Menu

Další

Tiskové konference

Tlačová konferencia Petra Sagana

konec

30.09.2015, 15:00 • Milan Gončár sk

Tlačová konferencia sa skončila, Sagan sa teraz presunie na námestie v Žiline, kde budú oslavy pokračovať. Od nás je to všetko, prajeme pekný deň zo Žiliny. (16:24:33)
Otázka: Dnes ste absolvovali tréning. Ako ste sa cítili po náročných pretekoch?

Sagan: "Sám som bol prekvapený, ako som to zvládol. Dlho som nespal, no napriek tomu som sa cítil výborne. Ľudia ma však zastavovali – chceli podpis, či foto. Keby som nebol majster sveta, možno by si ma ani nevšímali (smiech)."
Otázka: Po príchode ste sa zamysleli nad aktuálnou situáciou vo svete. Tým ste určite zaujali celú verejnosť...

Sagan: „Zamýšľam sa nad životom a svetom, kam to všetko speje. Ľudstvo prekročilo svoju dobu a nevieme žiť v dobe, v akej sme. Všetci sa niekam hrnieme, mladí sú stále na telefónoch, vybavujú sa maily. To sa mi nepáči. Navyše je veľa médií, ktoré vydávajú nepravdivé info pre ľudí. Nevieme čítať veci medzi riadkami a zo sveta sa vyvíja úplne čosi iné. Veľa ľudí túži po moci a peniazoch. A speje to tam, kde to nikomu neprospieva, ľudia si prestali pomáhať. Je to všeobecný problém. Vidím to všade po svete.“
Otázka: Je tu okolo teba rozruch – tlačovky, fotenie, rozhovory. Ako to všetko zvládaš?

Sagan: "To by ste sa mali spýtať skôr mojich blízkych. Ako som už spomínal, so slávou prichádzajú aj obety. Ľudia ma zastavujú aj na tréningoch, je toho naozaj dosť. No musím to brať skutočne pozitívne. Všetko sa pre niečo deje."
Otázka: Počúvaš rád hudbu? Akú?

Sagan: "Samozrejme. Ak sa mi niečo páči, tak to počúvam. Záleží od nálady."
Otázka: Na čo sa najviac tešíš na Slovensku?

Sagan: "Na rodinu, priateľov. Domov je totiž len jeden. Mám aj priateľku Katku, takže mám príjemnejšie chvíle aj v zahraničí. Bývame v Monaku a tam trávim najviac času. No domov je len jeden, ako som aj povedal, takže sa rád vraciam."
Otázka novinára: Máš toho veľa. Čo si stihol na Slovensku?

Sagan: "Veľmi si neoddýchnem, no všetko prináša nejaké obety. Voľný čas venujem týmto veciam, no nejako mi to nevadí. Som rád, že to takto dopadlo. Musím to brať s radosťou."
Otázka novinára: Boli celé dva roky na Tour de France veľkým poučením pred majstrovstvami sveta?

Peter Sagan: "Tour prebieha 21 dní a v pelotóne sú tí istí ľudia. Možno to bol dôvod, prečo som nevyhral etapu. Všetky druhé miesta mi pomôžu. Majstrovstvá sú jednodňové preteky, Slovensko má v porovnaní s inými maličký tím. My sme traja, takí Belgičania alebo Nemci ich majú deväť. Je to iný štýl pretekania, ako na Tour de France. Myslím si, že nedeľa bol deň, kedy mi všetko vyšlo, nemal som žiadne problémy. Napasovať tú formu na jeden deň je veľmi náročné, no mne to vyšlo. Cítil som sa celý deň výborne. Počas pretekov som veľakrát hovoril, že teraz je moment, že musím ísť dopredu. My sme však nemali tím, aby sme spájali úniky, tak som musel zariskovať. Na to, aby si mohol vyhrať musíš risknúť a vtedy môžeš aj prehrať. Všetky druhé miesta som si teraz vynahradil."
Petrovi Saganovi blahoželá aj zástupca hlavného sponzora nášho pretekára.
Sagan: "Brat Juraj a aj Michael Kolář mi veľmi pomohli. Boli sme dobrá partia a udržiavali sme sa v psychickej pohode bez stresu. A to je veľmi dôležité."
P. Sagan: "Nesníval som o takejto sláve. Šport robím kvôli bratovi Jurajovi, ktorý začal bicyklovať ako prvý. Určite som nejazdil pre slávu. Z roka na rok si človek pribaľuje väčšie ciele. Človek tak má stále vyššie ambície. Tento rok to vyšlo nad očakávania."
Peter Sagan: "Na Slovensku je to bláznovstvo a očividne som spôsobil veľký ošiaľ. Je to neopísateľný pocit. Nedokážem opísať pocity, cestu domov a všetko okolo toho. Veľa ľudí mi gratuluje a je to veľmi príjemné. Čoskoro sa však musím vrátiť do starých koľají a budem znova pretekať."
Novinári privítali Petra Sagana mohutným potleskom.
Peter Sagan prišiel na radnicu v sprievode Petra Zánickeho, svojho trénera z mládežníckych čias.
Všetko je už pripravené. Niekoľko desiatok novinárov čaká na príchod zlatého chlapca zo Žiliny.
Pekné popoludnie milí športoví fanúšikovia. Hlásime sa vám zo žilinskej radnice, kde už o malú chvíľu novinárska obec privíta zlatého šampióna v cestnej cyklistike Petra Sagana.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 15:00.

Tlačová konferencia Petra Sagana

konec