Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference ČSLH

konec

30.09.2015, 13:05 • Alan Šrámek (@TramekCZ)

Oficiální část tiskové konference byla právě ukončena. (13:40:01)
Následuje další dotaz. Zda-li je řešen případ Růžička trestně, jelikož trenér Vladimír Růžička je stále aktivně na střídačce Chomutova. Odpověď si vzal na starost David Ondráčka: "Kauzu Růžička řeší policie. V tuto chvíli čekáme, jestli policie bude pokračovat v trestním řízení nebo ne. Pan Růžička vůči svazu nemá pracovněprávní vztah. Ten má pouze vůči hokejovému klubu v Chomutově."
Bedřich Ščerban: "Nebudeme si nalhávat, že hokej je úplně čistý, ovšem v porovnání s jinými sporty je na tom dle statistiky ještě velmi dobře."
"Zdaleka ne všechny podněty nebudou mířit do trestní roviny. Vše se bude řádně vyšetřovat" dodal k předchozímu dotazu David Ondráčka.
Přichází dotazy novinářů. Prvním dotaz byl směřován na to, zda-li je oznamovatel za své oznámení zodpovědný. Ondráčka odpověděl, že samozřejmě mohou nastat situace, že si bude někdo vyřizovat účty skrze naše oznámení. "To bychom řešili, ale máme již nějaké zkušenosti a ty oznámení samozřejmě třídíme a každému dáváme nějakou prioritu."
Martina Polášková: "Vždy dbáme na to, aby byla zachována anonymita oznamovatelů, nepřeje-li si oznamovatel, aby byl výslovně jmenován u konkrétního případu, který sám oznámil"
Martina Polášková právní poradkyně Transparency International: "V právní poradně Transparency International pro vás budou připraveni tři právníci, tři poradci. Na kontaktních linkách, které dnes byly uvedeny Vám vždy někdo k dispozici."
Jan Hanák: "Jedním za naší cílů je to, aby byli lovci korupčníků lidé ze všech sfér."
Vedoucí projektu loveckorupcniku.cz Jan Hanák: "jsme rádi, že se svaz s námi dohodl na spolupráci proti korupci, na což nejsme třeba v naší politice vůbec zvyklí."
"Otázka kolem ochrany oznamovatelů se řeší celospolečensky. Je tu zákon na ochranu oznamovatelů. Vše je na webu zapiskej.cz. Smyslem je zvyšovat ochranu lidí, kdy jsou v dilematu, jestli tím nepřijdou o práci, jestli nezničí vztahy do práce atd."
"Tento projekt bude na osm měsíců a poté vyhodnotíme, jak celý projekt dopadl a dle toho bychom rádi pokračovali", dodal Ondráčka.
"Každý měsíc bude svaz dávat 20 000,- kč na vyhodnocování těchto případů. 14 000 připadne na stranu Transparency International, zbylých šest na Loveckorupcniku.cz."
Ředitel Transparency International David Ondráčka: "Vedení hokeje nechce tyto případy zametat pod koberec. V takovém systému, kde jsou desetitisíce lidí nemůžeme samozřejmě uhlídal vše. Pokud se bude jednat o něco vážného, tak se vše bude řešit právně. Chtěli bychom posílit důvěru lidi, kteří budou mít vůli oznámit nějaký problém na hokejovém poli. Hlavní je se nebát to oznámit. Ať už se jedná o hráče, trenéry, rozhodčí či rodiče hokejistů."
Za tři a půl měsíce se celkem objevilo na kontaktní adrese 16 příspěvků ke korupčním věcem. V osmi případech šlo o vyjádření názoru přispěvatele, dva příspěvky byly irelevantní a v jednom případě se jednalo o podezření, že byla linka zneužita k vytvoření nátlaku na klub. Ve čtyřech případech byly podněty, které se týkaly výběru členských příspěvků, klubové výstroje a registrace přestupu, prošetřovány, přičemž nebylo zjištěno pochybení, jeden podnět zůstává v šetření.
"Rádi bychom chtěli, abychom dosáhli vysoké prevence u mládeže."
Bedřich Ščerban: "Chtěl bych zdůraznit anonymitu, čímž chceme, aby se nikdo nebál při podezření oznámit jakýkoliv podnět."
"Obsahem spolupráce vzniká etická linka na adrese hokej@transparency.cz a oznameni@loveckorupcniku.cz. Bude poskytován administrativní servis, kde se budou věci řešit a pršetřovat" pokračuje Ščerban ve své řeči.
Úvodní slovo si vzal Bedřich Ščerban. "Loni jsme zavedli protikorupční linku. Dnes bychom chtěli představit spolupráci mezi Transparency International a Loveckorupcniku.cz"

Tisková konference byla právě zahájena.

Tisková konference ČSLH

konec