Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference LFA před startem FORTUNA:LIGY

konec

11.07.2019, 10:00 • Praha • Radek Barkman

Oficiální část tiskové konference je u konce. (11:10:31)
Svoboda o fanoušcích: Klubů, kteří mají problémy s fanoušky není šestnáct ale je jich šest nebo sedm. Máme bezpečnostního manažera LFA, který vytipovává, jaký zápas by mohl být horší a jaký lepší. Snažíme se do toho dostat i zástupce fanoušků. Je to práce, která není vidět. Dovedu si však představit, že to množství situací, které nevzniknou je násobně více než těch, které nastanou. Osobně už ale nevím, jak tu prevenci dál zintenzivnit.
Bárta o středách: Je možnost dvou vložených střed. Jedna je 4. prosince a další volná středa už tam není. Využíváme proto jen jednu v nadstavbové části. Buď je reprezentační přestávka nebo evropské poháry, kdy se čeští zástupci dostávají i do jarní části.
Svoboda pokračuje o videu: Vysvětlování, co se vlastně na videu zkoumá, je slabším místem. Pro diváky by bylo atraktivní oznámit jim, co aktuálně prochází kontrolou. Jsou místa, kdy se prostě lidé neshodnou, jestli penalta byla nebo ne. Na druhou stranu, když to zveřejníte, vystavujete se riziku, že jedna půlka si myslí, že to byla jasná penalta, druhá by měla opačný názor. Já si však říkám, abychom řešili hráče a trenéry a nezabývali se jen rozhodčími. Chyby budou s videem i bez něj. V zápasech Ligy mistrů nemůže nikdo nikoho podezírat a sporné situace vznikají i s videem.
Kindernay: Jsme připraveni dát výstup z této certifikované lajny i videorozhodčím. Musí se to však ještě otestovat. Tato věc se nyní zkoušela v La Lize, FIFA ji schválila a nově ji budeme zkoušet i u nás. Technologicky však musíte mít ofsajdovou lajnu na ten který přenos. Není možné, aby v některých zápasech ji rozhodčí měli a někteří ne.
Tomáš Bárta o kalibrované ofsajdové čáře pro VAR: V prvním kole určitě nebude, pak ale budeme pracovat na tom, aby se někam dostala. Pro mě je neakceptovatelné, aby ta čára nebyla všude. Nemám problém s tím, aby VAR byl na čtyřech zápasech a na čtyřech nebyl, ale když už někde bude, musí mít stejné podmínky jako na všech ostatních stadionech. Věřím, že tam to technické řešení také najdeme. Je to technologie, která dnes k dispozici je, na druhou stranu ji ovšem zbytečně přeceňujeme. Máme několik kamer, přijde mi, že z toho děláme trochu playstation. Sto let si sudí museli vystačit jen se svým okem a najednou z toho děláme toto. Ale i tuhle věc s O2TV řešíme.
Svoboda o pořadí nadstavby: Já si myslím, že se to do hry ještě může vrátit. Termínovou listinu jsme připravovali v době, kdy jsme neměli z nadstavby praktické zkušenosti. Zatím to není tak, že bychom měli nějaký konkrétní návrh. Čekáme ještě na nějaká čísla a data a na základě této hodně detailní analýzy by ještě mohlo ke korekci dojít.
Tomáš Bárta o místech na stání: O výjimku požádal klub Bohemians Praha 1905. Bohemka měla kapacitu jen 5000 diváků, což ve většině případů nedostačovalo, přidáním těchto míst se kapacita zvýší na 6300. O přidání míst uvažuje na stání také Fastav Zlín.
Dušan Svoboda: Pondělní termín je částečně ovlivněný jednou věcí. Nechceme, aby si jednotlivé televizní přenosy a sloty konkurovaly. Je také kapacita, kolik fotbalů je schopný fanoušek za den odsledovat. Navíc, když máte zástupce v evropských pohárech a ti hrají třeba ve čtvrtek, tak je tam nastavena nějaká lhůta, kterou musí mít hráči k regeneraci. Udělovali jsme často výjimky, aby se ty zápasy mohly odehrát v pondělí. Rozhodli jsme se k tomu, že to zakotvíme i ve stanovách.
Tomáš Bárta: Aktuálně máme devět videorozhodčích, kteří prošli školením.
Svoboda o videu: To, že postupně rozšiřujeme video, je z velké části o financích. Máme vlastně nějakou možnost finančního příspěvku do projektu, ale je to i technologický posun v tom videu, kdy ty náklady začínají trochu klesat. Už to není takové sci-fi, že by se to video mohlo rozšířit na osm zápasů. My dnes v televizní kvalitě máme čtyři zápasy. Pojďme se bavit o příští sezoně, že tam by to šlo. Množství zápasů v televizní kvalitě by se proto mohlo zvýšit. Drtivá většina soutěží má v televizní kvalitě vysílanou většinu zápasů.
Ligová fotbalová asociace dnes spustila i nový web lfafotbal.cz. Budeme tu zpřístupňovat veškeré informace, veškeré úřední dokumenty a tak dále. Jsou tu ale i ligové projekty. Já bych vypíchl projekt Přihraj:Král asistencí, odkud jde výtěžek z aukce dresů na další nadační projekty. Pokračuje také projekt Víkend otců. Mezi další projekty patří Zelené kolo, Hráč a trenér měsíce, Fair-play moment, 02 TV fanzony na vybraných stadionech, a tak dále.
Svoboda o nadačním fondu Zelený život: Podstatou je podpořit fotbalisty a fotbalistky ze sociálně slabých rodin. Chceme podporovat konkrétní fotbalisty. Finanční částka je limitována částkou 10 tisíc korun na sezonu. Jsou tam podmínky, že ten hráč musí být registrovaný. Navíc musí docházet na tréninky a být aktivním hráčem. Budeme posuzovat sociální situaci rodin podle toho, zda má nárok na sociální dávky. Nebudeme zkoumat, jestli jsou ty poměry takové nebo takové. Je tu chiméra, že fotbal je levný sport, ale ne vždy tomu tak je. Prostřednictvím nadačního fondu proto chceme zpřístupnit fotbal všem mladým klukům.
Petr Vaněček (AAA Auto): Poskytujeme LFA a jednotlivým klubům automobily. Aktuálně jich je 105. Za celou dobu jsme poskytli dohromady 700 aut v celkové hodnotě 450 milionů korun. Máme také fanzóny ve vybraných zápasech. Bylo jich celkem 175. Zapůjčujeme výhercům také automobily na víkend. Rozdali jsme také našim fanouškům 1800 vstupenek. Rádi bychom pokračovali v rozvoji obchodní spolupráce s dalšími kluby a chtěli bychom pokračovat v měsíčních obchodních snídaních s jednotlivými kluby. Na závěr každé sezony budeme vysílat flotilu aut na tzv. Trophy Tour. Díváme se velmi pozitivně směrem k další sezoně a těšíme se na další rok spolupráce.
Marek Kindernay: Pro nás to byl revoluční ročník. Zprostředkovali jsme úplně všechny zápasy ze základní či nadstavbové části. 104 přenosů bylo v nejvyšší kvalitě, pak to bylo na menší počet kamer. Za loňský rok se nám počet předplatitelů zvýšil o zhruba polovinu. Nově máme 361 tisíc zákazníků, kteří mají O2TV. S internetem je to 880 tisíc aktivních přístupů. Průměrná sledovanost 104 zápasů je 125 tisíc diváků, fotbalové derby mělo naměřenou sledovanost až 242 tisíc diváků. Jsme také velmi potěšeni nadstavbovou částí. Pokračujeme samozřejmě i v tom, co jsme měli v loňské revoluční sezoně. Opět to bude přes 245 přímých přenosů. Diváci mohou opět využít statistický systém tracab. Diváci mají možnost sledovat veškerá online data všech hráčů. Připravujeme dvě studia přímo na stadionu, další připravujeme přímo z O2 areny. Budeme také využívat takzvané doubly – jeden zápas v 16, druhý v 19 a k tomu bude velké studio provázející oba dva zápasy. Pokračuje také pořad Tiki-Taka. Vystřídalo se tam téměř 165 hostů a v pondělí pokračujeme dalším premiérovým dílem.
Videorozhodčí bude používán ve všech televizních utkáních. Teď už vidím, že to není hudba vzdálené budoucnosti. Chtěl bych poděkovat LFA za to, že k tomu přistupuje velmi zodpovědně. LFA má na starosti technické zajišťování přenosů a vytváření pracovišť pro videorozhodčí na adekvátní úrovni.
Svoboda: Máme v podstatě jeden týden, s nímž bychom mohli manipulovat. V létě bychom mohli začít o týden déle a v zimě o týden dřív. Nicméně fotbal je pořád ještě brán jako letní sport a chceme, aby se liga hrála spíše v letních měsících než v těch únorových. Vstupuje do toho ale také třeba přesunutí mistrovství Afriky do letních měsíců. Zahrnujeme do toho pochopitelně i hráče, kteří startují tady. Trenéři byli zvyklí mít přestávku o tři až čtyři týdny delší. Na nový způsob se však musí adaptovat a 35 utkání opravdu není nic tak mimořádného.
Svoboda o termínové listině: Je to věčné téma. Debata o tom, jestli je to hodně zápasů nebo ne, je lichá. Už jen ruská liga má 30 zápasů v základní části. S 35 zápasy za sezonu jsme v podstatě někde uprostřed. Navíc se národní pohár hraje bez odvet. Nehrajeme nijak standardně hodně. 35 soutěžních utkání není opravdu nic mimořádného. Souvisí s tím samozřejmě kratší přípravné období. Máme dohromady 16 přípravných týdnů. Angličané mají jen jednu přestávku na 13 týdnů, Italové na 15 týdnů. Ve Švýcarsku je to 14 týdnů, stejně jako v Nizozemsku, v Chorvatsku je to 15 týdnů. Jsou dvě varianty. Buďto mít jedno velmi krátké období v zimě a o to delší přestávku v zimě anebo naopak. Řešíme samozřejmě ale další komplikace. Musíme však i kopírovat termínovou listinu UEFY. Poslední evropské zápasy se hrají v půlce prosince. Druhým momentem je začátek vyřazovacích bojů. Bereme samozřejmě v potaz i to, aby týmy hrající v předkolech evropských pohárů byly rozehrané.
Dušan Svoboda o pravidlech: Změn je několik. Jedna se týká i zásahu rozhodčího do hry. Už se nestane to, aby rozhodčí mohl vstřelit branku. O napomínání a vylučování hráčů jsme už hovořili a další věcí je i zpřesnění přestupků hraní rukou v pokutovém území. Hlavní myšlenkou je to, aby se vyloučila varianta, kdy kvůli nepřehlednému hraní rukou dochází ke sporným penaltám. Problematika hraní rukou v pokutovém území však zůstane i nadále poměrně složitá. Dojde také ke změně pravidel při stavění obranných zdí a zahrávání přímých kopů, ale to už jsou dle mě takové detaily. Je tu však i taktické střídání hráčů v závěru. Šetřit čas už nepůjde tak snadno. Nově totiž bude muset hráč opustit hrací plochu nejkratším možným způsobem. Děláme vše proto, aby na tu změnu byli připraveni i hráči a trenéři.
Šnaidauf: Další aktivitou je FORTUNA Fotbalová střelnice. Rozdali jsme fanouškům ceny v hodnotě půl milionu korun. Novým updatem na novou sezonu je přesunutí střelnice o poločasové přestávce přímo na hrací plochu. Ceny se budou pohybovat v řádech sta tisíce korun. Na každém stadionu bude střelnice minimálně jednou.

Tisková konference LFA před startem FORTUNA:LIGY

konec