21 km

Ještě 2 km to mají cyklisté na vrchol stoupání Kagosaka a McNulty s Carapazem už si dokázali vytvořit náskok 25 sekund.

24 km

Na Brandona McNultyho dokázal zareagovat jen Ekvádorec Richard Carapaz a oba už si vytvořili celkem znatelný náskok, ve stoupání rychle zmizeli za serpentinou.

26 km

Wout van Aert nemůže všechny útoky pokrývat sám, takže se rozhodl náskok Fuglsanga zlikvidovat Tadej Pogačar a povedlo se mu to velmi rychle. Ale zase hned nastupuje McNulty, takže to moc nevypadá, že by se spojil s týmovým kolegou z Jumbo-Visma Pogačarem.

27 km

Máme tu další útoky, tentokrát to zkouší Dán Jakob Fuglsang. Opět je to na Van Aertovi, aby na jeho atak reagoval.

32 km

Závodníci už klesají z kopce Mikuni a po krátké rovinaté pasáži je bude čekat výstup na Kagosaku. A pak už dlouhý sjezd a příjezd na motoristický okruh, kde dnešní závod vyvrcholí.

33 km

Nastoupit se rozhodl Michael Woods, ale znovu to byl Van Aert, který jako první dokázal zareagovat. Závod je rozjetý opravdu nádherně, na čele nejsou žádní krajané ve dvojici, takže taktizovat by se moc nemělo.

33 km

Belgičan Van Aert to dokáže dokonce ještě před vrcholem stoupání Mikuni a už dojíždí do čelní skupiny. Táhne za sebou Mollemu, Gaudua a Fuglsanga.

33 km

Wout van Aert má stále čelní skupinu na dohled a ještě pro něj není nic ztraceno, mohl by se na čelo dotáhnout třeba v následném sjezdu.

34 km

Čelní Pogačarova skupina trochu začíná taktizovat a tím pádem i lehce zpomalila. To je šance pro Van Aerta, jak se přiblížit čelu závodu.

34 km

Do čela se dotahuje pomalu také Kolumbijec Rigoberto Uran, který neprožil příliš povedenou Tour de France a dnes by si mohl zpravit chuť.

35 km

Richard Carapaz má skvělé nohy a už se dotáhl do Pogačarovy skupiny. Spolu s ním to dokázali také Bettiol a Kwiatkowski. Na čele tak máme pět cyklistů a pak s odstupem stíhací skupina tažená Van Aertem.

35 km

Michail Kwiatkowski se dnes musí cítit skvěle, protože si nastupuje ze skupiny Van Aerta. Bere s sebou tři další cyklisty Carapaze, Urana a Bettiola.

35 km

Na konci stíhací skupiny vlaje Max Schachmann, který se snaží za každou cenu uviset v této skupině až na vrchol stoupání.

35 km

Stále je to souboj na dálku mezi Pogačarem a Van Aertem a Belgičan jede opravdu úžasně, dokonce už se přiblížil čelní skupině na devět sekund!

36 km

Pogačar a McNulty jsou týmovými kolegy z týmu Jumbo-Visma, takže teď velmi dobře spolupracují. Michael Woods naopak moc střídat nechce.

36 km

Ve skupině Van Aerta jsou další výborní závodníci jako Rigoberto Uran, Richard Carapaz, Michail Kwiatkowski, Adam Yates nebo Bauke Mollema. Na vedoucí trio tato skupina ztrácí 16 sekund.

36 km

Stíhací skupinu teď táhne Van Aert, ale nechce utratit všechny své síly. Belgičan určitě není tak skvělým vrchařem jako třeba Pogačar, takže potřebuje pomoc. Tu ale už nedostane od svých krajanů, protože už odpadá Evenepoel.

37 km

Na čele se začíná tvořit hodně silná trojice ve složení Pogačar, Američan Bradon McNulty a Michael Woods z Kanady.

37 km

Závodníci už začínají stoupat na Mikuni a hned útočí Slovinec Tadej Pogačar!

38 km

Vincenzo Nibali ještě před chvíli potáhl tempo v hlavní skupině, ale teď už si také vystupuje společně se svým krajanem Cicconem. A nestačí už také třeba Nairo Quintana. Třídí se to nyní hodně rychle.

38 km

Z pelotonu už odpadají velmi kvalitní vrchaři jako Španěl Ion Izaguirre nebo Tao Hart z Velké Británie.

39 km

Italy teď na čele pelotonu střídají Belgičané, tempo určuje Benoot a na zadním kole má Wouta van Aerta.

40 km

Cyklisté už pouštějí motoristický okruh Fudži International Speedway, na který se dnes ještě jednou vrátí a závod tam skončí.

42 km

Italové znovu rozjíždí hodně ostré tempo a zatím se dnes jeví jako nejsilnější tým v pelotonu.

48 km

Evenepoel, Nibali a Dunbar si nakonec neporozuměli, nespolupracovali ideálně a už byli dojeti.

49 km

Z původního úniku už zbývá před hlavním polem jen trojice závodníků a figuruje v ní Čech Michael Kukrle. S ním je tam ještě Aular Orluis.

52 km

Slovinci byli celý závod na čele pelotonu velmi aktivní, ale teď se pro ně závod nevyvíjí dobře, protože chybí ve skupině Remca Evenepoela, která už si vytvořila znatelný náskok. Evenepoel i Nibali jsou výborní časovkáři, kteří se nebudou sjíždět vůbec dobře. V pelotonu už navíc nejsou týmy kompletní, o to bude sjíždění ztráty náročnější.

52 km

Carusova skupina už byla dojeta a jsou tu další nástupy. Útočí Belgičan Remco Evenepoel, na kterého už reaguje také Vincenzo Nibali a také Ir Edward Dunbar.

54 km

Damiano Caruso vyzkoušel ještě jeden razantní nástup a snaží se roztrhat peloton. Vepředu vytváří trojici s Wilcem Keldermanem a Maurim Vansevenantem.

54 km

Itálie začínají tvořit závod, nastupuje si Damiano Caruso. Toho se dokázal chytit Belgičan Tiesj Benoot.

55 km

Ztráta hlavní skupiny na únik i dál velmi rychle klesá, pětičlenná skupina na čele už má náskok jen něco málo přes dvě minuty. Náročné stoupání na horu Fudži si vybralo svou daň.

60 km

Do čela pelotonu se znovu posouvá Ital Giulio Ciccone, který už dnes jednou skončil na zemi, vyšel z něj ale v pořádku. Ciccone dnes pracuje pro italského lídra Vincenza Nibaliho.

62 km

Pětice závodníků na čele včetně Michaela Kukrleho pomalu ale jistě ztrácí svůj náskok na hlavní pole, který v tuto chvíli už činí jen něco málo přes čtyři minuty. Maximálně přitom dnes náskok úniku sahal až ke dvaceti minutám.

66 km

Vedoucí pětičlenná skupina teď přijíždí na motoristický okruh Fudži International Speedway, který cyklisté projedou, pak vystoupají na Mikuni a Kogasaka a poté se na tento okruh vrátí a závod zde bude mít cíl.

71 km

Peloton se zase spojuje a na čelo závodu už ztrácí jen čtyři a půl minuty. Klesání už mají cyklisté za sebou a blíží se klíčové fáze závodu, ve kterých se bude rozhodovat o příštím olympijském šampionovi. Skvěle mají závod rozjetý Slovinci, Belgičané a také Italové. Dopředu se posouvají také třeba Švýcaři.

78 km

V klesání se nám peloton rozdělil na několik skupin. Uvidíme, jestli se to zase celé sjezde a nebo zda právě sledujeme klíčové pasáže závodu už takhle daleko před cílem.

80 km

Až cyklisté sklesají z Fudži, bude je čekat zhruba 40 zvlněných kilometrů a pak už stoupání na Mikuni a Kogasaku, kde už se bude dnešní závod lámat.

84 km

Cyklisté už mají stoupání na horu Fudži za sebou a rychle klesají do údolí. Peloton dolů sváží Slovinec Jan Tratnik a peloton už na čelo ztrácí jen pět minut. Uvidíme, zda se třeba někteří závodníci včetně Valverdeho ještě ve sjezdu dokáží vrátit.

92 km

První opravdu velké jméno odpadá z hlavního pole, je to nejstarší závodník pelotonu, jednačtyřicetiletý Alejandro Valverde ze Španělska. Projevuje se vysoké tempo, které nasadili Italové, čelní skupina už má náskok jen okolo šesti minut.

94 km

S tempem hlavní skupiny má bohužel problémy také český cyklista Zdeněk Štybar, který už také odpadá.

95 km

Z pelotonu už odpadají další závodníci, například Dán Christopher Juul-Jensen nebo oba Japonci Jukija Araširo a Narijuki Masuda. Na špici hlavní skupiny se poprvé objevují italové, Giulio Ciccone podstatně navýšil tempo.

98 km

Čelní skupina už je v polovině stoupání na Fudži a její náskok poprvé po dlouhé době klesá pod 10 minut.

99 km

V čelní skupině stále figuruje Slovák Juraj Sagan, naopak jeho reprezentační kolega Lucas Kubiš už odpadá z hlavního pole, stejně jako Belgičan Greg van Avermaet, který předtím dlouhé kilometry pracoval na čele pelotonu.

100 km

Náskok čelní skupiny ve stoupání na horu Fudži klesá k deseti minutám, peloton už potřebuje svou ztrátu snižovat, aby si to pak hlavní favorité mohli mezi sebou rozdat o vítězství.

101 km

Na čele balíku jsou stále vidět hlavně Slovinci a Belgičané, v hlavní skupině se stále drží také český reprezentant Zdeněk Štybar.

102 km

Ve stoupání na horu Fudži se tempo hlavního pole zvyšuje a na to už začínají doplácet někteří slabší vrchaři, z pelotonu už odpadají například Manuel Rodas z Guatemaly, Yoeri Havik z Nizozemska, Maročan Mohcine El Kurají nebo závodník z Panamy Christofer Robín Jurado.

105 km

Stoupání na Fudži je dlouhé 14,5 km a má průměrný sklon 6%, v maximu pak 9,4 % v poslední třetině stoupání.

109 km

Na čele pelotonu jsou stále k vidění dresy silných týmů jako Belgie a Slovinsko, hlavní skupina ztrácí na čelo pořád skoro 14 minut.

117 km

Závodníci v úniku už mají polovinu dnešního závodu za sebou a už jsou na úpatí stoupání na horu Fudži, což bude nejnáročnější stoupání závodu.

121 km

Pětice závodníků v úniku má stále patnáctiminutový náskok na peloton. Vítěz dnešního závodu se však zcela jistě zrodí právě z hlavního pole.

122 km

K týmovému vozidlu se potřeboval vrátit Francouz Guillaume Martin a trvalo to hodně dlouho, než se k autu dostal, aby mohl kvůli technickým problémům vyměnit kolo. Teď se bude muset celou kolono prokousat až zpět do hlavního pole.

124 km

Hlavní pole projíždí bufetem a závodníci tak mají možnost vyzvednout si občerstvení.

132 km

Pětičlenná skupina na čele závodu má náskok 15 minut na hlavní pole. Závodníky na čele teď bude čekat 10 km dlouhé klesání a pak už dlouhý výšlap na ikonickou horu Fudži. Ani tam se ale olympijský závod nerozhodne.

135 km

Nějaké zdravotní problémy má Slovinec Primož Roglič, který si přijel k lékařskému autu.

136 km

Cyklisté v úniku už zdolávají Kagosaka Pass, což je jen 2,2 km dlouhé stoupání, které je pravidelné, v průměru má 4,8 % a v maximu má sklon 5,4 %.

139 km

Tristan de Lange už byl nejen dostižen hlavní skupinou, ale už ani nestačí jejímu tempu a z pelotonu vypadává.

148 km

Vedoucí pětice včetně Kukrleho se Saganem má náskok 17 minut na peloton a už má za sebou stoupání na Douši. Teď bude závodníky čekat zhruba 15 km dlouhá zvlněná pasáž a pak krátké stoupání Kagosaka.

152 km

Geraint Thomas je po tom pádu docela dost potlučený a potřebuje ošetření od lékařského vozidla. V závodě ale pokračuje.

153 km

Tempo čelní skupiny už je náročné pro závodníka Burkiny Faso Paula Daumonta a překvapivě také pro Rumuna Eduarda-Michaela Grosua. Na čele tak pokračuje už jen pět závodníků.

154 km

Namibijec Tristan de Lange dál pokračuje ve své sólové snaze, už si vypracoval zhruba dvouminutový náskok na peloton.

155 km

Bohužel došlo k prvnímu pádu, na zemi skončili hned dva britští cyklisté Tao Hart a Geraint Thomas, Ital Giulio Ciccone a ještě další dva cyklisté.

159 km

Na čele pelotonu jsou nejpočetněji zastoupení Belgičani a Slovinci. Rychleji však stále jede únik, který svůj náskok navýšil už na 19 minut.

163 km

Technické problémy hlásí Estonec Peeter Pruus, který má problémy s řetězem a na nepříjemném místě ve stoupání musí měnit kolo. Na svou dvojku čekal poměrně dlouho.

168 km

Na čelo peloton se posouvá Slovinec Jan Tratnik, který začne stahovat náskok na čelní skupinu. Tratnik pracuje pro své lídry Pogačara s Rogličem.

171 km

Stoupání na Douši už si v čelní skupině vybralo svou daň, tempu už nestačil reprezentant Ázerbajdžánu Elčin Asadov. Na čele tak pokračuje skupina sedmi závodníků.

173 km

Ve stoupání si z pelotonu nastoupil Namibijec Tristan de Lange. Je to sice sympatický útok, ale bez šance dostat se do čelní skupiny, která je vzdálená zhruba 13 minut.

175 km

Uvidíme, jestli zůstane vedoucí osmičlenná skupina pohromadě, protože stoupání Douši bude opravdu hodně táhlé a pro slabší závodníky z cyklisticky méně vyspělých zemí tím pádem hodně náročné. Tzortzakis, Aular, Daumont nebo Asadov by mohli mít s tempem problémy.

181 km

Slovinec Tadej Pogačar si vystoupil z pelotonu a přijel si ke svému týmovému vozidlu, kde řešil taktiku nebo jen občerstvení. A zase se v poklidu vrací zpět do balíku.

183 km

Náskok osmičlenné uniklé skupiny, ve které nechybí ani Čech Michael Kukrle a Slovák Juraj Sagan, se pohybuje okolo třinácti minut. Závodníci už se přemístili do hornatějšího terénu a bude se stoupat na kopec Douši.

188 km

Je zcela obvyklé, že závody typu mistrovství světa, národní šampionáty nebo právě i olympijský závod nedokončí velké množství cyklistů. I dnes se dá čekat, že ti závodníci, kteří daleko před cílem nebudou stačit tempu pelotonu, ze závodu ještě před jeho koncem odstoupí. Doufejme, že to nebude případ českých cyklistů Kukrleho se Štybarem.

190 km

Na čele pelotonu jsou silné týmy, vepředu jsou vidění hlavně dresy Belgie, Francie, Španělska a Itálie. Maximálně mohou země startovat v pěti lidech, což je případ Belgie, Francie, Španělska, Itálie a Nizozemska.

193 km

Závodníkům se lehce zhoršily podmínky, vypadá to, že začíná lehce pršet.

196 km

Závodníci už mají pomalu za sebou úvodní rovinatou pasáž a brzy už započnou dlouhé táhlé stoupání Douši, které bude mít svůj vrchol 152 km před cílem.

199 km

Tempo pelotonu se díky účasti Grega van Avermaeta na jeho špici hodně zvedlo a podle oficiálních informací už ztráta na únik klesla někam k osmi minutám.

205 km

Celkem 14 zemí v minulosti oslavovalo svého olympijského vítěze v závodě silničních cyklistů. Nejvíc zlatých medailí má Itálie (6), následují Francie (4) a Rusko (2).

206 km

Na čele pelotonu určují tempo hlavně Greg van Avermeat z Belgie a Kasper Asgreen z Dánska. Ztráta na únik už narostla k patnácti minutám a teď už by příliš růst neměla.

210 km

Peloton se teď mírně natáhl, což značí to, že začíná pomaloučku zrychlovat. Na jeho čele se ukazuje obhájce zlata z Ria 2016 Greg van Avermeat, který bude mít dnes spíše roli domestika pro Van Aerta s Evenepoelem.

212 km

Čelní skupina zatím velmi dobře spolupracuje a stále zvyšuje svůj náskok na peloton, který je už skoro devítiminutový.

218 km

Osmičlenný únik je pro olympijský závod spíše nezvyklý, většinou se na olympijských hrách po startu na čele utvoří menší skupina. Dnes je ale závod tak vrchařsky náročný, že si peloton může dovolit nechat si odjet takto velký počet cyklistů z menších týmů.

220 km

Náskok osmičky na čele dál rychle roste, peloton už za čelo ztrácí téměř pět minut.

223 km

Peloton volí od startu opravdu pozvolné tempo, takže si závodníci můžou dojet k týmovým vozidlům a probrat ještě taktiku pro závod. Toho využívá také favorit na jednu z medailí Wout van Aert z Belgie a také český závodník Zdeněk Štybar.

225 km

Složení čelní skupiny: Nic Dlamini (Jižní Afrika), Michael Kukrle (Česko), Juraj Sagan (Slovensko), Eduard-Michael Grosu (Rumunsko), Polychronis Tzortzakis (Řecko), Orluis Aular (Venezuela), Žuej-tung Wang (Čína), Elčin Asadov (Ázerbajdžán), Paul Daumont (Burkina Faso). Tato skupina už má na peloton náskok dvě a půl minuty.

226 km

Technické problémy má vynikající dánský cyklista Kasper Asgreen, který si letos připsal vítězství na monumentu Kolem Flander. Nebude mít ale žádný problém se do pelotonu vrátit.

227 km

Peloton je se složením úniku spokojený a zatím se rozhodně nikam nežene. Na jeho čela vidíme závodníky silných týmů, tedy Belgičany, Italy, Slovince a taky Poláky.

227 km

Únik si rychle vytvořil více než minutový náskok a jsou v něm Nic Dlamini z Jižní Afriky, Michael Kukrle z Česka, Slovák Juraj Sagan, Rumun Eduard-Michael Grosu, Řek Polychronis Tzortzakis a další tři cyklisté, jejichž jména si ještě postupně rozklíčujeme.

229 km

Do čela se ještě snaží dostat další cyklisté a mezi nimi také Čech Michael Kukrle.

229 km

Do čela se ještě snaží dotáhnout další dva závodníky, takže to vypadá, že únik bude nakonec osmičlenný.

230 km

Hned od startu jsou tu první pokusy o únik. V čelní skupině je šest cyklistů a mezi nimi také Slovák Juraj Sagan.

Start

Olympijský závod byl odmávnut a začínáme závodit!
Kvůli technickým potížím některých cyklistů se start závodu mírně opozdí. Kolo musí měnit také Argentinec Eduardo Sepulveda.
Irský cyklista Edward Dunbard má technické problémy s řazením a musí ještě před startem závodu měnit kolo.

Start

Celý peloton se už dal do pohybu a zatím se pohybuje nízkou rychlostí za autem organizátorů. Za pár minut bude start závodu odmávnut a oficiálně odstartován.

Start

Závod odstartoval.
Ještě jednou zdravím všechny cyklistické fanoušky, kteří si přivstali. Silniční závod pod horou Fuji brzy začne, závodníci se už připravují na startu.
Startovní listina

BELGIE
1 Van Avermaet, Greg
2 Benoot, Tiesj
3 Evenepoel, Remco
4 Van Aert, Wout
5 Vansevenant, Mauri

SLOVINSKO
6 Pogačar, Tadej
7 Polanc, Jan
8 Roglič, Primož
9 Tratnik, Jan

FRANCIE
10 Cavagna, Remi
11 Cosnefroy, Benoît
12 Elissonde, Kenny
13 Gaudu, David
14 Martin, Guillaume

ŠPANĚLSKO
15 Fraile, Omar
16 Herrada, Jesus
17 Izagirre, Gorka
18 Izagirre, Ion
19 Valverde, Alejandro

VELKÁ BRITÁNIE
20 Geoghegan Hart, Tao
21 Thomas, Geraint
22 Yates, Simon
23 Yates, Adam

ITÁLIE
24 Bettiol, Alberto
25 Caruso, Damiano
26 Iiccone, Giulio
27 Moscon, Gianni
28 Nibali, Vincenzo

NIZOZEMSKO
29 Dumoulin, Tom
30 Havik, Yoeri
31 Kelderman, Wilco
32 Mollema, Bauke
33 Van Baarle, Dylan

KOLUMBIE
34 Chaves, Esteban
35 Higuita, Sergio
37 Quintana, Nairo
38 Uran, Rigoberto

AUSTRÁLIE
40 Durbridge, Luke
41 Hamilton, Lucas
42 Porte, Richie

DÁNSKO
43 Asgreen, Kasper
44 Fuglsang, Jakob
45 Valgren, Michael
46 Juul-Jensen, Christopher

NĚMECKO
47 Arndt, Nikias
48 Buchmann, Emanuel
50 Schachmann, Maximilian

ŠVÝCARSKO
51 Hirschi, Marc
52 Küng, Stefan
53 Mäder, Gino
54 Schär, Michael

PORTUGALSKO
55 Almeida, Joao
56 Oliveira, Nelson

IRSKO
57 Dunbar, Edward
58 Martin, Daniel
59 Roche, Nicolas

EKVÁDOR
60 Carapaz, Richard
61 Narvaez, Jhonnatan

RUSKO
62 Sivakov, Pavel
63 Vlasov, Aleksandr
64 Zakarin, Ilnur

NORSKO
65 Foss, Tobias
66 Hoelgaard, Markus
67 Johannessen, Tobias Halland
68 Leknessund, Andreas

POLSKO
69 Bodnar, Maciej
70 Kwiatkowski, Michal
71 Majka, Rafal

NOVÝ ZÉLAND
72 Bennett, George
73 Bevin, Patrick

JIŽNÍ AFRIKA
74 de Bod, Stefan
75 Dlamini, Nicholas
76 Gibbons, Ryan

KANADA
77 Boivin, Guillaume
78 Houle, Hugo
79 Woods, Michael

ČESKÁ REPUBLIKA
80 Kukrle, Michael
82 Štybar, Zdenek


RAKOUSKO
83 Konrad, Patrick
84 Muhlberger, Gregor
85 Pernsteiner, Hermann

USA
86 Craddock, Lawson
87 McNulty, Brandon

SLOVENSKO
88 Sagan, Juraj
89 Kubič, Lucas

KAZAKHSTÁN
90 Gruzděv, Dmitrij
91 Lucenko, Alexey
92 Pronskij, Vadim

UKRAJINA
93 Budiak, Anatolij

ESTONSKO
94 Kangert, Tanel
95 Pruus, Peeter

ERITREA
96 Gebreigzabhier, Amanuel
97 Kudus, Merhawi

LOTYŠSKO
98 Neilands, Krists
99 Skujinš, Toms

LUCEMBURSKO
100 Geniets, Kevin
101 Ries, Michel

BĚLORUSKO
102 Riabušenko, Alexandr

ALŽÍRSKO
103 Lagab, Azzedine
104 Mansúri, Hamza

RUMUNSKO
105 Grosu, Eduard Michael

LITVA
106 Siskevičius, Evaldas

MAĎARSKO
107 Valter, Attila

ŘECKO
108 Tzortzakis, Polychronis

PANAMA
109 Jurado, Cristofer

MEXIKO
110 Frayre, Eder

JAPONSKO
111 Araširo, Jukija
112 Masuda, Narjuki

GUATEMALA
113 Rodas, Manuel

RWANDA
114 Mugisha, Moise

NAMIBIE
115 De Lange, Tristan

VENEZUELA
116 Aular, Orluis

TURKEY
117 Balkan, Onur
118 Örken, Ahmet

CHORVATSKO
119 Rumač, Josip

BURKINA FASO
120 Daumont, Paul

ČÍNA
121 Wang, Žuej-tung

ÍRÁN
122 Safarzadeh, Saíd

ARGENTINA
123 Sepulveda, Eduardo

UZBEKISTÁN
124 Halmuratov , Muradjan

MOROKO
125 El Kouraji, Mohcine

KOSTARIKA
126 Amador, Andrey

ÁZERBAJDŽÁN
127 Asadov, Elčin

PERU
128 Navarro, Royner

TCHAJWAN
129 Feng, Čchun Kai
Češi na startu

Češi budou mít na startu bohužel jen dva cyklisty, takže šance na úspěch v takto dlouhém a náročné závodě budou minimální. Původně měl startovat ve třech, ale Michala Schlegela ze závodu vyřadil pozitivní test na Covid-19. Lídrem českého týmu tak bude Zdeněk Štybar, kterého by měl podporovat čerstvý český mistr Michael Kukrle. Štybar se na silniční olympijský závod poctivě připravoval, společně se závodem Paříž – Roubaix je to pro něj vrchol letošní sezony. Pokud chce Štybar v závodě uspět, musí se udržet s nejlepšími přes všechna stoupání. Posledních 20 km trati už by mu svým profilem mělo sedět.
Favorité

V roce 2016 v Riu vyhrál silniční závod Greg Van Avermaet. Ten je na startovní listině i letos, ale mezi hlavní favority na medaili patřit nebude. Ty hledejme hlavně ve slovinském týmu. Na startu nebude chybět vítěz posledních dvou Tour de France Tadej Pogačar ani vítěz dvou posledních Vuelt Primož Roglič. Druhý jmenovaný ovšem musel pro zranění odstoupit z nedávno skončené Tour de France, takže jeho zdravotní stav je s otazníkem. Bude zajímavé sledovat, jak se tito dva velcí favorité srovnají ve slovinském týmu a zda se jeden z nich obětuje a bude pracovat pro toho druhého. Asi bude záležet na průběhu závodu a momentálním rozpoložení. Třetí velký favorit do party je Belgičan Wout van Aert, který prokázal na Tour de France, že má fenomenální formu. Dokázal vyhrát v horské etapě, v časovce i ve sprinterské etapě, čímž jen potvrdil, že je momentálně nejvšestrannějším silničním cyklistou světa. Ve sbírce úspěchů má i ty klasikářské, vyhrál monument Milán – San Remo nebo prestižní jednorázové závody Strade Bianche, Gent – Wewelgem a Amstel Gold Race. Mezi favority na solidní umístnění pak bude patřit také další Belgičan Remco Evenepoel, kterému se ale vůbec nepovedlo Giro, ze kterého musel odstoupit a od té doby prakticky nezávodil. Na startu nechybí ani třetí muž letošní Tour de France Richard Carapaz, o vysoké příčky se budou chtít prát také Simon Yates, Adam Yates, Joao Almeida, Alejandro Valverde či Joao Almeida. Pokud vás láká sázka na překvapení, vyplatí se zkusit jména jako Patrick Konrad, Jacob Fuglsang nebo Bauke Mollema.
Trať

Organizátoři olympijských her připravili pro cyklisty velmi náročnou trať, který by měla sedět nejvíc vrchařům, případně specialistům na ardenské klasiky. Na trati cyklisté zdolají pět stoupání, nejtěžší z nich na horu Fudži přijde na řadu zhruba v polovině 234 km dlouhé trati. Klíčová stoupání ale přijdou až zhruba 30 km před cílem, když cyklisté zdolají krátce po sobě stoupání Mikuni Pass a pak kratší Kogasaka Pass. Pak přijde na řadu dlouhé klesání a 5 km před cílem příjezd do cíle v mírném stoupání. Tam už očekávejme menší skupinu závodníků, mezi kterými se rozhodne o olympijském šampionovi, který bude moci do příští olympiády vozit vozit přilbu zlaté barvy.
Zdravím a vítám všechny fanoušky silniční cyklistiky u sledování on-line přenosu olympijského individuálního závodu mužů.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 04:00.

Individuální závod (muži)

Vítěz: R. Carapaz (ECU)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné pořadí
1. Richard Carapaz (ECU) 6:05:26 hod
2. Wout van Aert (BEL) +1:07 min
3. Tadej Pogačar (SLO) +1:07
4. Bauke Mollema (NED) +1:07
5. Michael Woods (CAN) +1:07
6. Brandon McNulty (USA) +1:07
7. David Gaudu (FRA) +1:07
8. Rigoberto Uran (COL) +1:07
9. Adam Yates (GBR) +1:07
10. Maxmilian Schachmann (GER) +1:21
...
36. Michael Kukrle (CZE) +10:12
Zdeněk Štybar (CZE) DNF
Lukáš Kubiš (SVK) DNF
Juraj Sagan (SVK) DNF
Michal Schlegel (CZE) DNS

Startovní listina
BELGIE
1 Van Avermaet, Greg
2 Benoot, Tiesj
3 Evenepoel, Remco
4 Van Aert, Wout
5 Vansevenant, Mauri

SLOVINSKO
6 Pogačar, Tadej
7 Polanc, Jan
8 Roglič, Primož
9 Tratnik, Jan

FRANCIE
10 Cavagna, Remi
11 Cosnefroy, Benoît
12 Elissonde, Kenny
13 Gaudu, David
14 Martin, Guillaume

ŠPANĚLSKO
15 Fraile, Omar
16 Herrada, Jesus
17 Izagirre, Gorka
18 Izagirre, Ion
19 Valverde, Alejandro

VELKÁ BRITÁNIE
20 Geoghegan Hart, Tao
21 Thomas, Geraint
22 Yates, Simon
23 Yates, Adam

ITÁLIE
24 Bettiol, Alberto
25 Caruso, Damiano
26 Iiccone, Giulio
27 Moscon, Gianni
28 Nibali, Vincenzo

NIZOZEMSKO
29 Dumoulin, Tom
30 Havik, Yoeri
31 Kelderman, Wilco
32 Mollema, Bauke
33 Van Baarle, Dylan

KOLUMBIE
34 Chaves, Esteban
35 Higuita, Sergio
37 Quintana, Nairo
38 Uran, Rigoberto

AUSTRÁLIE
40 Durbridge, Luke
41 Hamilton, Lucas
42 Porte, Richie

DÁNSKO
43 Asgreen, Kasper
44 Fuglsang, Jakob
45 Valgren, Michael
46 Juul-Jensen, Christopher

NĚMECKO
47 Arndt, Nikias
48 Buchmann, Emanuel
50 Schachmann, Maximilian

ŠVÝCARSKO
51 Hirschi, Marc
52 Küng, Stefan
53 Mäder, Gino
54 Schär, Michael

PORTUGALSKO
55 Almeida, Joao
56 Oliveira, Nelson

IRSKO
57 Dunbar, Edward
58 Martin, Daniel
59 Roche, Nicolas

EKVÁDOR
60 Carapaz, Richard
61 Narvaez, Jhonnatan

RUSKO
62 Sivakov, Pavel
63 Vlasov, Aleksandr
64 Zakarin, Ilnur

NORSKO
65 Foss, Tobias
66 Hoelgaard, Markus
67 Johannessen, Tobias Halland
68 Leknessund, Andreas

POLSKO
69 Bodnar, Maciej
70 Kwiatkowski, Michal
71 Majka, Rafal

NOVÝ ZÉLAND
72 Bennett, George
73 Bevin, Patrick

JIŽNÍ AFRIKA
74 de Bod, Stefan
75 Dlamini, Nicholas
76 Gibbons, Ryan

KANADA
77 Boivin, Guillaume
78 Houle, Hugo
79 Woods, Michael

ČESKÁ REPUBLIKA
80 Kukrle, Michael
82 Štybar, Zdenek


RAKOUSKO
83 Konrad, Patrick
84 Muhlberger, Gregor
85 Pernsteiner, Hermann

USA
86 Craddock, Lawson
87 McNulty, Brandon

SLOVENSKO
88 Sagan, Juraj
89 Kubiš, Lucas

KAZAKHSTÁN
90 Gruzděv, Dmitrij
91 Lucenko, Alexey
92 Pronskij, Vadim

UKRAJINA
93 Budiak, Anatolij

ESTONSKO
94 Kangert, Tanel
95 Pruus, Peeter

ERITREA
96 Gebreigzabhier, Amanuel
97 Kudus, Merhawi

LOTYŠSKO
98 Neilands, Krists
99 Skujinš, Toms

LUCEMBURSKO
100 Geniets, Kevin
101 Ries, Michel

BĚLORUSKO
102 Riabušenko, Alexandr

ALŽÍRSKO
103 Lagab, Azzedine
104 Mansúri, Hamza

RUMUNSKO
105 Grosu, Eduard Michael

LITVA
106 Siskevičius, Evaldas

MAĎARSKO
107 Valter, Attila

ŘECKO
108 Tzortzakis, Polychronis

PANAMA
109 Jurado, Cristofer

MEXIKO
110 Frayre, Eder

JAPONSKO
111 Araširo, Jukija
112 Masuda, Narjuki

GUATEMALA
113 Rodas, Manuel

RWANDA
114 Mugisha, Moise

NAMIBIE
115 De Lange, Tristan

VENEZUELA
116 Aular, Orluis

TURKEY
117 Balkan, Onur
118 Örken, Ahmet

CHORVATSKO
119 Rumač, Josip

BURKINA FASO
120 Daumont, Paul

ČÍNA
121 Wang, Žuej-tung

ÍRÁN
122 Safarzadeh, Saíd

ARGENTINA
123 Sepulveda, Eduardo

UZBEKISTÁN
124 Halmuratov , Muradjan

MOROKO
125 El Kouraji, Mohcine

KOSTARIKA
126 Amador, Andrey

ÁZERBAJDŽÁN
127 Asadov, Elčin

PERU
128 Navarro, Royner

TCHAJWAN
129 Feng, Čchun Kai