Menu

Další

Olympijské hry

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 1. den

konec

24.07.2021, 01:00 • Libor Štěpán (@libstep73)

16:31

Stolní tenis
Pomalu končí poslední dnešní blok zápasů 1. kola dvouher stolních tenistů. O postupu Lubomír Jančaříka jsme už informovali, Pavel Širuček ke svému zápasu, který by se hrál zhruba před hodinou, nastoupit nemohl. Nejvýše nasazení hráči se do turnajů žen i mužů zapojí až později.

15:52

Sportovní gymnastika
A jak v konečném součtu dopadl český gymnasta David Jessen? Ve kvalifikaci víceboje po nepovedených výkonech na koni našíř a na hrazdě skončil na 57. místě, porazil pouze 5 soupeřů, kteří cvičili na všech nářadích. Z jednotlivých disciplín víceboje si nejlépe vedl na prostných, kde je evidován na 49. místě, naopak na hrazdě získal nejméně bodů ze všech 71 gymnastů, co na ní předvedli svoji sestavu.

15:37

Plavání
Dlužíme vám ještě informaci o výkonu české plavecké štafety žen na 4x100 m. Barbora Seemanová sice předávala po prvním úseku na třetí pozici, jenže zbytek kvarteta ani zdaleka nedosahuje její úrovně a ve své rozplavbě skončilo s obrovskou ztrátou poslední. V celkovém součtu porazilo pouze štafetu Hong Kongu a končí na 14. místě. Všechny favorizované štafety postoupily do finále.

12:49

Plavání
První překvapení přišlo už v rozplavbách dlouhé polohovky mužů! Japonec Daja Seto, obhájce bronzové medaile z Ria, odpadl v závěru kraulařské části a vůbec nepostoupil do finále!
Tam měl hodně daleko také slovenský plavec Richard Nagy. Časem 4:18,29 min hluboce zaostal za svými možnostmi a porazil v součtu všech rozplaveb pouhých 6 soupeřů. V konečném pořadí bude veden na 23. místě.

11:10

Stolní tenis
Seznam výsledků dnešních zápasů:

Osmifinále smíšené čtyřhry

Ionescu/Szőcsová (ROU) – Pištej/Balážová (SVK) 4:1
Fegerl/Polcanová (AUT) – Mizutani/Itová (JPN) 1:4
Lebesson/Yuanová (FRA) – Hu/Tapperová (AUS) 4:0
Szudi/Pergelová (HUN) – Wong/Doo (HKG) 0:4
Lin/ Cheng I (TPE) – Achanta/Batraová (IND) 4:0
Sü/Liou (CHN) – Wang/Zhang (CAN) 4:1
Franziska/Soljaová (GER) – Campos/Fonsecaová (CUB) 4:0
Assar/Meshrefová (EGY) – Lee/Jeon (KOR) 1:4

1. kolo mužské dvouhry

Ibrahima Diaw (SEN) – Zhe Yu Clarence Chew (SGP) 2:4
Andrej Gacina (CRO) – Kokou Dodji Fanny (TOG) 4:0
Panagiotis Gionis (GRE) – Zsolt Peto (SRB) 4:0
Lubomír Jančařík (CZE) – Ali Alchadraví (SAU) 4:0
Bojan Tokič (SRB) – Jeremy Hazin (CAN) 4:0
Ovidiu Ionescu (ROU) – Xin Yan (AUS) 4:1
Brian Afanador (PUR) – Siu Hang Lam (HKG) 3:4
Paul Drinkhall (GBR) – Nima Alamian (IRI) 4:1

1. kolo ženské dvouhry

Jana Noskovová (ROC) – Prithika Pavadeová (FRA) 4:2
Rachel Moretová (SUI) – Jessica Yamadaová (BRA) 4:2
Natalia Partyková (POL) – Michelle Brombleyová (AUS) 4:0
Melanie Diazová (PUR) – Orawan Paranangová (THA) 0:4
Manika Batraová (IND) – Tin-Tin Hoová (GBR) 4:0
Jieni Shaová (POR) – Christina Kaellbergová (SWE) 4:3
Jia Nan Yuanová (FRA) – Yousra Helmyová (EGY) 4:0
Linda Bergströmová (SWE) – Sutirtha Mukherjeeová (IND) 3:4

10:07

Tenis
Markéta Vondroušová prorazila podání Bertensové a ve 3. setu vede 2:1!

9:46

Tenis
Markéta Vondroušová prohrála s Kiki Bertensovou druhý set 3:6, rozhodne třetí dějství.

9:14

Tenis
Markéta Vondroušová vyhrála první set nad turnajovou šestnáctkou Kiki Bertensovou 6:4!

9:00

Cyklistika
V pelotonu se už neudržel Zdeněk Štybar, tempo je skutečně vysoké. Pětice uprchlíků včetně Michaela Kukrleho a Juraje Sagana bude zanedlouho pohlcena, z 20minutového náskoku jim zbývají poslední 2 minutky. Do cíle je 55 km.

8:58

Tenis
Svůj zápas prvního kola už rozehrála také Markéta Vondroušová, v 1. setu je stav 3:3.

8:14

Stolní tenis
Do turnaje stolních tenistů právě vstoupil Lubomír Jančařík. Proti sobě má v 1. kole Aliho al-Chadravího ze Saudské Arábie.

8:10

Cyklistika
Belgičané se Slovinci se v nejdelším stoupání závodu pořádně opřeli do pedálů a náskok uprchlíků včetně Michaela Kukrleho a Juraje Sagana je rázem pouze 7:30 min a rychle klesá.

8:05

Tenis
Barbora Krejčíková je ve 2. kole a navíc pošetřila síly! Zarině Dijasové totiž zranění levé nohy nedovoluje pokračovat a rozhodčí zápas za stavu 5:2 v 1. setu pro českou hráčku ukončila!
Barbora Krejčíková – Zarina Dijasová (KAZ) 5:2 skreč

7:50

Tenis
Čeští fanoušci zbystří, na centrkurtu již je rozehrán zápas Barbory Krejčíkové proti Zarině Dijasové! Krejčíková právě prolomila podání soupeřky a vede v 1. setu 3:2. Dijasová si nechává od fyzioterapeutky prohlédnout levé lýtko.

7:30

Cyklistika
Peloton postupně stahuje náskok uprchlíků, na úpatí dlouhého stoupání na posvátné hoře Fudži už je to pod 14 minut. Do cíle zbývá 112 km. V pětici uprchlíků stále šlapají Michael Kukrle a Juraj Sagan.

7:13

Sportovní střelba
Slovák Juraj Tužinský zůstal v kvalifikaci vzduchové pistole daleko před branami finále. Začal solidně, z prvních 8 ran trefil 6 desítek, ale tento střelecký průměr, který by finále zajistil, neudržel a postupně se propadal. Nakonec ze 60 výstřelů získal pouze 570 bodů a skončil na 27. místě z 36 účastníků. Na postup do finále bylo potřeba 578 bodů. Kvalifikaci vyhrál indický střelec Chaudhary Saurabh. Do finále prošlo hned 5 asijských pistolářů, zbytek jsou Evropané. Střelci ze zbytku světa se neprosadili.

6:46

Sportovní střelba
Pro Juraje Tužinského to nevypadá dobře. V polovině kvalifikace vzduchové pistole (tj. po 30 výstřelech) ztrácí na poslední postupové místo do finále už 6 bodů.

6:20

Sportovní střelba
Probíhá kvalifikace vzduchové pistole mužů, ve které bojuje o postup do finále Slovák Juraj Tužinský a bez šance rozhodně není.

6:10

Plážový volejbal
V prvním dnešním bloku zápasů plážového volejbalu taktéž k žádnému překvapení nedošlo. Barbora Hermannová s Markétou Nausch Slukovou bohužel ke svému zápasu nastoupit nemohly.
Išiiová, Murakamiová (JPN) – Hermannová, Nausch Sluková 2:0 kont.
Alison, Alvaro (BRA) – Capogrosso, Azaad (ARG) 2:0 (16, 17)
Agatha, Duda (BRA) – Gallayová, Pereyraová (ARG) 2:0 (19, 11)
Pavanová, Melissa (CAN) – Stamová, Schoonová (NED) 2:0 (16, 14)

6:00

Stolní tenis
Špatná zpráva pro Slováky, ve smíšené čtyřhře skončil turnaj pro jejich pár velmi rychle. Barbora Balážová s Ľubomírem Pištejem podlehli rumunské dvojici Bernadette Szocsová, Ovidiu Ionescu za pouhých 35 minut.
Szocsová, Ionescu – Balážová, Pištej 4:1 (8, 8, -12, 4, 9)

5:10

Sportovní gymnastika
David Jessen bohužel nezakončil své tokijské vystoupení dobře a za svůj výkon na hrazdě dostal pouhých 11,000 bodů. Celkový součet ze všech disciplín tak činí 75,331 bodu a z první skupiny gymanstů je na 18. místě z 19, kteří cvičili na všech nářadích.

Úřadující mistr světa a Evropy ve víceboji Nikita Nagornyj nakonec ve zbytku svých cvičení zachránil své olympijské naděje, zazářil především na prostných, kde jako jediný z první skupiny získal přes 15 bodů. V součtu víceboje první skupinu vyhrál, zcela určitě postoupí do finále prostných a pravděpodobně ho uvidíme také ve finále hrazdy. Na kruzích a přeskoku bude hodně trnout u výsledků následujících skupin. Naopak na bradlech a koni našíř to zcela určitě nevyjde.

4:54

Veslování
Dvojskif lehkých vah Jiří Šimánek, Miroslav Vraštil si ve své rozjížďce bezpečně pohlídal druhé postupové místo a jde přímo do semifinále!

4:36

Sportovní gymnastika
David Jessen si aspoň trochu zlepšil náladu na bradlech, kde zacvičil slušně a dostal za to 13,633 bodu. Zatím jeho nejvyšší zisk v porovnání jednotlivých nářadí.

4:33

Cyklistika
Krátce po startu silničního závodu mužů se vytvořil osmičlenný únik, ve kterém jedou také Michael Kukrle a Juraj Sagan. Náskok rychle roste, ale tento závod se bude rozhodovat jinde a v úniku není žádný vrchařský specialista.

4:29

Sportovní gymnastika
David Jessen bohužel nezvládl čistě dopad na přeskoku a dostává pouze 12,333 bodu. Už teď je tak prakticky jisté, že na olympijských hrách bude mít ve víceboji celkový bodový součet výrazně nižší než na dubnovém ME.

3:55

Sportovní gymnastika
David Jessen má za sebou polovinu kvalifikace. Třetí cvičení měl na kruzích a na své možnosti ho zvládl solidně. 12,566 bodu je o chlup lepší než ze závodu, který ho kvalifikoval na olympiádu.

3:40

Sportovní gymnastika
David Jessen má za sebou koně našíř a ani za toto cvičení nedostal větší bodové ohodnocení než na dubnovém ME. Dnes to má za 12,333 bodu.
Sportovní gymnastika
David Jessen má za sebou prostná a za svůj výkon dostal 13,466 bodu. To je bohužel méně než na dubnovém mistrovství Evropy.

3:10

Sportovní gymnastika
David Jessen se představí již v první skupině gymnastů, jejíž cvičení začala před několika minutami.

2:46

Sportovní střelba
Nikola Šarounová má pro dnešek dostříleno. V šesti položkách kvalifikace nastřílela dohromady 618,4 bodu, což jí stačí pouze na 41. místo z 50 účastnic.
Finálovou osmičku tvoří Jeanette Hegg Duestadová (NOR), Park Hui-mun (KOR), Mary Carolynn Tuckerová (USA), Kwon Un-hje (KOR), Oceanne Mullerová (FRA), Jang Čchien (CHN), Nina Christenová (SUI) a Anastasija Galašinová (ROV). Na postup do finále bylo potřeba zastřílet aspoň 628,5 bodu.

2:17

Veslování
Prvními českými sportovci, kteří se her skutečně zúčastnili a už pro ně končí, je posádka dvojskifu Jakub Podrazil, Jan Cinibuch. Ve své opravné jízdě dojeli poslední.

2:11

Veslování
Dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová sice skončila ve své opravné jízdě až na 3. místě, ale díky změně postupového klíče nakonec postupuje do semifinále.

2:08

Sportovní střelba
Nikola Šarounová má už v polovině kvalifikace prakticky jistotu, že se do finálové osmičky nepodívá. Svůj střelecký průměr udržuje těsně pod hranicí 10,3, což stačí pouze na průběžné pořadí v páté desítce z 50 startujících. Neskutečnou formu předvádí Norka Jeanette Hegg Duestadová, jejíž střelecký průměr se blíží metě 10,6. Pro informaci, čistý střed = 10,9 bodu.

2:02

Veslování
Z opravných jízd skifařů postoupili do čtvrtfinále společně s Janem Fleissnerem také Quentin Antognelli (MON), Mohammed Al-Chafají (IRQ), Dara Alizadeh (BER), Peter Purcell-Gilpin (ZIM) a Riilio Rii (VAN).

1:52

Veslování
Jan Fleissner splnil povinnost a s velkým přehledem vyhrál svoji opravnou jízdu, což mu zajistilo postup do čtvrtfinále. Doufejme, že ušetřil co nejvíce sil.

1:39

Veslování
Následují opravy skifu mužů a ve druhé ze tří jízd se představí Jan Fleissner.

1:30

Sportovní střelba
Právě začíná kvalifkace první střelecké disciplíny her, kterou je tradičně vzduchová puška žen. Z ní má Česko zásluhou Kateřiny Emmons z nedávných let jednu zlatou a jednu bronzovou medaili, letos na ni zkusí navázat Nikola Šarounová.

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 1. den

konec

Zpět na online