Menu

Další

Curling

Kvalifikace ZOH (muži): Německo - Česko

8:4

konec (0:2, 1:0, 0:1, 2:0, 1:0, 2:0, 0:1, 0:0, 2:0)

06.12.2017, 20:00 • Karel Jedlička

Čeští curleři po zdařilém začátku zápas jasně ztrácejí, když zejména v rozhodujících fázích výrazně chybovali a favorit je postupně takticky vyspělou hrou stále méně pouštěl do šancí.
Po dvou dnešních vysokých porážkách jsou české naděje na postup značně oslabeny, do konce kvalifikace je potřeba vyhrát všechna čtyři zbývající střetnutí, ale to bude muset výběr Briana Graye kolem Jiřího Snítila podat diametrálně odlišný výkon než dnes večer od čtvrtého endu dále. (22:23:23)
Úspěšnost hráčů:

GER - Baumann 85%, Herberg 82%, Walter 81%, Schweizer 79%
CZE – Klíma 83%, Kitzberger 83%, M. Snítil 79%, J. Snítil 67%

Čeští reprezentanti zápas vzdávají, poslední end se hrát nebude.

9

Baumann to dohrál na jistotu, razantním odhozem posílá český kámen do hlubin zapomnění. Dva body Němcům stačí.

9

Domácí skip zahrál do červeného kruhu na tee line, pokud se ale Baumannovi podaří jeho kámen odpálit a svůj ponechat v kruzích, budou to tři body pro Německo a definitivní konec českých nadějí.

9

Baumann vyhazuje kámen Jiřího Snítila, tato pozice je prakticky nehratelná. Dva německé kameny v kruhu a výhoda posledního odhozu k tomu.

9

Před odhozy skipů je hrací pole prakticky prázdné.

9

Dva české guardy jsou v polovině endu před kruhy, jediný německý na vnějším okraji kruhů. Hostům už stačí hrát na údržbu.

9

Na řadě jsou Martin Snítil s Herbergem. Čech staví guard, jeho soupeř odpaluje kámen za čáru.

9

Schweitzer vystrkuje Kitzbergerův kámen z kruhů za zadní čáru.

8

Vidíme první čistý end tohoto zápasu, kruhy zůstaly prázdné.

8

Baumann čistí pole, v kruzích ale stále zůstává jeden český kámen a každému ze skipů zbývá po jednom odhozu.

8

Před vystoupením obou skipů jsou kruhy téměř volné až na jediný český kámen.

8

V tomto endu se daří našim hráčům dostávat německé kameny z pole, do hry vstupuje třetí dvojice a Klíma staví možná trochu nedotažený guard.

8

Ve hře je opět úvodní dvojice, Schweitzer vyhazuje jeden z českých kamenů pryč, ale i oba jeho dostává vzápětí ze hry prvním odhozem Martin Snítil.

7

Dvaačtyřicetileté opoře českého nároďáku se po slabší sérii konečně povedl závěrečný odhoz, ale jeden bod je při tomto skóre málo. Více už z nedobře rozehraného endu získat nešlo.

7

Český skip posouvá kámen na úkor jednoho z německých do středu, je ale vzápětí vyhozen. Dva německé jsou stále velmi blízko středu, naštěstí blízko sebe. Teď to chce povedený double!

7

Klíma hraje draw, neboli zastavuje svůj kámen o německý, jenže ten tím posouvá blíže středu. Na řadu přicházejí opět skipové.

7

Všech pět vypuštěných českých kamenů je mimo hru, naopak dva úvodní německé jsou stále ve středu. Toto nevypadá na úspěšnou taktiku. Vyvede mě závěr endu z omylu?

7

Po další dvojici odhozů na každé straně zůstávají ve středu dva červené, tedy německé kameny. Jediný český je v modrém kruhu v zadní části.

7

Jako obvykle hraje na úvod sedmého endu Schweitzer do středu a Kitzberger odpovídá vypuštěním kratších kamenů před kruhy.

6

Bohužel ani takhle lehký odhoz Jiří Snítil nezvládá, kámen přeletěl tee line a zastavil se až v bílém kruhu dále od středu, než dva německé. Hosté získávají pátý bod v řadě a směřují jasně za vítězstvím.

6

Baumann staví kámen kratším odhozem před tee line. Snítil musí zabrat a trefit červený kruh, aby vybojoval bod. Naštěstí v cestě nestojí žádný guard, tohle náš skip musí zvládnout.

6

Jiřímu Snítilovi se v poslední době nedaří vůbec nic. Take-outem vyhazuje jak německý, tak i jediný český kámen, jeho vlastní končí na samém vnějším rozhraní kruhů. Němci mají teď ve hře tři lepší kameny.

6

Do shluku posílá svůj první odhoz i Alexander Baumann. Vnitřní kruhy jsou zcela volné.

6

Český viceskip se rozhoduje zastavit svůj kámen o nejbližší německý na rozhraní bílého a modrého kruhu. Na řadu přicházejí skipové.

6

Walter skvělým double take-outem posílá české bojovníky do věčných lovišť. V kruzích jsou jen tři německé kameny.

6

Herbergovi se teď daří dostat z kruhů jen jeden ze dvou českých kamenů. Martin Snítil ho posílá na podobné místo, na každé straně jsou nyní ve hře dva a všechny poměrně daleko od středu.

6

Nepovedený odhoz Daniela Herberga, který si odpaluje místo českého z kruhů vlastní kámen. Ani double take-out Martina Snítila se ovšem zcela nezdařil podle představ.

6

Kitzberger hraje draw, kámen je přibližně na úrovni obou německých v bílém kruhu (směrem od středu je malý bílý, červený, bílý a modrý).

6

Na rozdíl od tenisu se v curlingu výhoda posledního kamene nestřídá, má ji vždy družstvo, které prohrálo předchozí end. Začínají tedy stejně jako minule Nměci a Schweizer hraje rovnou ofenzivně do kruhů.
Následuje pětiminutová přestávka. V poločase základní hrací doby mají jednotliví hráči tuto úspěšnost:

GER – Herberg 93%, Baumann 83%, Walter a Schweitzer 75%
CZE – Kitzberger 93%, M. Snítil 90%, Klíma 88%, J. Snítil 73%

5

Nelehkou pozici domácí skip nezvládl, kámen doklouzal jen mezi oba německé a hosté kradou domácím end při české výhodě posledního kamene.

5

Baumannovi se v závěrech endů začíná dařit, teď pojišťuje německou pozici dalším kamenem v prostředním kruhu a pro Čechy z toho více než bod nekouká. Ani tak nebude mít Jiří Snítil lehký úkol, musí trefit nejmenší prostřední bílý kruh.

5

Německý skip to zahrál také parádně, dostává pryč jeden z našich kamenů a ještě od něj odráží svůj červený blízko středu.

5

Klíma stoprocentně zvládnutým "hit and rollem" vyráží Němcům trumf z ruky. Teď jsou nejblíže středu dva české kameny ještě před tee line, která dělí kruhy kolmo na osu na dvě poloviny.

5

Na každé straně zbývají v tomto endu tři odhozy. V lepším postavení jsou stále němečtí curleři.

5

Martin Snítil čistí pole od obou bližších německých kamenů. Ten nejbližší středu však zůstává ve hře.

5

Na úvod dalšího endu staví Schweizer svůj kámen do osy na okraj kruhů a druhým úderem zvaným raise ho posouvá blíže středu. Kitzberger posílá první odhoz skoro mimo hru, druhým dostává kámen mezi oba německé do osy hřiště.

4

Skutečně, Baumann usoudil, že své postavení už vylepšit nemůže, vzdává se odhozu a Němci vítězí v tomto endu 2:0, začínáme odznova.

4

Tak bohužel tenhle double take-out se Jiřímu Snítilovi vůbec nepovedl, oba kritické kameny soupeře zůstávají na bodovaných postech a Baumann ještě může skóre vylepšit. Český kámen je ale blíže skipovi před oběma německými, takže by hrozilo vyhození vlastních kamenů. Nejspíše se Baumann rozhodne zahrát do autu, čímž pojistí srovnání na 3:3.

4

Čtvrtý end přináší rozhodně nejzajímavější taktickou partii. Němci mají další kámen těsně ve středu, kde je navíc v cestě řada guardů. Zbývají poslední odhozy skipů. V současném postavení by brali hosté dva body.

4

Nadějemi Čechů ve čtvrtém endu otřásl Walter, který trefuje přesně střed kruhu. Český a německý guard před kruhy si navzájem mírně překáží. Klíma na to odpovídá "freezem", kdy se český kámen zastavuje o německý, který je blíže středu.

4

Martin Snítil svými odhozy uklízí z cesty německé kameny a sám dostává jeden ze svých do kruhů.

4

Jindřich Kitzberger hraje do bílého, tedy prostředního ze tří soustředných kruhů. Schweizer reaguje velmi krátkým odhozem těsně za hog line. Kitzberger pak trefuje střed, Němcům zatím stačí bránit.

3

Jiřímu Snítilovi stačí vyhodit bližší z německých kamenů, ten poslední český je sice v modrém vnějším kruhu, ale stále viditelně blíže než jediný německý. Tento end tedy končí nejtěsnějším vítěztvím Čechů!

3

Jiří Snítil si vybírá oběť na levé straně kruhů, Baumann mu vzápětí kámen zase vyhazuje. Český skip má opět lehkou práci, německé kameny jsou daleko od středu. Bude to ale pouze bodík pro domácí.

3

Teď už je to na obou skipech. Baumann začíná výborným tahem, dva německé kameny jsou nyní na protějších okrajích kruhů.

3

Walter staví stráž, Klíma následně vyhazuje německý kámen z nejlepšího místa, jenže jeho soupeř mu oplácí stejnou mincí.

3

V polovině třetího endu se Čechům pozice komplikuje, Martin Snítil čistí pole, ale v kruzích je jediný kámen, a to německý.

3

Herberg se trefuje pěkně "přímo do černého", respektive do bílého středu kruhů. Take-out Martina Snítila je úspěšný jen částečně.

3

Němci se evidentně rozhodli přehradit cestu ke kruhům, Kitzbergerovy odhozy si ji přesto našly. Jeden trůní u samého středu, druhý se dotýká okraje bodovaného pásma.

3

Schweitzer rozehrává třetí end velmi krátkým frontem.

2

Baumannův take-out byl úspěšný, Němec se vyhnul českému guardu a získává jeden bod. V dalším endu bude mít ovšem výhodu posledního kamene česká reprezentace.

2

Jiří Snítil odpaluje take-outem německý kámen, ale pokud Baumann svůj závěrečný odhoz zcela nezkazí, bude to bod pro Němce.

2

Nyní to ale německý skip zahrál výtečně a německý kámen je za tee line blíže středu, než vepředu stojící český.

2

Walter vyráží vzdálenější český kámen, stejným take-outem vzápětí odpovídá Jiří Snítil. Němci jsou stále v defenzívě.

2

Walter odpaluje český kámen, ale německý kámen zůstává ještě před bodovaným prostorem. Klíma reaguje odhozem na "hit and roll", druhý český kámen končí na ose na samém začátku kruhu.

2

Martinu Snítilovi i Klímovi se daří dostávat německé kameny prostými take-outy pryč a Češi si stále stojí lépe.

2

Jindřich Kitzberger i druhý kámen umísťuje do středu, Schweizer se pokouší o double take-out, ale dostává mimo hru pouze jeden český kámen. Dalším, kdo vypouští svůj kámen, je Martin Snítil, a opět jsou to dva české kameny, které jsou na bodech.

2

Druhý end zahajují naši hráči, Kitzberger trefuje střed, načež hostující Schweizer staví kámen ještě před kruhy vpravo od osy.

1

Jiří Snítil měl s posledním kamenem velmi snadnou úlohu, poslal ho do středu a získává pro Česko vedení 2:0 po prvním endu! To je velmi povedený start domácích curlerů.

1

Baumann zkusil double take-out, jenže úspěch měl jen poloviční. Jiří Snítil může pojistit dvoubodové vedení Čechů po úvodním endu.

1

Český skip Jiří Snítil zahrál výborný draw a před posledními odhozy obou mužstev jsou na bodech dva české kameny.

1

Lukáš Klíma zahrál výborný kámen přesně do červeného kruhu na tee line. Německý skip Baumann umístil svůj první kámen na rozhraní kruhů.

1

V akci poprvé Klíma, který znovu čistí kruhy. Následuje Manuel Walter, který staví guard.

1

Každý ze soupeřů má po třech odhozených kamenech. Výhodu posledního kamene mají v úvodním endu čeští reprezentanti, Martin Snítil právě dostal německý kámen z kruhu a tak je v bodovaném prostoru prozatím pouze žlutý český.
V dnešním poledním programu se domácím reprezentantům vůbec nedařilo a Dánsku podlehli vysoko 10:4, když rozhodnutí padlo už v osmém endu.
Němci naopak úvodní porážku napravili těsným vítězstvím 4:3 nad Nizozemskem.

Český mužský výběr odstartoval v plzeňské hale Košutka úspěšně, po dramatickém, bez deseti minut tříhodinovém boji, udolal v úvodním utkání olympijské kvalifikace Finsko 5:3. Zápas rozhodl až poslední kámen desátého endu v podání českého skipa Jiřího Snítila, který domácím přisoudil rozdílové dva body.

Naši západní sousedé naopak po úvodních duelech zaujímají poslední příčku v tabulce, když ve svém zahajovacím utkání podlehli Číně 4:7.
Přesto budou dnes Němci favority. Na nedávném Mistrovství Evropy ve švýcarském La Gruyére skončili pátí, zatímco česká reprezentace v elitní desítce chyběla a hrála pouze B skupinu ME, kde jí třetí příčka k postupu nestačila.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 20:00.

Kvalifikace ZOH (muži): Německo - Česko

8:4

konec (0:2, 1:0, 0:1, 2:0, 1:0, 2:0, 0:1, 0:0, 2:0)

Zpět na online


Statistiky:
ČESKO
Jiří Snítil (S), Lukáš Klíma (V), Martin Snítil, Jindřich Kitzberger (náhradník Samuel Mokriš)
NĚMECKO
Alexander Baumann (S), Daniel Herberg (V), Manuel Walter, Sebastian Schweitzer (náhradník Ryan Sherrard)